Dobrý den,
chci se zeptat někoho zkušenějšího ohledně výběru sedla.
Kupujeme koně a já si chci výbavu koupit sama, jelikož jsem student, mám samozřejmě velmi omezený rozpočet a pořizuji z toho, co mám našetřeno. Představuju si sedlo okolo 5 tisíc v hnědé barvě. Našla jsem 2. Jedno úplně nové a jedno staré, ale podle mě krásné a v dobrém stavu. CHci se s vámi poradit, které je lepší. Také by mi udělalo radost, kdyby měl někdo z vás tip na nějakou fajn skočku okolo těch 5 tisíc. Mnohokrát děkuji za radu a přeji krásný den!
Zde přikládám odkazy:
https://aurashop.cz/anglie/pro-kone/sedla/skokova-a-vsestranna-sedla/kozene-skokove-sedlo-hkm-serena-14753.html
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/99798514/Hnede-skokove-sedlo.php
Jestli můžu poradit, nejdřív kupte koně a potom řešte sedlo, obvyklá praxe je taková, že se sedlo vždy pasuje na hřbet konkrétnímu koni. Nevím, zda už máte koně vybraného, ale pravděpodobnost, že mu nebude sedět ani jedno z těchto dvou sedel, je velmi vysoká.
Ačkoliv si to jistá část koňáků nepřipouští, výběr padnoucího sedla je docela oříšek a není nic neobvyklého, když koni padne třeba páté, šesté až desáté z vyzkoušených.
Z vašich dvou tipů ve mně vzbuzuje důvěru spíš to druhé. Ale vřele doporučuju obrátit se na majitelku bazaru
https://www.a-sedla.cz/
popište, jaký typ hřbetu má váš kůň případně pošlete foto, uveďte typ sedla, o jaký máte zájem (skočka, univerzál...) velikost posedlí a cenový strop. Paní Dohnalová vám vytipuje vhodná sedla, pokud jste v dobré dojezdové vzdálenosti, přijede, v opačném případě zašle k vyzkoušení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já si většinu vybavení koupila před koupí koně a to včetně sedel.....např. sedlo cca 12 tisíc ve dvou měsíčních splátkách-teď když mám koně platím tou jednou částkou ustájení. ...raději bych si ve vašem případě a s vašim rozpočtem koupila sedlo první- nové..........
V cenové relaci 5-10 tisíc se nové sedlo nevyplatí. Vyplatí se starší kožené (Kentaur, Kieffer, apod.) nebo syntetické Wintec, které má tu výhodu, že lze trochu upravit podle koně "doma na koleni". Z vámi navrhovaných sedel (v úvodním příspěvku) bych nešla ani do jednoho, to nové bude šunt a to z bazoše vypadá, jako by mu chyběly v zadní části polštáře. Doporučuji https://www.a-sedla.cz/ jak bylo zmíněno výše.
Tak já budu za tu hnusnou a řeknu, že sedlo je extrémně důležitá součást vybavení, která toho koně hodně ovlivní, a nějaké otlaky, odřeniny a jiné projevy nepadnoucího vybavení klidně ovlivní jezditelnost po zbytek života koně. Sedla z odkazu jsou obě zcela nevhodná, šuntovatá, a zcela jistě nebudou vhodná - pro žádného koně. Což mi napovídá, že asi ohledně výběru sedla nebudete mít žádné znalosti.
Pokud nemohu investovat víc jak 5 tisíc pro zcela nutnou součást vybavení, tak si koně nekupuji, bez výjimek.
Jinak souhlasím s doporučením paní Dohnalové z a-sedel, jen na pravidelné ježdění si připravte za aspoň trochu slušné sedlo zhruba 20 tisíc. A věřte mi, že to jsou ve vlastnictví koně drobné, a každá koruna investovaná do dobrého sedla se vrátí, minimálně tím, že se na koni bude dát jezdit, a nebudete utrácet peníze za bolavé zvíře po takovéto snaze ušetřit sedlem za 5 tisíc.
Určitě souhlasím s tím, že sedlo je důležité. Docela mě ale pobavila věta: 'aspoň trochu slušné sedlo za 20 tisíc'. Nevím, jstli za jedno sedlo utratíte 100 tisíc, ale ani to koni vždycky nemusí pasovat. Je to o tom to zkusit. Spousta lidí používá levnější sedla v rozmezí 15-20 tisíc a jsou narposto spokojení. To si jako nemám kupovat koně, když si nemůžu dovolit sedlo za 60 tisíc? To je celkem zvláštní teorie. Vím, že koně uživím a bude o něj postaráno dobře tak, jak to jen jde. Sedlo za 5 tisíc kupovat nebudu, od toho jsem upustila. Holt se prostě domluvím s našima, abysme koupili něco pořádného. A ohledně toho, že nemám s výběrem sedla žádné zkušenosti máte naprostou pravdu. Proto se ptám. :)
Theo
napsal(a):
Určitě souhlasím s tím, že sedlo je důležité. Docela mě ale pobavila věta: 'aspoň trochu slušné sedlo za 20 tisíc'. Nevím, jstli za jedno sedlo utratíte 100 tisíc, ale ani to koni vždycky nemusí pasovat. Je to o tom to zkusit. Spousta lidí používá levnější sedla v rozmezí 15-20 tisíc a jsou narposto spokojení. To si jako nemám kupovat koně, když si nemůžu dovolit sedlo za 60 tisíc? To je celkem zvláštní teorie. Vím, že koně uživím a bude o něj postaráno dobře tak, jak to jen jde. Sedlo za 5 tisíc kupovat nebudu, od toho jsem upustila. Holt se prostě domluvím s našima, abysme koupili něco pořádného. A ohledně toho, že nemám s výběrem sedla žádné zkušenosti máte naprostou pravdu. Proto se ptám. :)
Ale jo, vždyť Slon píše, cituji:
"...jen na pravidelné ježdění si připravte za aspoň trochu slušné sedlo zhruba 20 tisíc. "
A když budete mít štěstí, můžete sehnat kvalitní kousek i levněji. Pointa sdělení Slona indického měla být v tom, že pořizovací hodnota sedla je jen zlomeček peněz, které do koně nasypete.
Takže pokud někdo napíše, že za sedlo nemůže dát víc než pět tisíc, je tu určitá pravděpodobnost, že vlastnictví koně bude finančně nad jeho možnosti. Stačí ne moc vážný úraz a těch pět to klidně hodí taky, i víc.
Pak si ale pořádně přečtěte můj úvodní příspěvek kde píšu, že si vbavení chci koupit sama. Nikde není napsané, že musím. Rodiče mi s tím pomůžou. Nejsem výdělečně činná, takže ano, opravdu nemám 20 tisíc jen na sedlo. Proto jsem se tu ptala, abych neudělala blbost. O to jde. Když bude třeba, prostě dám za sedlo i 20 tisíc. Ale to už si ho pomalu můžu nechatb udělat na míru. Koni v žádném případě nechci ublížit. Vím, že kůň je drahá záležitost. Pohybuji se mezi nimi od mala, takže vím, co to obnáší. Jen mě nikdy nepotkala zkušenost s výběrem sedla. Těch 5 tisíc je můj rozpočet, ne rozpočet mých rodičů, se kterými se můžu domluvit. Myslím, že to tu nebylo pochopeno. Chtěla jsem si jen koupit výbavu sama, protože koně mi platí oni, rozumíte. :)
Theo
napsal(a):
Pak si ale pořádně přečtěte můj úvodní příspěvek kde píšu, že si vbavení chci koupit sama. Nikde není napsané, že musím. Rodiče mi s tím pomůžou. Nejsem výdělečně činná, takže ano, opravdu nemám 20 tisíc jen na sedlo. Proto jsem se tu ptala, abych neudělala blbost. O to jde. Když bude třeba, prostě dám za sedlo i 20 tisíc. Ale to už si ho pomalu můžu nechatb udělat na míru. Koni v žádném případě nechci ublížit. Vím, že kůň je drahá záležitost. Pohybuji se mezi nimi od mala, takže vím, co to obnáší. Jen mě nikdy nepotkala zkušenost s výběrem sedla. Těch 5 tisíc je můj rozpočet, ne rozpočet mých rodičů, se kterými se můžu domluvit. Myslím, že to tu nebylo pochopeno. Chtěla jsem si jen koupit výbavu sama, protože koně mi platí oni, rozumíte. :)
Četla jsem pořádně váš úvodní příspěvek, ale reagovala jsem konkrétně na toto:
Nevím, jstli za jedno sedlo utratíte 100 tisíc, ale ani to koni vždycky nemusí pasovat. Je to o tom to zkusit. Spousta lidí používá levnější sedla v rozmezí 15-20 tisíc a jsou narposto spokojení. To si jako nemám kupovat koně, když si nemůžu dovolit sedlo za 60 tisíc?
Mě jenom zarazilo, kde jste přišla na těch šedesát až sto, když Slon se též zmiňuje o solidním sedle za 20...a já dodávám, že můžete mít štěstí i za míň.
Jen prostě ty vaše úvodní tipy za pět bych nebrala, ty by byly i za míň drahý.

Mezi těma dvěma původně vybranými sedly to nové je lepší volba, má výrobce, kostru je kožené- jako každé jiné sedlo, a nové , žádná asi 25 let ojetá práskačka z druhého odkazu co má možná křívou kostru, zapušenou kůži, tvar polštářů je zastaralý, obecně doporučovaná "starší značková " sedla nemusí být vždy to pravé ořechové i když v cenové relaci 15 tisíc plus. nic není nesmrtelné. Je třeba přihlížet jak bylo starší sedlo využívané a jak vypadá, je to jako když kupujete ojeté auto, na tachometru 150tisíc a úplně smetené pedály, volant, interier- tak to asi nebude žádnej "voheň" . Nejezdím profesionálně a ne každodenně, sedla jsem si pořídila v cenové relaci průměrně okolo 10 tisíc před pořízením koně- a před dospělostí koně, kdy nebyly výdaje za boxové ustájení, taktéž další "cajky" (uzdečka, vodítka, chrániče, dečky, udidla, oblečení) Komorou 2, 2,5-3 na dobře živené čt nic nezkazíte, ale počítejte i s variantou že prostě nesedne napoprvé nebo že budete muset po čase koupit jiné.(koník zhubne nebo nabere) Jestli kupujete koně , který už je "udělaný(dospělý je mu více jak 6 let ) a v kondici(nakrmený) , zeptejte se prodávající, jakou má komoru sedla nebo zda by vám jeho sedlo neprodala s koněm. Dál si načtěte jak se pasuje sedlo, co je potřeba zohlednit- vyhledávač, you tube- pasování sedla.
Tím nikoho nenabádám, dát koni na záda cokoliv a hurá jedem, příspěvky nade mnou mají pravdu, o tom žádná, jen může být i levnější a ne špatná cesta, každý nemá sponzora nebo takové možnosti se jednorázově finančně vydat, protože mít finanční rezervu musíte(měla by jste mít)- kůň je velké zvíře a jeho ošetření v nemoci není levná záležitost. Co k sobě člověk připoutá o to se musí svědomitě starat. (welfer-výběh, sociální kontakt, krmení, prevence-kopyta,zuby, odčervení, očkování, ošetření v případě potřeby) Rozumíme si.
Komorou 2, 2,5-3 na dobře živené čt nic nezkazíte.
Tomu výroku, přiznám se, nerozumím . Buď má kůň komoru 2 a pak trojkou zkazím docela dost a naopak.
Navíc číselný údaj o velikosti komory je velmi hrubě orientační, ideální je udávat velikost v cm.
Komoru dvojku na dobře živené ČT bych si asi troufla rozporovat, moje A1/1 má například poctivou trojku a to není žádné rambo. Ono to označení čísly je vůbec takové zavádějící - běžně se například tradovalo, že jednička je na plnokrevníka, ale upřímně, já bych si takového plnokrevníka moc přála vidět. Protože, jak už jsem psala, moje celkem subtilní A1/1 má trojku a osoba, která pasování sedel rozumí víc než kdo jiný, mě ubezpečila, že už zažila i plnokrevníka s velikostí komory, která by odpovídala čtyřce.

Terven
napsal(a):
Tomu výroku, přiznám se, nerozumím . Buď má kůň komoru 2 a pak trojkou zkazím docela dost a naopak.
Navíc číselný údaj o velikosti komory je velmi hrubě orientační, ideální je udávat velikost v cm.
Komoru dvojku na dobře živené ČT bych si asi troufla rozporovat, moje A1/1 má například poctivou trojku a to není žádné rambo. Ono to označení čísly je vůbec takové zavádějící - běžně se například tradovalo, že jednička je na plnokrevníka, ale upřímně, já bych si takového plnokrevníka moc přála vidět. Protože, jak už jsem psala, moje celkem subtilní A1/1 má trojku a osoba, která pasování sedel rozumí víc než kdo jiný, mě ubezpečila, že už zažila i plnokrevníka s velikostí komory, která by odpovídala čtyřce.
Já vím, tak jste si koupila sedlo, které nesedělo..........
Edit: u p. Dohnalové?
napsal(a):
Od p. Dohnalové jsem měla dvě sedla, zkoušela jsm jich od ní během let už asi sedm, nevím přesně.
První jsem prodávala po létech, přestalo sedět a nechtěly jsme skočku, druhé nesedělo ani při koupi - moje unáhlenost a důkaz, že je třeba déle a důkladněji zkoušet a že není trojka jako trojka . Některé věci prostě ukáže až čas. A p. Dohnalová to k nám má bohužel z ruky, takže pasovat si musíme samy za pomoci znalejších rádců, kterým posílám fotky. Teď, po zkušenostech, už mám cvičenější oko a vím, na co mám koukat, dokážu odhadnout, které sedlo má vůbec smysl zkoušet, zhruba vidím, zda sedí- nesedí, ale na konečný verdikt si netroufám.
Ono, utnou se i větší mistři a od větších mistrů jsem taky zjistila, že na zkoušení je třeba víc času a někdy se to při nejlepší vůli během pár dnů nezjistí.
Nakonec mám sedlo od známé z fb, mohly jsme zkoušet, jak dlouho jsme chtěly, průběžně jsem fotila a točila videa a musím zaklepat, sedí. Máme hodně zúžená kritéria výběru a těch sedel není zas tolik, potřebujem francouzský polštáře na krátkej a měkkej hřbet a otevřenou komoru, myslím, že si můžu gratulovat.
Mně teda obecně nepřijde dát 60 tisíc za sedlo jako špatně investované peníze, a vzhledem k tomu, že už jsem měla víc než jednou tu pochybnou "čest" mít koně několik týdnů na klinice, tak už prostě vím, že i tohle jsou v dlouhodobém horizontu vlastnictví koně "drobné". Navíc jsem psala cenovou relaci okolo 20 tisíc, v níž padnoucí sedlo seženete, můžete mít štěstí a sehnat levněji, ale také dráž. A ono ani sedlo na míru sedět nemusí...
Ve stajích se vždycky vyskytne i někdo s názorem, že za sedlo dávat víc nebude a že se platí jen nesmyslně za značku apod, a přitáhne si sedlo Star, Norton nebo jiný šmejd. Tohle právě obvykle souvisí i s tím, že vlastně neví, jak má sedlo koni sedět, pod sedlo narve i berana, "jen tak pro jistotu", případně protože "to má měkké". Pod sedlo koupí podbrisnik s dotahovacimi gumami na jedné straně, a ve většině případů pak má koně odřeného, otlaceneho, bílé chlupy na kohoutku, nebo klidně i pěkná pistel na kohoutku, nebo "jen" vyhazování, odmítání nechat se nasedlat apod.
Na zbytku výbavy šetřit můžete, ale zrovna sedlo je základ, značková uzdečka je v podstatě na parádu a dá se využít levná indická, ale u těch sedel je fakt rozdíl markantní.
napsal(a):
Ještě k tomuhle... koupit si sedlo, které nesedělo, se nejspíš někdy zadařilo každému koňákovi, jen někteří to nikdy nezjistili a žili v blažené nevědomosti.
Tím nepadnoucím asi máte na mysli Stübben CTD St. Martin, které jsem svého času řešila na EQCH ...to bylo to první a upřímně, když uvážím svoje tehdejší vědomosti o sedlech, divila bych se, kdybych pořídila padnoucí. Dneska už bych takové sedlo vyřadila z výběru jen na základě fotky, kvůli tvaru polštářů, které prostě na hřbet naší kobyly pasovat nemohou, i kdyby komora byla úplně OK.
K tomu, co píše Slon indický - berani a různé korekční podložky jsou na koňských bazarech a v inzerci frekventovaný artikl. Pokud je sedlo mírně větší, není ideálně v rovnováze, komora je mírně širší, mohou ty podložky udělat dobrou službu, třeba jen na přechodnou dobu...než kůň nasvalí apod.
Je ale s podivem, kolik lidí je naprosto nesmyslně používá jako vypodložení v případě, že sedlo je užší, tlačí apod. - je to jako narvat si do příliš těsných bot pro jistotu dvoje ponožky.
Terven
napsal(a):
Samotná velikost v cm je úplně k ničemu. Horní obrázek má více cm, ale komora je menší. Spodní obrázek má méně cm, ale komora je větší. (Fotky pro názornost jsem si vypůjčila z již zmiňovaných stránek paní Dohnalové.)
A ano, samotné číslo velikosti komory je taky k ničemu.
Arkarian
napsal(a):
Samotná velikost v cm je úplně k ničemu. Horní obrázek má více cm, ale komora je menší. Spodní obrázek má méně cm, ale komora je větší. (Fotky pro názornost jsem si vypůjčila z již zmiňovaných stránek paní Dohnalové.)
A ano, samotné číslo velikosti komory je taky k ničemu.
Jasně, ono bez vyzkoušení je k ničemu úplně všechno. Ale přecejen - než komora tři - raději do inzerce napíšu údaj v cm, protože trojka může být užší, střední, širší, to rozpětí je poměrně velké.
Úhel pak jde docela dobře odhadnout z fotky. Ani tak bych si ale netroufla koupit bez vyzkoušení - vždycky mě fascinovaly telefonáty, pokud jsem prodávala sedlo - potenciální kupci měli dotazy typu "a bude mi to pasovat na kladrubáka?"
Theo
napsal(a):
Mé nejdražší sedlo stálo 6000,- a bylo z druhé ruky. Jinak jsem měla sedla levnější. Mohu zodpovědně řici, že ač měli mí koně všechny možné nemoci, záda je nebolela. Nejspíš jsem ten, na kterého usedne štěstí, když se unaví.
Zase na druhou stranu, jsem kobyle nakoupila za 10 let silnou sadu drahých dek/síťovek neb je muchařka a obyč deky byly k prdu.
Vloni se mi podařilo koupit skoro nové, značkové sedlo za pár kaček, protože pán tomu nerozuměl a potřeboval peníze hned. Takže ano, můžete koupit sedlo za 20000,- a nebo stejně dobré sedlo za 2000,-
Terven
napsal(a):
Od p. Dohnalové jsem měla dvě sedla, zkoušela jsm jich od ní během let už asi sedm, nevím přesně.
První jsem prodávala po létech, přestalo sedět a nechtěly jsme skočku, druhé nesedělo ani při koupi - moje unáhlenost a důkaz, že je třeba déle a důkladněji zkoušet a že není trojka jako trojka . Některé věci prostě ukáže až čas. A p. Dohnalová to k nám má bohužel z ruky, takže pasovat si musíme samy za pomoci znalejších rádců, kterým posílám fotky. Teď, po zkušenostech, už mám cvičenější oko a vím, na co mám koukat, dokážu odhadnout, které sedlo má vůbec smysl zkoušet, zhruba vidím, zda sedí- nesedí, ale na konečný verdikt si netroufám.
Ono, utnou se i větší mistři a od větších mistrů jsem taky zjistila, že na zkoušení je třeba víc času a někdy se to při nejlepší vůli během pár dnů nezjistí.
Nakonec mám sedlo od známé z fb, mohly jsme zkoušet, jak dlouho jsme chtěly, průběžně jsem fotila a točila videa a musím zaklepat, sedí. Máme hodně zúžená kritéria výběru a těch sedel není zas tolik, potřebujem francouzský polštáře na krátkej a měkkej hřbet a otevřenou komoru, myslím, že si můžu gratulovat.
Vždyť dcera se vozí na dečce či padu a Vy nejezdíte. Tak k čemu ta sedla? Nebo jste začaly jezdit?
A pokud vím, Vendy k vám šla s pasujícím sedlem, na kterém jezdil i dospělý chlap, tak co bylo, podle Vás špatně?
já myslím že nezáleží až tak na ceně, ale hlavně aby sedělo. lepší sedlo levné a padnoucí než drahé a nepadnoucí. nemyslím si že je nutné mít sedlo min. za 20 tis.
ale taky záleží jak moc bude sedlo využíváné, k jakému účelu,v jaké zátěži, zda jen rekrečka 2x týdně, nebo chci intenzivně sportovat. samozřejmě počítám s tím že levné sedlo dřív odejde, nebude tak kvalitní, nevydrží mi navěky...
ale třeba se pletu a padnoucí a dobré sedlo musí být min. za 20 ;)

sisi58
napsal(a):
Vždyť dcera se vozí na dečce či padu a Vy nejezdíte. Tak k čemu ta sedla? Nebo jste začaly jezdit?
A pokud vím, Vendy k vám šla s pasujícím sedlem, na kterém jezdil i dospělý chlap, tak co bylo, podle Vás špatně?
Normálně míváte argumentační tíseň a problémy s informacemi a manipulací ad hominem, pod vlivem alergie na Terven se překonáváte.Blokněte si její příspěvky, uleví se vám:-).
Vy víte, já taky vím, primární zdroj informace máme asi totožný- JPP/Jedna Paní Povídala/:-). Pokud jste v tom sedle na Vendy seděla nebo byla fyzicky přítomna sedlání, viděla pohyb a odsedlávání a opocení, tak se omluvím.
Vaše "vědomost" mi zatím připomíná zprávu Rádia Jerevan. Pro mladší ročníky připomínám, oč šlo:
Z dnešních aktualit Rádia Jerevan:" Vasil Ivanovič z Carského Sela dostal od družstva darem Volhu."
V podstatě je to pravda, nebyl to ale Vasil Ivanovič, ale Ivan Petrovič, nebylo to v Carském Selu, ale v Děmidovce, nešlo o Volhu, ale o kolo Ukraina. A to nedostal, naopak mu ho ukradli.
Mohu tedy z agentury JPP též potvrdit, že Vendy při prodeji sedlo měla a dospělý chlap na něm jezdil.
Pro další zvídavost vám navrhuji založit téma" Co ta Terven a její rodina dělají poslední roky každý den se svým koněm".Ale nevím nevím, za vás hlavně nezveřejňovat, tak pak už jedině osobně dojet a poručníkovat na místě- nebo hledat ty známý je taky řešení:-)
" Já, pokud se mi zacházení s nějakým zvířetem nelíbí, zasáhnu, ale nezveřejňuji.Nebo nezasáhnu a snažím se přes známé, ale určitě nezveřejňuji."
Bylo tohle nutne? Ja cekala dalsi prispevek k pasovani sedel a vyskocilo na me kazani :)
Tohle je verejna diskuze, Terven ani jeji kone neznam, ale kdyz uz padl dotaz, tak jsem byla v obecne rovine celkem zvedava na pripadnou odpoved, proc to sedlo nepadlo (jestli to je pravda) a jakeze veci ukazal cas. Cimz chci rict, ze prispevek Sisi uz je mozna zbytecne osobni, ale neni to zadny apriorni utok, pricemz odpoved by mozna mohla prinest zajimave info o pasovani sedel i ostatnim.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já jako nestranný amatér pochopil jen že sedlo se musí vyzkoušet.Rozměry komory a další jsou jen orientační.Což je tedy pěkná "pruda" a opravdu bych sedlo kupoval jen např. od paní Dohnalové,protože jich přiveze víc a pravděpodobně se dobereme výsledku uspokojivého jak pro koně,tak pro mě.🙂Po inzerátech bych mohl shánět mnohem déle a stejně s nejistým výsledkem.
akscha
napsal(a):
Bylo tohle nutne? Ja cekala dalsi prispevek k pasovani sedel a vyskocilo na me kazani :)
Tohle je verejna diskuze, Terven ani jeji kone neznam, ale kdyz uz padl dotaz, tak jsem byla v obecne rovine celkem zvedava na pripadnou odpoved, proc to sedlo nepadlo (jestli to je pravda) a jakeze veci ukazal cas. Cimz chci rict, ze prispevek Sisi uz je mozna zbytecne osobni, ale neni to zadny apriorni utok, pricemz odpoved by mozna mohla prinest zajimave info o pasovani sedel i ostatnim.
Omlouvám se Vám, do debaty tímto směrem se nebudu zapojovat. Forma dotazu Sisi je sice slušná,ale pozadí je jiné, žofré ví, co a proč píše.
Co se týče sedla, o kterém je řeč - naše kobyla k nám šla se sedlem, které bylo naše vlastní, kupovaly jsme ho cca rok (nevím přesně) před její koupí, od ženy, které zemřel kůň. Tudíž si nejsem vědoma, že by v něm jezdil dospělý chlap. Byl to skokový Hauzr, neseděl, komora byla úzká, sedlové polštáře rovné. Žádná senzace v tom není.
Ode mě opravdu všechno, nezlobte se.

Z mého pohledu to nutné bylo. Sissi se opakovaně snaží znevěrohodnit příspěvky Terven z důvodů osobní antipatie, dělá to manipulativními technikami a neopírá se o fakta a argumenty, ale o své spekulace.
Jako tady: Takže viz Terven- buď šlo s koněm jiné sedlo a výrok sissi je nepravda, nebo v sedle, které bylo prodáno s koněm, žádný dospělý chlap nejezdil/bylo kupováno pro dvě drobné ženy/ a výrok sissi je nepravda.
Nebo v něm jezdil na tajňačku, bez vědomí majitele sedla, jedině tak- pak by měla sissi pravdu,ale to je úplně nová informace, neověřená, a musel by ji někdo potvrdit /ten chlap, ustajovatelka.../-jinak je to jen spekulativní možnost.
.
K sedlům.moc zkušeností s nimi nemám, ale je to oříšek:-).
V postupu času jsem vystřídala a zkoušela na pěti fjordkoulích kdeco, i western, větší zkušenosti mám s bezkostrami/také přestala sedět, nesedí vždy/.Vyplatilo se mi :
-nakoukat a naučit se sama co nejvíc nejprve, až pak poslouchat názory zkušených a klást cílené doplňující dotazy.
http://www.equitv.cz/video/O-pasovani-sedel-s-odborniky-z-Britanie-v-praxi.html
http://www.equitv.cz/video/Zasady-spravneho-sedlani.html
na EQ najdete mraky informací, bohužel roztříštěných, určitě beru velmi vážně názory mismon a pak jsem bohužel zapomněla nick, byla to myslím huculářka, i na ifaunu dávala úžasné anglické linky o pasování...
http://www.equichannel.cz/jak-si-nevybirat-sedlo
-potvrzuji kladné reference na pí Dohnalovou, posílala mi postupně 5 sedel, já jí rozměry a fotky hřbetu
-sledovala jsem otisky tlaků na čísté pleně pod sedlem po ježdění, ale možná i lepší mi přišlo v teplém počasí koně opláchnout včetně hřbetu vlažnou vodou, "fleky" vystoupily celkem jasně/zvýšený tlak v místě = zvýšená teplota, rychlejší schnutí"/
-jde si tvořit pomocné drátkové modely, podobně jako dělají westernoví na kostru a pasování/najdete jistě videa a odkazy/
-nikdy jsme nezkoušela, ale existuje: https://www.pasujeme-sedlo.cz/equiscan-topograph-pro/
A i tak-jeden kůň v průběhu let-a sedlo, které sedělo, sedět přestane, je třeba sledovat průběžně, jaks e kůň tváří, jaks edlo sedí vizuálně, fleky, chlupy...měli jsme nakonec 4 sedla-1 z toho bezkostru-a měnili, naštěstí jsme měli 4 koně s podobnými hřbety alespoň dva a jezdili většinou ve dvou.
V hřebčíně v NL pracovním fjordům vybírali jejich sedlo i několik let, zatím jezdili s korekcemi a za bedlivé kontroly, ale bylo jasné, žeto ještě není úplně to...Taky jsme pak měli koně za 15 a sedlo značkovou drezurku z druhé ruky za 25:-).Do lesa, na chvíli:-).
na EQ najdete mraky informací, bohužel roztříštěných, určitě beru velmi vážně názory mismon a pak jsem bohužel zapomněla nick, byla to myslím huculářka, i na ifaunu dávala úžasné anglické linky o pasování...
byl to nick Tamtam, pokud se nepletu, psávala i na ifaunu a ta mi právě tvrdila, jak jsem psala výše, že plnokrevník s komorou čtyři není až taková rarita

Terven
napsal(a):
byl to nick Tamtam, pokud se nepletu, psávala i na ifaunu a ta mi právě tvrdila, jak jsem psala výše, že plnokrevník s komorou čtyři není až taková rarita
Jo!Tamtam, díky!