Zdravím, potřebuji poradit. Podařilo se mi získat od jednoho lesáka koně, který byl 13 let využíván na tahání v lese. Kůň byl buďto v lese nebo stál ve stáji, nezná výběh a teď posledního půl roku stál pouze ve stáji. Výběh máme pevný,ale vůbec nedokážu říci,co se bude dít, když ho do něj vypustíme. Přemýšlím, že bych nejprve koníka nechala ve stáji a výběh mu dávkovala. Ale nevím,zda to je správná cesta. Ráda bych ho vzala na procházky,ale tady nastává druhý problém. Má zničenou hubu. Místo udidla mu strčili do tlamy řetěz od kola, protože v zápřahu se dřevem byl prý rychlý a divoký a oni ho na hubě s udidlem nezvládali. Takže má zničenou hubu a bojím se, že na ohlávce nebo udidle se mi vytrhne a uteče, protože bude konečně mimo stěny . Jak mám s ním nejlépe začít pracovat? Na kruh bych ho vzala asi až nebude venku jančit. Co myslíte?
Třeba ho rvali jádrem, to s tažnými někteří dělají, klidně jim narvou 4 kila ovsa. Já bych nechala koni seno a vitamíny, aby neměl zbytečně moc energie, která by vám komunikaci ztěžovala. Můžete ho učit i v boxu na tlak (i ohlávkou) a odvedla ho potom do výběhu, ať se vylítá - i tam pak můžete pokračovat třeba v nácviku vodění a dalším hraní. Když bude mít režim přes den výběh, na noc box, bude s vámi chodit po pár dnech v klidu zpátky domů ( k jídlu), ve výběhu si můžete hrát a navázat nějaký vztah. Ven bych šla na ruce s jiným spolehlivým koněm, ale až po nějaké době a až zvládnete spolehlivě vodění. Jinak bych asi spíš sáhla po parelce než běžné ohlávce.
Napřed bych pozvala veta nebo alespoň někoho, kdo má s koňmi hlubší zkušenosti, aby se mu do té huby podíval a zkontroloval, zda tam není přetrvávající zranění či zjizvení, které by mohlo jakémukoliv udidlu vadit. A je třeba zkontrolovat i zuby - nepředpokládám, že by se jimi v lese někdo zabýval při přístupu řetěz do huby. Pak bych teprve řešila, co mu dát do huby.
Kožené udidlo je zdánlivě dobrá volba, protože je měkké a koně zas tak neobtěžuje, ale někteří koně ho zas tak rádi nemají, protože nemá po proslinění zas tak "úžasnou" chuť a je to prostě mokrá kůže, no. Sama je tedy ráda moc nemám. Navíc je možné, že vám kožené udidlo neposkytne nad koněm takovou kontrolu, jak si představujete a potřebujete.
Pokud bude huba v pořádku včetně zubů, zvolila bych klasické jednolomené stihlo vhodné velikosti.
Na vodění bych mu pořídila bytelnou koženou ohlávku a řetízek, který bych provlékala pod nánosníkem, nebo zde zmiňovanou parelku, ale s tou nemám zkušenost.
Pokud tedy kůň skutečně existuje a nejste trol. Dejte fotku, jak to zvíře vypadá.
Děkuji za rady. Nejsen trol 😁 fotku přiložím. Sice není moc kvalitní,je ze stáje,pokud to tak tedy mohu nazvat. Oves snad ani nemíval, možná výjimečně,. Momentálně je na minimu sena a vody. Kolikrát se prý stávalo, že gazda se tak opil, že dobytku a ostatním aj týden nedal nažrat. Bučelo to tam a řvalo a on spal opilý. No děs. S výživou začneme pomalu, šrot a oves až začne více pracovat. Spíš se ptám,zda třeba má někdo podobné zkušenosti. Mám strach aby nezjančel, když se konečně dostane do volného výběhu. Koník je zatím stále u majitele,v pondělí přijde vet ho načipovat a naočkovat, udělat krev a pas. Poté počkáme na výsledky a připravíme převozní papíry, takže to ještě chvilku potrvá, nicméně chci do té doby připravit nějaký tréninkový plán.
Hladujúci kôň bude mať dosť pravdepodobne vredy. Tým by som začala, preliečiť omreprazolom(vet bude vedieť, ale spýtala by som sa aj na odčervenie a načasovanie, čím začať) a pravidelný a dostatočný prísunom sena. Ide jar, bude zelené, s dostatkom sena a minerálky možno kôň ani nebude potrebovať ďalší príkrm. ale keď, začala by som veľmi pozvolne v menších dávkach obyčajným ovsom.
Pokiaľ máte rovný výbeh bez nejakých členitostí, asi by som riskla a vypustila ho. Možno si chvíľu poskáče a pobehá, ale tak je to ťažák, nevydrží skákať dlho. Keď máte ale strach, rozširujte výbeh postupne, od veľkosti väčšieho boxu, ale nebála by som sa ho tam nechávať celý deň. Akurát u takto väznéneho koňa by som počítala s intenzívnymi reakciami na okolí vzruch.
gabpav
napsal(a):
Děkuji za rady. Nejsen trol 😁 fotku přiložím. Sice není moc kvalitní,je ze stáje,pokud to tak tedy mohu nazvat. Oves snad ani nemíval, možná výjimečně,. Momentálně je na minimu sena a vody. Kolikrát se prý stávalo, že gazda se tak opil, že dobytku a ostatním aj týden nedal nažrat. Bučelo to tam a řvalo a on spal opilý. No děs. S výživou začneme pomalu, šrot a oves až začne více pracovat. Spíš se ptám,zda třeba má někdo podobné zkušenosti. Mám strach aby nezjančel, když se konečně dostane do volného výběhu. Koník je zatím stále u majitele,v pondělí přijde vet ho načipovat a naočkovat, udělat krev a pas. Poté počkáme na výsledky a připravíme převozní papíry, takže to ještě chvilku potrvá, nicméně chci do té doby připravit nějaký tréninkový plán.
Zas tak úplně mizerně nevypadá
Nechá se naočkovat,krev odebrat,zkoušela jste mu zvedat nohy a čistit,na štontě?Pokud vám vyhoví ,nekouše ,nekope a nebrání se agresí ,nebo naopak není evidentně ve stresu a neleze hrůzou po zdech,když se přiblížíte,tak bude ještě celkem v pořádku
Měla jsem těžkou kobylu ,která nesnášela člověka vůbec.Jako na mladé se na ní asi vyřádili různí týpci.Ona si pravděpodobně hodně užila.Byla na jednu stranu agresivní.Zkoušela,jestli člověk nevymizí a nenechá jí .
Ale zároveň ,při banálním očkování by se byla utloukla ,jen aby se jí doktor nedotkl.
Nesnesla doteky na týle ,pořád byla nastartovaná a napružená.
Koupili jsme jí,že je zlá,všechno přetrhne a musí být neustále na řetěze a obojku .V zimě v kravíně na úvaze ,v létě je tedy vyháněli.Žrát asi taky dostat moc neměla.Že je zlá a nevypočitatelná.Tak pozor na ní.
Byla tedy velmi pracovitá,do uzdy a chomoutu lezla sama.Ale jinak by člověka nepotřebovala
Když jsme jí přivezli,stačilo být důsledný a srozumitelný.Bez nějakých emočních výlevů.
Ven chodila na udidle,nebo na štajgru.Když věděla,že tohle má ,byla ovladatelná bez problému.Na stájovce se prostě silou tahala.
Dělala ochotně,ale jen to ,co považovala za práci.Pod sedlem na vyjížďky,v zápřahu ve voze ,bobech ,sáňkách.Děti vozila,sáňky tahala .Odchodila rytířské turnaje,průvody,v davech,v provozu,cokoli.
Ale nějaké chození dokola na lonži,vodění jen tak na ruce bez ničeho,absolutně neuznávala .Natož aby na ní ,holou a na volno ,někdo zkoušel nějaké posunky ze země
Ve stádě byla vedoucí ,hodně dominantní.
Tohohle koně vy si dovedete domů?Dáte do boxu a potom bude chodit do výběhu sám a následně s koňmi?
Klidně bych ho pustila,myslím,že se rozkoukne a stejně půjde žrát
Dáte mu dost sena ,drobet ovsa .
A dál byste od něj čekala co? Chcete zapřahat? nebo rekre jezdit? Nebo jen tak "zachránit" a nechat flákat ve stádě?
Ty bláho,tak to jste měla plno práce. Tady toto je zlatíčko. Nechal se mnou ohmatat úplně všude, nohy zvedl, podržel. Za celý svůj život, kdy bylo do něj kopáno a mláceno, tak se proti majiteli neohnal, nekopnul, nekousnul. Má úplně miliónovou povahu, bude to dobrák. Chceme jej na rekreační ježdění pod sedlem, tahání vozu a sání. Nic těžkého.
Uživatel s deaktivovaným účtem

gabpav
napsal(a):
Ty bláho,tak to jste měla plno práce. Tady toto je zlatíčko. Nechal se mnou ohmatat úplně všude, nohy zvedl, podržel. Za celý svůj život, kdy bylo do něj kopáno a mláceno, tak se proti majiteli neohnal, nekopnul, nekousnul. Má úplně miliónovou povahu, bude to dobrák. Chceme jej na rekreační ježdění pod sedlem, tahání vozu a sání. Nic těžkého.
šrot mu nedávejte, nepotřebuje to.......oves ano.
Jinak, co to má na té přední levé noze? nebo je to optický klam? Kopytům se pověnujte.... myslím, že koník ve výběhu nebude dělat nic(bude mít kolegy? ) lepší ho dát na výběh bez kondice,než v plné síle.venku byl zvyklý, o nic nejde. chvilku bude asi chvilku běhat a pak už bude uondaný- bez energie, zvykne si.
Mám velkou potřebu zeptat se PROČ?
Potřebujete "mazáka" co vás doma a v lese naučí? Nebo bude dělat v páře, toho staršího "kliďase" ? Opravdu mě to zajímá, co budete s koníkem dál dělat.
Jinak to vidím podobně jako přispívající výše. Na vodění bych zvolila normální ohlávku a vodítko s řetízkem - podívejte se nejdříve jak se to správně zapíná, přes nánosník až do vrchního kroužku u lícnice. Dá se to nacvičit na klidnějším zvířeti.
Do ohrady bych ale hlídala. Jednak tažáci nemají problém odejít i s ohradou, jeno jestli pevnou dřevěnou či elektriku. Druhak bych byla opatrná, dát ho hned s novým koněm. Bohužel jsem viděla jak umí tažák dostat koně pod sebe a udupat. Z jiné stáje vím o tažákovi kterého zabil druhý tažák při seznamování se v ohradě jedním dobře mířeným kopancem (ne, nešlo o hřebce). Většinou je to v klidu, ale opatrnost není na škodu.
Krmení bych dala zatím 1/3 ječné slámy a 2/3 sena. Do žlabu jen mokré řízky, kvalitní minerálku a len (jakože aby to bylo do čeho míchat). Za chvilku budete navykat na trávu a to půjdou kg nahoru. Pozor na schvácení. Oves až když bude něco dělat. Je to opravdu snadno krmitelný kůň. (doma dáváme i větvičky, aby žraly a netloustly nám)
Ještě si myslím, že bude mít potíže s nohama. Z lesa je ta opotřebovanost fakt velká. Na fotce je vidět prošláplá spěnka - nemýlím se? Počítáte s doživotními vyššími náklady z tohoto důvodu? Ne jen MSM?
Spěnky by měli být dle veta v pořádku,tak snad se nemýlí. Já tomu až tak nerozumím, mě se zdají taky v pohodě. Možná blbá fotka. Kůň nekulhá. Každopádně na to koukne i dobrý kovář. Nač jej chci jsem psala už výše. Každopádně by šel do salámu nebo ciganum, takže jsem ráda, že jsme nakonec pana majitele přesvědčili. Zatím k ostatním koním nepůjde,bude chvíli sám, byl sám 13 let,tak ještě chvíli to vydrží, než si navykne na výběh atd. Je mi jasné, že může mít"skryté vady" počítáme i s tím,ale jak jsem psala výše, do salámu by ho byla škoda. Když tak v klidu dožije na pastvině.
gabpav
napsal(a):
Pro začátek to je fajn ,že navzdory osudu, je hodný.
Uvidíte,jak se mu bude chtít spolupracovat,s vámi
Po převozu bych mu nechala udělat nohy ,samozřejmě krmila,seno.Jádro uvidíte
Do výběhu bych ho pouštěla a zároveň s ním "pracovala"
Pokud možno ve stereotypu ,na který byl zvyklý.Jakže ven se jde nacajkovaný,s něčím v hubě a něco táhnu,nebo nesu
Samozřejmě v klidu ,žádný stres
Uvidíte,jestli se třeba nevyblázní už jen z pocitu ,že zas ho bude někdo prudit .Z očekávání bolesti.
Když bude v klidu ,můžete mu pak ubírat.Časem.Třeba místo udidla jen řetízek přes nos,vzít popást na ruce mimo ohradu ,prostě aby zjistil že chvíle s člověkem jsou příjemné a není třeba být nervní
Lenka18

XXX.XXX.60.146
Zadavatelko jak to s koníkem zvládáte? Vzpomněla jsem si na tohle vlákno a jsem zvědavá 😊
Lenka18
napsal(a):
Zadavatelko jak to s koníkem zvládáte? Vzpomněla jsem si na tohle vlákno a jsem zvědavá 😊
Zdravím, kupodivu je to zatím ten největší mazel, jakého jsem kdy měla. Úplně komunikativní a nekonfliktní. Je s ním sice hodně práce,ale baví ho to. Chodíme každý den na procházky na ruce a už jsme párkrát i povozili děti. Nic neřeší, žádné lidi,cyklisty,psy,traktory,motorky, vůbec nic. Pracujeme jen na ohlavce a nemá s tím problémy.Problém je ale v tom, že když jde do kopce,chce strašně tahat, což má asi z toho lesa a vozu. Jinak jde krásně vedle mě, hlava u ramene. Jen neumí chodit na pravou stranu dobře, špatně zatáčí a také hodně pokládá zadní pravou k levé. Při práci na lonži mi právě na pravou stranu strašně tahá z kruhu a mám co dělat ho udržet tam,kde chci. Jinak jde ochotně a s chutí i do klusu a cvalu. Zkusím to pořešit s fyzioterapeutem, třeba to je jen nějaká blokace. Na ohradník si zvyká a fyzicky se také zlepšuje. Na pastvu ho zatím nedávám, jen na chvíli v rámci vycházek. Ostatní koníky, když jdou kolem, neřeší.