Nemažu ničím, není to třeba, naopak je to kontraproduktivní. Někdo kdesi hezky napsal, že kdyby příroda chtěla, aby kůň měl mastná kopyta, měl by tam mazové žlázy
Mazání místo aby kopyta zvlhčovalo, paradoxně je vysušuje, protože přes vrstvu tuku nemohou přijímat vlhkost z prostředí.
Chápu mazání kopyt na výstavy, aby kůň dobře vypadal, jinak je to nesmysl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Já používám akorát vlhčící zvony v sušším období.Valáškovi se kopyta víc vysušují a zkoušeli jsme kde co kolem zlepšení výživy.Jediné co funguje je to vlhčit jak příjdou sucha.🙁 Tak zhruba třicet minut každý den.V létě je oba beru každý den k potoku "nacucat" kopyta.😂 Žádné mazání nepomáhalo bohužel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Effol světlý, pomohl mi několikrát při obnove rohoviny, ušlápnuta patka, a kdysi i na hnilobu střelu. Jinak mi kovář "doporučil" obyč sádlo, a hlavně korunky. Zespoda se nemaze, zavírají se tím "trubičky" a tím kopyto nedokáže přirozeně nabírat vlhko.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já používám akorát vlhčící zvony v sušším období.Valáškovi se kopyta víc vysušují a zkoušeli jsme kde co kolem zlepšení výživy.Jediné co funguje je to vlhčit jak příjdou sucha.🙁 Tak zhruba třicet minut každý den.V létě je oba beru každý den k potoku "nacucat" kopyta.😂 Žádné mazání nepomáhalo bohužel.
Tak máčet určitě ... a je výhoda, pokud kůň umí postát s nohama v kýbli
Mazání kopyt je pro parádu. Tedy na výstavy, závody, do kočáru do města...
Dříve se ještě dělat takový jakože preventivní skoro vazelínový fujtajblík na kopyta - dodal lesk a byl i trochu proti hnilobě. Dnešní mazadla považuji spíš za tahání peněz (ale to je vlastně skoro celá koňokosmetika)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Effol světlý, pomohl mi několikrát při obnove rohoviny, ušlápnuta patka, a kdysi i na hnilobu střelu. Jinak mi kovář "doporučil" obyč sádlo, a hlavně korunky. Zespoda se nemaze, zavírají se tím "trubičky" a tím kopyto nedokáže přirozeně nabírat vlhko.
To jako ten žlutý? Ten s antibakteriální složkou?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Pipilota
napsal(a):
To jako ten žlutý? Ten s antibakteriální složkou?
Nevím jestli žlutý, je na něm světlezelený pruh. Měla jsem i tmavý, s černým pruhem, ale ten mi doporučen nebyl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Tak máčet určitě ... a je výhoda, pokud kůň umí postát s nohama v kýbli
Koby umí, ale Lexínek je i podle doktora "momentálně zaostalý" a s nohou v kýblu se chová stejně jako v potoce.😂 Pochopitelně nejde hrabat nohou a cákat vodu na sebe a okolí.Všichni to chápou akorát "retarda" ne.😂 V létě tu byl takový bazének "na dojetí" s trochou vody a koby si tam docela opatrně stoupla a "vlhčila si kopyta".Prostě šikulka.🙂 Lexínek si tam stoupne,čumí jakoby nic a pak si v něm lehne.😂 Otík nezklame.😂