Co by měl znát každý, kdo chce mít koně?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.3.2019 19:01
Alma6

XXX.XXX.41.171

Ahoj, zajímalo by mě co si myslíte že by měl znát každý majitel koně? Ne někdo kdo si chodí jen zajezdit, ale kdo si chce svého koně sám ustájit, krmit, trénovat a obecně menežovat. Jakou škálu znalostí mít, kde hlavně čerpat? Kde se učit, co číst? Jak třeba získat znalosti které je potřeba získat praxí, třeba bandážování, jakou deku a tak? Dá se to načíst? Máte tipy na dobré knihy a stránky? Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

1.3.2019 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Je toho dost na pár let studia.☺️ Si pročtěte zdejší témata jen co všechno může koni být a Vy byste měla alespoň zevrubně poznat o co se jedná.Vůbec se to nezdá,ale opravdu je toho dost co by majitel koně měl vědět.V ustájení je obrovská výhoda že většinou bývá přítomen někdo zkušený a odborně vyzrálý.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2019 19:31

Každý takový člověk by si měl hlavně uvědomit a přiznat si, že je toho tolik, že samouk nemá šanci to sám zvládnout správně.

Prostě taková nějaká ta pokora, no.

A plná šrajtofle.

5.3.2019 09:34

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Každý takový člověk by si měl hlavně uvědomit a přiznat si, že je toho tolik, že samouk nemá šanci to sám zvládnout správně.

Prostě taková nějaká ta pokora, no.

A plná šrajtofle.

Ano, už jsem to tady kdysi psala. Jsem u koní od 15 let, mám veterinární vzdělání a svého prvního vlastního koně jsem si pořídila ke 40. narozeninám. A stejně jsem si tenkrát připadala jako naprostý začátečník. Prostě ta odpovědnost byla najednou úplně jiná.

5.3.2019 15:47
evcusik

XXX.XXX.1.80

Nejlip vse, od kopyt, zajištění wellfare, výchovu a vycvik kone po veterinární minimum. Kdyz člověk neví, tak se ptát a ukladat si to do kedlubny. Sledovat clanky, knizky, zaplatit si trenera.

Dobry a zkušený ustajovatel je vyhodou. Ale priznam se, ze obcas jsou mezi ustajovateli "stary konaci", ktery v zivote nepotrebovali volat fyzio, zubare, ortopedického kovare, hodili sedlo co bylo zrovna volné v sedlovne, pokud delal kun cavyky dali se pruvlecky a bylo. Mozna ošetření ran, tam se dalo inspirovat :)

Neregistrovaný uživatel

5.3.2019 16:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

evcusik napsal(a):
Nejlip vse, od kopyt, zajištění wellfare, výchovu a vycvik kone po veterinární minimum. Kdyz člověk neví, tak se ptát a ukladat si to do kedlubny. Sledovat clanky, knizky, zaplatit si trenera.

Dobry a zkušený ustajovatel je vyhodou. Ale priznam se, ze obcas jsou mezi ustajovateli "stary konaci", ktery v zivote nepotrebovali volat fyzio, zubare, ortopedického kovare, hodili sedlo co bylo zrovna volné v sedlovne, pokud delal kun cavyky dali se pruvlecky a bylo. Mozna ošetření ran, tam se dalo inspirovat :)

Vidíte, mne zas nevyhovuje všechen ten "wellness" , koníček uprdne trošku jinak než obvykle, a majitel.se.muze přeskočit. Ale jo, máte pravdu, my "tricetletukoni" tomu nemůžeme rozumět....

Co by měl člověk umět a znát? Kvalitní lidi, kteří dobre znají svou práci, mít pro koně cit a pochopení a používat rozum. Se vším ostatním se dá přežít.

5.3.2019 17:10
saola

XXX.XXX.255.46

No, a taky klikr, bez toho to pomalu dnes ani nejde.

Neregistrovaný uživatel

5.3.2019 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

saola napsal(a):
No, a taky klikr, bez toho to pomalu dnes ani nejde.

Jezkovy voči nezacinejte.... 🤫

5.3.2019 18:04
akscha

XXX.XXX.112.233

Jak pise coudas. Vlastnictvi kone neni rocket science a pokud mate cit pro zvirata a poznate, kdyz je neco spatne a resite to, nemel by byt az tak velky problem.

Jenze opravdu dobry cit pro zvirata kazdy nema, dost lidi taky specha a ma na kone velke naroky a vytvari potenciani problemy. Takze bych jako ideal videla projit si par lepsich staji a nakoukat vse praxi. Tech vic staji vidim jako klicovych - az srovnanim zjistite, co funguje a je pro management kone opravdu dulezite a co muzete s klidnym srdcem neresit :)

Neregistrovaný uživatel

5.3.2019 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Jo s koněm vlastně můžete klidně nedělat vůbec nic.☺️ Naučí se pomalu a s citem klidně chodit na vodítku jako pejsek na vycházky.Ujasníte si akorát pozice a kdo koho bude vodit a máte o zábavu na dlouhé roky postsráno.☺️ Já vůbec nepotřebuji koně honit v kruhu kolem sebe,nebo po něm chtít aby předváděl "cirkusparádu".😂 Vlastnit koně a jezdit na koních jsou dvě věci, které podle mě nejsou na sobě závislé a ani nutně nesouvisí.Akorát koním vše dlouho trvá a to na dnešní uspěchané lidi působí až destruktivně.🙁

Neregistrovaný uživatel

5.3.2019 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ano, taky záleží, na kterou "stranu" se člověk přikloní. To je také o tom rozumu.

6.3.2019 13:02

Tak prvně by si měl majitel koně uvědomit, že jeho miláček má kolem půl tuny a zacházet s ním podle toho. Věřím, že by pak výrazně ubylo úrazů způsobených demencí majitelů. Ono když vám uteče z vodítka jezevčík, max. vám ho srazí auto. S koněm je to poněkud horší, pokud je ve špatnou chvíli na špatném místě, způsobí smrtelné nehody.

Potom by majitel měl být schopný posoudit zdravotní stav koně, správně ho nakrmit a postarat se o to, aby měl k životu vše, co potřebuje, ale zase ne příliš. Ideální je získávat tyto zkušenosti z více knížek a na více místech praxí. Člověk si pak tak nějak stejně musí sesumírovat sám, co je "pro něj" správně. Pokud má přitom vždy na prvním místě potřeby zvířete (opravdové potřeby koně, nikoliv potřeby jiného živočišného druhu) a zachází s ním přitom spravedlivě a férově, tak potom i více cest může vést ke stejnému cíli: spokojený kůň a v důsledku i majitel.

Ježdění je pak až na posledním místě. Ono kolikrát laik, který má zvířata rád, dokáže být ke koni vnímavější než profík ("A nebolí ho to, když mu to takhle furt táhne hlavu dolů?").

Po roce u koní si budete myslet, že už znáte všechno a umíte jezdit, po deseti letech vám dojde, že nevíte a neumíte vlastně furt nic

6.3.2019 13:38
pupanec

XXX.XXX.110.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak prvně by si měl majitel koně uvědomit, že jeho miláček má kolem půl tuny a zacházet s ním podle toho. Věřím, že by pak výrazně ubylo úrazů způsobených demencí majitelů. Ono když vám uteče z vodítka jezevčík, max. vám ho srazí auto. S koněm je to poněkud horší, pokud je ve špatnou chvíli na špatném místě, způsobí smrtelné nehody.

Potom by majitel měl být schopný posoudit zdravotní stav koně, správně ho nakrmit a postarat se o to, aby měl k životu vše, co potřebuje, ale zase ne příliš. Ideální je získávat tyto zkušenosti z více knížek a na více místech praxí. Člověk si pak tak nějak stejně musí sesumírovat sám, co je "pro něj" správně. Pokud má přitom vždy na prvním místě potřeby zvířete (opravdové potřeby koně, nikoliv potřeby jiného živočišného druhu) a zachází s ním přitom spravedlivě a férově, tak potom i více cest může vést ke stejnému cíli: spokojený kůň a v důsledku i majitel.

Ježdění je pak až na posledním místě. Ono kolikrát laik, který má zvířata rád, dokáže být ke koni vnímavější než profík ("A nebolí ho to, když mu to takhle furt táhne hlavu dolů?").

Po roce u koní si budete myslet, že už znáte všechno a umíte jezdit, po deseti letech vám dojde, že nevíte a neumíte vlastně furt nic

A i po 45 letech je to stejné.....

6.3.2019 16:46
bongani

XXX.XXX.8.40

A já bych přidala ještě, že člověk musí mít i trochu odvahu. Chodila jsem deset let ke koním a pořád jsem měla (a mám pocit), že nic neumím a neznám. Kdyby mě kamarádka tak trochu nedotlačila, tak si koně nekoupím asi nikdy. Ale riskla jsem to a teď jsem ráda.
Jinak si myslím, že rozumný člověk, co má rád zvířata, je ochoten se učit a naslouchat zkušenějším, to zvládne. Poznám, kdy koni není dobře nebo mu něco chybí, tak zavolám veterináře, když nám nejde ježdění, zaplatím si trenéra atd., důležitý je nemít pocit, že znám všechno na světě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík