Léto se blíží mílovými kroky a hmyzáci se probírají. Který z těchto repelentů je účinnější - Absorbine ultrashield nebo Farnam endure? Vím že jsou oba dobré, proto by mě zajímalo, zda má někdo zkušenost s oběma a může poradit, který je lepší a u toho Absorbin jak na to reagoval kůň.
Koně mám venku, z jedné strany výběhu potok a stín, z druhé les. O hovada, komáry, štípací mouchy a klíšťata tu nouzi nemáme :) Roky používám takový hnusný smrad na krávy, který ale zabírá celkem dobře, jen pak kůň, cajky i já smrdíme jak popelník a nejde to jen tak vyprat. Nesmradlavá verze tohodle sajrajtu není účinná. Zkušenost mám i s tím Farnamem a taky dobrý, míň smrdutý a fungující, ale Absorbin by měl navíc havěť i likvidovat, což mi přijde (hlavně u klíšťat) moc prima.Z recenzí by měl být fajn, ale neznám ho a navíc to asi bude docela koktejl, když to hmyzáky vraždí, tak by mě zajímalo, co koně na to?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Většinou mám oba a střídám.....hmyz sice je- ale v měnším než malém množství Prostě hmyzu se na 100% nezbavíte, ale s jakýmkoliv repelentem je to snesitelné.
KObyla mi na repelent nic neříká- neosypala se, Absorbine i voní po citronu......natírám i na hlavu a uši, mezinoží- postříkám jemný kartáč a kobylu přetřu....
Ať koupíte jakýkoliv sprej, cca po 2 měsících přestává účinkovat. Trochu tedy bude účinkovat,ale spíše ne. Hmyz si totiž zvykne.První várku to odpudí,ale druhou generaci už méně a třetí a čtvrtá to má těžce na háku.
Navíc,ne každý repelent účinkuje v každém místě. Na co přísahají v Polabí, to může být v Beskydách k prdu.
Ty dražší repelenty mají oproti levnějším nikoli lepší účinek, ale delší působení. Takže se na koně sletí hmyz třeba až po 5 hodinách.
A ještě to má jeden háček. Přípravky, účinné třeba na ovády či bzikavky, nemusí být účinné na mouchy. A naopak.
Takže něco kupte, buď to zabere nebo ne, ale stejně budete v polovině sezony shánět další repelent s jinou účinnou látkou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Proto ty repelenty střídám, každý má jinou účinnou látku a nedám šanci si hmyzákům zvykat. Takže třeba měsíc ten, a další měsíc jiný.
Repelenty pro koně jsou takový sezónní evergreen koňských diskuzních fór...přiznám se, že už je skoro neřeším
Vyzkoušela jsem jich hodně, včetně těch dražších, moje tři kolegyně v ustájku též, a prakticky jsme nenašly žádnej, o kterým bychom mohly říct, že opravdu funguje anebo že stojí za ty peníze.
A u těch dražších by mi nebylo líto peněz a byla bych ochotná zkousnout, že jsou to dryáky, navíc nešetrné k životnímu prostředí, pokud by ten efekt stál za to. Jenže nestojí.
A milující majitel má potřebu pečovat a něco aplikovat - já též , takže vloni jsem cákala přírodní Menforsan, více ohrožená místa jsem mazala Dromy Dermacare, tea tree olejem apod., kobyla nosí s výjimkou noci trvale masku, na ježdění má taky masku.
Když došel Menforsan, cákala jsem na ni občas Insi spray z Aromafauny (mám pro psa). Účinek diskutabilní, ale nádherně to voní a já i kobyla jsme čichači