Wiwien8

XXX.XXX.120.2
Dobrý deň, mam 3 ročnú kobylku, ktorú chcem začať zvykať na ústrojenstvo. A teda by som si už chcela dokúpiť to správne, čo raz budeme aj používať . Je teda blbosť ju zvykať od samého začiatku na biteless? Alebo musí mať najprv niečo odjazdené na zubadle?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nemusíte zvykat na udidlo, pokud s ním nebudete chtít nikdy pracovat. Ale já jsem pro navyknout na udidlo každého ježděného koně, např. kdyby bylo v budoucnu třeba, aby ho jezdil někdo jiný, kdo bez udida nechce. Nemusí to být ale zpočátku, klidně začněte bez udidla.
Bitless bridle je pro hodně koní matoucí. Můj kůň s touhle bezudidlovkou neměl problémy. Já ale jo :-D
Začala jsem se sidepullem, a ten můžu doporučit i Vám. Pro začátek s ostřejším nánosníkem - ten je přesnější. I s ostrým nánosníkem je to jemné uždění (vždy záleží na ruce jezdce), má horší brzdu, pokud kůň vědomě nechce zastavit. Takže naučit na zastavení jednou otěží (otočením hlavy). Ale to asi u každé bezudidlovky a neuškodí to ani s udidlem. Dá se s tímhle začít - a samozřejmě i s dalšími návyky - i ze země před prvním nasednutím. Viz fotka - ze dne "prvně v sedle".
Wiwien8
napsal(a):
Dobrý deň, mam 3 ročnú kobylku, ktorú chcem začať zvykať na ústrojenstvo. A teda by som si už chcela dokúpiť to správne, čo raz budeme aj používať . Je teda blbosť ju zvykať od samého začiatku na biteless? Alebo musí mať najprv niečo odjazdené na zubadle?
Ony ty cajky se stejně v průběhu koňského života mění.
Taky záleží,na čem umíte vy .Když budete kobylku učit,tak abyste se neučily společně
Dala bych klasiku, jednou lomené ,přiměřeně silné a plné,a časem uvidíte.
napsal(a):
Nemusíte zvykat na udidlo, pokud s ním nebudete chtít nikdy pracovat. Ale já jsem pro navyknout na udidlo každého ježděného koně, např. kdyby bylo v budoucnu třeba, aby ho jezdil někdo jiný, kdo bez udida nechce. Nemusí to být ale zpočátku, klidně začněte bez udidla.
Bitless bridle je pro hodně koní matoucí. Můj kůň s touhle bezudidlovkou neměl problémy. Já ale jo :-D
Začala jsem se sidepullem, a ten můžu doporučit i Vám. Pro začátek s ostřejším nánosníkem - ten je přesnější. I s ostrým nánosníkem je to jemné uždění (vždy záleží na ruce jezdce), má horší brzdu, pokud kůň vědomě nechce zastavit. Takže naučit na zastavení jednou otěží (otočením hlavy). Ale to asi u každé bezudidlovky a neuškodí to ani s udidlem. Dá se s tímhle začít - a samozřejmě i s dalšími návyky - i ze země před prvním nasednutím. Viz fotka - ze dne "prvně v sedle".
Vaše kobylka je parádní,taková,akorát .Je na na ní moc pěkný pohled
Ukázka jak ušlechtilý lipicán dokáže narušit i ustálenou prakoňovitost fjorda

koně
napsal(a):
Vaše kobylka je parádní,taková,akorát .Je na na ní moc pěkný pohled
Ukázka jak ušlechtilý lipicán dokáže narušit i ustálenou prakoňovitost fjorda
Moment - na fotce je tříletá. Během pátého roku věku začal převládat fjord :-D Navíc na fotkách ten fjord vyniká méně než ve skutečnosti.

koně
napsal(a):
Kdyby byla v postoji a v letní srsti , vypucovaná ?
Prostě je moc pěkná ,tak či tak
Až bude v lení srsti, bude asi tahat pupek po zemi :-) Letos vyfásne náhubek, tak uvidím, jak pomůže.
Já snad nemám z posledních let jinou fotku nenasedlané Lindy, než když se pase. Snad si koncem května vzpomenu a vyfotím ji jinak. Tak aspoň z podzimu jezdeckou... i přes lipicána je furt mohutnější než huculové, se kterými jsem se setkala.
napsal(a):
Až bude v lení srsti, bude asi tahat pupek po zemi :-) Letos vyfásne náhubek, tak uvidím, jak pomůže.
Já snad nemám z posledních let jinou fotku nenasedlané Lindy, než když se pase. Snad si koncem května vzpomenu a vyfotím ji jinak. Tak aspoň z podzimu jezdeckou... i přes lipicána je furt mohutnější než huculové, se kterými jsem se setkala.
Kdyby měla hlavu na otěži ,tak je ještě krásnější ,ale to propracujete
Za mě stále

koně
napsal(a):
Kdyby měla hlavu na otěži ,tak je ještě krásnější ,ale to propracujete
Za mě stále
Hlavu nijak "nešteluju", jediné, co ohledně pozice hlavy požaduju, je, aby nebyla za kolmicí. S tím ale nemáme žádný problém. Jen koriguju výšku krku. Nejsem příznivce "balení" apod. otěží. A na správné shromáždění ještě nemáme (nemyslím tím "odzadu dopředu" - v dnešní době bohužel míněno přidržením ruky proti pobízení nohami).
Linda je výcvikově remonta s jezdcem, který nikdy nepřiježďoval mladé koně, takže jezdec houby umí. A bojí se, aby něco nezkazil. A koníček je dospělý až tak v šesti, tak se to s prací pod sedlem nepřehání. A to. A vono. Takže to jde pomalu :-)

koně
napsal(a):
Kdyby byla v postoji a v letní srsti , vypucovaná ?
Prostě je moc pěkná ,tak či tak
Vylínaná sice ještě není, ale konečně jsem nefotila Lindu já - to by se na fotce opět pásla, kdyby ji nikdo nedržel.
A druhá tématická z dřívějška, když to tu tak plevelím. Sidepull.
napsal(a):
Vylínaná sice ještě není, ale konečně jsem nefotila Lindu já - to by se na fotce opět pásla, kdyby ji nikdo nedržel.
A druhá tématická z dřívějška, když to tu tak plevelím. Sidepull.
Jé ,děkuji za další dokumentaci mé favoritky
Stále pěkná,v jakékoli situaci
Myslíte,že až opravdu přelíná,bude po těle bílá? Takhle mi připadá jako do žluta ,zatím
Klidně do zpráv ať tady neplevelíme.I když takovou pěknou kobylkou snad ani plevelit nelze

koně
napsal(a):
Jé ,děkuji za další dokumentaci mé favoritky
Stále pěkná,v jakékoli situaci
Myslíte,že až opravdu přelíná,bude po těle bílá? Takhle mi připadá jako do žluta ,zatím
Klidně do zpráv ať tady neplevelíme.I když takovou pěknou kobylkou snad ani plevelit nelze
Zatím úplně bílá nebude. Hlava má oproti tělu tak rok náskok - loni už byly na hlavě patrné puntíky, na těle jen nepatrně prosvítaly. Letos jsou už na těle vidět. A hlava už je spíše šedá než béžová.
Děkuji za pochvalu kobylky, dmu se téměř mateřskou pýchou :-) Realita je taková, že tu nikdo (kromě mě) nad ní "neáchá". Ono na tyhle krátkonohé poníky je třeba koukat z podřepu. Nebo když jsou na vyšším místě. Při pohledu seshora je vidět jen široký hřbet a fakt velké břicho. A když je barva koně velmi světlá, je to patrné o to víc. Takže je u nás "za tu strašně tlustou" (tlustá je, to bez debat, potřebuje zhubnout). Ovšem kdyby se někteří kritici podívali na své teplokrevné koně z pohledu o 20 cm výše, viděli by také kulaté velké břicho...
Klidně více do zpráv, pokud budete mít zájem.

Působení udidla (a tudíž nejsrozumitelnějším z bezudidlovek) je nejvíce podobný sidepull. Pokud nechcete mít dvoje cajky, pořiďte klasickou uzdečku a k tomu sidepull obnosek, který se dá zapnout do lícnic - a máte dva v jednom.