Plíseň u koní

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aja3

31.3.2019 21:16
Aja3

XXX.XXX.32.10

Dobrý večer, u kobyli mám od veterináře diagnostikovanou plíseň. Bohužel se kobyla nemůže hned teď léčit(je už 12 dní po termínu a čekáme až porodí). Veterinář mi řekl že ji po ohrebeni pichne nějaké očkování proti plísním a bude to v pohodě. Mě se to ale nějak nezdá. Je tohle běžný způsob léčení?. Kobyla už je fakt nebohá, vydrbaná si nohy do krve. Zatím omyvam betadinkou a mažu měsíčkovou mastí a modlím se aby už porodila.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2019 22:02

Aja3 napsal(a):
Dobrý večer, u kobyli mám od veterináře diagnostikovanou plíseň. Bohužel se kobyla nemůže hned teď léčit(je už 12 dní po termínu a čekáme až porodí). Veterinář mi řekl že ji po ohrebeni pichne nějaké očkování proti plísním a bude to v pohodě. Mě se to ale nějak nezdá. Je tohle běžný způsob léčení?. Kobyla už je fakt nebohá, vydrbaná si nohy do krve. Zatím omyvam betadinkou a mažu měsíčkovou mastí a modlím se aby už porodila.

určitě je to plíseň nemá koník svrab? nebo nemáte poblíž slepice?

Aja3

31.3.2019 23:01
Aja3

XXX.XXX.32.10

Svrab to není, snad veterinář pozná plíseň... Slepice nemáme nikde poblíž.

1.4.2019 04:13

Aja3 napsal(a):
Svrab to není, snad veterinář pozná plíseň... Slepice nemáme nikde poblíž.

A jak víte? Jsou k tomu nějaký rozbory, kultivace, seškrab?

Je divný, že by plíseň svědila tak, že si kůň drbe nohy do krve, když obvykle plíseň postihuje trup, krk, horní část končetin a moc nesvědí nebo vůbec ne

Aja3

1.4.2019 09:39
Aja3

XXX.XXX.94.148

Má to na horních částech nohou. A ano dělali se seškraby a kultivace. Opakovaně. Vyšla z toho plíseň. Neptam se ale co to je, to vím. Pouze zda je adekvátní léčba očkováním.

1.4.2019 09:45
rennie111

XXX.XXX.43.146

Aja3 napsal(a):
Má to na horních částech nohou. A ano dělali se seškraby a kultivace. Opakovaně. Vyšla z toho plíseň. Neptam se ale co to je, to vím. Pouze zda je adekvátní léčba očkováním.

Obávam sa, že vám nič iné ako čakať teda neostáva. Ja som pred nedávnom riešila plieseň u psa a tiež netuším kde k nej prišiel pes spáva vo vnútri, hygiena dodržaná žiadny problém s imunitou a druhý pes to nechytil. Najprv to mal na slabine tak sme mazali, ale keď sa to rozšírilo na hlavu a vkuse si to do krvi škriabal tak vet naordinoval lieky, teda u nás do huby nejaký sirup. Že tiež by na to mazanie nestačilo. Záleží na tom čo za plieseň to je, skúste sa veta opýtať či sa na to nedá niečo mazať aspoň zatiaľ aby to menej svrbelo. U nás mi ale bolo povedané že nie, že čokoľvek na zmiernenie svrbenia by to len zhoršilo :(

1.4.2019 09:51

Je to možnost. Pokud se jedná o trychofytózu.
viz https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/trichoequen-inj-sicc-ad-us-vet.html

Kobylu vyšoupnout co nejvíc na sluníčko, udržovat ji v suchu, cajky a box umýt v imaverolu, když to bude možné, vykoupat v imaverolu kobylu celou http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78009501a.doc

Jinak podpora imunity je důležitá jak psala Rennie.

1.4.2019 09:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to možnost. Pokud se jedná o trychofytózu.
viz https://www.bioveta.cz/pripravky/veterinarni-pripravky/trichoequen-inj-sicc-ad-us-vet.html

Kobylu vyšoupnout co nejvíc na sluníčko, udržovat ji v suchu, cajky a box umýt v imaverolu, když to bude možné, vykoupat v imaverolu kobylu celou http://www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78009501a.doc

Jinak podpora imunity je důležitá jak psala Rennie.

Co vím, tak ta vakcína má prý víc nežádoucích účinků, než těch pozitivních -kdysi jsme to taky řešili, a většina vetů ji nedoporučila, že s ní mají špatné zkušenosti.
Umývání koně v Imaverolu pomůže i bez vakcíny.

1.4.2019 10:01
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Nemám zkušenost s vakcínou. Jenom s plísní na březí kobyle. Podařilo se mi to vychytat oplachy chytrou houbou. Hned v počátku, ještě malá ložiska.
Pokud už víte o co jde, věřte vetovi.
Ony březí mají vlastně sníženou imunitu, aby udržely plod. Jako vhodný doplněk bych dala větší dávku vit.C. A šup s ní na sluníčko! Bez dekování.

1.4.2019 10:06

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Co vím, tak ta vakcína má prý víc nežádoucích účinků, než těch pozitivních -kdysi jsme to taky řešili, a většina vetů ji nedoporučila, že s ní mají špatné zkušenosti.
Umývání koně v Imaverolu pomůže i bez vakcíny.

Jj, taky jsem slyšela, osobní zkušenost u svých koní s vakcínou ale nemám a jsou i chovatelé, kteří mají proočkované stádo a jsou spokojení, že mají klid. Tak jsem to nechtěla pitvat. Třeba někdo má větší zkušenosti.

Co se týká imaverolu tam mám také osobní zkušenost dobrou. Dva až tři týdny a ok.

1.4.2019 10:28
Terven

XXX.XXX.110.147

Tohle období je pro plísně ráj. Po zimě mizerná imunita, přelínávání, deficit vitamínů...a březost je ještě faktor navíc.
O vakcíně jsem též neslyšela nic moc dobrého, Imaverol je možnost, ale myslím, že je to spíš tak pro klid duše.
Mám zkušenost, že po přelínání po tom svinstvu není ani památky, jak už tu padlo, nejlepší lék je sluníčko, vitamíny, zkusila bych i biotin...a jak píšete v prvním příspěvku
Zatím omyvam betadinkou a mažu měsíčkovou mastí a modlím se aby už porodila....to bych dělala též

Aja3

1.4.2019 11:29
Aja3

XXX.XXX.78.227

Na posílení imunity dávám už od zjištění plísně od dromy imuno, kerabol biotin dostává kobyla uz půl roku. Na sluníčku je celý den. Je chovaná 24/7 venku, jen teď je kvůli hlídání porodu od 9 večer do 6 ráno v boxe. Ještě s veterinarem to očkování proberu. Nějak tomu moc nevěřím.

1.4.2019 11:36

Očkovali jsme proti trychofytoze celé stádo a ano, proti nemoci to zabralo, ale následky samotného očkování nic moc - všichni koně velmi ztuhlí a bolaví několik dnů. U březí kobyly nevím nevím...

Aja3

1.4.2019 11:58
Aja3

XXX.XXX.78.227

Březí určitě ne. Proto píši že čekáme na porod. Už 14 dní přenáší, tak že to bude brzo. Pak začneme léčit.

Aja3

1.4.2019 12:16
Aja3

XXX.XXX.78.227

Jinak kobyla je opravdu kvalitně krmena. Dostává lněné semínko, od kerabolu biotin, minerálku hoveler reformin plus a ještě v posledních 3 měsících březosti granule pro brezi. Je v super kondici. Tak že nedostatkem vytamínu opravdu netrpí.

1.4.2019 12:36
Terven

XXX.XXX.110.147

Očkovali jsme proti trychofytoze celé stádo a ano, proti nemoci to zabralo, ale následky samotného očkování nic moc - všichni koně velmi ztuhlí a bolaví několik dnů. U březí kobyly nevím nevím...

Tak proti nemoci to zabere, o tom nepochybuju, ale mám podezření, že je to vyhánění čerta ďáblem.

1.4.2019 12:37
Terven

XXX.XXX.110.147

Aja3 napsal(a):
Jinak kobyla je opravdu kvalitně krmena. Dostává lněné semínko, od kerabolu biotin, minerálku hoveler reformin plus a ještě v posledních 3 měsících březosti granule pro brezi. Je v super kondici. Tak že nedostatkem vytamínu opravdu netrpí.

O tom nepochybuju, ale po zimě a v období březosti je ta imunita snížená tak nějak fyziologicky

1.4.2019 12:38

Já už bych to asi své kobyle nedala no. I když když se napřesrok nemoc do stáje vrátila, tak očkovaní koně přestáli bez nákazy.

1.4.2019 12:48
Terven

XXX.XXX.110.147

Aja3 napsal(a):

A už mi nejde editovat předchozí příspěvek, tak ještě dodávám, že deficit vitamínů je po zimě taky přirozený, poněvadž ještě není pastva.
Dodáním min vit preparátů tomu samozřejmě pomůžete, takže to není kritické, ale čerstvou trávu a byliny nic nenahradí.

1.4.2019 13:52
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Já už bych to asi své kobyle nedala no. I když když se napřesrok nemoc do stáje vrátila, tak očkovaní koně přestáli bez nákazy.

ono to , že to očkovaní koně přestáli bez nákazy není tak úplně tím očkováním - koně si na trichofytozu vytvoří sami imunitu, takže pokud nejsou vyloženě oslabení nemocí, stářím, březostí apod., tak ti "starousedlíci" už znovu neolezou, ale oleze nový kůň, co příjde do stáda, pokud se s tím zatím nesetkal.

1.4.2019 15:40
jazzinka

XXX.XXX.67.21

Trochu OT, ale nemate nekdo zkusenost, co by mohlo zpusobovat jarni vypadani srsti na holenich hlavne zadnich nohou? Srst zmatni, zacnou se delat lupy a pak ve velkych chuchvalcich uplne vypada. Vloni jsem to mazala zinkovkou, casem narostla normalni letni srst, tak nevim, jestli zabrala mast nebo to preslo samo. Letos je to znova. Majitelka kone je v tomhle trochu biozena, ktera veta moc rada nevola a pokud mozno leci vse jen prirodne.. Muze to byt plisen nebo by se sama nevylecila? Ostatni kone ve stade bez problemu. Kobyla chodi ven 12/12, vybehy jsou celkem suche.

1.4.2019 15:57
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

jazzinka napsal(a):
Trochu OT, ale nemate nekdo zkusenost, co by mohlo zpusobovat jarni vypadani srsti na holenich hlavne zadnich nohou? Srst zmatni, zacnou se delat lupy a pak ve velkych chuchvalcich uplne vypada. Vloni jsem to mazala zinkovkou, casem narostla normalni letni srst, tak nevim, jestli zabrala mast nebo to preslo samo. Letos je to znova. Majitelka kone je v tomhle trochu biozena, ktera veta moc rada nevola a pokud mozno leci vse jen prirodne.. Muze to byt plisen nebo by se sama nevylecila? Ostatni kone ve stade bez problemu. Kobyla chodi ven 12/12, vybehy jsou celkem suche.

a nenosí ten kůň kamaše?

1.4.2019 16:18
Pipilota

XXX.XXX.46.93

jazzinka napsal(a):

Předchozí zranění.
Tedy moje kobyla to tak má, na bílé noze která byla poraněná, je tam chlupatá jizva. Přelínává to takhle divně. Co jsem ji měla první jaro, tak jsem myslela, že má "ježatou nohu".
Neřeším nijak zvlášť, jen vyčešu. Jak to dýchá, hezky doroste nová letní srst.

1.4.2019 16:23
kapička

XXX.XXX.64.44

jazzinka napsal(a):

Není to frís? S tím bojujeme rok co rok, není to nakažlivé(pravděpodobně, ale nikdy to nikdo z koní neměl), asi to ani moc nesvědí (je o co se podrbat a jinak si kůň drbat nohy umí, když ho svědí), taky se to nějak extra neřeší (kdysi snad nějak jo, ale bez úspěchu). Pravidelně odrbáváme rukou nebo gumovým hřbílkem a buď necháme dýchat, když je to na omak takové vlhké/mastné a nebo mázneme něčím mastným nedráždivým, když je to suché. Ale fakt hlavní je to pravidelně odrbávat, jinak se nám začnou dělat stroupky a asi to začne víc svědit, protože to už si kůň rozdrbe.

1.4.2019 17:05
jazzinka

XXX.XXX.67.21

Diky vsem, kamase nenosi, zranena nebyla, obvykle ji takhle olysa cela holen. Je to A1/1. myslim, ze ji to moc nesvedi. Tak to budem taky jen odrbavat ☺

1.4.2019 18:52
Arbora

XXX.XXX.139.169

Skúsila by som ten ecosin-pokiaľ je ok pre žrebné kobyly

Přidejte reakci

Přidat smajlík