Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
sestavuji si krmnou dávku pro svého plnokrevníka a ráda bych věděla názor zkušenějších, případně radu.
Jde o pětiletého valacha anglického plnokrevníka. Mám ho téměř rok a stále je hubenější, lezou mu žebra, ač už je to lepší. Zuby má v pořádku, odčervený je a po zdravotní stránce je naprosto v pořádku. Do teď dostával ráno 2 fanky ovsa s 0,5 fanky rýžových otrub a minerály, odpo 2 fanky ovsa, po práci vojtěšku (množství podle práce --> 0,5-1 fanky suchých granulí), 0,5 fanky rýžových otrubum a 200g extrudovaného lnu a k večeři 1 fanku granulí Energys Relax.
Jelikož ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představovala, chci krmnou dávku změnit a představuji si ji nějak takto.
Ráno:
800g řepných řízků
250g sladového květu
300g extrudovaného lnu
50g pivovarských kvasnic
Odpo:
1,5kg ovsa
Po práci:
300g extrudované sóji
+ bych k tomu chtěla něco přidat, ale nějak netuším co, tak bych byla ráda za radu, napadla mě vojtěška, ale zase nechci, aby byl přebílkovaný, tak zase třeba řepné řízky?
Večer:
1 fanku Spillers Conditioning mix
Odpoledne dostává cca 6kg sena a na pastvině (která ale u nás bohužel není příliš hojná) tráví 6h.
Kůň má střední, někdy až vysokou zátěž. Co se týče úpravy krmiv (nechat nabobtnat řepné řízky/vojtěšku apod.) vím.
Za jakékoliv rady nebo připomínky budu vděčná :)
Nedivím se, že je hubený, 6 kg sena je opravdu hrozně málo. A na střední až vysokou zátěž je i ta původní krmná dávka jádra nic moc, fanka ovsa je cca 500 g a energys relax je asi nejhorší krmivo na trhu. Rýžové otruby bych nechala, nebo přidala olej, to je dobrý zdroj energie z tuků. Pokud nedostává žádný minvit premix tak něco dopocitat k tomu Spillers, z jedné fanky určitě nepokryje celou potřebu vitamínů a minerálů, ve vysoké zátěži má zvýšenou potřebu. Jo a 800g repnych řízků bych teda nedávala, tím se objemove strašně zaplácá a v kombinaci s tím sladovym květem to bude žrát hrozně dlouho, a možná ani nedožere.

Seno bohužel neovlivním. Tolik, kolik dostává ve stáji je zkrátka dáno a neovlivním to. Leda večer, když už tam jsem sama, tak mu přidám, aby měl večer do čeho kousnout. Ale taky mám mizerný odhad, takže stáji možná křivdím a opravdu dostává víc :D
Co se zátěže týče, je to spíš střední zátěž, vysoká je zřídka a je to v případech, kdy je opravdu hodně nabitý energií. Jinak energie má vždy dost, takže jsem nad zvýšením ovsa nepřemýšlela. Ale je pravda, že naše fanka je trošku upgradetovaná, takže ve výsledku se ten oves může pohybovat mezi 1,5-2kg, takže 3-4kg ovsa denně, stejně tak ostatní krmivo.
Vředy nemá, nechávala jsem ho vyšetřit a ani žádné příznaky.
Energys jsem krmila, jelikož jsem na něj žádné stížnosti neslyšela. Mnoho lidí od nás ze stáje jím krmí, i ostatní bývalé dostiháky a vypadají dobře. Ale to už je jedno, na Spillers jsem už přešla, takže to už nemá význam.

Jinak když porovnám krmení jiných bývalých dostiháků u nás, kteří mají stejnou zátěž jako můj, tak dostávají jen oves, vojtěšku, len a energys ve stejném poměru, jako ten můj a vypadají dobře, jsou krásně zakulacení, takže mi nepřišlo, že by strádal

Koník je schopen sežrat 15-20kg (i více) teď se zamyslete jestli to dostává, je to pro koně krmení číslo jedna, od toho se odvíjí kondice koně. To co má ve žlabu není až zas tak zásadní......ještě podotek, co je to střední až vysoká zátěž ? Nechte si dávku sestavit, domluvíte se s výživářem jaké máte k dispozici ingredience, dá to do programu a něco vymyslí......
PS: dávám kobyle litr řepných a půl litru vojtěšky- je to těch 800g a 500g , po zalití vodou to ano nabyde , ale koník mi to nežere dlouho, okolo 15-20 minut....a to v tom má 1-2kg mrkve, litr NE clasik, 150g lněných výlisků a dvě hrstě mačkaného ovsa.

Edit: mě to přijde strašně zakyselujíjí.....
napsal(a):
Seno bohužel neovlivním. Tolik, kolik dostává ve stáji je zkrátka dáno a neovlivním to. Leda večer, když už tam jsem sama, tak mu přidám, aby měl večer do čeho kousnout. Ale taky mám mizerný odhad, takže stáji možná křivdím a opravdu dostává víc :D
Co se zátěže týče, je to spíš střední zátěž, vysoká je zřídka a je to v případech, kdy je opravdu hodně nabitý energií. Jinak energie má vždy dost, takže jsem nad zvýšením ovsa nepřemýšlela. Ale je pravda, že naše fanka je trošku upgradetovaná, takže ve výsledku se ten oves může pohybovat mezi 1,5-2kg, takže 3-4kg ovsa denně, stejně tak ostatní krmivo.
Vředy nemá, nechávala jsem ho vyšetřit a ani žádné příznaky.
Energys jsem krmila, jelikož jsem na něj žádné stížnosti neslyšela. Mnoho lidí od nás ze stáje jím krmí, i ostatní bývalé dostiháky a vypadají dobře. Ale to už je jedno, na Spillers jsem už přešla, takže to už nemá význam.
Máte doma osobní váhu a povlak na prošívanou deku? Pokud ano,vezměte to s sebou ke koním. Do povlaku dejte to seno, co koník dostává a s tím si stoupněte na váhu. Pak ten povlak se senem odložte a zvažte se sama. Rozdíl se rovná váze sena.

sisi58
napsal(a):
Máte doma osobní váhu a povlak na prošívanou deku? Pokud ano,vezměte to s sebou ke koním. Do povlaku dejte to seno, co koník dostává a s tím si stoupněte na váhu. Pak ten povlak se senem odložte a zvažte se sama. Rozdíl se rovná váze sena.
.....pokud je manžel nabo tatínek, děda rybář, můžou mít jednodušší zařízení na vážení- váhu do jedné ruky....
https://www.mikrovahy.cz/zavesne-vahy-nad-40kg/77-wh-a08-digitalni-zavesna-vaha-do-50kg-s-presnosti-5g-10g.html?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=5299208576+mikrovahy.cz+(PI)-100+-+299+Kc&utm_content=100+-+299+Kc&utm_term=zavesna+digitalni+vaha
něco takového.....

Samozřejmě vím, že pokud by měl možnost, tak že by sežral sena mnohem více, ale jak píšu, není možné, aby toho dostával víc, pouze v případě, že jsem ve stáji již sama a nikdo by mě nepráskl. Za přidávání sena hrozí vyhazovem ze stáje a jiná stáj poblíž mého domova nenabízí takové podmínky, jako tato (velké výběhy, lesy, louky a pole na vyjížďky a podobně). Za tip na zvážení sena děkuji, určitě zvážím :)

Chodíme do lesa na takových 30min nepřetržitého středního klusu a 5-10min cvalu, nic zběsilého, ale ani žádné hoplindo, jeho průměrná rychlost ve cvalu je 30km/h. Před tím a po tom vždy cca 10min kroku. To beru jako střední zátěž, aspoň to nás tedy učili ve škole.
Uff, tak já osobně bych ve stáji, kde by kůň dostal 6 kg sena a za přidání hrozili vyhazovem nebyla, a pokud už ano, tak bych si tam minimálně koupila své balíky sena a koně si prikrmovala, případně dávala třeba senné granule, protože seno je základ, s tímhle režimem to budou zvládat jen mladé a zcela zdravé kusy a to ještě se štěstím.
Asi to mám nastaveno jinak, ale já bych koně raději neměla, než abych si vesele vozidla v tempu pudel na hubeném zvířeti, co vlastně nemá ani co žrát a vymlouvala se že ostatní vypadají dobře a jiné stáje mi nevyhovují.

Jak jsem psala, tak mám blbý odhad, tak je možné, že to je víc. S vlastním senem je to obtížné, jelikož seník je od stájí daleko a poblíž není kde seno složit (před stájí mi ho nenechají.
Na nic se nevymlouvám. Zkrátka v Praze není tolik možností, které splňují kritéria. A myslím, že třeba zrovna velké pastviny jsou poměrně důležité, stejně jako místa na vyjížďky. Opravdu nechci mít koně jen na jízdárně. Snažím se svému koni poskytnout to nejlepší, co jen můžu. Na nic se nevymlouvám, naopak se snažím najít tu nejlepší možnost a proto jsem napsala svůj příspěvek.

napsal(a):
Jak jsem psala, tak mám blbý odhad, tak je možné, že to je víc. S vlastním senem je to obtížné, jelikož seník je od stájí daleko a poblíž není kde seno složit (před stájí mi ho nenechají.
Na nic se nevymlouvám. Zkrátka v Praze není tolik možností, které splňují kritéria. A myslím, že třeba zrovna velké pastviny jsou poměrně důležité, stejně jako místa na vyjížďky. Opravdu nechci mít koně jen na jízdárně. Snažím se svému koni poskytnout to nejlepší, co jen můžu. Na nic se nevymlouvám, naopak se snažím najít tu nejlepší možnost a proto jsem napsala svůj příspěvek.
Jak dlouho seno žere?
A priplatit si za jedny vidle sena navic vecer a rano? Klidne neco majiteli i stajnikovi... To by prece melo jit, ne? Vzdyt ustajovatel tim vydelalava a proc by vam neprodal vic - bude to vyhodne pro vsechny... Klidne to i dat do smlouvy s tim, ze ho nechcete okradat. Ve finale by to mohlo i financne lepe nez kila a kila jadra.

Odhadem 6hodin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
A duvod,proč to seno nelze přidat?

To se optat mohu, ale nejsem si jistá. Letos je to totiž první rok, co nám kvůli suchu nevystačilo naše seno a muselo se dokupovat. Ve stáji tam je asi 60koní a nevím, s jakou rezervou ho nakoupili. Ale mohla bych koupit to granulované seno alespoň. Nemáte s ním někdo zkušenosti kolik dávat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
To už nemusíte, tahle odpověď mi stačí.

napsal(a):
Odhadem 6hodin
takže, ráno nic nedostane, jen do žlabu, venku má seno? a večer má seno těch 6 kg. já si to chci nějak sesumírovat, jen pro mojí zvědavost. Co na to ostatní majitelé? pro mě je to dost scifi, ton bych jako majitel koně psychicky nedala, už teď přemejšlím, jestli pak má můj koník co kousat.....se senem je to teď na pováženou všude, nám se opět bude zdražovat ustájení, neboť se předpokládá krmit senem i v létě jako v zimě, výběhy jsou na prach po loňském suchu.....
Málo kdo má asi ve smlouvě co a jak a kdy a kde se bude krmit a v jakém množství.....
napsal(a):
Zkuste tyto senné granule.
Dnes jsme začali krmit tyto: https://www.granofyt.cz/lucenka-granulovane-seno-15-kg_z2367/
Krásně voní, vyvolala mi ta vůně vzpomínky na volné seno na půdě,když ještě bývávalo.
A velmi rychle se rozpadá. Přijdete, hodíte do kýblu potřebné množství, zalijete vodou a než dojdete od kohoutku k boxu, granule neskutečně nabudou na objemu.
Koně se dnes nemohli od kyblíků odtrhnout, jak jim chutnalo.
Jsou různé senné granule, vyzkoušeli jsme cca 4 výrobce, tyto jsou jednoznačně nejlepší!

Momentálně dostává ráno oves a otruby, pak se vyhání na pastvinu, tam seno bohužel taky není, ale ač to vyzní divně, tak jsem za to ráda. Je ve velkém stádě a koně by se tam seřezali. A tolik balíků, kolik by bylo třeba by tam správce rozhodně nebyl ochotný dát. Odpo dostane oves a rovnou tam má seno. Já přicházím většinou po cca 2hodinách a ještě tam má cca 2/3 sena. Ostatní koně mají tedy víc, on je žrout. Po práci dostává nyní vojtěšku, otruby a extrudovaný len. K večeři dostává už jen 1kg Spillers Conditioning mix, případně nějaký ten tvrdý chlebík nebo pár jablek. Přes zimu dostával každý den ještě 2kg mrkve. Jinak dříve do rána ještě sežral slámu, aby se dožral, což už teď asi půl roku nedělá.

sisi58
napsal(a):
Zkuste tyto senné granule.
Dnes jsme začali krmit tyto: https://www.granofyt.cz/lucenka-granulovane-seno-15-kg_z2367/
Krásně voní, vyvolala mi ta vůně vzpomínky na volné seno na půdě,když ještě bývávalo.
A velmi rychle se rozpadá. Přijdete, hodíte do kýblu potřebné množství, zalijete vodou a než dojdete od kohoutku k boxu, granule neskutečně nabudou na objemu.
Koně se dnes nemohli od kyblíků odtrhnout, jak jim chutnalo.
Jsou různé senné granule, vyzkoušeli jsme cca 4 výrobce, tyto jsou jednoznačně nejlepší!
Děkuji moc :)

napsal(a):
To se optat mohu, ale nejsem si jistá. Letos je to totiž první rok, co nám kvůli suchu nevystačilo naše seno a muselo se dokupovat. Ve stáji tam je asi 60koní a nevím, s jakou rezervou ho nakoupili. Ale mohla bych koupit to granulované seno alespoň. Nemáte s ním někdo zkušenosti kolik dávat?
Granulované je drahé a je to seno tak "neomezeně"...... pokud máte možnost a koni ráno a večer někdo dá namočené řízky dávala bych mu ráno a večer po litru a půl litru vojtěšky, do toho můžete zamíchat ten len (vaší dávku bych rozpůlila na ráno a večer) a slaďák , vojtěšku pak teba v poledne nebo jak krmíte a já jak jsem psala, dávám k tomu oves- dvě hrstě- to je jen čistě pro můj pocit a NE clasik.+ mrkev.
Normálně po ježdění namočenou řepu s vojtěškou kobyle vysypu do žlabu, žere to jen tak, má to osolené "růžovou solí", něco uzobe, někdy to vyžere někdy si usypu na večer a až večer jí to smíchám s tím ostatním(NE clasik, mrkev, oves,len- má stejnou dávku ráno i večer, jen ta řepa je někdy navíc)

napsal(a):
Granulované je drahé a je to seno tak "neomezeně"...... pokud máte možnost a koni ráno a večer někdo dá namočené řízky dávala bych mu ráno a večer po litru a půl litru vojtěšky, do toho můžete zamíchat ten len (vaší dávku bych rozpůlila na ráno a večer) a slaďák , vojtěšku pak teba v poledne nebo jak krmíte a já jak jsem psala, dávám k tomu oves- dvě hrstě- to je jen čistě pro můj pocit a NE clasik.+ mrkev.
Normálně po ježdění namočenou řepu s vojtěškou kobyle vysypu do žlabu, žere to jen tak, má to osolené "růžovou solí", něco uzobe, někdy to vyžere někdy si usypu na večer a až večer jí to smíchám s tím ostatním(NE clasik, mrkev, oves,len- má stejnou dávku ráno i večer, jen ta řepa je někdy navíc)
Ale to je velké množství vápníku a téměř žádný fosfor ne? Pokud vím, tak poměr má být 1,2-2:1 (Ca:P)
napsal(a):
Momentálně dostává ráno oves a otruby, pak se vyhání na pastvinu, tam seno bohužel taky není, ale ač to vyzní divně, tak jsem za to ráda. Je ve velkém stádě a koně by se tam seřezali. A tolik balíků, kolik by bylo třeba by tam správce rozhodně nebyl ochotný dát. Odpo dostane oves a rovnou tam má seno. Já přicházím většinou po cca 2hodinách a ještě tam má cca 2/3 sena. Ostatní koně mají tedy víc, on je žrout. Po práci dostává nyní vojtěšku, otruby a extrudovaný len. K večeři dostává už jen 1kg Spillers Conditioning mix, případně nějaký ten tvrdý chlebík nebo pár jablek. Přes zimu dostával každý den ještě 2kg mrkve. Jinak dříve do rána ještě sežral slámu, aby se dožral, což už teď asi půl roku nedělá.
Nechce sa mi veriť, že by nemal z takéhoto kŕmenia vredy. Normálne ste vyšetrovali sondou a nič?
Celý kŕmny manažment je od začiatku zlý, koňovi možno nič nechýba, ale hladuje a dostáva do prázdneho brucha jadro, ktoré v prázdnom žalúdku podporuje tvorbu kyseliny, zvyšuje sa pH a celkovo to nepomáha k dobrému tráveniu. Tipujem, že by stačilo dávať seno ráno, jadro až po nejakej hodine a kôň by sa zlepšil.
napsal(a):
Nejste náhodou na Xaverově?

Arbora
napsal(a):
Nechce sa mi veriť, že by nemal z takéhoto kŕmenia vredy. Normálne ste vyšetrovali sondou a nič?
Celý kŕmny manažment je od začiatku zlý, koňovi možno nič nechýba, ale hladuje a dostáva do prázdneho brucha jadro, ktoré v prázdnom žalúdku podporuje tvorbu kyseliny, zvyšuje sa pH a celkovo to nepomáha k dobrému tráveniu. Tipujem, že by stačilo dávať seno ráno, jadro až po nejakej hodine a kôň by sa zlepšil.
Ano, opravdu vředy nemá.
To bohužel není možné. Když přijde stájník, tak se naháže do žlabu a za půl hodiny se vyhání. A to už tuplem nedokážu ovlivnit.

saola
napsal(a):
Nejste náhodou na Xaverově?
Ano, na Xaverově
Nás kdysi učili, že jádro jen na seno. Nevím, co jsou to dnes za móresy, nedat koním seno a hned do nich valit jádro.
Přece není takový problém, obejít ráno boxy se senem na vidlích a koním ho dát. Pak si něco porobit, třeba vypít kafe a dát jádro. To většinou koně vyluxují hnedle. Pak je pustím do výběhu, vymístuji, nachystám do boxů seno na večer a mám vystaráno.
To se furt vymýšlejí nějaké vyfikundace a úspory času a výsledkem jsou hladoví, vystresovaní koně s rozhašeným žaludkem.
napsal(a):
Takže má opravdu seno jen 1x za den?Hubený plnokrevník???Nechápu .Já myslím,že je úplně jasný,proč je hubenější..základ je prostě seno..problém se senem sice byl a je,ale sehnat se určitě dá..pokud chci mít koně,který bude pěkně vypadat a hlavně aby byl nažraný,bez sena to prostě nepůjde..mám dva velmi snadno krmitelné koňuchy,poníka a menší kobylu..a vzhledem k tomu,že musím hlavně kobyle udržovat optimální váhu,seno jí musím míchat se slámou..ale i tak,a to je to kobyla 130 cm ,přes zimu dostává seno 3 x denně(ráno velká dávka,dopoledne dávka míchaná se slámou,večer velká dávka + síťka slámy na dožrání) a teď,když se oteplilo a už máme i trochu trávu na pastvině,tak dostává ráno i večer míchanici sena se slámou a přes den se už popásá...a když to porovnám s vašimi 6 kg sena 1x denně pro vašeho hubenějšího plňase...přijde mi to šíleně málo..a nemyslím si,že nějakým jádrem to spravíte..za mě je seno základ a chtě nechtě si musíme přiznat,že už to jinak,než že si za seno pro své koně budeme muset připlatit,nepůjde..
Takže buď připlatím za seno a budu v ustájení,kde když si za to zaplatím,budu mít nakrmeného koně tak,jak chci já - a nebo budu ve stávajícím ustájení,kde můj kůň neprospívá,ale jsou tam hezký vyjíždky a budu pak psát na diskuzi,proč mám hubeného koně....

sisi58
napsal(a):
Nás kdysi učili, že jádro jen na seno. Nevím, co jsou to dnes za móresy, nedat koním seno a hned do nich valit jádro.
Přece není takový problém, obejít ráno boxy se senem na vidlích a koním ho dát. Pak si něco porobit, třeba vypít kafe a dát jádro. To většinou koně vyluxují hnedle. Pak je pustím do výběhu, vymístuji, nachystám do boxů seno na večer a mám vystaráno.
To se furt vymýšlejí nějaké vyfikundace a úspory času a výsledkem jsou hladoví, vystresovaní koně s rozhašeným žaludkem.
To bohužel musím souhlasit :(

canka
napsal(a):
Takže má opravdu seno jen 1x za den?Hubený plnokrevník???Nechápu .Já myslím,že je úplně jasný,proč je hubenější..základ je prostě seno..problém se senem sice byl a je,ale sehnat se určitě dá..pokud chci mít koně,který bude pěkně vypadat a hlavně aby byl nažraný,bez sena to prostě nepůjde..mám dva velmi snadno krmitelné koňuchy,poníka a menší kobylu..a vzhledem k tomu,že musím hlavně kobyle udržovat optimální váhu,seno jí musím míchat se slámou..ale i tak,a to je to kobyla 130 cm ,přes zimu dostává seno 3 x denně(ráno velká dávka,dopoledne dávka míchaná se slámou,večer velká dávka + síťka slámy na dožrání) a teď,když se oteplilo a už máme i trochu trávu na pastvině,tak dostává ráno i večer míchanici sena se slámou a přes den se už popásá...a když to porovnám s vašimi 6 kg sena 1x denně pro vašeho hubenějšího plňase...přijde mi to šíleně málo..a nemyslím si,že nějakým jádrem to spravíte..za mě je seno základ a chtě nechtě si musíme přiznat,že už to jinak,než že si za seno pro své koně budeme muset připlatit,nepůjde..
Takže buď připlatím za seno a budu v ustájení,kde když si za to zaplatím,budu mít nakrmeného koně tak,jak chci já - a nebo budu ve stávajícím ustájení,kde můj kůň neprospívá,ale jsou tam hezký vyjíždky a budu pak psát na diskuzi,proč mám hubeného koně....
Mně nejde o nějaké pěkné vyjížďky. Jde mi o to, aby se kůň dostal ven a ne jen na jízdárnu, protože na jízdárnu plňas zkrátka není. Na vyjížďce si vyčistí hlavu a když bude potřeba, tak můžeme vyrazit klidně jen na couračku do lesa.
Rozhodně si nemyslím, že jádrem něco spravím. Jádro dostává kvůli energii, ne kvůli tomu, aby přibral.
Ale kdyby měl hlad, tak by se mi stále futroval slámou, ne? To už mi právě asi půl roku nedělá.

napsal(a):
Ale to je velké množství vápníku a téměř žádný fosfor ne? Pokud vím, tak poměr má být 1,2-2:1 (Ca:P)
....má toho trochu ovsa a len, asi za měsíc přidám zas na nějakou dobu kvasnice to vše "je" fosfor, řepu a vojtěšku dávám tak 3-4x týdně ,některý týden i méně, podle toho, jak mám čas na ježdění, v takové dávce si myslím není přebytek vápníku. řepu dávám, protože toto krmení se v trávicím traktu chová jako energetické krmivo-obilí, ale nezatěžuje trávicí systém jako obilí.
Hm, vaše ustájení bych nedala, žádné ustájení bez sena venku . Je to prostě proti fyziologii toho zvířete...... myslím, že kyž koně ustájíte jinde, s dostatkem sena, nebudete muset přemýšlet, co a kolik do žlabu.
napsal(a):
Ano, na Xaverově
Do kterého stáda chodí?
Do velkého přes silnici nebo do malé ohrady u brány? Ve velkém výběhu je přes pastevní sezónu alespoň nějaká tráva, teda pokud není vyprahlé sucho, ale v tom malém u brány nebývá nic - záhy vydupáno a po*ráno.
Být vámi, koupím granule, jak doporučovala sisi58 a přikrmuji.
Na vyjížďky je to tam pěkné, pokud vám nevadí fádní rovina, ale s krmením nic moc, natož s možností adlibitního přístupu k senu, smutné, no, ale je to na vás, vyzkoušejte alespoň ty granule.

saola
napsal(a):
Do kterého stáda chodí?
Do velkého přes silnici nebo do malé ohrady u brány? Ve velkém výběhu je přes pastevní sezónu alespoň nějaká tráva, teda pokud není vyprahlé sucho, ale v tom malém u brány nebývá nic - záhy vydupáno a po*ráno.
Být vámi, koupím granule, jak doporučovala sisi58 a přikrmuji.
Na vyjížďky je to tam pěkné, pokud vám nevadí fádní rovina, ale s krmením nic moc, natož s možností adlibitního přístupu k senu, smutné, no, ale je to na vás, vyzkoušejte alespoň ty granule.
Díky bohu přes silnici, takže aspoň nějaká tráva bude. Určitě vyzkouším.
Chodím s ním ještě do lesejka co je pod jízdárnou směr Svépravice, tam je alespoň pár kopečků.

Dotaz
napsal(a):
Ptám se zkušenějších, pomohla by řezanka do kyblíku? Aspoň jako částečná prevence těm vředům?
Myslím, že zrovna řezanka je schopná ty vředy i udělat...asi záleží, jakou má velikost.
Dotaz
napsal(a):
Ptám se zkušenějších, pomohla by řezanka do kyblíku? Aspoň jako částečná prevence těm vředům?
Rezanka a vredy nee, niektoré rezanky viac dráždia žalúdok.
Najlepšia prevencia je obmedziť stres pri jedení(klasické kŕmnejie na prázdny žalúdok) nekŕmiť veľké dávky jadra(do 2kg max) a nenechať koňa hladovať.
A pri podozrení je najľahšie nasadiť omeprazol a preliečiť.
sisi58
napsal(a):
Tohle ponaučení čtu na diskuzích velmi často, na živo jsem ho zažila jen v jedné stáji. Překvapivě to nebyla stáj, kde by se s koňma nějak mazlili. Koně makali jak diví, fakt si na sebe vydělávali, nikdo se s nima nemazlil (nemyslím bití nebo tahání za držku nebo tak něco, ale spousta sluníčkových lidí by z toho měla infarkt)
Jinak všude seno jenom večer a ve výběhu a ráno jádro na prázdný žaludek. Ale koně tolik makat nemuseli a zácházelo se s nima mnohem víc v rukavičkách.
A teď babo raď, který s těch majitelů je ten lepší....
Jinak ze své zkušenosti.
1. psychická pohoda koně (a s tím související i zdraví)
2. objemové krmivo
3. jádro přiměřeně zátěži
Bez splněného bodu 1 je nakrmení koně podle mého mnohem těžší (pokud se nejedná o koně typu hucul, hafling a další dobře krmitelná plemena, tam je zas těžké při psychické pohodě udržet koně aspoň ve výživovém stupni 7 )
napsal(a):
Myslím, že zrovna řezanka je schopná ty vředy i udělat...asi záleží, jakou má velikost.
Pre-Alpin vypadá takhle (viz foto), jedná se o balení, koupené loni na podzim, je to na kousky nařezaná směs bylin a trav, žádné tvrdé klacky, vředy bych tomu nepřipisovala, nicméně - vzhledem k ceně - si nedokážu představit, že na tom normální smrtelník v ČR staví krmnou dávku.
Hezky to voní i chutná, ale ta cena je bohužel prostě mimo, no.
napsal(a):
Dobrý den,
sestavuji si krmnou dávku pro svého plnokrevníka a ráda bych věděla názor zkušenějších, případně radu.
Jde o pětiletého valacha anglického plnokrevníka. Mám ho téměř rok a stále je hubenější, lezou mu žebra, ač už je to lepší. Zuby má v pořádku, odčervený je a po zdravotní stránce je naprosto v pořádku. Do teď dostával ráno 2 fanky ovsa s 0,5 fanky rýžových otrub a minerály, odpo 2 fanky ovsa, po práci vojtěšku (množství podle práce --> 0,5-1 fanky suchých granulí), 0,5 fanky rýžových otrubum a 200g extrudovaného lnu a k večeři 1 fanku granulí Energys Relax.
Jelikož ale výsledky nejsou takové, jaké bych si představovala, chci krmnou dávku změnit a představuji si ji nějak takto.
Ráno:
800g řepných řízků
250g sladového květu
300g extrudovaného lnu
50g pivovarských kvasnic
Odpo:
1,5kg ovsa
Po práci:
300g extrudované sóji
+ bych k tomu chtěla něco přidat, ale nějak netuším co, tak bych byla ráda za radu, napadla mě vojtěška, ale zase nechci, aby byl přebílkovaný, tak zase třeba řepné řízky?
Večer:
1 fanku Spillers Conditioning mix
Odpoledne dostává cca 6kg sena a na pastvině (která ale u nás bohužel není příliš hojná) tráví 6h.
Kůň má střední, někdy až vysokou zátěž. Co se týče úpravy krmiv (nechat nabobtnat řepné řízky/vojtěšku apod.) vím.
Za jakékoliv rady nebo připomínky budu vděčná :)
Ve stáji máte špatný management ,přístup k senu má mít kůň celý den .
U vás vyleze na hladový plac,aniž by se předtím trochu senem zaplácl.A po zavření odpoledne sezobne hromádku a hladuje do rána?
6 kilo není ani záchovná dávka
Nejste li schopná zařídit dávku opravdového sena,dejte ty senné granule
Namočíte,máte kýbl a kůň do sebe dostane potřebnou vlákninu .
Takhle se dají dlouhodobě držet bezzubci ,já dávala staříkovi denně dva až tři desetilitrové kýble,plus byl schopen požrat senáž .
Tak vašemu by to taky mohlo pomoci
Dotaz
napsal(a):
Aha, já jsem právě v popisu PRE-ALPIN řezanky četla, že je proti vředům. Díky za upozornění.
Ono je to vesměs napsáno na všech řezankách. Ale je otázka, jestli je to opravdu tak - údajně spíš mechanicky dráždí žaludek a existuje na to i studie.
Psala to kdysi horsana, nevím, jestli i tady na ifauně.
Zkuste určitě to granulované seno. Pokud chcete měnit i krmnou dávku a nemáte dost zkušeností, poradila bych se s výživářem, ušetříte spostu času při zkoušení co zabere, a ve výsledku myslím i dost peněz.
Ale...je to vaše věc, nicméně mi to stejně nedá, to je teď všude v okolí Prahy plno? My jsme o kousek dál a máme tedy stop stav, po ustájku už jsem (klepy klep) fakt dlouho nekoukala, ale za tolik peněz půl dne ve výběhu, dokupovat vlastní seno a ještě placatý terény? Pro svého koně bych o to tedy nestála ani zadarmo. Taky mám plňase, v režimu "problém s množstvím sena" (těch šest kilo večer max, plus balík ve výběhu, ke kterému se ale zdaleka nedostali všichni koně) jsem ho měla jednou, před víc než deseti lety. Ve stáji jsme vydrželi dva měsíce, a to jen proto, že ve smlouvě byla měsíční výpovědní lhůta, já byla relativně čerstvá majitelka a bála jsem se si dupnout, že na tomhle jsme se teda nedomluvili...
saola
napsal(a):
Terven, jistě víte, že není řezanka jako řezanka, stejně jako není to samé seno/sláma.
Pokud máte s Pre-Alpin též osobní zkušenost, ráda se dozvím váš názor. Děkuji.
Pokud si přečtete ještě jednou můj příspěvek, zjistíte, že nic kategoricky netvrdím, nýbrž píšu "je otázka".
Zmíněná studie proběhla v Německu, já jsem se jí se svým koněm neúčastnila. To ještě neznamená, že je to nesmysl, který je třeba smést ze stolu. A nepsala jsem o žádné konkrétní značce řezanky.
Na Pre-Alpin jsem si vlastnoručně sáhla, nekrmila jsem, nemám důvod. Ale i kdybych krmila, asi by tvrzení, že moje kobyla žrala řezanku Pre-Alpin a pravděpodobně nemá žaludeční vředy, nevypovídalo vůbeco ničem.
Mám zkušenost s Pre-Alpin a Hartog Compact Grass. Bohužel - nikdy ne současně, takže nemohu porovnat strukturu a složení úplně bezprostředně, Pre-Alpin mi přijde o něco jemnější a určitě různorodější, ale informace o tom, že řezanka může způsobovat vředy, mne prostě překvapila a slyším ji víceméně poprvé, protože oba tyto produkty - opět - domnívám se jen na základě osobní zkušenosti - víc než plnohodnotně nahrazují seno a bonusem navíc je jejich špičková a ustálená kvalita, bezprašnost, čistota, jen to asi nikdo dlouhodobě nekrmí kvůli ceně, no.
S klasickou řezankou ze slámy ve smyslu zpomalovače konzumování krmiva či "snižovače" energie v krmné dávce jsem se v posledních letech prakticky nesetkala, ale pamatuji si, že po čerstvě podestlané pšeničné slámě se sportovní koně v Poděbradech na boxech mohli vždy utlouct a dávali jí přednost před čerstvým posekaným jetelem.
Jakým způsobem řezanka přispívá ke vzniku vředů? Jedná se jen o mechanické dráždění žaludeční sliznice nebo je tam ještě něco jiného?
Děkuji za odpověď.
Saola- informaci mám zprostředkovanou, psala o tom Horsana, i když zřejmě ne tady. Jednalo se o výzkum univerzity v Lipsku, šlo, pokud vím, jen o mechanické dráždění.
Téměř jistě nebude řezanka jako řezanka, ale je to pro mě důvod vyhnout se obecnému doporučení, že "řezanka je dobrá prevenci vředů" anebo "řezanka je fajn pro koně s vředy".
Zadavatelko, jaký objem má ta vaše fanka? 0,8 litru? Jinak dobrá kniha je Moderní trendy ve výživě, tam si spočítáte jak záchovu, tak i výdej, orientačně i kolik spase, potřebu bílkovin, vlákniny. Dle kalorické tabulky krmiv můžete zjistit, kolik MJ teď krmíte. Určitě z vás nebude výživář, ale pro orientaci je to dobrá kniha. Zjistíte, že třeba nyní jeho potřeby energeticky ani nepokryjete. A nebo se rovnou obraťte na výživáře, který zohlední spoustu dalších parametrů, které vám jako laikovi určitě utečou. Kniha byla v pdf na uloz.to.
Popletla jsem název knihy. Odkaz zde. https://uloz.to/ !puZ9Gbb2/krmeni-koni-soucasne-trendy-ve-vyzive-pdf

Ad dráždění. Nemůže jít spíš o nějaké mechanické dráždění v souvislosti s tím, že řezanku kůň méně prosliní, méně zpracuje zuby, protože víc hltá? Moje kobyla byla na Hartog Gras, řezanka byla celkem jemná, žádné klacky, příjemná vůně, kobyla to do sebe cpala rychleji než klasické seno. Prodávali zpomalovače žraní.

liva
napsal(a):
Nechci se vyjadřovat ke krmné dávce ani k managementu stáje, ale zaujala mě věta - žere 6 kg sena 6 hodin.
Působí na mě dojmem, že koník může mít problém se zuby.
Jádro a muesli prostě zhltne i nedostatečně požvýkané, ale seno se mu špatně žere a proto mu to tak dlouho trvá....
Zuby má nedávno kontrolované a jsou v pořádku. Jak už jsem několikrát psala, mám blbý odhad, takže je možné, že to je vic, třeba deset. A žere ho rychleji oproti ostatním koním ve stáji.

koně
napsal(a):
Ve stáji máte špatný management ,přístup k senu má mít kůň celý den .
U vás vyleze na hladový plac,aniž by se předtím trochu senem zaplácl.A po zavření odpoledne sezobne hromádku a hladuje do rána?
6 kilo není ani záchovná dávka
Nejste li schopná zařídit dávku opravdového sena,dejte ty senné granule
Namočíte,máte kýbl a kůň do sebe dostane potřebnou vlákninu .
Takhle se dají dlouhodobě držet bezzubci ,já dávala staříkovi denně dva až tři desetilitrové kýble,plus byl schopen požrat senáž .
Tak vašemu by to taky mohlo pomoci
Večeři dostává v sedm večer a to tam má ještě cca 2/3 porce sena, takže ne, nedostane odpo poslední žvanec. Ale senné granule určitě vyzkouším.

manitschka
napsal(a):
Zkuste určitě to granulované seno. Pokud chcete měnit i krmnou dávku a nemáte dost zkušeností, poradila bych se s výživářem, ušetříte spostu času při zkoušení co zabere, a ve výsledku myslím i dost peněz.
Ale...je to vaše věc, nicméně mi to stejně nedá, to je teď všude v okolí Prahy plno? My jsme o kousek dál a máme tedy stop stav, po ustájku už jsem (klepy klep) fakt dlouho nekoukala, ale za tolik peněz půl dne ve výběhu, dokupovat vlastní seno a ještě placatý terény? Pro svého koně bych o to tedy nestála ani zadarmo. Taky mám plňase, v režimu "problém s množstvím sena" (těch šest kilo večer max, plus balík ve výběhu, ke kterému se ale zdaleka nedostali všichni koně) jsem ho měla jednou, před víc než deseti lety. Ve stáji jsme vydrželi dva měsíce, a to jen proto, že ve smlouvě byla měsíční výpovědní lhůta, já byla relativně čerstvá majitelka a bála jsem se si dupnout, že na tomhle jsme se teda nedomluvili...
Určitě jsem nechtěla krmnou dávku měnit na vlastní pěst, konec konců, proto jsem taky napsala sem. Chtěla jsem si zkusit sestavit sama (právě pomocí tabulek, aby KD obsahovala tolik živin a energie, kolik potřebuje) a pokud by se mi to nedařilo, což očividně nedaří :D tak si zavolám krmiváře, toho mám už vyhlídnutého.
Koukala jsem už po různých stájích, které mám v dosahu a žádná mi nevyhovovala. Na fotkách a v popisku vypadalo vše třeba dobře, ale když jsem se přijela podívat, tak děs. Malinké boxy, malé bahnité výběhy, bez možnosti nějakých normálních vyjížděk a podobně. To, co by se mi líbilo, tak už je daleko ode mě. Jsem omezena MHD a dost často se ustájení pohybovalo okolo desítky, což momentálně taky nejsem schopná utáhnout.

Dotaz
napsal(a):
Zadavatelko, jaký objem má ta vaše fanka? 0,8 litru? Jinak dobrá kniha je Moderní trendy ve výživě, tam si spočítáte jak záchovu, tak i výdej, orientačně i kolik spase, potřebu bílkovin, vlákniny. Dle kalorické tabulky krmiv můžete zjistit, kolik MJ teď krmíte. Určitě z vás nebude výživář, ale pro orientaci je to dobrá kniha. Zjistíte, že třeba nyní jeho potřeby energeticky ani nepokryjete. A nebo se rovnou obraťte na výživáře, který zohlední spoustu dalších parametrů, které vám jako laikovi určitě utečou. Kniha byla v pdf na uloz.to.
Ano, 0,8l.
Děkuji, až budu doma, tak se určitě podívám. A jak jsem před chvilkou psala, nechtěla jsem za každou cenu mu měnit KD podle sebe. Zkrátka jsem to chtěla zkusit, pohrát si s hodnotami krmiv a jestli vymyslím něco, co by se dalo použít. Rozhodně jsem neměla v plánu něco splácet, jak se mi to zlíbí bez jakékoliv rady. A výživáře mám vyhlédnutého, takže určitě napíšu
napsal(a):
Ano, 0,8l.
Děkuji, až budu doma, tak se určitě podívám. A jak jsem před chvilkou psala, nechtěla jsem za každou cenu mu měnit KD podle sebe. Zkrátka jsem to chtěla zkusit, pohrát si s hodnotami krmiv a jestli vymyslím něco, co by se dalo použít. Rozhodně jsem neměla v plánu něco splácet, jak se mi to zlíbí bez jakékoliv rady. A výživáře mám vyhlédnutého, takže určitě napíšu
Určitě bude fajn nějaký feedback, jak jste dopadla. Jinak to seno bych zvážila, jak píše Sisi, bez toho se asi nepohnete dál. Dají se koupit i závěsné váhy okolo dvou stovek, kdysi měli takovou v Kamíru.

Dotaz
napsal(a):
Určitě bude fajn nějaký feedback, jak jste dopadla. Jinak to seno bych zvážila, jak píše Sisi, bez toho se asi nepohnete dál. Dají se koupit i závěsné váhy okolo dvou stovek, kdysi měli takovou v Kamíru.
Budu vážit o víkendu. Přes týden jezdím do stáje rovnou z práce a opravdu se mi nechce tahat prostěradlo a váhu do práce a pak do stáje.

Terven
napsal(a):
Ono je to vesměs napsáno na všech řezankách. Ale je otázka, jestli je to opravdu tak - údajně spíš mechanicky dráždí žaludek a existuje na to i studie.
Psala to kdysi horsana, nevím, jestli i tady na ifauně.
www.ker.com
......ale hledat to nebudu. .....jo, přímo vředy asi ne, ale tak nějak mi to ulpělo v hlavě.....myslím, že je to jen o velikosti té řezanky, ne jako krmivu jako takovému.
napsal(a):
www.ker.com
......ale hledat to nebudu. .....jo, přímo vředy asi ne, ale tak nějak mi to ulpělo v hlavě.....myslím, že je to jen o velikosti té řezanky, ne jako krmivu jako takovému.
Řezanka ve mě asociuje obrázek toho, jak má babička na řezačce krájela kopřivy kačenám. Já mám hrůzu z kousků, co mohou koně polykat bez kousání a tudíž bez proslinění.(třeba tráva ze sekačky je noční můra)
Nejspíš je výživa koní zase o kus dál, než byla dřív, ale já stavím KD na seně. Navíc, čim jednodušší je krmení, tím lépe.

sisi58
napsal(a):
Řezanka ve mě asociuje obrázek toho, jak má babička na řezačce krájela kopřivy kačenám. Já mám hrůzu z kousků, co mohou koně polykat bez kousání a tudíž bez proslinění.(třeba tráva ze sekačky je noční můra)
Nejspíš je výživa koní zase o kus dál, než byla dřív, ale já stavím KD na seně. Navíc, čim jednodušší je krmení, tím lépe.
....hele, to jsem byla v mrákotách, sousedi s pastvinou nasypali koníčkům travičku....kdyby to s kobylou seklo, tak jsem to měla nafocené....
napsal(a):
....hele, to jsem byla v mrákotách, sousedi s pastvinou nasypali koníčkům travičku....kdyby to s kobylou seklo, tak jsem to měla nafocené....
Kdy mají pohřeb? Já bych takové trotly zabila na místě! Prostě už nemám s idioty nablblými trpělivost.
Blbost by měla být trestná!!!
Znam jednu malou rodinnou staj (ale sportovne velmi uspesnou), kde se klasickou travou ze sekacky a hromadkou sena vedle krmilo od nepameti a bez jakýchkoliv problemu. Taky jsem se divila, ale evidentne s tim nemaji problemy a zrovna jejich kone nikdy zadne travici problemy neměli. Roky jsem tam byla denne a dal z doslechu a nepamatuju jedinou koliku. Takze bud měli štěstí a nebo trava ze sekacky az takovy smrtak není :)
akscha
napsal(a):
Znam jednu malou rodinnou staj (ale sportovne velmi uspesnou), kde se klasickou travou ze sekacky a hromadkou sena vedle krmilo od nepameti a bez jakýchkoliv problemu. Taky jsem se divila, ale evidentne s tim nemaji problemy a zrovna jejich kone nikdy zadne travici problemy neměli. Roky jsem tam byla denne a dal z doslechu a nepamatuju jedinou koliku. Takze bud měli štěstí a nebo trava ze sekacky az takovy smrtak není :)
Myslím,že problém by byl v zapaření.
Pokud má sekačka velký koš,nechá to v něm člověk nějak déle ,a pak to hodí koním ,spařené by problém způsobit mohlo
Samotná krátká tráva na hromádce by problémy způsobovat neměla .Zamíchaná se senem už vůbec
Diky, kone :) jinak zaparena 100% nebyla, krmilo se hned po posekani a nedelaly se zasoby. Konim to chutnalo, jen me se to "od oka" moc nelibilo a take jsem premyslela nad moznym znecistenim olejem z noze ci vyfukovymi plyny. Kazdopadne kdyz ted vidim, jak servisujeme sekacku doma a trochu nad tim premyslim, asi to byla zbytecna obava vyplaseneho pubertaka :)
akscha
napsal(a):
Jak píše koně, nějaká ta tráva ze sekačky by asi,možná, nejspíš problém nebyla, ale budete tam běhat a kontrolovat, zda nemáte nějaký zapařený kousek?
akscha
napsal(a):
Diky, kone :) jinak zaparena 100% nebyla, krmilo se hned po posekani a nedelaly se zasoby. Konim to chutnalo, jen me se to "od oka" moc nelibilo a take jsem premyslela nad moznym znecistenim olejem z noze ci vyfukovymi plyny. Kazdopadne kdyz ted vidim, jak servisujeme sekacku doma a trochu nad tim premyslim, asi to byla zbytecna obava vyplaseneho pubertaka :)
Lepe se obávat předem,než plakat potom. Vzhledem k tomu, že koně nemohou zvracet, je bezproblémové krmivo velmi důležité.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
V tom případě mám koně po smrti....
sisi58
napsal(a):
Každý je svého štěstí strůjcem. Mám zkušenost, že prevence je opravdu mnohem levnější, než pak něco napravovat. A nejen u koní.
No taky bych to tak viděla. Sami víme v jakém pořádku máme sekačku a trávník. Soused to může mít úplně jinak (přehnojený trávník, psí bobky, krtičince a taky hned může být klidně hned jak dojedl oběd s pivem)
Já jsem chovala králíky a dávala jim slupky z kuchyně - dala mi takhle švagrová slupky a otrávila mi králíka, protože ji ani nenapadlo, že klíčky brambor jsou jedovaté. No a stejně nemusí souseda napadnout, že postřik srstek co zaletěl na trávník má nějakou ochranou lhůtu atd. Je to jako se vším - předběžná opatrnost neškodí.