Potrebovala by som radu. Moja kobylka Flika ma aurálne plaky ktoré sme spozorovali pred asi pol rokom. Najprv sme to nijak neriešili a ani nevolali veta. Pred asi mesiacom sme ho už ale zavolali a povedal ze je to už veľmi zle a ze tým má skoro zapchate ucho. V tom čase už na uchu nemala takmer žiadne chlpy až na vrchnú časť ucha a pri priblížení sa k uchu bola až agresívna a hrizla. Vet jej to dal všetko preč a kázal nám to natierať indulonou. Ked som za nou potom prišla, dala si ušká aj chytať a celkovo bola menej podráždená a už od vtedy vôbec nebola agresívna. Moja otázka je ci je niečo co by jej mohlo ešte viac pomôcť lebo aj keď to natierame, myslím ze ju to stále boli a pri netietani je to doslova boj
Když se to odstraňovalo, dělala se kultivace? Je zcela jisté, že to jsou auralni plaky? Protože auralni plaky je bílý povlak na uchu, nic, co by zacpalo ucho. Je způsoben bovinnim papilomavirem (tj je to nemoc krav), a obecně se doporučuje do napadených uší nijak nezasahovat a ničím nemazat, obvykle zmizí po čase sám. Podle popisu mi to zní, jako by to byl třeba svrab, tam je léčba úplně jiná, ale to se zjistí leda z kultivace.
Veterinár nepovedal ze co to je, len povedal ze to možno po čase prejde a ze asi si to niekde skriabala lebo to mala dosť zle. Vyzerá to ako také hrcky vnútri v uchu a keď som sa niekde inde pýtala povedali mi ze je to toto. Po tom co jej to dal preč povedal ze pri natierani jej to mame vždy keď sa jej to spraví dat znova prec
Veterinár nepovedal ze co to je, len povedal ze to možno po čase prejde a ze asi si to niekde skriabala lebo to mala dosť zle. Vyzerá to ako také hrcky vnútri v uchu a keď som sa niekde inde pýtala povedali mi ze je to toto. Po tom co jej to dal preč povedal ze pri natierani jej to mame vždy keď sa jej to spraví dat znova prec
V tom případě by chtělo zjistit příčinu, bez toho se léčí špatně. Navíc u těch uší máte celkem omezený čas to řešit, patlání něčeho do uší si kůň dlouho líbit nedá, a po delší době budete mít koně nenauzditelného, panicky prchajícího před dotekem na uši.
Doporučuji zavolat nějakého veta, co bude ochotný udělat seškrab z uší a zjistit, co to je, jestli to není plíseň, svrab atd, a pak to řešit cíleně, než si to kůň ošetřit nenechá nikdy a ničím.