Lenička15.5

XXX.XXX.168.55
Ahoj❤️
Chci se zeptat..
Máte někdo zkušenosti se sušením bylinek pro koníky? Nejlépe pro pony?
Jake byliny nasbírat?
Jitrocel, kopřivy, sedmikrásky?
Byla bych ráda kdyby jste mi poradili jaké bylinky by byli nejvhodnější na sušení? 😁❤️🦄
Mám zkušenost, že sbírat bylinky pro koně na sklad (do zásoby, na zimu) je nesmysl.
Co nasbírám, to krmím. Nyní je to svízel, začínají pampelichy a kopřivy. Také větve z prořezu vrby, břízy, ovocných stromů. Na zahradě mám mátu, meduňku (roste to jak plevel).
Nejlepší je pestrá pastva, ne jen trávy. Ale na Hané poníky paseme jen omezeně, tak jim přidávám k senu čerstvé byliny.
Když si představím, že tomu koni budu chtít dávat celou zimu třeba 75 g bylin, tak si spočítám, že 4 zimní měsíce x 30 dnů x 75 g bylin, to je 6 kg sušiny, to je kolik, 70 kg v čerstvém stavu? To za normálních okolností nemám šanci nasbírat a nasušit.
Jinak se dost sbírají šípky, ale fakt si myslím, že to moc nemá smysl.
Já si teda taky myslím, že ideální je krmit byliny v čerstvém stavu a v době, kdy rostou, ideálně, když je dostatečně pestrá pastva.
Ale je pravda, že většina poníků se může pást jen omezeně.
Byliny používám, sama je nesuším. Ráda bych, ale dřív než v důchodu se k tomu asi nedostanu.
Na podzim krmím šípky v čerstvém stavu, denně cca hrst, nárazově kupuju šípkové oplodí a přidávám do krmení. To je mimochodem vhodné i pro koně se sklonem ke schvácení.
V zimě používám na zalévání žrádla místo teplé vody rovnou nálev z bylin, ale objednávám hotové směsi, abych to sama nasbírala a nasušila, to je utopie. I když by to bylo krásné
Uživatel s deaktivovaným účtem

Varaxi
napsal(a):
Když si představím, že tomu koni budu chtít dávat celou zimu třeba 75 g bylin, tak si spočítám, že 4 zimní měsíce x 30 dnů x 75 g bylin, to je 6 kg sušiny, to je kolik, 70 kg v čerstvém stavu? To za normálních okolností nemám šanci nasbírat a nasušit.
Jinak se dost sbírají šípky, ale fakt si myslím, že to moc nemá smysl.
Byliny se nekrmí tolik měsíců v kuse,dělá se tvz. kůra, tuším že asi tak 3 týdny a vysadit tak na cca 14 dní a opět další kůra.... já si nasušila mátu, ne na nějaký neduh, jen čistě pro můj dobrý pocit a ovonění , Máta mi roste v blízkosti bydliště divoce ve velkém množství, a po procházce s psíkem si nosím domu plnou tašku....
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Byliny se nekrmí tolik měsíců v kuse,dělá se tvz. kůra, tuším že asi tak 3 týdny a vysadit tak na cca 14 dní a opět další kůra.... já si nasušila mátu, ne na nějaký neduh, jen čistě pro můj dobrý pocit a ovonění , Máta mi roste v blízkosti bydliště divoce ve velkém množství, a po procházce s psíkem si nosím domu plnou tašku....
Ano bylinky se podávají v kůrách.
Nejvíce je uplatňuji s kopřivami. Jde o to vyhlédnou si místo kde rostou a nehrozí tam postřik z pole. (ještě je čas vyhrabat si z místa suchou loňskou stařinu) Vezmu si travní koš a srp, večer nažnu, rozházím to na 2 hromádky na seno - pro 2 koně. Ráno to dostanou zavadlé s tím senem. Trochu si na to musí zvyknout, ale pak už to žerou přednostně. Krmím to tak 14 dnů, potom 14 až 3 týdny pauza a zas to přikrmím. Vychází to dobře na jaro - problémy se začátkem pastvy, potom zase na srpen - pastva je suchá a vyžraná + přesrsťování. Kopřivy jsou výborné krmivo (jakože dusíkaté látky - bílkoviny)
Do té mezery je možné krmit pampelichy, hodně a krásných je ve vojtěškovém porostu.
Jinak není problém si se srpem těch kopřiv nadělat. Problém jsem měla se skladováním většího množství. Na půdě se mi do toho v zimě při mlhách dala plíseň (fakt zamrzelo tolik práce vyhodit)
Já pro koně nejčastěji používám kopřivy..sekám jim je během dne a zkrmuji večer,když zavadnou a nepálí a moc to koním chutná..i kozám..dále pak dle sezóny,co roste..svízel,řepík,hloh,heřmánek,šípek,řebříček,pampeliška,jitrocel.....kde jsem hodně čerpala inspiraci,abych tenkrát věděla,co je na co dobré,tak byly stránky www.bylinkyprokone.cz