Ahoj, potřebovala bych poradit. Moje klisna má oteklou pravou zadní nohu. V zimě jsem si na ní všímá že jí má oteklou nad spěnkovým kloubem, ale nedávno ji otekla i od spěnkového kloubu až skoro ke kopytu. Otok nijak nehřeje.
Klisna je březí a cca za 3 týdny má rodit. Mohlo by to být spojený s březostí?
Mám to chladit nebo zahřívat?
Předem děkuji za rady!
Otok má od zimy a řešíte to až teď? To je opravdu zodpovědný přístup, počkám, až noha oteče ještě více a pak začnu řešit, a to ještě jenom tím, že budu chladit nebo zahřívat a napíšu na forum. Volejte veterináře, měli jste zavcasu a ne až při zhoršení.
Od březosti to nebude, nohy otekat mohou, ale obvykle víc než jedna a třeba pohybem otok splaskne. Neměla na té noze nějaké staré zranění? Mně osobně to přijde jako nezaléčená šlacha, ale je to věštění z křišťálové koule, kobylu jsem neviděla a nejsem veterinář, a ani ten nediagnostikuje z fotky. Volejte veterináře, ideálně se sonem/rentgenem, ať se zjistí co nejdříve příčina, nečekejte, co to udělá a zda se to zhorší, nebo vám zbude chromý kůň.
Slon Indický
napsal(a):
Otok má od zimy a řešíte to až teď? To je opravdu zodpovědný přístup, počkám, až noha oteče ještě více a pak začnu řešit, a to ještě jenom tím, že budu chladit nebo zahřívat a napíšu na forum. Volejte veterináře, měli jste zavcasu a ne až při zhoršení.
Od březosti to nebude, nohy otekat mohou, ale obvykle víc než jedna a třeba pohybem otok splaskne. Neměla na té noze nějaké staré zranění? Mně osobně to přijde jako nezaléčená šlacha, ale je to věštění z křišťálové koule, kobylu jsem neviděla a nejsem veterinář, a ani ten nediagnostikuje z fotky. Volejte veterináře, ideálně se sonem/rentgenem, ať se zjistí co nejdříve příčina, nečekejte, co to udělá a zda se to zhorší, nebo vám zbude chromý kůň.
Přesně tak, taky absolutně nechápu ten přístup. Kůň má několik měsíců oteklou nohu, ale začne se to řešit až po několika měsících a ještě místo s vetem, tak dotazem na netu.
Tak že rada je zavolat veta to zdiagnostikuje, my nemáme většeckou kouli, abysme věděli co si kůň udělat, případně jaká další komplikace se mu tam přihodila, když to několik měsíců neléčilo, klidně t může být úpon šlachy, zánět šlachového pouzdra, syndrom anullárního vazu, nebo spousta dalších...
To mi přijde jako holý nesmysl, čekat po porodu, až třeba bude pozdě a kobyla úplně zchromne. Většina problémů s pohybovým aparátem se řeší hned, než to přejde do chronické formy a je to řešitelné obtížně, nebo s vysokými náklady. Volat veta bez sona a rentgenu je úplně k ničemu, lepší je zaplatit odborníka, co udělá rovnou veškerá vyšetření a cíleně léčit, než nechat veta odhadovat diagnozu naslepo, na základě zkušeností a doufat, že zvolená léčba zabere. Ten otok tam není jen tak, značí problém, a klidně to už může být za dobu čekání problém chronický.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aaam
napsal(a):
Veterináře jsem tady už kvůli té noze měla několikrát a ten mi řekl, že to nemám řešit, a že řešit to budem až po porodu.....proto ČEKÁME!
a on neřekl ani co to je? ani jestli chladit nebo zahřívat? Zkuste zavolat někoho jiného.....
Aaam
napsal(a):
Ahoj, potřebovala bych poradit. Moje klisna má oteklou pravou zadní nohu. V zimě jsem si na ní všímá že jí má oteklou nad spěnkovým kloubem, ale nedávno ji otekla i od spěnkového kloubu až skoro ke kopytu. Otok nijak nehřeje.
Klisna je březí a cca za 3 týdny má rodit. Mohlo by to být spojený s březostí?
Mám to chladit nebo zahřívat?
Předem děkuji za rady!
Zacolajte veterinára, ktorý nenechá kobylu schromnúť iba preto, lebo je žrebná.
Placenta kobyly je pomerne slabo priepustná(narozdiel od tej ľudskej), takže je bezpečné podávať väčšinu liečív.
Aaam
napsal(a):
Veterináře jsem tady už kvůli té noze měla několikrát a ten mi řekl, že to nemám řešit, a že řešit to budem až po porodu.....proto ČEKÁME!
Tak to byl nějaký kravař ne? Zavolala bych normálního veta co má sono a pořádně to z diagnostikuje, zanedbaná léčba se často blbě napravaje a někdy už napravit do úplného vyléčení bez následků ani nejde...