Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2019 18:24
Carny11

XXX.XXX.40.54

Dobrý den,
Prodávám svého v červnu tříletého valacha, měla jsem ho necelé dva roky, stěhuju se do zahraničí, takže by to nešlo, budu mít co dělat se sebou 😬
Jde o to, že mě kamarádka upozornila, že si pak mám dojít na finančák přiznat příjem a nechat si spočítat daň.
Na internetu jsem vyčetla, že když jsem koně neměla na podnikání nebo mě nijak neživil, tak nemusím.
Chci se raději zeptat, je to tak? Je to poprvé co koně prodávám.

4.4.2019 20:58
Naďa3

XXX.XXX.78.35

Nemusíte platit nic.

qasak

4.4.2019 21:25
qasak

XXX.XXX.191.39

Je to příležitostný příjem, zda Vás kůň živil, máte živnosťák atd. není rozhodující. Rozhodující je kolik prodejem získáte - dříve platilo, že nemusíte danit příležitostné příjmy do 20 tisíc, dnes je ta částka myslím 30 tisíc. Pokud tuto částku přesáhnete, podléhá zdanění.
Nejrozumnější by bylo poptat se přímo na finančáku.

5.4.2019 08:01
Naďa3

XXX.XXX.78.35

To není příležitostný příjem. Kůň jako mazlíček je majetek. Pokud prodáte starou kuchyňskou linku nebo obraz, který jste koupili před 10 lety, taky to nepodléhá zdanění.

5.4.2019 09:18
kapička

XXX.XXX.5.211

Asi taky záleží, jak jste koně získala. Když jsme prodávali auto z dědického řízení, tak proto, že jsme nechtěli, aby rok stálo, tak jsme ho prodali do roka nabytí, a to jsme museli podávat daňové přiznání, když bychom auto prodali po tom roce, tak už to finančák nezajímá. Předpokládám, že z pohledu FÚ je kůň podobný jako auto, co se týče daní.

5.4.2019 09:48
Naďa3

XXX.XXX.78.35

Auto nebo nemovitosti mají jiný režim. Kůň soukromé osoby pro zábavu (jak popisuje v příspěvku) se při prodeji opravdu danit nemusí.

5.4.2019 09:53
saola

XXX.XXX.97.74

Příjem z prodeje auta, pokud ho nemáte pro obživu v rámci firmy či živnostenského oprávnění, není třeba zohlednit v daňovém přiznání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2019 10:35

§ 4

Osvobození od daně
(1) Od daně se osvobozuje

c) příjem z prodeje hmotné movité věci s výjimkou příjmu z prodeje

1. cenného papíru,
2. motorového vozidla, letadla nebo lodě, nepřesahuje-li doba mezi jejich nabytím a prodejem dobu 1 roku,
3. movité věci, která je nebo v období 5 let před prodejem byla zahrnuta do obchodního majetku,

5.4.2019 10:37
Naďa3

XXX.XXX.78.35

Jo, přesně, a kůň podle zákona je "movitá věc".

qasak

5.4.2019 11:47
qasak

XXX.XXX.232.246

Naďa3 napsal(a):
Jo, přesně, a kůň podle zákona je "movitá věc".

S tím zařazením zvířete mezi movité věci si nejsem jistý, zda je to v dnešní době platné, zákony se v tomto ohledu měnily.
Proč se tedy např. odchovy štěňat atp. daní jako příležitostný příjem?

5.4.2019 11:56
Naďa3

XXX.XXX.78.35

Protože odchov štěňat už je výdělečná činnost. Kdybyste si koupili jednoho psa a za dva roky ho prodali, protože se stěhujete nebo vás přestal bavit, tak nic neplatíte. Ale chov, kdy opakovaně prodáváte celý vrh je už něco jiného.

5.4.2019 12:28

qasak napsal(a):
S tím zařazením zvířete mezi movité věci si nejsem jistý, zda je to v dnešní době platné, zákony se v tomto ohledu měnily.
Proč se tedy např. odchovy štěňat atp. daní jako příležitostný příjem?

samozřejmě, že zvíře je movitá věc. Ano, sice je to forma movité věci, která podléhá dalším zákonům, ale z hlediska zákona o daní z příjmů, nebo z hlediska dědictví či třeba exekuce je to věc jako každá jiná. zvíře přece vlastníte, můžete ho koupit, prodat, darovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík