Ahojte. Změnila jsem u svého koně ustájení - nelituji, změna o 180 stupňů k lepšímu. Avšak jediný mínus to má - hmyzáci, a ve větším počtu než jsme byly doposud zvyklí. Kobyla je celkem dost dohryzaná, především na prsou a mezi nohama (tam jí to budu mazat mastí, ať má tam od hmyzáků pokoj, když budu u koní), maska na hlavě je jasná, začnu do ní cpát česnek (vím, že to je dost s křížkem po funuse, ale pořád lepší teď než vůbec). Repelenty v obchodech je chemickej koktejl a pěkně by se mi to prodražilo. Je to plňas, tak na ty hmyzáky citlivější, jaký máte názor na dekování síťovkou? Má to víc pozitivů než negativů?
V neposlední řadě - nemáte prosím nějaký domácí repelent za pár Kč? Hřebíček, ocet vím.. :)
Děkuji!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě mu kupte síťovku. Už kvůli tomu, že na něho pak nemusíte cákat repelent po litrech. Moje krédo je, že nejlepší repelent je deka. U nás je taky hmyzu víc než by člověk chtěl. Přírodní repelenty výrazně nezabírají, ale když koupíte síťovku s krkem a břišním dílem, namažete mezinoží mastí a dáte masku, můžete případně stříknout na nohy výluh z libečku, ten už roste, nebo levandule, rozmarýny, citronové trávy, tak kůň by měl být v pohodě, pokud není muchař. Česnek bych vnitřně ani nedávala.
Bez deky by byla má kobylka už v blázinci. Jako silná muchařka je hysterická, jen něco slyší letět. Takže deka to jistí.
Pokud máte jen naštvaného(ne nemocného) koně, stačí to, co doporučuje Dess.
Já už zvolila vyšší level, a to deky exematické.
A nepoužívání repelentů v přehnaném množství má i jedno pozitivum, že do přírody nejdou další jedy ( a repelenty jedy jsou,neboť zabíjí). Což jsem ráda, protože hmyzu valem ubývá. Bohužel toho užitečného víc. A tak ubývá zpěváčků a tudíž i dravců. Je to všechno propojené.
Kde zasáhne člověk, už tráva neporoste: https://salatovelisty.cz/2016/09/04/jako-by-spadla-atomovka-miliony-mrtvych-vcel-mrtve-pote-co-jizni-karolina-aplikovala-postrik-proti-komarum/
https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/110303/nastal-konec-vcelich-medvidku-hynou-po-stovkach-vime-co-je-zabiji.html
Omlouvám se za vsuvku, ale nedalo mi to.
sisi58
napsal(a):
Bez deky by byla má kobylka už v blázinci. Jako silná muchařka je hysterická, jen něco slyší letět. Takže deka to jistí.
Pokud máte jen naštvaného(ne nemocného) koně, stačí to, co doporučuje Dess.
Já už zvolila vyšší level, a to deky exematické.
A nepoužívání repelentů v přehnaném množství má i jedno pozitivum, že do přírody nejdou další jedy ( a repelenty jedy jsou,neboť zabíjí). Což jsem ráda, protože hmyzu valem ubývá. Bohužel toho užitečného víc. A tak ubývá zpěváčků a tudíž i dravců. Je to všechno propojené.
Kde zasáhne člověk, už tráva neporoste: https://salatovelisty.cz/2016/09/04/jako-by-spadla-atomovka-miliony-mrtvych-vcel-mrtve-pote-co-jizni-karolina-aplikovala-postrik-proti-komarum/
https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/110303/nastal-konec-vcelich-medvidku-hynou-po-stovkach-vime-co-je-zabiji.html
Omlouvám se za vsuvku, ale nedalo mi to.
Sisi máš pravdu, já jsem sama proti chemiím, prosti plastu,... prosti všem těm sračkám, už toho bylo dost, a já to nehodlám podporovat.
Muchařka není ani nic podobného. Jen řeším čistě hmyzáky, je mi jí líto, jak je dohryzaná a chci jí aspoň trochu ulevit. Spíš jsem přemýšlela jsem o "obyč" dece bez krku a na břicho, přes léto jí nechávám vždy hřívu - i když nic moc, lepší než ten pankáč co má přes zimu. Už jen to, že jsme v CHKO, tak budu o to víc šetrná k přírodě, toho bordelu co tam kolikrát člověk najde..
Jinak k tomu česneku - ten dostávat od tohoto týdne bude.Nevidím na tom nic špatného.
Síťovkami dekuju v létě, ale nevím zda nás to letos taky nečeká dříve, neb vlach už začíná mít dost dokousanýho pindíka a břicho, sundávám, je akorát když jsou největší vedra to se pak trochu pod dekou totiž zpotí. Lepší jak koně pořád repelentovat, jen mě tedy štve, že je u nás zakázaný swat, ten byl na oblast piníka a vemínka super.

Nikdy žádný repelent nefungoval dýl jak deset minut, takže síťovky používám a koně byli a jsou v nich velmi spokojení. Zrovna jednu prodávám po Zrzkovi, ale je to vel. 125.
sovicka
napsal(a):
Síťovkami dekuju v létě, ale nevím zda nás to letos taky nečeká dříve, neb vlach už začíná mít dost dokousanýho pindíka a břicho, sundávám, je akorát když jsou největší vedra to se pak trochu pod dekou totiž zpotí. Lepší jak koně pořád repelentovat, jen mě tedy štve, že je u nás zakázaný swat, ten byl na oblast piníka a vemínka super.
Swat se dá sehnat, např. zde:
https://www.potreby-jezdecke.cz/farnam-swat-fly-repelent/?fbclid=IwAR0OmkYInhQlfVK4mdWInGPNRu72uFoSSZdmHm0GgCJZTp3RG7ITIfwMcw0
Ale četla jsem i v Equiservisu v Rudné a nebo Mikyfarm

Každopádně můžu doporučit značku QHP - jsou dražší, ale suprově vymakaný.

polárka.15
napsal(a):
Sisi máš pravdu, já jsem sama proti chemiím, prosti plastu,... prosti všem těm sračkám, už toho bylo dost, a já to nehodlám podporovat.
Muchařka není ani nic podobného. Jen řeším čistě hmyzáky, je mi jí líto, jak je dohryzaná a chci jí aspoň trochu ulevit. Spíš jsem přemýšlela jsem o "obyč" dece bez krku a na břicho, přes léto jí nechávám vždy hřívu - i když nic moc, lepší než ten pankáč co má přes zimu. Už jen to, že jsme v CHKO, tak budu o to víc šetrná k přírodě, toho bordelu co tam kolikrát člověk najde..
Jinak k tomu česneku - ten dostávat od tohoto týdne bude.Nevidím na tom nic špatného.
Jasně. To je na vás. Ale je celkem k prdu. Pokud ty peníze za něho investujete do kvalitnější deky, kobyla to ocení víc.
napsal(a):
Jasně. To je na vás. Ale je celkem k prdu. Pokud ty peníze za něho investujete do kvalitnější deky, kobyla to ocení víc.
Zas mi přijde zbytečné, když kůň nemá letní vyrážku, alergie, atd. co celého zafačovat od hlavy až k patě do nějaké "látky". "Klasická" deka, mazat mezi nohama a maska mi přijde dost.
Vloudím se s dotazem na masku, máte někdo tu s výztuhou nad očima? Zkušenosti? Nebo tip na nějakou, která dost odstává od očí? Potřebovala bych pro valacha něco, co mu od toho oka bude odstávat, jinak mu slzí, drbe si ho, no pomalu horší jak bez masky. Ale u té s výztuží se bojím, že se to bude víc ztrácet, přeci jen není zrovna zadarmo. Nebo že to nějak praskne. A asi taky budě těžší, nemají pak herky větší tendenci se toho zbavit?
A co průhlednost masky? Možná bych šla znovu do bucasky, ale říkám si, jestli pak nevidí uplný prd, kór s tím jedním okem...
https://equestrians.cz/produkt/repelent-protection-plus-carrdaymartin-500g/ mažu pindíka tímto je to přírodní mazání.
manitschka
napsal(a):
Vloudím se s dotazem na masku, máte někdo tu s výztuhou nad očima? Zkušenosti? Nebo tip na nějakou, která dost odstává od očí? Potřebovala bych pro valacha něco, co mu od toho oka bude odstávat, jinak mu slzí, drbe si ho, no pomalu horší jak bez masky. Ale u té s výztuží se bojím, že se to bude víc ztrácet, přeci jen není zrovna zadarmo. Nebo že to nějak praskne. A asi taky budě těžší, nemají pak herky větší tendenci se toho zbavit?
A co průhlednost masky? Možná bych šla znovu do bucasky, ale říkám si, jestli pak nevidí uplný prd, kór s tím jedním okem...
http://bukefalos.cz/eshop/Maska-proti-hmyzu-Skinny-1439
Takovýto typ mám na poníkovi a celkem to od očí odstává oproti jiné masce na tažačce. Jenže když se třeba válí a oplácá to v blátě, nebo otře do trávy, tak se průhlednost zmenší. Jinak doporučuji pokusit se najít světlou, kvůli přehřívání pokud je koník 24/7.
Nasazování je s mrkví. Ohlávku dávám na to, tím zmenším riziko ztráty (teď se drbou o seník, přesrsťují)

manitschka
napsal(a):
Mám Cashel Crusader - akorát na stránce není "naše" velikost zrovna skladem, tak pohledejte jinde.
http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Neznicitelna-temer-dokonala-maska-proti-hmyzu-pro-kone-Cashel-Crusader-s-usima-velikost-arab
Už půjdu do třetí - na čtvrtou sezónu s nasazováním většinou od dubna do září, října (včetně). A za vedra obvykle nonstop v režimu 24/7. Ty dvě staré se ještě dají použít, jen se mně je nechce látovat.
napsal(a):
Mám Cashel Crusader - akorát na stránce není "naše" velikost zrovna skladem, tak pohledejte jinde.
http://www.spokojenykun.eu/repelenty/Neznicitelna-temer-dokonala-maska-proti-hmyzu-pro-kone-Cashel-Crusader-s-usima-velikost-arab
Už půjdu do třetí - na čtvrtou sezónu s nasazováním většinou od dubna do září, října (včetně). A za vedra obvykle nonstop v režimu 24/7. Ty dvě staré se ještě dají použít, jen se mně je nechce látovat.
Jo tuhle má tažačka. Je opravdu odolná. Ona ji právě máchá v blátě, trávě - stačí v kýblu oprat a do rána je suchá. Výborné, že je světlá. Jenom ten elastický tip výše se mi zdá, že je pro oči prostornější. (nakonec to má každý koník trochu jinak, tažačka nemá ráda náušníky, ustřiženo) Prostě vyzkoušejte, většina koní přes počáteční protesty chápe, že maska pomáhá od hmyzu a spolupracuje při nasazování.
manitschka
napsal(a):
Záleží,na jak dlouho ho máte venku. Pokud není 24/7 a masky snáší, dala bych i s výztuhou. Jinak něco kombinovaného, pevná síťovina/ pružná látka. Ale Bucasky ne. Je to neprůhledné a leží to koni na hlavě jak mokrý hadr.
manitschka
napsal(a):
Určitě doporučuju Farnam SuperMask. Průhlednost zatím nejlepší, jakou jsem u masky viděla. Suchej zip je dvojitej, takže ani náš nejšikovnější sundavač to kobyle nesundá. Leda by spadla celá zapnutá, ale zatím se to neděje ani při válení. A je pěkně od očí.
Holky, díky moc za tipy! Valach je na masku zvyklý, ale je jich ve stádě hodně, takže často probíhá hraní s okusem, a někdy si ji prostě sundá i sám. Asi nejvíc se kloním k té Farnamce, láká mě patentovaná průhlednost. :-) Ale nejdůležitější je, aby fakt držela od těch očí, no... Nicméně v létě je to na něm, jestli chce večer do boxu, nebo zůstane na pastvině. Tu s výztuží tedy radši ne-e.
manitschka
napsal(a):
Holky, díky moc za tipy! Valach je na masku zvyklý, ale je jich ve stádě hodně, takže často probíhá hraní s okusem, a někdy si ji prostě sundá i sám. Asi nejvíc se kloním k té Farnamce, láká mě patentovaná průhlednost. :-) Ale nejdůležitější je, aby fakt držela od těch očí, no... Nicméně v létě je to na něm, jestli chce večer do boxu, nebo zůstane na pastvině. Tu s výztuží tedy radši ne-e.
Já jsem Farnamku původně vůbec nechtěla, vzala jsem jí prakticky z nouze a teď si ji nemůžu vynachválit. Od očí drží určitě, průhlednost jsem zkoušela na vlastní oči u hodně masek a tahle se mi zdá nejlepší.
A pokud mě neklame paměť, tak jsem ji za celou loňskou sezónu nenašla nikdy válet ve výběhu. A že u nás se masky na zemi válejí běžně - máme ve stádě hračičku, kterej miluje suchý zipy.
Materiál vypadá, že něco vydrží.
Terven
napsal(a):
Já jsem Farnamku původně vůbec nechtěla, vzala jsem jí prakticky z nouze a teď si ji nemůžu vynachválit. Od očí drží určitě, průhlednost jsem zkoušela na vlastní oči u hodně masek a tahle se mi zdá nejlepší.
A pokud mě neklame paměť, tak jsem ji za celou loňskou sezónu nenašla nikdy válet ve výběhu. A že u nás se masky na zemi válejí běžně - máme ve stádě hračičku, kterej miluje suchý zipy.
Materiál vypadá, že něco vydrží.
Tak pecka, díky, objednám. Ještě se zeptám, jakou máte velikost? Valach je A1/1, ale takový větší, takže klasicky trpím volbou mezi cob a full (v tomto případě tedy horse vs xlarge), u ostatních věcí to máme kus od kusu..
Po zkušenosti se svojí extra citlivou madam, co se spařila za ušima z masky Waldhausen (černá s látkou na týle) mám objednanou Cashel Crusader. Ta má týl síťovaný. Farnamka byla také v užším výběru, ale paní ze Spokojeného koně doporučila spíše Crusader, když je taková cíťa, že je Farnam pevnější a nemusela by jí vyhovovat. Tak teď čekáme, až dorazí. A když vidím kobylku od Šutříka, tak to vypadá, že bude sedět a slušet.
Do výběhu mám Cashel a pod sedlo tuhle https://www.horseandme.eu/maska-proti-hmyzu-stars-usg--pistachio-silver-grey/?variantId=207576&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=B:+PI&utm_content=Nen%c3%ad+skladem&utm_term=maska+usg+stars . Obě pěkně odstávají od očí a obě slouží už několikátou sezonu bez poškození.
Jinak maska na vyjížďce a kolemjdoucí - nekonečný příběh . Jen za včerejšek jsme s mým mohutným chlaďasem byli princezna se závojem, chudák se záclonou na hlavě, slepý kůň a už nevím co všechno ještě . Když vidím, že kolemjdoucí otvírá pusu, už se mi dere ze rtů "To je proti mouchám a ano, vidí přes to"

Čajda
napsal(a):
Do výběhu mám Cashel a pod sedlo tuhle https://www.horseandme.eu/maska-proti-hmyzu-stars-usg--pistachio-silver-grey/?variantId=207576&utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=B:+PI&utm_content=Nen%c3%ad+skladem&utm_term=maska+usg+stars . Obě pěkně odstávají od očí a obě slouží už několikátou sezonu bez poškození.
Jinak maska na vyjížďce a kolemjdoucí - nekonečný příběh . Jen za včerejšek jsme s mým mohutným chlaďasem byli princezna se závojem, chudák se záclonou na hlavě, slepý kůň a už nevím co všechno ještě . Když vidím, že kolemjdoucí otvírá pusu, už se mi dere ze rtů "To je proti mouchám a ano, vidí přes to"
... a to my chodíme i v dece a do hospody...
@Čajda: a kterou přesně tu Cashel Crusader máte? Mají jich v nabídce několik...

Když jsme u těch masek - máte někdo zkušenost, jak funguje kombinace maska s nosním dílem vs. seno v síti?

napsal(a):
Když jsme u těch masek - máte někdo zkušenost, jak funguje kombinace maska s nosním dílem vs. seno v síti?
Maska s nosním dílem typu stříška, kterou jsem přehrnovala nad nozdrami nahoru, jink by kryla i je, + sítě s oky 3x3cm se slámosenem + fjordkoule-bez potíží.
Omluva zadavetelce za maskové OT.

polárka.15
napsal(a):
Mě nevadí, že se tady bavíte i o maskách, i to se hodí jen je k těm maskám víc než k té síťovce
A co byste ještě ráda k těm dekám věděla?
polárka.15
napsal(a):
Zas mi přijde zbytečné, když kůň nemá letní vyrážku, alergie, atd. co celého zafačovat od hlavy až k patě do nějaké "látky". "Klasická" deka, mazat mezi nohama a maska mi přijde dost.
Tak pro muchaře a spol. jsou ještě jiné deky, ty jsou z velmi husté síťoviny. Já třeba dokud to jde tak nedávám deku, ale v období hovad, jim teda ráda dopředu i krk, neb i tam košou rádi. Jinak mě přijde úplně zbytečné kupovat deku bez krytu na břicho, to jsou vyhozené peníze.
Na hlavy mám ty zmiňované masky obručí (horseware) a ty jsou teda naprosto výborné, skvěle drží tvar, ačkoliv vypadaj jak mimozemšťani, tak jsou funkční, část na nos je odnímatelná (třeba valach ji mít nemůže děsně ho štve, tak ji má odeplou), a vydrží v pohodě několik let, materiál je pěkně pevný u podobných stejného typu je ten materiál od pohledu mnohem mnohem míň kvalitní. Tak že maska je sice nechutně drahá a suprová.
polárka.15
napsal(a):
Třeba názor více lidí než 3
Nakonec se budete stejně muset rozhodnout sama.
Dekuji muchařku 8 roků. Bez deky by z ní byl nebezpečný magor. S dekou je ona skoro spokojená a já živá.
U nemuchařů jde o to,jak moc jim hmyz vadí. Jsou stoici, co je mávnou ocasem a hodí hlavou. Pak koně,kteří hmyz nesnáší, protože ho nesnáší(i když nejsou muchaři). Každý kůň ocení ochranu očí. Ostatní musí posoudit majitel.
Pokud mají koně možnost schovat se do přístřešku, je to ideální.
Navíc síťovka velmi sníží použití repelentů. A co si budeme povídat, jsou to jedy. U většiny z nich je napsáno, že nejen zabíjí hmyz,ale i škodí vodní havěti, takže jistě chápete, co je to za svinstvo. A dekou ho omezíte na minimum, po čas ježdění.
Většina repelentů po čase přestane účinkovat. Vlastní zkušenost.
Takže deka to jistí.
Typ deky už záleží na koni. Co pasuje jednomu, jiného škrtí. Pokud máte termodeku určité značky, co koni pasuje, měla by mu pasovat i síťovka stejné značky.
Nebo si od někoho půjčte na vyzkoušení.
Ošetření mezinoží je samostatná kapitola. S tím vám žádná deka nepomůže.
Tak hodně štěstí, s hledáním té pravé!