Dobrý den, mám skoro dvouletého valacha 24/7. Včera jsem mu našla v uších malé stroupky. Bylo mu nepříjemné když jsem to zkoumala. Ohlávku si nechá nandat v pohodě, nedrbe si uši a ani nehází hlavou. Přišlo jaro tak typuji, že je pokousaný od mušek. Ráda bych se teda zeptala,jestli a jak to případně řešíte?
Předem děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když jsem měla malého 24/7 venku, měl uši dokousané hodně, protože je měl z vnitřní strany málo chlupaté a trpěl tím. Maska mezi hřebci nepřipadala v úvahu, vydržela pět minut, tak jsem kůži z vnitřní strany boltců mazala kalciovou mastí.Pokud má váš valach sem tam stroupek a sám to nijak neřeší, nechala bych to být. https://www.slevolekarna.cz/calcium-pantothenicum-mast-generica-30g~z2704063.html?gclid=Cj0KCQjw4qvlBRDiARIsAHme6ovJLzgoQL0m_diWBhZ_DfEgJda0b7vo8fsD7tpyWdS2G7bhOlkM14UaAmGlEALw_wcB
Mušky dokáží rozhkousat uši do krve.
Pokud nechcete dávat masku, natírejte vnitřek ucha vazelínou, mušky se v ní "utopí". Používám růžový vazelínový krém Protect.
Nevýhoda je, že je pak kůň umatlaný, protože se na vazelínu lepí nejen mušky, ale i prach. Mě osobně to nevadí, ale chápu, že pokud někdo jezdí na závody nebo výstavy, tak to není žádoucí
Včera mě ty mušky pokousaly na rukou, pálilo to jako blázen a drbu se i když vím, že nemám. A to jsem se natřela Fenistilem. Takže koní je mi upřímně líto!
kallisto
napsal(a):
Do uší se nehrabe, pokud kůň nevykazuje, že by ho to svědilo nebo pokud to nemá do krve rozežrané.
Koně jsou na uši citliví a pokud do nich budete vrtat, vyrobíte si akorát že na ně bude citlivý a nebude si chtít nechat na ně šáhnout.
Pokud máš pochybnosti, nech to prohlédnout veta.
Do uší se nehrabe v případě aurálních plaků, protože tak se právě vyrobí kůň, kterej si tam nenechá sáhnout
Moje kobyla aurální plaky nemá, do uší normálně sahám. Respektuju, pokud nechce a uhne, ale v případě muchniček se tam ráda nechá drbat. Uši vytřu tamponkem - někdy je opravdu krvavej a namažu. Dřív jsem mazala čímkoli mastným - DromyDermaCare, vazelínou, octanovou mastí. Letos jsem zkusila vytřít tea tree olejem, je to lepší, uši nejsou tolik zmaštěné. A následující den byl vnitřek uší krásně hladkej, bez stroupků.
Pokud se kůň brání a hází hlavou, buď bych to nechala plavat a dala masku anebo se ošetřování uší (a vůbec manipulace kdekoliv na hlavě) moc pěkně učí pozitivkou.
Přesně jak píše Terven, spousta z nich je za to odrolení strupů a poškrábání v uchu ráda, protože si sami nemohou nijak ulevit. I koňuch, co byl občas na uši citlivý (po léčbě nějaké plísně) se v létě v uších nechal drbat rád, i když jen v rukavici. Bylo vidět, že se mu to líbí a uleví mu to.