catharine

XXX.XXX.168.31
Zdravím, chtěla bych se zeptat a poprosit o radu. Jak začít s přirozenou komunikací? Nikde (knížky, blogy, videa, kurzy..) odpovědi na moje otázky. Nevím kde přesně začít. Chtěla bych to pojmout hraním. Hrát si a získávat si vzájemnou důvěru. Akorát nevím kde začít. Na videích ze zahraničí vždy vidím, jak tam jezdec s koněm ze země běhají a dělají kravinky, jezdí na nákrčáku a mají skvělý vztah. Jak toho dosáhnout? Už si nevím rady. Předem děkuju
Uživatel s deaktivovaným účtem

V první řadě si musíte vybrat, který styl se vám zamlouvá, někdo jede podle Oldy Nováka, někdo podle Parelliho, někdo pozitivku, atd atd.
Pak ideálně navštívit kurz s člověkem, který se danému způsobu tréninku věnuje, ať už s konem nebo aspoň jako divák.
A pak konat na svém koni. Od PC vám bohužel nikdo neporadí, protože je tolik způsobu, jak provozovat "přirozenou komunikaci" a řeč těla vás číst a používat přes diskuzi nikdo nenaučí.

Pokud máte koně nebo se o něj staráte a jste s ním v každodenním kontaktu, tak přirozenou komunikaci už dávno provozujete :D
Neexistuje žádné rozdělení "dneska přirozeně komunikuju a zítra budu skákat křížky," kůň se učí jakýmkoliv kontaktem s vámi, např. když ho každý krok pobídnete, aby ho náhodou nenapadlo zastavit, tak s ním "přirozeně vykomunikujete", že pokud náhodou chvíli nepobízíte, tak chcete stát.
Začíná se postupně, od vymezení a respektování osobní prostoru, přes to, aby kůň dokázal klidně stát, kdykoliv to po něm chcete, uměl vám věnovat pozornost, následoval vás tam, kam chcete a přes co chcete, ustupoval na tlak, do strany, dozadu, a nechal se sebou provést, jakýkoliv úkon potřebujete, až po nějaké ty pičičárny jako vylezení na něco, práce ve volnosti, ježdění bez ničeho atd.
Asi se budete divit, ale spousta koní neumí ani první tři věci. Stačí postavit do cesty barel jiné barvy a zvalchují vodiče jako by je nikdy nikdo nic neučil. Jinými slovy, pokud se kůň neobtěžuje stát na místě např. když ho sedláte a musíte ho ke všemu uvazovat, máte na starosti mnohem základnější věci než "hry." Neznám váš případ, pouze soudím podle toho, co vídávám občas kolem sebe ;)
Mám ráda videa Radka Líbala (s výhradami k těm jezdeckým) a Warvicka Schillera (taky s výhradami k těm jezdeckým, ale to je tady až na posledním místě).
Jinak ačkoliv mám koně ráda, tak získávat důvěru ke svému koni tak nějak nepotřebuji, celkem už i věřím, že se s ní dá vyjít, ale zároveň nezapomínám, že je to pořád jiný živočišný druh a že i přes "sebepřirozenější" komunikaci nemá např. moje malé dítě nebo moje hlava co pohledávat v těsné blízkosti jejích nohou, jak občas vídávám na fotkách facebookových holšišek. Je to spíš o tom postupně vybudovat v koni důvěru ve spolehlivost, konzistentnost a spravedlivost našeho vedení, pak s ním můžete postupně dělat v podstatě cokoliv, čeho je fyzicky schopen.

Začít musíte s tím, aby s váma koník chtěl komunikovat, umět ho vodit (aby se nechal vodit) prostě běžná manipulace......
Mě se líbí videa se Zuzkou Prokopovou sice to asi nebude to, co hledáte, ale začít se musí od začátku.
http://www.equitv.cz/porad/Partnership-se-Zuzkou-Prokopovou.html