Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2019 12:05
dušná

XXX.XXX.197.151

Dobrý den, vlastním 2 roky koně, 16 letou kobylu am.Klusáka.
Před tím asi 3 roky na pastvinách.
Máme problém s očkováním, vše v pohodě, jakmile se přiblíží veterinář aby ji naočkoval,začne si stoupat na zadní a hrabne po něm přední. Bohužel už 2x po sobě vyhrála a já teď nevím na koho se obrátit a jak dál.

10.4.2019 12:14
polárka.15

XXX.XXX.162.54

Můžete doma zkoušet a sehnat veterináře, který bude mít trpělivost.

10.4.2019 12:20
dušná

XXX.XXX.197.151

Zkouším, trénuji očkování s použitým aplikátorem od odčervovací pasty,spolu to celkem zvládáme.
Nevíte o někom nejlépe jihomoravský kraj?

10.4.2019 12:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

A co takhle píchnout jí to sama. Tedy pod dozorem veta.

Dá se to naučit krásně pozitivkou (načíst knihy, zajít si na kurz)
Pokud spěcháte - už jste vyzkoušeli faju, brzdu atd. (problému se nezbavíte, jen koně přeperete, nyní už asi jen tak ne)
Někdy k odstranění strachu z veta stačí cvičit s dezinfekcí (různými). Nejdříve sama za pamlsky a pak někoho požádat. Hodně koní má z veta strach, protože je divně cítit a vidí ho při bolestech (udělají si spojení ten pach a bolest). Např. to bodnutí jim nevadí tolik, jako třeba děs ze spreje. Příčin může být víc. Ale obecně jsou klusáci opravdu zlatíčka (máte to tedy mezi sebou dostatečně správně nastavené?)

10.4.2019 12:48
dušná

XXX.XXX.197.151

zlatičko to ona opravdu je :)
Víte čím prošla před těmi třemi lety než byla na pastvinách bohužel netuším.to proč ji nechali odpočívat tak to proto že byla prej trošku rapl. začínala sem s ni opravdu od nuly, nikoho k sobě moc nepouštěla, nenechala se chytnout za uši, tohle je úspěšně zvládnuto...je toho více. Samozřejmě netvrdím že jsem stoprocentní, co se týče desinfekcí a ošetřování tržných ran, jsme taky spolu zvládly samy.
co se týče očkování tak jsou lidé kteří mě řekli vem ji lopatou, ona si to uvědomí a přestane vyvádět, ale tu cestu co sem s ní prošla tak vím že takhle lopatou by to přestalo fungovat.
Moc vám děkuji za reakci, ted zbývá jen hledat někoho s trpělivostí a hlavě ochotou a klidem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2019 14:23
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jak to trénujete?
Desenzibilizací nebo přes pozitivku?

Pozitivka by to podle mého odstranit zvládla, na 98%.Ale je to pro vás hodně práce, musela byste se vy naučit principy R+ a krom teorie jezdit na praktické kursy a trénovat to s lektorem, jinak si naučíte něco, co jste nechtěla / protože to udělá v začátcích každý/:-).
.
Nebo si můžete ten problém dát pozitivkářem vyřešit /pokud najdete ochotného/, přitom byste určitě i dobře pochopila, oč u té metody jde, a mohla ji pak vůbec využívat i u dalšího modelování chování koně-nebo nemusela..
Z pozitivkářů bych doporučila na základě dlouhodobé osobní znalosti a zkušenosti s odstraňováním problémů i u našich koní:
http://kunjepritel.cz/

10.4.2019 16:10
dušná

XXX.XXX.197.151

S nikým takovým jsem ve spolupráci nikdy nebyla.

Trénujeme očkování tak, že ji ukážu stříkačku, první ji očuchá, pak ji jako odčervuji tak ji dám do pusy ve stříkačce něco na mls, pochválím odměním, opakujeme na volno, na vodítku. Střídáme s různou aktivitou v době co jsme v kontaktu.
Ted je pro mě už neodkladný a nejdůležitější sehnat ochotného, trpělivého veterináře, podle všeho raději veterinářku na to očkování.

10.4.2019 16:18
Arbora

XXX.XXX.192.218

Skúste pichnúť do pravej strany krku. na podobne pretočenú kobylu to zaberá výborne. normálne sa vľavo musela pichať na fajke, vpravo na vodítku na pastvine.
A dosť veľmi pomáha veterinár, ktorý sa nebojí. možno úplne najviac.
Každopádne určite je pozitívka super vec na naučenie takýchto vecí.

10.4.2019 20:24
dušná

XXX.XXX.197.151

Moc děkuji za rady.

Prosím nevíte někdo o nějaké trpělivé,ochotné, veterinařce?
Jihomoravský kraj

11.4.2019 14:36
sovicka

XXX.XXX.33.200

dušná napsal(a):
S nikým takovým jsem ve spolupráci nikdy nebyla.

Trénujeme očkování tak, že ji ukážu stříkačku, první ji očuchá, pak ji jako odčervuji tak ji dám do pusy ve stříkačce něco na mls, pochválím odměním, opakujeme na volno, na vodítku. Střídáme s různou aktivitou v době co jsme v kontaktu.
Ted je pro mě už neodkladný a nejdůležitější sehnat ochotného, trpělivého veterináře, podle všeho raději veterinářku na to očkování.

No jo ale vy netrénujete, to samotné píchání. osobně mi přijde zbytečné dávat koni očuchávat stříkačku, jde o to aby jste mohla se stříkačkouv ruce ke koni přiblížit a normálně dotýkat, to trénujte né očuchávání. A pak začněte trénovat to samotné píchání... vezmete do ruky kus kůže na krku, zkroutíte a tím koně jakoby štípnete, samozřejmě začnete jemně, když to bude kůň zvládat postupně budete zesilovat, na fb kolovalo video, kde to právě bylo krásně předvedeno, zkuste pohledat v nějaké koňoskupině.
Případně pomocí té pozitivky, ale bylo zmíněno určitě s někým kdo tomu rozumí, ať koně nenaučíte nějakou blbost, pak to funguje, ale je to investice ať časová, nebo finanční.
Jinak jihomoravský kraj je široký pojem, veterinářek je tu spousta, ale nejdřív byste to měla zkusit částečně pořešit sama, žádný vet se nechce nechat zabít;-)

11.4.2019 14:38
sovicka

XXX.XXX.33.200

Plus jí můžete očkování píchnout sama, já si koně takto píchám běžně, a raději než kdo krku je píchám do prsou, neb valach po očkování do krku párkrát pěkně otekl, na prsou když se udělá malý otok, tak tam tak nezavazí a neomezuje.

11.4.2019 19:43
dušná

XXX.XXX.197.151

Já nemyslela doslova že jí ji nechám pouze ocichat, blbě sem to napsala. Ona vidí že tu stříkačku mám v ruce neschovavam ji.kůži na krku natahuji a kroutim , štipu, pokud zvladne a zvládá pochvalim, odměním.
Snažím co se dá, nad tím že si ji zaockuji sama už sem přemýšlela, s tim byvh nemela problém. Jen zjistit to správné místo na pichnuti, nehledě na to že ještě dořešit odběr krve. Zkrátka sme teď nato samy s kobčou.
Proto jsem ráda za každou odpověď a pomoc.
Do stáje jezdí vet ale vzhledem k tomu že vypadá že kobča chlapi nemusí, proto sem myslela zkusit veterinářku,.
Bydlíme na Břeclavsku.

11.4.2019 20:52
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

dušná napsal(a):
Já nemyslela doslova že jí ji nechám pouze ocichat, blbě sem to napsala. Ona vidí že tu stříkačku mám v ruce neschovavam ji.kůži na krku natahuji a kroutim , štipu, pokud zvladne a zvládá pochvalim, odměním.
Snažím co se dá, nad tím že si ji zaockuji sama už sem přemýšlela, s tim byvh nemela problém. Jen zjistit to správné místo na pichnuti, nehledě na to že ještě dořešit odběr krve. Zkrátka sme teď nato samy s kobčou.
Do stáje jezdí vet ale vzhledem k tomu že vypadá že kobča chlapi nemusí, proto sem myslela zkusit veterinářku,.
Bydlíme na Břeclavsku.

Nevymýšlejte ptákoviny. Na vakcinaci použijte tenkou jehlu, na stříkačku nasaďte 40cm prodlužovací hadičku, než si všimne, že se něco děje , je to v něm. Navakcinujete koně v pohybu, bez asistence. Navíc stojíte metr od koně. Jinak je nutné u hříběte být trpělivý. Nespěchat, nespojit mu vpich s něčím nepříjemným.

12.4.2019 05:36
neluše

XXX.XXX.146.210

Můj vet má histerky vychytaný. Píchne to kobyle rychlosti blesku, když ji vyvádím z boxu. Prostě než se rozkouká, už ji tam má 🙂
Napoprvé to určitě čekat nebude a za rok už to budete mít zmáknuté 👍

12.4.2019 05:42
Malkina

XXX.XXX.0.162

jahodapavel napsal(a):
Nevymýšlejte ptákoviny. Na vakcinaci použijte tenkou jehlu, na stříkačku nasaďte 40cm prodlužovací hadičku, než si všimne, že se něco děje , je to v něm. Navakcinujete koně v pohybu, bez asistence. Navíc stojíte metr od koně. Jinak je nutné u hříběte být trpělivý. Nespěchat, nespojit mu vpich s něčím nepříjemným.

Tohle praktikujete nebo vás jen napadlo,že by to mohlo fungovat?

12.4.2019 08:29
akscha

XXX.XXX.50.13

Malkina napsal(a):

Taky me to napadlo. Vakcina by cela zustala v hadicce, ne? Hadicka se pouziva pri odberech...

12.4.2019 08:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Malkina napsal(a):

99% Vakcinace nic není, horší je aplikace léčiv do žíly ale i tam to jde. je však třeba se obrnit trpělivostí a pamlsky. On největší problém není bolest ale cizí člověk, hýbání zapíchnutou jehlou a fixace. Nejde to u zlých koní.

12.4.2019 08:53
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

akscha napsal(a):
Taky me to napadlo. Vakcina by cela zustala v hadicce, ne? Hadicka se pouziva pri odberech...

Musíte vakcinu natahovat tak aby byla plná hadička a při stisku mít konus svisle dolů. Vakcinu vytlačíte vzduchem

12.4.2019 09:14
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

A co omezit výhled, tak aby stříkačku neviděl? Můj valach taky nerad zákroky, má sílu a ví o tom. Očkujeme tak, že mu stojím u hlavy (vodítko jen v ruce, ne na úvazu), vet jde "vykecávajícím se stylem" od zádo-boku, povídáme si, já koně drbu a při drbání mám ruku, tak abych mu vyblokovala zorné pole v místě činu. Oko nezakrývám, to by prokoukl levárnu a začal panikařit. Vetku předem viděl přicházet, ví o ní, kde je a slyší jí, ale neví, že má jehlu. To že mu chytne kůži a píchne, vůbec neřeší. Ale nesmí to vidět. Říkám: co oko nevidí, kůži nebolí:)

12.4.2019 10:25
dušná

XXX.XXX.82.150

Jenže našeho veta pozná ještě se k ní nepřiblíží a už vyvádí.
Proto mě napadlo zkusit vetku?
Jenže neznám a nevím kde hledat a kde se ptát :(

12.4.2019 10:32
rennie111

XXX.XXX.43.146

Skúste sa to naučiť pichať sama, očkovacia vakcína je tak maličká injekcia že kôň má zaručene stres iba z toho veta a nie z pichania. Naše si zvyčajne ani nevšimnú že to už dostali.
Pekne si ju pripravte do ruky, tvárte sa, že kobylu čistíte a pomedzi tým šups ihla :)) a čistíme ďalej :)
Mne vždy na kone čo panikárili pomáhalo tváriť sa že sa nič nedeje a čím menej som sa snažila to "nacvičovať" tým to išlo ľahšie. Horšie by to už bolo pri podávaní atb do žily, ale toto isto zvládnete..
A veterinár nech ju príde na začiatok len pohladkať aby videla že jej nie vždy robí iba zle.

12.4.2019 10:51
sovicka

XXX.XXX.33.200

dušná napsal(a):
Bydlíme na Břeclavsku.

Pokud zvládá štípaní, pak ji myslím zvládnete naočkovat i sama, ta dávaka je malá a je to fakt hned...Ať vám vet, nebo někdo kdo si vakcinuje koně sám ukáže kam píchnout, já bych jlasovala pro prsa.
Břeclavko vetku neporadím to už je hodně jižně od nás... Znám kolem Brna a na sever, to se vám krz očkování nevyplatí volat....

12.4.2019 11:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

dušná napsal(a):
Dobrý den, vlastním 2 roky koně, 16 letou kobylu am.Klusáka.
Před tím asi 3 roky na pastvinách.
Máme problém s očkováním, vše v pohodě, jakmile se přiblíží veterinář aby ji naočkoval,začne si stoupat na zadní a hrabne po něm přední. Bohužel už 2x po sobě vyhrála a já teď nevím na koho se obrátit a jak dál.

Mám kobylu cimprlínu. Jednoho veta chtěla sežrat, když ji chtěl naočkovat. Pozvala jsem jinou veterinářku. Všechno nachystala,vzala si rukavice, neklouzavé vodítko, pamlsky a tak.
Než jsem s tím vším ke kobyle došla, vetka měla naočkováno, na volno,uprostřed pastviny.

12.4.2019 11:27
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):
Mám kobylu cimprlínu. Jednoho veta chtěla sežrat, když ji chtěl naočkovat. Pozvala jsem jinou veterinářku. Všechno nachystala,vzala si rukavice, neklouzavé vodítko, pamlsky a tak.
Než jsem s tím vším ke kobyle došla, vetka měla naočkováno, na volno,uprostřed pastviny.

Jo to taky stojí za úvahu - poslat majitelku někam za roh... ;-)

12.4.2019 12:10
dušná

XXX.XXX.197.151

Tak ještě se zeptám, když pichnout sama , vet nebude mít problém s tím aby mi dal vakcinu a já k ní šla úplně sama?
A když tak krk nebo prsa? A je třeba řasa nebo prostě šup a hotovo.

12.4.2019 12:20
manitschka

XXX.XXX.35.124

dušná napsal(a):
Tak ještě se zeptám, když pichnout sama , vet nebude mít problém s tím aby mi dal vakcinu a já k ní šla úplně sama?

Očkuje se do svalu. Mně teda přijde nejjednodušší ten krk, vety jsem koně většinou viděla očkovat do zadku. Do prsou jsem neviděla, ale zjevně není problém. Vet vám snad vysvětlí jak, nemyslím, že by mu to mělo vadit, možná bude radši, že ho k hysterce nenutíte. :-) Ale asi bude muset stejně přijet, pokud nemáte nějakého známého, který vám jen prodá vakcínu. Já prostě poťukám prstíkem a píchnu, valach je ale na tohle salámista.

12.4.2019 13:24
Malkina

XXX.XXX.0.162

jahodapavel napsal(a):
Musíte vakcinu natahovat tak aby byla plná hadička a při stisku mít konus svisle dolů. Vakcinu vytlačíte vzduchem

Já to furt nechápu.Takže místo pidistříkačky co schováte v sevřený pěsti máte v jedný ruce stříkačku a v druhý jehlu s hadičkou plnou vakcíny,kterou stejně musíte zabodnout?Když pominu,že místo jedný ruky potřebujete obě tak v čem je ta výhoda?

neverend

12.4.2019 14:46
neverend

XXX.XXX.213.247

Veterináře pořádně "navonět".😂 Problém je přeci že veta pozná a to zřejmě čichem jak se přiblíží? V nejhorším si naočkujte sama.V hřebčíně oška normálně očkovala koně s nervozitou z veterináře.Bylo to víc v klidu a nic na tom není.

12.4.2019 14:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Malkina napsal(a):
Já to furt nechápu.Takže místo pidistříkačky co schováte v sevřený pěsti máte v jedný ruce stříkačku a v druhý jehlu s hadičkou plnou vakcíny,kterou stejně musíte zabodnout?Když pominu,že místo jedný ruky potřebujete obě tak v čem je ta výhoda?

to je těžký.

12.4.2019 16:12
rennie111

XXX.XXX.43.146

dušná napsal(a):

Keď mu poviete že ho pri tej vakcíne bude chcieť asi zabiť tak bude zrejme aj celkom rád

Dala by som na krk, nech vám ukáže vet kam a vakcínu zvládnete aj bez řasy tam nie je moc čo napáchať. Na krku je tak veľká oblasť kde to môžete bezpečne pichnúť bez toho že by ste niečo trafili, že sa nemusíte báť.

12.4.2019 19:22
Malkina

XXX.XXX.0.162

Teď jsem píchala otelený krávě pro sichr Calformag 2x 25ml a to je horší než očkování,protože se to musí hezky pomalu.Myslím že doktor je leda rád že ho sem v pátek večer kvůli tomu neženu.Očkovací ďobnutí zvládnete.Já s kobylou problém nemám stačí podržet za hřívu,ale manželův hřebec je taky cíťa a cca tři roky zpět se nám stalo,že jsme ho ve výběhu prostě nechytli jak viděl doktora(pěkná ostuda) a očkovala jsem ho já až druhý den.Takže od tý doby je vet schovanej za rohem,já chytnu hřebce,zavolám že může a on přijde a hned ho píchne,žádný řečičky a čarování okolo.Ale pak u nich chvíli zůstanem,dostanou jablka(od něj) a hladíme,kecáme a tak.

12.4.2019 19:25
dušná

XXX.XXX.197.151

Moc Vám všem děkuji :)
Jak bude vyřešeno podám info.

Přidejte reakci

Přidat smajlík