Den staré hříbě s měkkými spěnkami

Irský cob / tinker
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Aja3

11.4.2019 21:34
Aja3

XXX.XXX.42.204

Hezký den dnes se mi narodila krásná obří kobylka. Bohužel má měkke zadní spěnky. Dle veterináře bude mít do týdne rovné nohyy že mám chodit po tvrdém. Nějak se mi to ale nezdá. Přijde mi to fakt hodně. Máte s tím někdo zkušenosti?

11.4.2019 21:53
Moyda

XXX.XXX.74.8

Narodil se nám hřebeček A1/1 a ten chodil po kloubkách, pohybem se to rovnalo i když mu ty nohy ujizděly do stran když stál. Na týdnu měl postoj asi jako vaše. Ještě při druhém strouháni kovář říkal ze nechodí po špičkách. Teď je šestiletý a nemá problém, uvidíme až bude starý a ty šlachy povolí co to udělá.

Aja3

11.4.2019 21:58
Aja3

XXX.XXX.86.161

Děkuji. No já mám irského coba a bylo mi řečeno že u jich je to skoro u každého hřibete tím jak jsou velcí a mohutní. Prý by měla být úplně bez následků. Tak snad to bude v pohodě. Jen jsem to nikdy nezažila, tak jsem se dost lekla 🤔

11.4.2019 22:01
Moyda

XXX.XXX.74.8

Jo já taky zírala, ale opravdu potřebovali zpevnit ty šlachy. Chce to pohyb, pohyb a pohyb .

12.4.2019 08:03
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Ano, upraví se to. Ale ne samo. Chce to hodně pohybu a ideálně po tvrdém. Určitě HNED kobylu s hříbětem dejte do ohrady. V boxe jen s vycházkami se to nezpraví. Pokud nebude pršet, rozhodně to hříbě dejte ven. A k tomu i povoďte po asfaltce, nebo betonu, alespoň 2x denně. Hříběti nezaškodí, když hned dostane ohlávku a poťapká si vedle mámy.
Pokud to nebude 10 dní od porodu dobré, zvažte potom dlahy. Ale přednost má ten pohyb po tvrdém a to HNED. (u nás je takové sucho, že je tvrdo všude)
A druhým opatřením je hlídat hmotnost, jak hříběte tak matky. U dobře krmitelných to chce dietu a práci. Hříbě naučíte chodit ven do práce uvázané u matky.

12.4.2019 10:01
rennie111

XXX.XXX.43.146

Aja3 napsal(a):
Hezký den dnes se mi narodila krásná obří kobylka. Bohužel má měkke zadní spěnky. Dle veterináře bude mít do týdne rovné nohyy že mám chodit po tvrdém. Nějak se mi to ale nezdá. Přijde mi to fakt hodně. Máte s tím někdo zkušenosti?

Veterinár má pravdu treba chvíľu vydržať, niekedy sa žriebätá rodia s rôzne krivými nohami a treba pár dní/týždňov kým sa to zrovná. Ako tu už zaznelo dať ich čím skôr von nech chodí po tvrdom, no ja by som to hneď nesilila chodením po betóne. Normálny trávový výbeh, alebo spevnený kde nebude blato a ak by sa to do 2-3 týždňov nezdalo lepšie tak potom riešiť vet/kováč.

12.4.2019 10:35
Pipilota

XXX.XXX.46.93

rennie111 napsal(a):
Veterinár má pravdu treba chvíľu vydržať, niekedy sa žriebätá rodia s rôzne krivými nohami a treba pár dní/týždňov kým sa to zrovná. Ako tu už zaznelo dať ich čím skôr von nech chodí po tvrdom, no ja by som to hneď nesilila chodením po betóne. Normálny trávový výbeh, alebo spevnený kde nebude blato a ak by sa to do 2-3 týždňov nezdalo lepšie tak potom riešiť vet/kováč.

Takto to lze vést u teplasů. Jenže IC je tažný kůň a jeho habitus má v sobě sklon k té "měkkosti". Tam jsem pro ráznější pozorování a i iniciaci pohybu (né honit hříbě po ohradě). Ale 30 minut procházka po cestě - stejně kolik z toho času zabere zasekávání se hříběte. Jen díky tomu uvidíte jestli se to zlepšuje a jakým tempem. Pak lze plánovat další opatření. Určitě není u IC vhodné moc vyčkávat, že se to spraví úplně samo (to by taky mohla zaplakat, nebo to bude stát výrazně víc peněz). Proto bych si dala těch 10 dnů a případně pokud se výrazně nelepší, tak už léčit.
Zas koně stejně nejlépe prospívají venku. Jediné co hříběti hrozí je prochladnutí, kdyby fakt promoklo při dešti. Ten pohyb je prostě nyní nejdůležitější.

12.4.2019 10:42
rennie111

XXX.XXX.43.146

Pipilota napsal(a):
Takto to lze vést u teplasů. Jenže IC je tažný kůň a jeho habitus má v sobě sklon k té "měkkosti". Tam jsem pro ráznější pozorování a i iniciaci pohybu (né honit hříbě po ohradě). Ale 30 minut procházka po cestě - stejně kolik z toho času zabere zasekávání se hříběte. Jen díky tomu uvidíte jestli se to zlepšuje a jakým tempem. Pak lze plánovat další opatření. Určitě není u IC vhodné moc vyčkávat, že se to spraví úplně samo (to by taky mohla zaplakat, nebo to bude stát výrazně víc peněz). Proto bych si dala těch 10 dnů a případně pokud se výrazně nelepší, tak už léčit.
Zas koně stejně nejlépe prospívají venku. Jediné co hříběti hrozí je prochladnutí, kdyby fakt promoklo při dešti. Ten pohyb je prostě nyní nejdůležitější.

Ďakujem za objasnenie z ťažákmi skúsenosti nemám netušila som že v tom môže byť až takýto rozdiel.

Aja3

12.4.2019 12:06
Aja3

XXX.XXX.42.204

Díky za reakce. Malá bude od zítra už venku. Dnes byla už dopoledne na procházce a půjde i odpoledne. Jsem domluvená s veterinářem že pokud neuvidím do pondělí nějakou změnu, tak ji dame kalciové iněkce. Ale už teď vidím lehce zlepšeni, tak snad to bude dobré.

Přidejte reakci

Přidat smajlík