Dobrý den,
docela mě jímá hrůza z toho sucha. Jsem ze střední Moravy. U nás už nepršelo měsíc a to je jaro. Je sice teď pořád pod mrakem halvně hodně fouká, ale déšť nikde. Záhony jsem neryla, ale kopala krompáčem, abych vůbec něco zasela. Zem praská a je jak beton. Jak je to u Vás?
Mám docela strach, jak to bude letos se senem. Vloni aspoň na jaře rostla tráva jak blbá a seno u nás v okolí bylo. Sice léto bylo suché, ale seno se dalo sehnat hned po seči. Teď sice tráva roste, ale u nás bohužel nic moc. Navíc to vypadá, že léto bude zase suché a extrémně teplé. Váhám, zda nekoupit ješte teď raději loňské seno, nebo mám doufat, že seno bude. Ještě teď je k mání i za 800 Kč za kouli. Překupníci se ho snaží zbavit. Můj dodavatel mi již volal, že je opravdu sucho a rezervaci mi zatím nepotvrdí. Zavolá až uvidí, zda začne pršet a něco poroste. Má své koně. Pastva u nás vloni nebyla vůbec žádná. Vše spálené na troud.
neverend

XXX.XXX.213.247
My u nás (okolí Prahy) máme bohužel písčitější půdu a sucha se děsím také.Už za normálního srážkového úhrnu to nebylo nijak slavné a za sucha katastrofa.Pastviny na troud vyschlé.🙁 Na seno mám připraveny finance až v desetinásobku běžné ceny a víc dělat nemůžu.Tedy jen pro své koně samozřejmě.Dodavatel sena pro naši stáj sice přislíbil dodávku majitelce,ale jestli nebude něco chybět se uvidí až později.
Jsem z Ústeckého kraje,a u nás je to teda také opravdu k pláči Taky už nepamatuji,kdy tu pršelo,země na pastvině totálně popraskaná,tráva minimální..jediné,čemu se tu daří,jsou kopřivy..vody zatím máme dost,máme studnu + jsme našli pramen a vykopali pod něj a dali 90 l nádobu,kam stéká voda..udělali jsme to jako přepad,takže voda předem vtéká z vrchu a zadem vytéká,takže ještě stéká dolů do tůně a i lesní zvěř má aspoň z čeho pít..museli jsme pramen najít,protože vzhledem k loňskému suchu nám studna v létě vyschla..a vzhledem k letošní předpovědi opětovného suchého léta jsme museli najít řešení..90 l nádoba se nyní malým pramenem zcela naplní po 2 hodinách,jak to bude v létě,vůbec netuším
Ceny sena se letos také bojím,ale člověku nic jiného nezbývá,než prostě našetřit víc peněz,klidně za cenu toho,že prostě letos žadná dovolená nebude..o koupi loňského sena jsem už také přemýšlela,ale u nás není levné ani to loňské .Ale na Bazoši jsem koukala,že třeba ve Frýdku někdo prodává fakt za 800,- Kč balík..to bych brala hned..
Děsím se taky. Krušné hory, déšť před měsícem, na dnešek hlásí celý 1mm srážek (prosííím!) a pak teploty ke 20. Bláto jsme tu měli asi 14dní, nikdy by mě nenapadlo, že se mi bude stýskat po sraˇkách…
Čanko vono je hezký našetřit, spíš se bojim, že nebude co balit a následně co draze kupovat, tady jsou 2cm řídký cancourky...
A když se něco podaří sklidit, než se přepřáhne vlek místo lisu, už to za vás odveze někdo jinej :( To už se tu dělo loni, letos aby si zemědělec najal ochranku na hlídání pole, je to bída.
Já myslím, že pokud jsou prostory, tak by měl mít každý zásobu loňského sena na horší časy. Takže jestli někdo prodává za docela slušnou cenu dobře uskladněné balíky, proč to nevzít? U nás se starší seno používá běžně (nemáme dušné koně, ale nevšimla jsem si že by prašnost byla nějak horší, jenže nám to seno skoro nepráší v porovnání s tím, co vidím prodávat, na to bych občas potřebovala respirátor i já)
V Praze, kde se pohybuji já, je trávy víc než loni a i to sucho zatím není takové. Loni už touhle dobou byly vidět veliké praskliny v zemi, letos jsem ve středu na vyjížďce koukala, a praskliny zatím žádné. V Krkonoších, když srovnám konec března 2018 a letos, tak loni bylo tak sucho, že nešlo bránovat, letos byly louky tak podmáčené, že bránovat taky nešlo, traktor by zničil drn. Tam se aspoň první seč čeká nějaké, ten základ ze zimy je nesrovnatelně lepší než loni. Sněhu bylo dost a do konce března i dost pršelo, loni byly v březnu holomrazy pomalu bez kapky vody.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Okraj Českomoravské vrchoviny - sucho, tvrdo, ale lepší stav než loni. Tráva neroste spíše z důvodu převážně nízké teploty v noci. Koně trávu v zimních výbězích ždibou zuby, pampelišky jsou cosi zakrnělého dva centimetry nad zemí. Vláhy je ale víc než před rokem a charakter počasí je po několika letech vyloženě jarní. Předchozí roky po 14 dnech jara bylo hned léto. Takže očekávám, že s trvalým zvýšením noční teploty to začne růst. Snad.
Já letos počítám že za seno zaplatím 2x tolik co loni... u nás hrůza, sucho a nepršelo snad měsíc, odhradila jsem půl pastviny aby na to koně nemohli aby tam aspoň něco vyrostlo a mohla jsem je pouštět na trávu aspoň na část dne. Co jsem brala seno od 3 místních hospodářů, tak všichni tři mi už teď řekli že letos nic neprodají protože tuhle zimu neměli čím krmit ani vlastní dobytek, tak mám hrůzu že snad budu muset vzít od překupníka - a co vozí vedle to vsi to je ošklivý a samá lebeda.
V okolí Prahy rozhodně lepší než loni. Tedy zatím. Bohužel ale musím konstatovat, že zemědělci se - aspoň tady kolem - z loňského sucha moc nepoučili. Nějaké sofistikovanější zemědělské práce (typu hnojení, vápnění, dosevy pastvin atd.) se v okolí mého bydliště objevují fakt jen zřídka.
Podkrkonoší.Zhruba jak píše Kapička.Máme pastviny na jižním svahu,před měsícem tam voda hrčela z kdejaký myšiny teď už jsou tam praskliny.Nejhorší je že furt fouká takovej zkur vítr kterej to vysušuje.To začalo asi před pěti lety předtím to nebylo.Dní kdy tu máme úplný bezvětří je minimum.
neverend

XXX.XXX.213.247
Ono rozhodující bude stejně nejvíc celková situace v ČR a okolí.Jestli bude sucho třeba v mé lokalitě a jinde bude siruace lepší,tak u sena bude nakonec tržní hodnota téměř pro každého stejná.Když dodavatel například bude mít dostatek sena na prodej,prodá ho samozřejmě tomu kdo dá víc.Je jedno z jaké lokality to bude.Snad to letos bude lepší než minulý rok a jestli ne,tak to v diskuzi nevyřešíme a ani neovlivníme.

Praha Východ - díky bohu zde dnes prší ... snad po měsíci. Kéž by to chvilku vydrželo. V pátek jsem si už říkala, že je to jak na poušti - duben a práší se, je tvrdo ...
Tak u nás to stejné, ze soboty na neděli pršelo snad po třech týdnech a (a to zima byla mokrá) dneska už to není skoro znát:-( Půda je stále tvrdá, zvlhčilo to je vrchní asi 1 cm:-( Taky se děsím co bude se senem letos. V sobotu jsem před deštěm dosela pastvinu, ale jestli něco vzejde to je tedy otázka:-( A ten debilní vítr u nás taky duje furt, ten to vysušuje ještě víc. V lese je taky sucho jak uprostřed léta...
Tak nám po měsíci sprchlo. Pršelo cca 2 hod. asi 0,4 mm. Druhý den není vůbec poznat, že něco spadlo. Zem jako beton. Všude obrovské praskliny. Předpověď na jaro - skoro žádný déšť. Proto jedeme v sobotu pro staré seno a uděláme raději zásoby. Navíc jsem četla nový výzkum, že stále se zvyšující CO2 a teplo, zvyšuje extrémně fruktuanty v trávě, až u některých trav o 50%. Takže proto pořád přibývá schvácených koní a to nejen primitivních plemen. Děsím se, co nás v budoucnu ještě čeká.
Asi začnu chovat morčata.
Malkina
napsal(a):
U nás pršelo v noci na včerejšek skoro 1,5mm-odpoledne vylezlo sluníčko a začal foukat zkurvítr a bylo po všem.V sobotu jsme zaseli 3,5ha jetelotrávy a vojtěšky s ovsem jako krycí plodinou,tak jsem zvědavá co z toho vzejde..
Jak píšete ten zkurvítr je i u nás na Moravě. Fouká skoro pořád a řádně vysušuje. Už je to až nenormální. U nás leze jen vojteška. Jinak trávu co jsme zaseli, speciální pastevní směs pro koně 10kg/1200 Kč už asi nevzejde. Je v zemi 3 týdny a nic. Ten beton prostě neprorazí.
Tak jsem prochazela ohrady a je to jeste horsi nez jsem cekala. Trava je ridka, kratka a slabá. Ackoliv jsem doposud v pastevni sezóně vystacila pouze s pastvou, letos budu muset od cervna najet na seno.
Mam tu kone na ustajeni a premyslim, ze to ukoncim. Pri cenach sena a nutnosti krmit celorocne senem se mi nepokryji naklady, takze bud razantni zdražení nebo zavírám.
A tu mi vyvstava otázka - jak to delaji v jinych stájích, pri cene 1500,- a vic za kouli sena, je prece nemozne aby se rentoval pronajem mista za trojku....?!!?
neverend

XXX.XXX.213.247
U nás se letos opět zdraží a kdo bude chtít může odejít.Vypadá to na 7000 měsíčně.Ale čemu se divit? Zdražuje se všechno a koně nemohou být výjimkou.Rád bych viděl prognózu do budoucna v lepším světle,ale jsem holt realista.Vodu se snažím již měsíc schraňovat do "kubikových jumb" které si vozím z firmy za..Zadarmo.🙂 Vím že to samozřejmě s hadicí nezachráním.
A hlásí vysoký teploty bez jediný kapky :(
Čert vem prachy za seno, to ikdyby na chleba nebylo, ale já se opravdu bojim, že nebude na čem to seno dělat...
My jsme třeba dosejvali pastviny, rozvezli kolem 50ti rozmetadel luxusního kompostu, zvláčelo se, ale teď to vypadá, že se s tim můžu akorát tak vyfotit, sucho, sucho, sucho.
Loni se páslo všehovšudy tak dva měsíce? Letos je to na dva týdny???
Už teď malinko klesá hladina v rybníčku, co maj koně.
A co se taky podivuju, včera jsem byla dole ve městě, tam to všechno kvete, ale neviděla jsem jedinýho hmyzáka, ani jedna moucha natož včelička... Divný.

ustulina
napsal(a):
A hlásí vysoký teploty bez jediný kapky :(
Čert vem prachy za seno, to ikdyby na chleba nebylo, ale já se opravdu bojim, že nebude na čem to seno dělat...
My jsme třeba dosejvali pastviny, rozvezli kolem 50ti rozmetadel luxusního kompostu, zvláčelo se, ale teď to vypadá, že se s tim můžu akorát tak vyfotit, sucho, sucho, sucho.
Loni se páslo všehovšudy tak dva měsíce? Letos je to na dva týdny???
Už teď malinko klesá hladina v rybníčku, co maj koně.
A co se taky podivuju, včera jsem byla dole ve městě, tam to všechno kvete, ale neviděla jsem jedinýho hmyzáka, ani jedna moucha natož včelička... Divný.
Včera jsem naivně byla se psem na procházce kolem rybníku na loukách, kde jsou "trvale bahniva místa"... Omyl, vyschlo všechno. A to jsem si říkala, že když jsme v rybnikove a bazinate oblasti, že u nás takové sucho asi nebude, houby s octem😞

Jindřichohradecko- sucho je, lehce zakráplo v ten studený víkend, vítr to ale neustále vysušuje, z dnešní vyjížďky- louky jsou místy vlhké na kopyto, jinde jsou utužené, ale pěkně obrůstají. Vody máme v rybníce letos zatím dost.