Zkušesnosti s provazovou ohlávkou - vytahuje se

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.4.2019 09:01
fríský

XXX.XXX.64.144

Dobrý den, chtěla jsem se prosím Vás zeptat, koňáků, kdo používají provazovou ohlávku, jestli se jim také vytahuje nebo je to jenom materiálem ? Koupila jsem si ohlávka a včera při zkušení se mi trochu vytáhla a není jedna,co i to bohužel udělala. Děkuji za odpovědi.

14.4.2019 11:02
dsj

XXX.XXX.181.86

Provazovku je potřeba je navázat před nasednutím trošku kratší, může se vám protáhnout jak se stáhne uzel. Materiálem to také může být, já už jsem provazovku dlouho nekupovala, tak nevím z čeho se momentálně vyrábí (jen jsem si všimla že už se nedá sehnat parelka s originál uzlíky na nose, dělají se jen ty zjednodušené), ale když jsem nedávno sháněla nové lano, tak jsem zjistila, že najít lano které se netáhne jak guma je docela problém,.

14.4.2019 11:19
Malkina

XXX.XXX.0.162

Já už mám provazovku jen jednu,původně patřila ČT kobyle teď ji používáme na hřebce chlaďase kterej má kebuli jednou takovou a stejně na něm tak divně odstává.Na dýlku to jde,ale je vytahaná tak nějak všude..

14.4.2019 15:24
Sophii

XXX.XXX.173.31

mám provazovky od aivy, a kromě menšího povolení v rámci dotažení uzle se mi žádná zatím nepovolila... sice je to od nich dražší záležitost pořízení, ale pokud jde o kvalitu a případný servis, tak za mě absolutní top.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2019 12:43

provazovky vždy vážu na dva uzle, potom se uzel nepovolí

pokud máte pružný materiál, je to špatně

15.4.2019 18:12
Gerlinda

XXX.XXX.99.140

Taky mam od Aivy a nevytahuje se nic, drzi a vzhledem k materialu si myslim, ze bude drzet vecne. Sice podrazili (ja tusim kupovala provazovku kolem 300 kc), ale za bratru 400 kc je to furt lace za kus spagatku (na miru umotanem), ktery vydrzi pri trose snahy dele nez dotycny kun.

Cimz jsem chtela rict, ze jestli se tu pohybuje nekdo od Aivy, tak diky a jsem vdecnym zakaznikem:-D

15.4.2019 20:20
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Já si veškeré provazove vybavení vyrábím sama. Používám vodacke lano do zátěže 1500kg. Nikdy se nevytahuje a parelku či další věci si vyrobim přesně na miru. Doporučuji to také zkusit. Na youtube jsou videa navody na parelku, otěže a vodítka. Kdyžtak napište ráda poradím. Přikládám fotky sidepullu, nákrčáku a parelky.

Bang

16.4.2019 21:25
Bang

XXX.XXX.71.179

Provazovky se většinou dotáhnou na uzlech, s tím se musí počítat. Pokud se vytahuje materiál tak většinou nemá duši, nebo je nekvalitní. Je také potřeba dobře vázat boční uzel do poutka.
Po dotažení ohlávky koníkem se i tak dá okolo nosu jednoduše upravit velikost.
Nejlepší a nejkvalitnější ohlávky vyrábíme z jachtového lana za 270,- Kč, průměr 8mm. Tyto ohlávky mají obrovskou životnost a lehce se dotáhnou na trochu větší rozměr.
Můžete si i koupi jen materiál a zkusit si ji uvázat sami.
Dodáváme je profesionálním "horsemanům" v cz. mrkněte na banghandmade.cz
Kvalitu zjistíte až ji začnete používat......

16.4.2019 21:35

Bang napsal(a):
Provazovky se většinou dotáhnou na uzlech, s tím se musí počítat. Pokud se vytahuje materiál tak většinou nemá duši, nebo je nekvalitní. Je také potřeba dobře vázat boční uzel do poutka.
Po dotažení ohlávky koníkem se i tak dá okolo nosu jednoduše upravit velikost.
Nejlepší a nejkvalitnější ohlávky vyrábíme z jachtového lana za 270,- Kč, průměr 8mm. Tyto ohlávky mají obrovskou životnost a lehce se dotáhnou na trochu větší rozměr.
Můžete si i koupi jen materiál a zkusit si ji uvázat sami.
Dodáváme je profesionálním "horsemanům" v cz. mrkněte na banghandmade.cz
Kvalitu zjistíte až ji začnete používat......

Mám od vás více výrobků a musím potvrdit, že kvalitou jsou top. Zkoušela jsem i další firmy, v této diskuzi dokonce doporučované, ale vrátila jsem se vždy k Bangu.

17.4.2019 06:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dany Lip napsal(a):
Já si veškeré provazove vybavení vyrábím sama. Používám vodacke lano do zátěže 1500kg. Nikdy se nevytahuje a parelku či další věci si vyrobim přesně na miru. Doporučuji to také zkusit. Na youtube jsou videa navody na parelku, otěže a vodítka. Kdyžtak napište ráda poradím. Přikládám fotky sidepullu, nákrčáku a parelky.

Asi bych nikomu nenavrhovala, nechť si patelku umotá. Při špatném navázání může udělat velké škody. Ale i při správném navázání a špatném použití.
Kdysi jsem taky pár měla. Už nepoužívám,neboť může koníkovi způsobit zlá zranění. Obyčejná ohlávka povolí, ale na parelce utáhnete auto, ta nepovolí, povolí kůň.

Bang

17.4.2019 19:04
Bang

XXX.XXX.71.179

Ten obrázek je asi podvrh, neboť lano na ohlávce není od krve a masa koníka........
Za zranění které způsobí provazová ohlávka koníkovi může vždy člověk, který neví, že je to akupresurní ohlávka na výcvik koně, aby s námi lépe komunikoval, a ne nastroj na mučení a zlomení koníka k poslušnosti.
Neměla by se používat na pastvinu, do vozíku, uvazování, pod uzdečku atd.......
Doporučujeme každému kdo používá jakékoliv provazové výrobky u sebe nosit kvalitní ostrý nůž, na případné přeříznutí provazu.
Provazovou ohlávku prosím používejte jen tehdy , když víte jak ji používat. Uděláte moc pro koníka....

17.4.2019 20:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bang napsal(a):
Ten obrázek je asi podvrh, neboť lano na ohlávce není od krve a masa koníka........
Za zranění které způsobí provazová ohlávka koníkovi může vždy člověk, který neví, že je to akupresurní ohlávka na výcvik koně, aby s námi lépe komunikoval, a ne nastroj na mučení a zlomení koníka k poslušnosti.
Neměla by se používat na pastvinu, do vozíku, uvazování, pod uzdečku atd.......
Doporučujeme každému kdo používá jakékoliv provazové výrobky u sebe nosit kvalitní ostrý nůž, na případné přeříznutí provazu.
Provazovou ohlávku prosím používejte jen tehdy , když víte jak ji používat. Uděláte moc pro koníka....

Já souhlasím. Tedy skoro se vším. A nůž nosím. Jen si neumím představit, jak se, na vydivočeném, škrtícím se koni, snažím ostrým nožem něco řezat.
Provazová ohlávka bude dobrou pomůckou. Jenže je u ní příliš mnoho ale.

19.4.2019 08:33
dsj

XXX.XXX.181.86

sisi58 napsal(a):
Já souhlasím. Tedy skoro se vším. A nůž nosím. Jen si neumím představit, jak se, na vydivočeném, škrtícím se koni, snažím ostrým nožem něco řezat.
Provazová ohlávka bude dobrou pomůckou. Jenže je u ní příliš mnoho ale.

Sisi, já vím, že provazovku nemáte ráda a respektuji to, jen chci přidat pohled z druhé strany. Já parelky používám na práci ze země a ježdění hodně dlouho. Parelka je pro mě jednoduchý a bezproblémový cajk. Největší úraz který jsem parelkou kdy dokázala koním způsobit jsou slisované chlupy na čumáku (ťukám na dřevo). Každý rok ale potkám koně s modřinama v hubě, občas dokonce koně s roztrhanýma koutkama.
Nejhroznější úraz, u kterého jsem byla se stal koni přivázanému na stájovce, kdy kůň vytrhl mřížové hrazení, skočil do něj, narval si ho na nohu, upadl, omlátil se o zdi a o ten lítající panel, pokoušel se vstát a tu věc z nohy skopat, z nohy mu visely kusy kůže a šlach, hlava vypadala o trochu líp, než hlava koně z vaší fotky. během těch 10ti minut stájovka nepovolila ani nepraskla jediná karabina. Říkám si, že by se to možná nestalo, kdyby byl přivázaný na provazovce, protože s tou by si nedovolil zarvat proti plnou silou. Možná by se to také nestalo kdyby byla stájovka čistá. Možná by se to nestalo, kdyby děvče, které ho uvazovalo někdo vysvětlil jak se vážou koně a jak se dělá bezpečnostní uzel...

19.4.2019 09:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

dsj napsal(a):
Sisi, já vím, že provazovku nemáte ráda a respektuji to, jen chci přidat pohled z druhé strany. Já parelky používám na práci ze země a ježdění hodně dlouho. Parelka je pro mě jednoduchý a bezproblémový cajk. Největší úraz který jsem parelkou kdy dokázala koním způsobit jsou slisované chlupy na čumáku (ťukám na dřevo). Každý rok ale potkám koně s modřinama v hubě, občas dokonce koně s roztrhanýma koutkama.
Nejhroznější úraz, u kterého jsem byla se stal koni přivázanému na stájovce, kdy kůň vytrhl mřížové hrazení, skočil do něj, narval si ho na nohu, upadl, omlátil se o zdi a o ten lítající panel, pokoušel se vstát a tu věc z nohy skopat, z nohy mu visely kusy kůže a šlach, hlava vypadala o trochu líp, než hlava koně z vaší fotky. během těch 10ti minut stájovka nepovolila ani nepraskla jediná karabina. Říkám si, že by se to možná nestalo, kdyby byl přivázaný na provazovce, protože s tou by si nedovolil zarvat proti plnou silou. Možná by se to také nestalo kdyby byla stájovka čistá. Možná by se to nestalo, kdyby děvče, které ho uvazovalo někdo vysvětlil jak se vážou koně a jak se dělá bezpečnostní uzel...

Neznalost, hloupost, lhostejnost.
Důvody, pro které trpí nevinní. Ten, kdo je jiný ví, jak problémům předcházet a dělá to. Provazovka jako učební pomůcka je ok. Ale ruku na srdce, kolik lidí s ní umí? Proto jsem proti. Preventivně.
Taky vím o úrazu s normální ohlávkou. Ve výsledku smrtelném. Ale koně nezabila ohlávka, nýbrž mu břevno, u kterého byl přivázán, přerazilo nohu.
Ono je to těžké. I sebelepší vynález se může v rukách špatných/hloupých lidí, změnit v nebezpečnou věc.

23.4.2019 16:56
fríský

XXX.XXX.64.144

dsj napsal(a):
Provazovku je potřeba je navázat před nasednutím trošku kratší, může se vám protáhnout jak se stáhne uzel. Materiálem to také může být, já už jsem provazovku dlouho nekupovala, tak nevím z čeho se momentálně vyrábí (jen jsem si všimla že už se nedá sehnat parelka s originál uzlíky na nose, dělají se jen ty zjednodušené), ale když jsem nedávno sháněla nové lano, tak jsem zjistila, že najít lano které se netáhne jak guma je docela problém,.

S koněm nejezdím na provazové ohlávce ani by to vzhledem k její lekavosti ani nešlo.

23.4.2019 16:58
fríský

XXX.XXX.64.144

Dany Lip napsal(a):

Máte pěkné věci. Před několika lety jsem si také koupila provazy, že udělám si z toho parelku, ale nakonec jsem je využila jako stopovačku pro psa.

makyy

4.12.2020 18:07
makyy

XXX.XXX.168.222

Na parelce se nesmí uvažovat!

4.12.2020 18:24

makyy napsal(a):

Uvažovat jako přemýšlet?

4.12.2020 18:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

makyy napsal(a):

Zkuste tu větičku přeložit do češtiny. Nerozumím řeči vašeho kmene.

4.12.2020 20:21
lenacia

XXX.XXX.173.31

Spíš, o parelce moc neuvažujte? 😁 Mám doma několik od Aivy 🤦‍♀️, 3-fit ohlavku s pohyblivými kroužky, jezdeckou ohlavku s kroužky v bočních uzlíkách a tzv. 'tréninkovku'.
Což o to, na té tréninkovce byla celkem ovladatelná, a zbylé provazovky sou opravdu dobré na práci ze země, ale na práci ze sedla mi přišly absolutně o ničem, minimálně pro Sáru 🤣.
Zlatý 3000 let prověřený stihlo!

7.12.2020 14:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

sisi58 napsal(a):
Zkuste tu větičku přeložit do češtiny. Nerozumím řeči vašeho kmene.

Nemá to být lonžovat?

7.12.2020 14:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):
Nemá to být lonžovat?

Že by automatická oprava v mobilu?

7.12.2020 15:08

Já myslím, že tím skutečně přispěvatel myslel "uvazovat". S tím bych i celkem souhlasila. Potkala jsem pár magorů, kteří by se na tom oběsili.

Jednou jsem byla u přepravy, kdy lidé už v telefonu při sjednávání přepravy se ptali, zda máme dost bytelný vozík. Tak to už mělo být první znamení. Nebudu popisovat podrobnosti (byly celkem nepříjemné, já jsem od toho dala ruce pryč), ale kobyla skončila přesně jako ta na obrázku výše, od parelky stržená kůže na nosní kosti. Událo se při nakládání, nikoli při převozu. Když už byla ale na vozejku, jeli jsme, v destinaci na nás čekal vet a rovnou sešil. Byla to repatriace z nějakých ne zcela úža podmínek, na druhou stranu ti majitelé, kteří ji do toho bezpl. pronájmu dali, mi také přišli na hlavu padlí. Fuj.

Když to porovnám se situací, kdy jsme jednu nemocnou kobylu nakládali 4 hodiny, a majitelka na volném vodítku za voňavým kyblíkem, jen aby se koby nerozrušila (když se rozrušila, dostávala nějaký nervový záchvat, vypadalo to trochu jako epilepsie).... A naložili.

36

27.4.2021 14:07
36

XXX.XXX.170.238

Myslím, že by se měl každý zamyslet nad tím co má za koně, na co chce ohlávku používat a jestli alespoň trochu přemýšlí než něco udělá. Bohužel poslední dobou potkávám spoustu lidí co nandají koním na hlavu kdesi cosi, navlíkají je do všemožných postrojů jen protože se jim to líbí nebo to má kamarádka odvedle, netuší co ta věc je zač, jaký má účinek a jak se s ní zachází( samozřejmě kromě toho, že viděli na obrázku co s tím..) je mi pak toho koníka líto protože ani on netuší co má dělat a pak to má víc škody než užitku. A k tomu uvazování já bych bych koníka neuvázala na parelce na bezpečnostní uzel natož na nějaký smotek ,,uzlů", který nejde rozvázat ani když je kůň v klidu. (ani na bezpečnostní uzel proto, že většinou když se něco stane, tak ne vždy stojíte u hlavy, aby jste mohly zatáhnout za konec vodítka a než se tam dostanete přes koně, který dělá bordel, tak by mohlo být pozdě. Nehledě na to, že většina lidí reaguje až když se trhá.. a to se ta smyčka taky dost utáhne a u nějakých materiálů vodítek to nejde snadně rozvázat zatáhnutím, ale pouze zavěšením se na konec vodítka skoro celou svou vahou) Když uvazuju koníka na provazovce pouze obmotám lano několikrát dokola a koneček lana pouze zasunu pod poslední obmotávku lana, aby konec koukal max. 2cm, tak aby když koník hodí hlavou nemohl odejít, ale když se snaží utrhnout nebo silně tahá lano se odmotá. Za mně jsou nejlepší vodítka k provazovkám jsou buď ty které nedosáhnou na zem, když má koník hlavu v běžné pozici nebo ty které mají alespoň panic karabinu (i když i ta není 100% ale co je.. na všem se něco najde). Jsou chytří koníci, kteří když si zašlápnou vodítko, tak jsou v klidu a zvládnou se z toho dostat bez paniky, ale pak jsou koníci, kteří začnou jančit a je téměř nemožné se k nim dostat. I ten nejhodnější a nejchytřejší koník si v panice může něco udělat na všem a ne jen na provazovém vybavení. Toť je můj názor na věc

28.4.2021 08:44

36: souhlasím, akorát vám mohu dát k tomu ještě vřelé doporučení místo všech bezpečnostních karabin, smyček a podobných vychytávek prostě skutečně vložit mezi ohlávku a vodítko kousek provázku, který se při definovaném tahu přetrhne (na parelku bych dala provázek, který přetrhnu vlastní silou, když se do něj zapřu). Je to náramně elegantní řešení, které bude fungovat i když u koně na hony nikdo nebude.

Přidejte reakci

Přidat smajlík