Já mám na ježdění a pobíhání ve stáji 2x týdně kožená perka. Drží 5 let a rozhodně po špičkách v blátě neběhám. Poslední rok a něco mi popraskala kůže v místě prstů, ale jen na povrchu, takže do bot neteče. A to jsem je před prvním použitím nenamazala a ani nenaipregnovala a týden brouzdala mokrou pastvinou. Jinak mažu jak si vzpomenu.
Být u koní denně, tak si asi gumáky pořídím na přezutí, ale takhle 2x týdně kožené boty drží léta a je to pohodlnější.
koně
napsal(a):
Kožená musíte udržovat,občas mýt a mazat.Aby nepropouštěly.Ale lépe vypadají.A hlavně se vám v nich nepaří a následně nezebou,nohy
Já osobně preferuji kožené boty.
Gumová ,jak píše Sisi ,nakopnete a víc neřešíte.Údržba občasným projitím louží jim postačí
Až budu závodit,pořídím krásná pérka,či holínky.
Jeste doplnim, ze kozena perka lze pouzivat celorocne. V lete v nich noha dycha, v zime si staci vzit dostatecne tluste ponozky (i vic paru, pokud jsou boty dostatecne volne). A stejne jako gumove nepromoknou, pokud nechodite uplne kaluzemi. Jen mi posledni dobou "trha srdce", kdyz je vidim obalena bobky, takze po spickach trochu chodim. Ale driv jsem to vubec neresila a vydrzely x let.
Proste zalezi na osobnich preferencich, ja mam obecne rada kozene boty (od pohor po lodicky), a to i za cenu starani se, nekdo zase v pohodě snese levnejsi umelotinu a udela mu velmi dobrou sluzbu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

etnies86
napsal(a):
tak jsem šla nakonec do kožených.
při zkoušení mi seděli, bohužel, když jsem je vzala ke koním zjistila jsem, že mě tlačí malíček a ten vedle a trošku palec- ale jakoby zeshora.
povolí ještě kožené boty? rozchodí se?
jsou z hovězí kůže, tvrdé
Povolí. Pro urychlení můžete promazávat něčím mastným. Já používám indulonu nebo prostě nějaký mastný krém, co mám po ruce.
etnies86
napsal(a):
tak jsem šla nakonec do kožených.
při zkoušení mi seděli, bohužel, když jsem je vzala ke koním zjistila jsem, že mě tlačí malíček a ten vedle a trošku palec- ale jakoby zeshora.
povolí ještě kožené boty? rozchodí se?
jsou z hovězí kůže, tvrdé
Povolí;-) Často mazejte, tím tomu pomůžete:-)

etnies86
napsal(a):
ahoj, co je prosím lepší do bláta - kožená nebo syntetická pérka?
Na koních jsem jednou týdně, max. 2x. Nemáme zpevněný povrch před stáji, takže se nevyhnu blátu. Nebylo by v tomhle případě lepší syntetika než kůže? Děkui za odpovědi
Za mě jedině holinky - holínky- gumáky, jak kdo zná, na tu hrubou práci.....ušetříte si urousamé kalhoty.a bláto někdy i na ty gatě skáče skoro samo, je to prostě o přezouvání, ale koženou botu si tím ušetříte.....perka si kupte taky, na ježdění a na lepší počasí.
Prej se kožené boty mají vylít zevnitř lihem a pak nazout , aby se roztáhly.
etnies86
napsal(a):
doporučíte prosím nějaký dobrý přípravek na koženou obuv. děkuji
Prakticky cokoliv mastneho, s cim se vam dobre pracuje. Mam dost kozenych bot a pritel nejake veci na motorku a pouzivame asi pet ruznych vyrobku od mazani na sedla pres vosk na boty az po olej ve spreji. Neco jsem kupovala v konopotrebach, neco normalne v obuvi (treba v ccc). V kvalite promazani nevidim rozdil, ten je spis v cene a v aplikaci. Nejradsi mam to mazani na sedla a sprej :)
Kdysi jsem take mazala indulonou, ale ted uz mam radsi min navonene produkty. Daji se pouzit i veci z kuchyne - kamaradka mazala sedla repkovym olejem, stylove by bylo sadlo
Mám to stejně jako akscha, co mastného mám po ruce, to na boty namažu. Akorát, když je chci mít hezký na Huberta, tak ještě použiju klasický černý krém na boty a vyleštím. Teď jsem si kvůli zimním botám koupila olej (Jockey) v jezdeckých potřebách a s tím se boty mažou krásně, prostě se vsákne a je hotovo.
Indulonu bych ale nepoužívala, je v ní voda.
Dany Lip
napsal(a):
Ještě se dá použít takový mix. Já budu mít perka z polyurethanové kůže. Je to jakási koženka. Má vlastnosti jako kůže ale nemusí se udržovat. Respektive bez udržování nepopraska. Jen nebude vodotěsna. Za mě velice dobrá a výhodná varianta
Nějaká odkaz na konkrétní výrobek?

Dany Lip
napsal(a):
Ještě se dá použít takový mix. Já budu mít perka z polyurethanové kůže. Je to jakási koženka. Má vlastnosti jako kůže ale nemusí se udržovat. Respektive bez udržování nepopraska. Jen nebude vodotěsna. Za mě velice dobrá a výhodná varianta
Koženka při styku se solí praská 🤔 neumím si představit koženkové boty v zimě ve vlhku, mokru se solí.
Pred lety jsem si kupovala zimni boty z umele kuze a naivne uverila prodejci, ktery tvrdil, ze uz to ma vlastnosti stejne jako kuze prava (dycha, nepropusti vodu, nepraska). Oloupaly se hned v pulce prvni sezony a byly to me posledni nekozene zimni boty. Ale je to skoro uz 10 let, treba ae od te doby neco zmenilo. Takze by me take zajimal odkaz a nejaka dlouhodobejsi zkusenost
akscha
napsal(a):
Pred lety jsem si kupovala zimni boty z umele kuze a naivne uverila prodejci, ktery tvrdil, ze uz to ma vlastnosti stejne jako kuze prava (dycha, nepropusti vodu, nepraska). Oloupaly se hned v pulce prvni sezony a byly to me posledni nekozene zimni boty. Ale je to skoro uz 10 let, treba ae od te doby neco zmenilo. Takze by me take zajimal odkaz a nejaka dlouhodobejsi zkusenost
No a tyto má kamarádka a je s nimi spokojená. Jinak taky je docela rozdíl v typu koženky a v kvalitě bot hlavně. Tyto jsou z lepšího jezdeckého obchodu a dražší tak snad budou v pohodě.
neverend

XXX.XXX.213.247
Stejně jako je rozdíl mezi kvalitou kůže,tak i ta umělá má své kvalitativní stupně.Sousedka má takový ten starý retro kočárek koženkový a trochu chycená jen konstrukce.Koženka je naprosto v pořádku při roce výroby 1982 značka Liberta.Čili 37 let a krom nového "chromu" na konstrukci mu nic nechybí.🙂 Docela kvalitní umělá kůže,ne? Dnes také vyrábí vysoce kvalitní umělou kůži,ale ta něco stojí a botky z ní taky.Mimochodem víte že kvalitní koženka se taky udržuje a impregnuje?
Dany Lip
napsal(a):
No u nás je stáj dál od ,,civilizace" a sůl tam potkáte akorát v držáku na liz. Cesty se tam nesoli takže v pohodě.
Ona je sůl i v koňském potu a pěkně agresivní...
Kamarádka má zimu vysoké koženkové boty a po 2 zimách ježdění maximálně jednou týdně se loupou. Moje kožené od stejné značky a kupované v akci za stejné peníze, nošené dvakrát týdně 3 zimy s tím, že jsem u koní půl dne, dospěly akorát k tomu, že je letos musím pořádně naolejovat. Jinak jsou v pořádku.
No, praveze ty moje boty tenkrat nebyly uplny low-end. Byl to Rieker, tenkrat jsem jejich boty dost kupovala a kozene zimni boty jaksi v danem typu nemeli. Od te doby uz kozenkove boty nekupuji, tak me zajimalo, jestli uz doslo k tomu slibovanemu posunu a obuvnicka kozenka se priblizila kuzi.
Jinak nevim, jestli srovnavat jine vyrobky s botami. Mam jednu kozenkovou kabelku a je to "drzak", ale 1) nevim, co by udelala v botach a 2) jestli se zrovna z tohoto materialu boty siji/daji sit.
neverend

XXX.XXX.213.247
https://www.ecofashionlabels.cz/vyhledavani/?string=vegansk%C3%A9&gclid=CjwKCAjwqqrmBRAAEiwAdpDXtMdrQoaftiys-lS_hYo_5pf0EymokTckeuG8X_xcoRKKNnYcN0VpohoC54oQAvD_BwE
Já osobně mám zkušenost se sportovní obuví na nohejbal od Botasu a ač vše umělá kůže,tak vydrží neskutečné věci.Moji spoluhráči je mají přes deset let a slouží stále k plné spokojenosti.Také fotbalová obuv je většinou "umělotina" a jsou bezesporu velmi zatěžované.Ovšem cena slušných a kvalitních je tak 5000 Kč.