Zdravim,
nevim cim zacit, ale resim takovou vec.... Jde o to, jestli lze a neni na skodu, nebo nevhodne (nevim jak se lepe vyjadrit) vyuzivat kone POUZE na vyjizdky a obcasnou praci ze zeme - mysleno formou lonzovani? Zadna prace na jizdarne... Opravdu jen ty vyjizdky a lonzovani 1xtydne treba.
K teto myslence jsem dosla dneska, kdy jsem si polozila otazku: Proc vlastne se spolu drem na jizdarne, kdyz nam to je vlaste, da se rici ,,k nicemu,,, jelikoz kone mam pouze pro poteseni, odreagovani se... Jsem rada za to jaky jsme si spolu vytvorili vztah. Na vyjizdkach je bezproblemovy a to jezdime i na bezudidlovce a na padu. Je to opravdu ten nejlepsi kun, ktereho jsem si mohla prat, strasne moc ho mam rada, ale nechci mu tim timto stylem nejak ublizit, proto se obracim na vas.
Zajima me vas nazor, doufam ze me tady za to neukrizujete a doufam, ze rozumite tomu, jak je to mysleno. Dekuji.
meandluckyhorse
napsal(a):
Moc si vazim odpovedi. Takze opravdu jen ty vyjizdky nevadi?
Mam totiz strach z lidi ve staji, jak to oni vezmou. To budou reci ve smyslu, ze nic nedelame, ze se jen flakame, ze kone akorat tak zkazim apod....
A je to Váš kůň nebo ostatních? Nad tím se zamyslete... Koni dokonce ani nevadí žít celý život jen ve výběhu s kamarády.
Pokud by byl koník na jízdárně kyselý a naopak v terénu v pohodě. Stále byste si myslela, že na jízdárnu musí?
Kašlete na ženské okolo. Navíc, na práci na jízdárně je třeba, alespoň občas, odborný dozor, jinak je to vcelku k ničemu. Máte dobrého trenéra nebo je ta práce na jízdárně takové to ježdění,co se všichni motají a nikdo pořádně neví, jak má taková hodina jízdárenské práce vypadat?
A co vím, je hodně jezdců, kteří jezdí na jízdárně,ale do terénu se bojí. Dělají z nouze ctnost.
Na lonžování se vyprdněte, pokud to opravdu dobře neumíte, není to k ničemu. I když vám stájové kolegyně budou tvrdit, že bez toho to nejde.
Souhlasim s nazorem ma lonzovani. Delat ho jen proto, "ze se to tak ma", je nesmysl.
Co se tyka jizdarny, zkuste vynechat a uvidite. Treba zjistite, ze vam staci jednou za 14 dnu. A nebo vubec. Ja osobne ale prijezdovani celkem ocenuji a pomaha mi i pak pri praci v terenu. Preci jen si kone naohybam vic nez venku na rovnych carach a vic se mi soustredi. Ale nemusi to byt nutne jizdarna, staci i kus posecene louky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud to vezmeme do důsledků, kůň nepotřebuje práci na jízdárně, nepotřebuje práci ze země, nepotřebuje ani ty vyjížďky a dokonce ani nepotřebuje, aby na něj vůbec někdo sedal ;) Co naopak potřebuje, je pobyt se zástupci svého druhu ve výběhu, dobře nakrmit a zajistit další potřeby nutné pro jeho zdraví a pohodlí. Takže cokoliv s koněm děláte z hlediska interakce člověk-kůň je potřeba čistě Vaše. Jiná věc je, zda koně ta či ona činnost baví. Moje zkušenost je, že pokud s kobylou jezdím měsíc jen ven a pak jí vezmu na jízdárnu, luxusně si svezu zadek, protože reaguje velmi ochotně a baví jí to, protože je to změna. Pokud bych jí tam brala obden, bude do týdne kyselá a otrávená.
K poznámce ohledně řečí od lidí ve stáji mám jen jedno: kdo platí náklady za Vašeho koně? Vy nebo oni?
Naše koně na jízdárnu nechodí,ani žádnou nemáme.Nebožka se dožila 28let aniž tam kdy vkročila.Já bych si s tím hlavu nelámala a případné pindy odbyla tím,že jízdárenské cviky děláte v terénu.Na lonž bych se taky vykvákla-třeba moje nynější kobyla mi jasně dala najevo že ji to nebaví,prudí a obtěžuje ať to po ní nechci.Ale ona považuje za buzeraci kruh jakkoli velkého průměru,protože přece když z bodu A dojdu zas do bodu A tak tam můžu rovnou zůstat -to dá přeci rozum
Já bych tedy rozhodně nezavrhovala přiježďování. Koni to rozvíjí svaly, celkovou koordinaci (vlastně předcházíte úrazům) atd.
Jenže to se dá dělat i venku v terénu. Tedy když umíte. Na jízdárně se to naučíte obvykle snadněji, protože někdo ze země poradí (správně). Jízdárna má i poskytnout kvalitní povrch. (ale pokud tu klidnou polní cestu znáte...) Jsou dny kdy se v terénu nedá dělat nic než pohyb vpřed a zastavování (podmáčeno, větrno, hovada...) A zase jak psali výše, když se jízdárnuje spíš jako zpestření, je to více radost i pro koně.
Situaci si musíte zvážit a vyhodnotit sama. Nemysleli to kolegové ve stáji třeba i tak, že vlastně zatím neumíte jezdit, jen se vozíte a proto je vhodné nějaké lekce s trenérem mít? (protože pokud se budete jen plácat, spousta koní to umí vyhodnotit a začne si dovolovat, "kazí se")
Je potřeba vyhodnotit jak je na tom jezdec, jak kůň a jak jste na tom jako dvojice. Potom podle toho optimalizovat... (ale od počítače se to nepozná)
Nejlepší je zlatá střední cesta. Tedy dělejte to co vám vyhovuje jako dvojici. Dbejte na dobrý zdravotní stav. Rozvíjejte své schopnosti a to tak aby to bavilo. (je jedno jestli na vyjížďce, na kruhovce, na obdelníku…)
Jeste teda pisete, ze se na jizdarne drete. Z me zkusenosti se da vetsina koni namotivovat tak, ze i na jizdarne pracuji velmi ochotne (napr. tlacivejsi proberou rychle a caste prechody). Jenze to uz musite vedet, co od dane lekce cekate a kone prubezne ucit (opravovat ohnuti, kmih...). Pokud jen "bezcilne" projizdite cviky a nevidite v tom smysl, chapu, ze to vas ani kone nebavi a pak je skoro lepsi to nedelat.
A zaverem nepisete, jestli chcete vynechat jen jizdarnu a nebo cele prijezdovani. Bez jizdarny kun prezije v pohode. Zato prijezdovani (i kdyby jen prace na kruhu), mi prijde celkem dulezite i pro terenniho kone. Kazdopadne to uz je jen na vas. Pokud se rozhodnete jen chodit do lesa na volne otezi a kun se smerem do strany protahne ve vybehu, proc ne
meandluckyhorse
napsal(a):
Moc si vazim odpovedi. Takze opravdu jen ty vyjizdky nevadi?
Mam totiz strach z lidi ve staji, jak to oni vezmou. To budou reci ve smyslu, ze nic nedelame, ze se jen flakame, ze kone akorat tak zkazim apod....
Ľudia v stani vášho koňa nevlastnia, ani za neho neplatia. Aj keby to mala byť pravda, nie je to ich "biznis". Takže na blbé reči sa vyprdnite a robte si veci tak, aby bol kôň v pohode. Keď si dáte na nejaký čas pauzu od jazdiarne a budete tam chodiť iba občas, možno sa tam koníkovi bude aj viac páčiť a bude ochotnejší. Kopec veci, ktoré sú pre rovnováhu a ohybnosť dôležité, sa dá robiť zo zeme - a tým nemám na mysli lonžovanie.
Takhle jezdím už dva roky a kobyla je dost spokojená, pokud si troufám soudit.
Jízdárna nebaví ani jednu z nás, jezdíme po lese, terény tu máme poměrně různorodé, rokle, srázy, louky, lesní cesty, takže jednotvárné to rozhodně není. Občas se snažím i venku např. nacválávat jednou na levou, další cval na pravou, na louce na kruhu, ale jen tak, pro srandu, žádná spešl práce. Hodně nás baví slézat různé meze, i když jdou ostatní po cestě, my lezeme nahoru a dolu na úvoz apod.
Kobyla má dobrou kondici, leckdy se ani nezapotí, je mrštná a jistá na nohou. Víc po ní nechci, já se snažím jí nevadit, a obě jsme spokojené.
Na řeči lidí ze stáje se vykašlete, vím, že to leckdy není jednoduché, člověk k tomu musí dozrát, ale nedejte se, pokud je to váš kůň a váš čas s ním, udělejte si to tak, abyste byla spokojená. Třeba po roce ježdění do terénu najednou zajedete na jízdárnu a zjistíte, že už to chcete a baví to vás i koně, třeba ne
Uživatel s deaktivovaným účtem

Minulé léto se u nás prakticky nedalo jinde jezdit, než ven do terénu, pískové jízdárny dost prášily- kdo to má dýchat (málo vody, kropit se taky nedalo) a horko, takže ráno tradá do terénu..... koník to přežil, já taky a myslím že i se mu to líbí více, než kroužit po jízdárně, nicméně jízdárny se nezříkáme, někdy není tolik času na vyjížďku a trochu koně "zmobilizovat" není na škodu. Někdy koníka jen zavedu vyčistím, vykoupu a zase pustím na výběh, prostě spolu pobudem nějaký čas.Počítá se i čas strávený s koněm ne jen na jeho zádech. Ono i z vyjížďky se dá nachviličku ta jízdárna objet, obvzlášť pokud jedete přes ní....kavaletky na nás tak mrkají těmi pruhy...