Závislák na koních

Českomoravský belgický kůň
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2019 11:43
Theress

XXX.XXX.150.78

Ahoj, chci se zeptat, máte tu někdo závisláka na ostatních koní? Ta moje kobyla je na nich docela závislá, než jí odvedu z pastvy, je to hodně přemlouváního a pak mi ve finále nechce ani v klidu stát při čistění a furt sebou mele a chce zpět za koňma. (zkoušim jí pokaždé opravit a vrátit na místo, ale moc to nefunguje) Ale když vedle ní stojí kůň, drží jak přibitá a ni se nehne. Ale zase jí mám teprve dva měsíce a jsem u ní každý den, myslíte, že časem si zvykne, nebo bude furt táhnout ke stádu? Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

22.4.2019 15:38
Slon Indický

XXX.XXX.37.102

Koní závislých na koních je dost, a není to otázka toho, že si zvykne/ nezvykne. Nepřestává mě fascinovat, kolik lidí si kupuje koně, který je úplně nevhodný pro jejich účel a nebo má vady, které jim vadí... Koně, kterého kupujete pak máte, žádné "zvykne si" moc nefunguje, spíše to je horší a ukáže se něco, nač se v době koupě nenarazilo.
Některým koním je odchod od stáda v zásadě jedno, s těmi se pak pracuje snadno, některým ne. Co koně čeká pozitivního v kontaktu s vámi, oproti pobytu s koňmi? Z pohledu koně to vidím asi tak, že je odloven od stáda, pak ho čeká při čištění buzerace a následně jde pod sedlo. Nic, co by bylo lepší než zůstat s koňmi, tak prostě zcela logicky dává najevo nelibost a chce zpět tam, kde je mu dobře. Kde se radši vidíte, s partou kamarádů, v klidu, kde se po vás nic nechce, nebo s vychovatelkou, která vás buzeruje za každy krok stranou a nutí uklízet si pokoj?
Buď přinese pobyt s vámi koni alespoň občas nějaký pozitivní zážitek, nebo prostě svůj názor dávat najevo bude a bude preferovat koně. A pokud na tom nejste takto už nyní, čeká vás posun na majitele koně, který musí do stáda nosit pamlsky a schovávat ohlávku a dělat další triky, aby vůbec koně odchytili. Ve stáji, kde mám koně takových taky není málo, ve dny, kdy chtějí jezdit prostě řeknou stajnikovi, že má koně nechat v boxe, jinak si nezajezdí.

22.4.2019 15:50
Theress

XXX.XXX.150.78

To opravdu neni, ze ji odvedu, pak zbuzeruju a nakonec na ní skočim a jedem do pryč. Pracuji s ní ze země, hezky v klidu, zaměstnáváme hlavu. Nemyslim si, že jí je semnou špatně, či že jí dokonce trápim. (násilí tady opravdu neexistuje) Nakonec vždycky skončíme obě dvě v tom nejlepšim a zase se hezky v klidu vrátíme do stáda. Já chápu, že koně jsou pro ní stále lepší varianta, ale právě jsem chtěla vedět, jestli to má někdo stejně jako já. Ale i tak děkuji za odpověď 🤷‍♀️

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.4.2019 15:53

S koněm cvičte, že ne každé odvedení od stáda musí znamenat pak práci, stačí něco dobrého do žlabu, vyčistit a zpátky ke koním,třeba dvakrát denně nebo jen obejít stáj, dobu pobytu bez koní prodlužovat- dělat to koníkovi pestré, mě kobylka před obsedámím na boxe bez koní lezla předníma po mřížích, tréninkem (odvádění od koní z výběhu) zvládla být na boxe bez koní v klidu se mnou(pokud jsem byla s ní v boxe byla klidnější), pak i beze mne, málokdy teď odpoví na řehtání kamarádky z výběhu. Mám jí od roka, tak je na mne zvyklá. Taky jsem jí z výběhu doslova nutila jít třeba i půl hodiny a teď mi chodí naproti a v klidu odejde bez problémů od koní. platí to i opačně, koník se musí naučit být ve výběhu sám.Někteří koně jsou více úzkostní a odbourat to beze zbytku nejde. Prostě cvičte a vytrvejte, Zuzka Prokopová na EquiTV má pěkná videa(asi budou i na you tube) jak odvádět koně od stáda....končete v dobré náladě koně i svojí po něčem co se vám povedlo.....

22.4.2019 16:01
Theress

XXX.XXX.150.78

Super, děkuji, to také děláme jak řikáte, chodíme se napást kousek od areálu na trávu, takže to neni že by vždy šla jenom pracovat. Nepřijde mi jako nějaký težký případ závislosti, jenom s pár věcmi máme trochu problém.

22.4.2019 16:13
Slon Indický

XXX.XXX.23.58

Já netvrdím, že je tam násilí, proto používám přirovnání k úklidu pokoje - není to nic hrozného a přesto to téměř každý puberťák nenávidí. Práce že země je pro koně taky práce, ideální je, pokud se dělá něco, co koně aspoň trochu baví.
A ještě bych doplnila, že bych zkontrolovala sedlo, jestli jí opravdu sedí, a ideálně i třeba fyzioterapeuta, jestli prostě není kyselá a bolavá, to se takto často také projevuje. Udělat divy umí i změna podbrisniku, hodně lidí používá dotahovaci gumy na jedné straně, což může také způsobit nepohodlí. Obecně bych se snažila to brát jako podnět od kobyly, že se jí něco nelíbí, buď práce, kterou po ní chci, nebo něco na výstroji, či fyzická bolest. Nebrala bych to, že je kobyla závislák a hotovo, tím chováním se snaží sdělit, že je něco blbě.

22.4.2019 16:42
Theress

XXX.XXX.150.78

Chápu, chápu, my zatim nejezdíme, chodíme na vycházky na ruce, takže snad nic bolavého nemá.

22.4.2019 18:30

Zde nepopulární sluníčkářská pozitivková vsuvka: bude-li čas s vámi pro koně zajímavější a pohodovější a lepší než bez vás a má uspokojené primární posilovače po celý den /dosyta žrádlo, vodu, společnost, pocit bezpečí/ - proč by za vámi časem radostně nešel i daleko od koní?

K tomu pomůže posun jeho názoru od "nic tak strašného mi ona nedělá-čili " normální stav" k " je to s ní naprosto úžasné a nejlepčejší-čili blaho", . To dává odpověď na otázku, proč by to měl dělat....zatím je to lepší u koní.Příčin může být milion-nejistý s vámi, strach ze samoty, strach z návratu do stáda, nějaké nepříjmeno z jeho pohledu, které vy nevidíte...cokoli.
Posunout potřebujete tu myšlenku koně vy, on tu potřebu necítí a tedy nemusí, nic, snaha musí být na vaší straně,je celkem fuk, že vy si myslíte, že ty procházky jsou bezva. kůň zatím volí zůstat,takže má asi jiný názor..A pokud jakkoli "přitvrdíte" nebo zkusíte habituaci/zvykání/, které někdy může vést naopak k senzitizaci/ bude mizet, už jak vás zahlédne nebo jinak přitvrdí taky, podle povahy a minulosti.
Taky může ta habituace-rutina, zvyk, vyhasínání špatných vzpomínek-vyjít, kůň si zvykne.
Nebo můžete přitvrdit tak, že vyhovět bude pro koně méně nepříjemné než to, co zjistí, že nastává, když nevyhoví-bude volit menší ze dvou zel.

Podotek: v pozitivce se používají termíny "odměna", to je technický termín a neznamená to synonymum pamlsku po dobře vykonané práci ani mrkev před nosem na prutu před hubou při požadavku, a "trest", což zas není laické využití téhož slova a neznamená to, že mu jednu vrazíte nebo mu uvlníte čelist lanem nebo se budete tvářit jako jaguár a vyvíjet "mentální" tlak:-)..

23.4.2019 13:47
jesie

XXX.XXX.145.142

Theress napsal(a):
Ahoj, chci se zeptat, máte tu někdo závisláka na ostatních koní? Ta moje kobyla je na nich docela závislá, než jí odvedu z pastvy, je to hodně přemlouváního a pak mi ve finále nechce ani v klidu stát při čistění a furt sebou mele a chce zpět za koňma. (zkoušim jí pokaždé opravit a vrátit na místo, ale moc to nefunguje) Ale když vedle ní stojí kůň, drží jak přibitá a ni se nehne. Ale zase jí mám teprve dva měsíce a jsem u ní každý den, myslíte, že časem si zvykne, nebo bude furt táhnout ke stádu? Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

Řešila jsem u svého prvního koně. Mrzelo mě to,ale prostě pro něj byly koně důležitější než já...občas jsem s ním vážně zápasila,aby od nich odešel.

Vše se změnilo postupně,když mi začaly docházet souvislosti. Zejména to,že kůň se se mnou musí citit bezpečně,vědět,že jsem dostatečně spolehlivá,aby se mnou mohl být. Trvalo mi to skoro rok,než jsem ho odvedla v klidu od stáda. Pak se změnilo ustájení,já se starám sama na svých pozemcích a jsem jeho nejoblínejší člověk

Původně jsem si myslela,jak na to musím vědecky a podle příruček a ono je to vážně takhle jednoduché...musí mi věřit a čeká ode mě víc než jen člověka,co na něm jezdí a čistí ho. Asi tak.

Jo a ještě jsem si všimla,že přesně toto chování vykazují koně,co jsou velmi nejistí,s nízkým sebevědomím a potřebují "ochranu" ,aby se cítili v pohodě....

23.4.2019 16:50
Malkina

XXX.XXX.23.208

Mívala jsem dvě kobyly závislačky,ne najednou,během let.Ono to má i svoje výhody.Mohla jsem je brát s sebou na vyjížďku na volno nebo posadit dítě nebo nejezdce -svezly kohokoliv.Držely se mojí kobyle za ocasem a když se šlo po cestě nenapadlo je šlápnout do pole,předbíhat,zpomalovat nebo tak něco.Samostatná vyjížďka byla možná,ale bylo jim to nepříjemný a já to nějak zvlášť nepotřebovala tak jsem to neřešila..

19.10.2021 07:03
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Dobrý den, oživuji vlákno s otázkou co je z vašich zkušeností nejlepším řešením nemít zavislaky?
Pořídit si odstávče a to si naučit? Nebo připustit kobylu, když tu možnost mám, a udělat si koníka úplně sama? Nebo pořídit poníka, že ti to mají víc na salámu...?
Děkuji.

19.10.2021 08:10

Monik.a napsal(a):
Dobrý den, oživuji vlákno s otázkou co je z vašich zkušeností nejlepším řešením nemít zavislaky?
Pořídit si odstávče a to si naučit? Nebo připustit kobylu, když tu možnost mám, a udělat si koníka úplně sama? Nebo pořídit poníka, že ti to mají víc na salámu...?
Děkuji.

Ani jedna z vašich navrhovaných cest vám nezaručí nezávislého koně. Váš dotaz napovídá, že jste si vlákno buď nepřečetla, nebo hledáte, jak to "očůrat", abyste se nemusela snažit vy. Základem skutečně je, aby kůň s vámi chtěl být, případně aby to považoval za zvládnutelné nepohodlí, které vyváží pozdější klid (nutné zlo) nebo nějaká světlá stránka věci (půjdu k zubaři, vopruz, ale pak bude zmrzka, hurá).

Musíte si uvědomit, že kůň "nezávislák" není přirozený stav. Nezávisláka sežral vlk. Takže pár desítek milionů let se v koních utvrzovalo, že bez stáda svých druhů jsou na pospas. Pokud se vyskytne "přirozeně" nezávislý kůň, je to vlastně psychopat, který by byl v přírodě eliminován, a je to strašně vzácný jev. Jasně, takového koně si můžete vypěstovat, jako lze vypěstovat člověčího psychopata. Potíž je v tom, že ten kůň může být psycho nejen ve vztahu ke stádu, ale třeba i k lidem Radím, nepěstujte psychopaty. Zdravě odchovaný kůň vyrůstá a žije ve stádu - takoví koně bývají nejspíše vyrovnaní a sebevědomí a lépe se vyrovnávají se stresem, jakýmkoli (třeba separačním). Mezi poníkem a koněm v tomhle není rozdíl.

19.10.2021 08:18
suchawendy

XXX.XXX.3.54

Separační úzkost je moje velké téma. Bojuji s ní už několik let. Ovšem jsme se postupným tréninkem dostaly s kobylama k tomu, že ta, co jde ven v klidu jde. Problém nastává u té, co je doma.
http://cukrbezbice.cz/tag/separacni-uzkost/

19.10.2021 08:21
Arbora

XXX.XXX.149.42

Hlavne dúfam, že tým "Pořídit si odstávče a to si naučit?" nemyslíte, že si ho dáte na samotu, aby nebolo závislé.

19.10.2021 08:54

Monik.a napsal(a):
Děkuji.

S touto otázkou si domů nepořizujte koně - radím Vám dobře. Když už, tak jednoho, do ustájení, kde člověku poradí a až se něco naučíte, tak teprve domů s minimálně jedním koněm.
Chov koně doma patří do rukou zkušeným a to Vy na základě tohoto dotazu nejste.

19.10.2021 09:26

Monik.a napsal(a):
Děkuji.

A představujete si to jak? Pořídit odstávče do samoty? Mít jenom kobylu s hříbětem? Nebo samotného poníka? VŠECHNO je špatně.

19.10.2021 10:24
Monik.a

XXX.XXX.99.240

No tak děkuji za odpovědi mimo otázku. Nechci koně do samoty, chci koně co vydrží hodinu doma sám když druhý odejde... a vím že to jde, par jich okolo sebe mám. Bohužel nejsou k prodeji, a tady se ptám pro širší okruh zkušeností, možností.
Ehm, vím že kůň je stadove zvíře a od toho se vše odvíjí, ale je rozdíl kůň co jde přes pásky a kůň co doma hodinu se senem v pozoru se rehtanim, ale vydrží.

19.10.2021 10:32

Koncepce vašeho dotazu ale naznačuje neznalost problematiky a neochotu se tím zabývat. Vy toho koně chcete nějak jako vyrobit (trochu mě jímá z toho, jakým způsobem si to asi představujete), místo abyste uvažovala jakéhokoli koně a ptala se, jak mu pobyt v samotě usnadnit. A na tuto druhou část už tady velice dobré rady padly.

19.10.2021 11:17
Monik.a

XXX.XXX.99.240

Vždyť tam píšu, že bych si ho naučila.
Můj kůň toto odloučení zvládá, ale mám ho právě už od mimina. Jen je pro mě pochopitelně snazší si takového koně již pořídit. Jak mu to zpříjemnit doma vím...
Odpovídáte mimo dotaz a slovíčkaří se tu, asi jsem chtěla názor, že někdo má koně co doma nenerví do pěny.

19.10.2021 11:18

A řešení pro koně, který zůstává sám doma, je nasnadě - pořídit třetího koně :-) Pokud víte, že budete pár let jezdit ven jen na jednom, můžou doma bivakovat dva, a ohradu vám nikdo bourat nebude.

Já vám nevím, měli jsme leta letoucí jen dva koně, a prostě jeden vždy zůstával doma sám, a nikdy se nekonalo žádné nervení do pěny, občas si zařehtal, ale že by lítal po ohradě, to vůbec. Jenže my jsme je to nijak neučili. Prostě spokojení koně v domácím prostředí, kteří věděli, že parťák se dřív nebo později vrátí....

19.10.2021 11:35
Arbora

XXX.XXX.149.42

Monik.a napsal(a):
Vždyť tam píšu, že bych si ho naučila.
Můj kůň toto odloučení zvládá, ale mám ho právě už od mimina. Jen je pro mě pochopitelně snazší si takového koně již pořídit. Jak mu to zpříjemnit doma vím...
Odpovídáte mimo dotaz a slovíčkaří se tu, asi jsem chtěla názor, že někdo má koně co doma nenerví do pěny.

Podľa mňa sa na to pripraviť extra nedá, akože dopredu. Proste sa s koňom pracuje podľa jeho reakcie. Poznám kone, čo majú aboslútne na háku, keď im zvyšok stáda odíde, poznám kone, ktoré trochu pobehnú a vrátia sa ku žrádlu, aj také, čo chodia pri ohrade dovtedy, kým sa zvyšok stáda nevráti. Nemyslím si, že sa existuje nejaká spoľahlivá predpríprava, skôr je to dané charakterom a koňa a jeho postavením v stáde. Tí nižšie postavení majú skôr tendencie byť v panike, keď im odíde vedúci.Ale nie je to 100 % pravidlo. Pri dvoch koňoch je riziko toho, že budú vzájomne na sebe závislý väčšie a pracovala by som na samostatnosti hned od začiatku. Tam počítam aj úplne drobnosti typu vyberiem koňa z ohrady a pasiem ho, kým ten druhý napríklad má kýblik so žrádlom niekde za rohom.
Môj valach to absolútne nerieši, je zvyknutý pracovať aj cestovať sám a nikto ho to nijako špeciálne neučil. Občas ale za kolegom zakričí a má radosť, keď sa vráti.

19.10.2021 11:44
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Arbora děkuji za obsáhlou odpověď, pomohla mi. Určitě je to charakter, ale velkou roli hraje i zvyk? Ale to ve vašem komentáři píšete také.

Buggyra já mám právě špatnou zkušenost s cetiletym závislým koněm a ráda bych proto neudělala chybu ve výběru druhého koně.

19.10.2021 11:48

Snadná pomoc - kupte koně, u kterého bude známo, že samotu neřeší. A pochopitelně ho zvykejte od začátku i u vás.

19.10.2021 12:02
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Buggyra právě hledám a je to jehla v kupce sena :/ proto mě napadlo to odstávče, hříbě atd. Zkušenosti ostatních

19.10.2021 12:09

Tímto beru zpět. Ale nebylo patrné z dotazu, že již s vlastním koněm zkušenost máte - omlouvám se. Nešťastně položeno. Čílit se hned nemusíte.

19.10.2021 12:24

Odstávče nebo hříbě pouze k jednomu koni není dobrý nápad. Nebude mít řádnou socializaci, nebude s kým blbnout, to už spíš tedy staršího klidnějšího koníka, u kterého prodejce deklaruje, že může jít i do samoty nebo že ji dobře zvládá. Co takhle se poptat po útulcích na společníka? A nebo fakt pořídit dva koně/poně.

19.10.2021 12:45
Monik.a

XXX.XXX.82.9

Eljan v pořádku, ja jsem jen chtěla polozit dotaz co nejjednoduseji a nejstrucneji
Buggyra to máte pravdu,... v tom případě je to jak jste psala - hledat,.ptát se a vyzkoušet při koupi

19.10.2021 12:50
Arbora

XXX.XXX.149.42

Tiež si myslím, že práve mladý kôň bude mať tendencie fixovať sa viac na toho jedného. Asi by som hľadala skôr v kategórii 12+, kde už kone majú tak nejako vyriešený život. A kone naučené chodiť von a pracovať osamote.

19.10.2021 19:38
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Monik.a napsal(a):
No tak děkuji za odpovědi mimo otázku. Nechci koně do samoty, chci koně co vydrží hodinu doma sám když druhý odejde... a vím že to jde, par jich okolo sebe mám. Bohužel nejsou k prodeji, a tady se ptám pro širší okruh zkušeností, možností.
Ehm, vím že kůň je stadove zvíře a od toho se vše odvíjí, ale je rozdíl kůň co jde přes pásky a kůň co doma hodinu se senem v pozoru se rehtanim, ale vydrží.

Hledáte tu nejsložitěji naučitelnou záležitost u koní. Znám mraky koní co jdou sami ven, ale v klidu sami doma nezůstávají. Jedině učit pozitivkou a kůň co je venku se vrací domů až se ten doma uklidní. Takže na výcvik je potřeba spolupráce více lidí. Snadnější je si takového koně kupit.

Já mám odzkoušeno obojí a dle mého mínění na to má vliv i postavení ve stádě. Sebevědomý koník míň řeší že doma zůstal sám. Ti na špici, nebo na konci hierarchie mají větší potřebu kontroly zbytku stáda.
Mám pony kobylu co jde sama ven v pohodě, ale právě sama v boxu nebude (skáče na mříže a už měla i úraz). Nebude sama ani v ohradě, to skočí z místa i zvýšenou. Byl s tím problém při odstavování hříběte. A její dcera chodí sama ven taky v pohodě, dokonce na celý den a do neznámých končin a ani u toho neřehtá. Doma zůstane v boxu naprosto v klidu pokud tam má co žrát. Zařehtá si a když jí odpoví kůň z boxu za rohem je zas i potichu. Žádné pochodování, hodinaření či jiné projevy neklidu. V ohradě si poběhá, ale nic přehnaného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík