Moja 19 ročná kobylka má artrózu na pravej prednej nohe. Jazdí sa na nej len zriedka na vychádzky a po chvíli chôdze keď sa jej to zahreje prestane krívať. Potrebovala by som s ňou trochu pracovať na jazdiarni hlavne kvôli nasvaleniu a preto sa chcem spýtať čo môže alebo skôr čo nemôže robiť. Vopred ďakujem za radu
Kôň, ktorý kríva bez záťaže, nie je vhodný pod sedlo, ani na prácu. Prečo potrebuje pracovať?
Ale dobre, nepíšete nič o tom, aký ma kobyla režim- tam sa dá trochu pri artróze pomôcť. Napríklad neobmedzeným pohybom po vhodnom povrchu, čiže žiadne zatváranie do boxu, prípadne na noc dávať zateplovacie, či magnetické alebo kamaše s keramickým vláknom...
19-ročný krívajúci kôň bez záťaže ale na tom už oveľa lepšie nebude, počítajte s tým, že zo sedla sa nenasvalí a na nejakú zmysluplnú prácu na jazdiarni by som sa vykašlala.
Pohyb je určite fajn, ale pokiaľ kôň kríva, tak sa na neho naozaj nelezie. A už vôbec nie s úmyslom nasvalovať na jazdiarni- čo je hlúposť aj u zdravého koňa.
Kobylu nakŕmte a pokiaľ jej pohyb pomáha, môžete chodiť na precházdky na ruke, prípadne blbnúť zo zeme- napr. s pozitívkou sa dá celkom slušne kôň zamestnať psychicky.
Hlavne neverte nikomu, kto vám bude tvrdiť, že kôň je chudý, lebo nepracuje. Kone sú chudé, keď sú boľavé, v strese, nezdravé, alebo keď nemajú čo žrať.
Zinnat

XXX.XXX.216.217
Doporučte prosím co dáváte koník na klouby? Chci něco i na zmírnění bolesti.
Dadaponč
napsal(a):
Moja 19 ročná kobylka má artrózu na pravej prednej nohe. Jazdí sa na nej len zriedka na vychádzky a po chvíli chôdze keď sa jej to zahreje prestane krívať. Potrebovala by som s ňou trochu pracovať na jazdiarni hlavne kvôli nasvaleniu a preto sa chcem spýtať čo môže alebo skôr čo nemôže robiť. Vopred ďakujem za radu
Tak pokud chcete koni ulevit, tak je několik možností, ale chce to vědět jak moc je artroza pokročila a co má přesně za problém, pak vám vet navrhne řešení taky závisí kolik si můžete dovolit investovat. Na druhou stranu beru celkem jako samozřejmost, že starší kůň bere nějakou kloubní výživu a má zvýšenou péči. Horní linii u pohublejšího koně, který prakticky pracovat nemůže neuděláte prací, je to třeba dohnat žrádlem (rozhodně tedy dokrmovat vhodným jádrem, doplnit do krmné dávky tuky), přes zimu je dobré pomoci koni dekováním, má pak menší výdej a nepohubne. Na nohy alespoň msm, ideálně třeba bonharen či hayluronan (kyselina hyalurovná) do žíly – účinek je mnohem lepší než u preparátů na klouby podávaných do žrádla, dále můžete podpořit Donou (injekčně do svalu, obsahuje glukosamin), ale taky pro vás může být vhodnější bonefos, proto je vhodné to vše konzultovat s vetem, aby navrhl řešení na základě vaší konkrétní diagnoźy.
Naše kobyla měla letos 25 a účinek bonharenu na ní byl vždy vidět, teď už je to méně výrazné, pod sedlo už chodí zřídka, na krátké krokovky, ale v ohradě se proběhne, ohledně pohybu jí vadí tvrdo, to pak v klusu kulhá...
Agáta77

XXX.XXX.20.147
My kupujeme pro koně tenhle www.happytails.cz/kloubni-vyziva-142/sirup-kloubni-vyziva-artroregen-eq-1000-ml je i proti bolesti. Nebo se můžeš kouknout a vybrat jiný, mají jich spoustu, ale nám se osvědčil tenhle.