Sneženka26

XXX.XXX.126.4
Ahoj, chtěla bych poprosit o radu mám kříženku kobylku ne nijak extra ostrým kohoutkem. Jezdím na ni se sedlem komora 3 hezky ji pasuje mame ho uz pres rok nebo na padu máme physio pad od barefootu zhruba od vánoc také nebyl nikdy problém vždy seděl. Před nejakou dobou jsem si, ale všimla, že má kobylka uzkou podlouhlou odreninku z prave strany kohoutku (chybi tam pouze srst kůže neporušená). Kobylka se trochu nasvalila a přelínává. Říkala jsem si, že se buď odřela ve výběhu, nebo jedině že by se ji nejak shrnula podsedlovka nebo ten pad. Zkusela jsem to pozorovat a tyden se nic nedelo tak jsem to nechala být, ale dneska koukám že je to zas malinko větší. Nejsem si stale jista jestli podsedlovka nebo ten pad jak se presvalila. Napadlo me trochu ustrihnout ti physio podložky v tom padu prijde mi ze je to docela uzke ale bojim se abych to spis nepokazila. Hlavne je mi divne ze to je jen napravo. Jde mi o to to vyresit aby se to nahodou zbytecne jeste nezhorsilo.Zajimal by me vas nazor. Foto prilozeno.
Upřímně bez fotek sedla a padu těžko něo hádat, ale je to v oblasti, kde by sedlo nemělo být vůbec v kontaktu s koněm. Sedlo sice mohlo sesednout, ale to by se pak projevilo spíše nahoře na kohoutku, kdyby dolehlo zvrchu na kohoutek. Zkontrolujte to ale pro jistotu když do sedla sednete (další osoba ze země aŤ se podívá), zda je kolem kohoutku prostor jak má být...
Jinak bych pozorovala zda někde nedře pad nebo dečka, můžete to třeba nevědomky ovlivňovat i vy, že sedíte víc na jedné straně...
Sneženka26

XXX.XXX.126.4
Dobře, moc děkuji sedlo vypada že opravdu sedí dobře i podsedlovka nevypadá, že by se nějak shrnovala. V tom místě neni ani po ježdění spocená. Typovala bych to asi spis na ten pad ty physio výplně jsou tam podle mě dost nacpané a čím se pad rozšíří tím se na sebe přitlačí a zmenší tu komoru na hřbet. Asi jak se nasvalalila tak se ji zvetsil kohoutek a společně s tím přechlupováním se stalo toto. Zkusim ty vypodlozeni trochu ustrihnout a budu ji pod to dávat podsedlovku nez to zaroste. Takhle to vypadalo vcera po tom co se to zvětšilo se sedlem i s padem ji mohu este zitra vyfotit
Podle fotek nejde nic moc poznat. Spíš než detail té odřeniny by bylo lepší to vyfotit s větším kusem koně, aby bylo vidět, kde přesně se to nachází.
Ale pokud je to tam, kde si myslím, tak tam by sedlo opravdu na koni sedět nemělo a pokud jo, je to blbě.
Od padu by to možná být mohlo, ale spíš tipuju na nějakou kožní záležitost spojenou s přelínáváním.
Sneženka26

XXX.XXX.246.162
Dneska jsem jeste neco nafotila. Z dalky bohuzel moc ne to me nenapadlo. Nejspis to vypada vazne na pad spojeny s prelinavanim sedlo jsme dnes meli hodinu a pul v terenu a nezhorsilo se to. Zkusim ten pad trochu upravit a nez se to nezahoji a nedoprelina tak pod to budu davat podsedlovku a snad to bude OK
Podle mě je ta kobyla odřená hodně a já bych nečekala až to půjde do krve anebo až se tam udělá píštěl. Já bych na takhle odřený kohoutek už volala sedláře a chtěla upravit polštáře. Mě podle fotek připadá, že ten pad je hodně úzký u kohoutku - komora je možná OK ale polštáře vepředu jsou možná moc blízko u sebe. Když si na to sednete, vejdou se vám aspoň 2 prsty nahoru mezi kohoutek a přední komoru? Když se na vás někdo podívá zezadu, neuhýbá zadní rozsocha do strany? (Tohle je nejlíp poznat když někdo jede za vámi a naklušete nebo nacváláte ale někdy jsou ty sela nakřivo už při stání). Protáhnete páteřní kanálem bičík? A když na kobyle sedíte, a podíváte se a dáte prst na stranu mezi kohoutek a polštář nedoléhá polštář až na páteř?
Sneženka26

XXX.XXX.211.9
Dva prsty se mi tam urcite vejdou a myslim si, ze sedlo skutnecne sedi koukalo se mi na nej uz spouta lidi a kobyla pod nim chodi uz rok bez problémů. Myslim si, ze to bude spis ten pad nebo jedine podsedlovka ale to taky vypada nepravdepodobne. Vcera se to pod sedlem navic vubec nezhorsilo nemela to ani opoceny.
Sneženka26
napsal(a):
Dva prsty se mi tam urcite vejdou a myslim si, ze sedlo skutnecne sedi koukalo se mi na nej uz spouta lidi a kobyla pod nim chodi uz rok bez problémů. Myslim si, ze to bude spis ten pad nebo jedine podsedlovka ale to taky vypada nepravdepodobne. Vcera se to pod sedlem navic vubec nezhorsilo nemela to ani opoceny.
A nikto z tých ľudí, čo sa vám na to sedlo pozeral, nemal pripomienky k tomu, že máte nasedlané prilíš vpredu?
Holé sedlo vyzerá na koni celkom ok, neviem prečo pod ním ešte máte ďalšiu podložku. Ako vyzerá opotenie?
Sneženka26

XXX.XXX.162.0
Sedlam dopredu kvuli tezisti kone. Kobyla ma pod sedlem podsedlovou decku a gelovou podlozku takze nevidim zadny problem. Opocena je pod celym sedlem krome komoroveho kanalu. Myslim si, ze v sedle problem skutecne neni.
Sneženka26

XXX.XXX.151.152
Ale asi mate pravdu, ze by se mela sedlat trochu vic dozadu. Asi by to neuskodilo na ty fotce jsem to sedlo dala opravdu zbytecne dopredu to je pravda.
Sedlo je nasedlané moc vepředu a zbytečně vycpané podložkami, bez nich vypadá na koni mnohem lépe, než podložené gelovkami. Krom toho, že s gelovkou se kotí lehce dozadu, tak umístěné dopředu značně blokuje koni lopatku. Pad má moc úzký páteřní kanál. Apříště by to chtělo ty fotky otočit než to sem vložíte, většina lidí asi nebude ochotná stahnout si to do počíte a otáčet si je sami a z fotky vhůru nohama či bokem toho moc vidět není;-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám pocit, že když do sedla sednete, sedlo prostě dosedne(bezkostra) na trnové výběžky a máte tam tu "odřeninu". Strčte si tam při ježdění ruku, jestli sedlo nepumpuje při ježdění nahoru a dolu nebo se kolíbe dopředu a dozadu(proto máte poprsák, protože sedlo odjíždí dozadu?), vy si myslíte že sedlem to nebude, ale pravděpodobně ano, sedláte špatně a koni sedlo nesedí, koník bude mít prosedlaný hřbet nebo je to poník s krátkým hřbetem?
Edit: mě se třeba ty první fotky po rozkliknutí vůbec neobrazují až ty poslední se sedlem.