Dobrý den,
moje známá teď řeší odstoupení od smlouvy z její strany. V sobotu prodala koně, pouze jako společníka, má vadu na zadních nohách. Bohužel nový majitel na koni jezdí i přes seznámení se stavem koně, je to napsané prý i ve smlouvě.
Kobylu nemá ještě celou zaplacenou. Nový majitel ji měl zaplatit na dvakrát.
Může od smlouvy odstoupit a požadovat koně zpět? Ve smlouvě nic poznamenaného o odstupu nemá. Polovinu peněz, kterou dostala, by samozřejmě vrátila.
Pokud si to ve smlouvě neujednali, prodávající od smlouvy odstoupit nemůže. To, že není kůň zaplacený nic neznamená, prodávající již může jedině žalovat o část peněz, pokud by nebyla uhrazena.
Bohužel, to je další a typický příklad toho, že koně vhodného jen jako společníka je prostě lepší utratit nebo poslat na jatky. Živit ho nechce majitel, natož cizí člověk, který tady navíc i kupní cenu nesloží najednou. Nikdo si nevezme cizího koně, aby z něj nic neměl. Kdokoli ho bude chtít využívat. Pokud by nechtěl, při dnešním přetlaku na trhu s koňmi si za pár drobných koupí hříbě, které má pak k nějakému využití potenciál do budoucna, nebo poníka, který moc nežere. Myslet si, že někdo bude živit mého koně, kterého jako chromého nechci sám, přestože ho znám a mám třeba X let, a bude na něj jenom koukat, je hodně naivní.
Nyní zbývá možnost buď se s novým majitelem domluvit a koně odkoupit zpět (pravděpodobně za vyšší cenu, než byl prodán - za chyby se holt platí), nebo se smířit a vzít si z toho poučení do budoucna. Nebo ještě podat podnět na KVS jako týrání zvířat, ale to je zdlouhavé a v podstatě neúčinné řešení, na 99% se tím nebude nikdo zabývat, pokud je v dobrém výživném stavu a jsou splněny náležitosti ustájení.
Pokud je ve smlouvě vyloženě popsán zdravotní stav a účel, ke kterému koně prodala, jiný jej navzdory utrpení zvířete využívá, jedná se o týrání. Využívání koně je rozporu se smlouvou a podle mne by odstoupit mohla, pokud to má ve smlouvě uvedeno. Jinak souhlasím se Slonem, tohle je podobný případ, jen si myslím, že slečna má vzhledem k darovací smlouvě více šancí.
https://www.facebook.com/groups/312652005479309/permalink/2112168178861007/?comment_id=2112217992189359
Dobře děkuju za rady, prý se poradí s právníkem, ale chtěla jsem ji trochu pomoci. Jen prosím, nemám ráda, když někdo soudí ostatní a nic o nich neví, kamarádka měla koně 4 a musela z finančních důvodů prodat všechny, určitě to není tak, že se chtěla zbavit koně, se kterým nic nelze dělat.
Carny11
napsal(a):
Dobře děkuju za rady, prý se poradí s právníkem, ale chtěla jsem ji trochu pomoci. Jen prosím, nemám ráda, když někdo soudí ostatní a nic o nich neví, kamarádka měla koně 4 a musela z finančních důvodů prodat všechny, určitě to není tak, že se chtěla zbavit koně, se kterým nic nelze dělat.
Je to smutné, pokud je potřeba prodat koně kvůli penězům. A dvakrát tak smutné, pokud jde dál i takový koník.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy mi přijde až i škoda, že je v ČR takové tabu poslat koně na jatky. Potom je FB plný těch zdarma nabízených chudáků a jejich plačtivých příběhů, kteří mají velkou šanci, že namísto rychlého konce budou někde dlouhá léta strádat a trápit se.
Majitel, který si zcela nerozvážně pořídí ne jednoho, ale např. rovnou čtyři (!!!) na údržbu extrémně drahá zvířata, by pak byl postaven před jasné rozhodnutí - buď zvířeti, kterému jsem tak nějak morálně slíbil, že se o něj postarám do konce jeho života, ten život předčasně ukončím (a dám zcela pochopitelně a realisticky přednost např. uživení své lidské rodiny), nebo se to pokusím ještě tak nějak táhnout dál.
Já naprosto chápu touhu mít koně, i když nemám dostatečné finanční zajištění. Naprosto chápu i to, že obětovat vlastní zdraví, ať už psychické nebo fyzické, případně pohodu svých dětí atd. - za to žádný kůň nestojí.
Neskutečně mě ale vytáčí alibismus majitelů, kteří se zbavují koní, kteří jim sloužili a např. jim léta vozili p del po závodech, a tak nějak dávají vinu za to, že kůň u nového majitele strádá novému majiteli. Vina je u nich, je potřeba se s tím naučit žít. Nikdo normální si v těchto podmínkách, kdy seno za chvíli budeme platit zlatem, si koně jako společníka nekoupí, musel by být naprostý blázen nebo prostě miliardář, co neví co s penězi.
neverend

XXX.XXX.213.247
Lidi by museli nejdřív myslet a pak teprve konat.🙂Bohužel to dělají jako skoro u všeho obráceně.Čtyři koně už je fakt finančně náročné "hobby".Co teď dělat a jak se takového závazku zbavit ke spokojenosti koně? Ještě nejezditelného? Tak těch je plná inzerce a opravdu by mu možná bylo lépe v těch "buřtech" i když já osobně bych to nikdy neudělal.Hledal bych řešení jak by mohl dožít u mě.Čímž bych asi došel k závěru,že budu muset někde sehnat víc finančních prostředků a možná se někde něčeho jiného i vzdát ve prospěch koně.Znám nedávný případ ze svého okolí a myslíte že když si koně kupovala,nechala by si to rozumně vysvětlit? Ani náhodou a ještě známou obviňovala,že jí toho koně snad závidí? Měla svou hlavu a reálnou kritiku slyšet nechtěla..Člověk bez rezerv a koně si bere na splátky.Ani nevím jak to s koněm dopadlo,ale poslední majitel byl prý handlák co ho zřejmě odvezl do polska.🙁