Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2019 19:21
Carny11

XXX.XXX.100.226

Dobrý den,
moje známá teď řeší odstoupení od smlouvy z její strany. V sobotu prodala koně, pouze jako společníka, má vadu na zadních nohách. Bohužel nový majitel na koni jezdí i přes seznámení se stavem koně, je to napsané prý i ve smlouvě.
Kobylu nemá ještě celou zaplacenou. Nový majitel ji měl zaplatit na dvakrát.
Může od smlouvy odstoupit a požadovat koně zpět? Ve smlouvě nic poznamenaného o odstupu nemá. Polovinu peněz, kterou dostala, by samozřejmě vrátila.

27.4.2019 22:18
Slon Indický

XXX.XXX.254.42

Pokud si to ve smlouvě neujednali, prodávající od smlouvy odstoupit nemůže. To, že není kůň zaplacený nic neznamená, prodávající již může jedině žalovat o část peněz, pokud by nebyla uhrazena.
Bohužel, to je další a typický příklad toho, že koně vhodného jen jako společníka je prostě lepší utratit nebo poslat na jatky. Živit ho nechce majitel, natož cizí člověk, který tady navíc i kupní cenu nesloží najednou. Nikdo si nevezme cizího koně, aby z něj nic neměl. Kdokoli ho bude chtít využívat. Pokud by nechtěl, při dnešním přetlaku na trhu s koňmi si za pár drobných koupí hříbě, které má pak k nějakému využití potenciál do budoucna, nebo poníka, který moc nežere. Myslet si, že někdo bude živit mého koně, kterého jako chromého nechci sám, přestože ho znám a mám třeba X let, a bude na něj jenom koukat, je hodně naivní.
Nyní zbývá možnost buď se s novým majitelem domluvit a koně odkoupit zpět (pravděpodobně za vyšší cenu, než byl prodán - za chyby se holt platí), nebo se smířit a vzít si z toho poučení do budoucna. Nebo ještě podat podnět na KVS jako týrání zvířat, ale to je zdlouhavé a v podstatě neúčinné řešení, na 99% se tím nebude nikdo zabývat, pokud je v dobrém výživném stavu a jsou splněny náležitosti ustájení.

27.4.2019 23:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud je ve smlouvě vyloženě popsán zdravotní stav a účel, ke kterému koně prodala, jiný jej navzdory utrpení zvířete využívá, jedná se o týrání. Využívání koně je rozporu se smlouvou a podle mne by odstoupit mohla, pokud to má ve smlouvě uvedeno. Jinak souhlasím se Slonem, tohle je podobný případ, jen si myslím, že slečna má vzhledem k darovací smlouvě více šancí.
https://www.facebook.com/groups/312652005479309/permalink/2112168178861007/?comment_id=2112217992189359

27.4.2019 23:48
Carny11

XXX.XXX.100.226

Dobře děkuju za rady, prý se poradí s právníkem, ale chtěla jsem ji trochu pomoci. Jen prosím, nemám ráda, když někdo soudí ostatní a nic o nich neví, kamarádka měla koně 4 a musela z finančních důvodů prodat všechny, určitě to není tak, že se chtěla zbavit koně, se kterým nic nelze dělat.

28.4.2019 07:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Carny11 napsal(a):
Dobře děkuju za rady, prý se poradí s právníkem, ale chtěla jsem ji trochu pomoci. Jen prosím, nemám ráda, když někdo soudí ostatní a nic o nich neví, kamarádka měla koně 4 a musela z finančních důvodů prodat všechny, určitě to není tak, že se chtěla zbavit koně, se kterým nic nelze dělat.

Je to smutné, pokud je potřeba prodat koně kvůli penězům. A dvakrát tak smutné, pokud jde dál i takový koník.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2019 14:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy mi přijde až i škoda, že je v ČR takové tabu poslat koně na jatky. Potom je FB plný těch zdarma nabízených chudáků a jejich plačtivých příběhů, kteří mají velkou šanci, že namísto rychlého konce budou někde dlouhá léta strádat a trápit se.

Majitel, který si zcela nerozvážně pořídí ne jednoho, ale např. rovnou čtyři (!!!) na údržbu extrémně drahá zvířata, by pak byl postaven před jasné rozhodnutí - buď zvířeti, kterému jsem tak nějak morálně slíbil, že se o něj postarám do konce jeho života, ten život předčasně ukončím (a dám zcela pochopitelně a realisticky přednost např. uživení své lidské rodiny), nebo se to pokusím ještě tak nějak táhnout dál.

Já naprosto chápu touhu mít koně, i když nemám dostatečné finanční zajištění. Naprosto chápu i to, že obětovat vlastní zdraví, ať už psychické nebo fyzické, případně pohodu svých dětí atd. - za to žádný kůň nestojí.

Neskutečně mě ale vytáčí alibismus majitelů, kteří se zbavují koní, kteří jim sloužili a např. jim léta vozili p del po závodech, a tak nějak dávají vinu za to, že kůň u nového majitele strádá novému majiteli. Vina je u nich, je potřeba se s tím naučit žít. Nikdo normální si v těchto podmínkách, kdy seno za chvíli budeme platit zlatem, si koně jako společníka nekoupí, musel by být naprostý blázen nebo prostě miliardář, co neví co s penězi.

neverend

28.4.2019 15:29
neverend

XXX.XXX.213.247

Lidi by museli nejdřív myslet a pak teprve konat.🙂Bohužel to dělají jako skoro u všeho obráceně.Čtyři koně už je fakt finančně náročné "hobby".Co teď dělat a jak se takového závazku zbavit ke spokojenosti koně? Ještě nejezditelného? Tak těch je plná inzerce a opravdu by mu možná bylo lépe v těch "buřtech" i když já osobně bych to nikdy neudělal.Hledal bych řešení jak by mohl dožít u mě.Čímž bych asi došel k závěru,že budu muset někde sehnat víc finančních prostředků a možná se někde něčeho jiného i vzdát ve prospěch koně.Znám nedávný případ ze svého okolí a myslíte že když si koně kupovala,nechala by si to rozumně vysvětlit? Ani náhodou a ještě známou obviňovala,že jí toho koně snad závidí? Měla svou hlavu a reálnou kritiku slyšet nechtěla..Člověk bez rezerv a koně si bere na splátky.Ani nevím jak to s koněm dopadlo,ale poslední majitel byl prý handlák co ho zřejmě odvezl do polska.🙁

Přidejte reakci

Přidat smajlík