Lisatojava

XXX.XXX.51.110
Ahoj všichni, prosím o radu mám kobylu po Mineralovi a když nedává pozor,
rychleji kluse nebo cvala tak si občas nejen šlape na patky ale i se občas jakoby "kopne" do kopyta. (nevím jak to vysvětlit). Dá se s tím něco dělat? Nebo na ty nožky něco dát? Díky za radu 😊
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zvony.
Sehnat dobrého podkováře, okovat/vystrouhat správně s přihlédnutím k postoji končetin, tvaru kopyta, atd. Přiježďovat.
Lisatojava
napsal(a):
Ahoj všichni, prosím o radu mám kobylu po Mineralovi a když nedává pozor,
rychleji kluse nebo cvala tak si občas nejen šlape na patky ale i se občas jakoby "kopne" do kopyta. (nevím jak to vysvětlit). Dá se s tím něco dělat? Nebo na ty nožky něco dát? Díky za radu 😊
Říká se tomu stíhání, příčinou může být špatná úprava kopyt (dlouhé špice na zadních) anebo tělesná stavba koně (krátký hřbet), případně obojí.
Dá se s tím dělat to, co píše Daisy77.

Terven
napsal(a):
Říká se tomu stíhání, příčinou může být špatná úprava kopyt (dlouhé špice na zadních) anebo tělesná stavba koně (krátký hřbet), případně obojí.
Dá se s tím dělat to, co píše Daisy77.
+ když jsem slyšela, že se kůň kope - ha! - fláká se a já taky, je třeba přidat holeň a více pobízet. To, že jde rychle, nemusí znamenat, že jde správně "odzadu".
napsal(a):
+ když jsem slyšela, že se kůň kope - ha! - fláká se a já taky, je třeba přidat holeň a více pobízet. To, že jde rychle, nemusí znamenat, že jde správně "odzadu".
Súhlas, mám veľkú dlhú kobylu a robí to presne keď sa fláka. Keď bola ešte remonta tak sa dokázala potknúť aj o vlastné nohy, zakopávala, proste nevedela čo s tým veľkým telom :)
Prijazdením a dobrou prácou odzadu sa to spravilo, dnes má už 14 a občas si takto kope do kopýt keď sa fláka na pastvine a tvári sa že ponáhľa v kroku, alebo keď na ňu posadím začiatočníka a krokuje ju na voľnej oťaži a ide málo odzadu. Nikdy si ale nerobila zášlapy, vždy si len zadným kopytom akoby doťukla do spodu predného kopyta.