Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den. Měsíc zpět jsem si pořídila koně. 12let, Valach a1/1.
Ze země zlaticko, na ruce jde semnou kamkoliv. Na procházku všechno. Chodí na lonž. Pět dni zpátky jsem ho poprvé chtěla vzít ven. Šel, sice se občas otočil, couval, ale po jemné pobídce bičíkem šel (žádné bití!). Dneska jsem to chtěla zkusit znova. Totální katastrofa. Nešel ani za nic, hrabal, začal mi couvat do potoka. Několikrát jsem slezla a vedla. Chvíli jde, ale furt chce žrát. Nasednu a prostě nepůjde, jemná pobídka bicikem už nezabrala. Proste nic. S bývalou majitelkou na vyjizdky chodil sám. Vím, že jsem se neměla dát a zkoušet dál, ale po tom co jsme oba malém skončili v potoce několikrát, kdybych neseskočila, jsem na to už proste neměla. Sedla si na nej zpátky a vrátili jsme se do stáje. Na prostředí si zvykl, chodím tam s nim na ruku. Prosím vás o normalni rady, vim, že nemam ustoupit. Mám mu dat více času? Jak mám lepe makat na důvěře? Dekuji vám za rady.
neverend

XXX.XXX.213.247
Má vás na "háku" a celkem se mu nosit vás na zádech nechce.🙂 Minule mu to prošlo a teď zkouší dál,jak vám vysvětlit že chodit ano a jezdit ne.Podle mě to bude chtít požádat někoho zkušeného a spíš na jízdárně než venku.Podobný případ byl teď nedávno ve vedlejší stáji..Mladé děvče s koníčkem ťuťu-ňuňu a do té doby,co plnila vlastně vůli koně bylo vše v pořádku.Malér nastal právě na jízdárně při pokusu lézt na něj.🙁 Bylo to něco podobného jak popisujete vy.Tohle radami po netu nikdo nevyřeší a ani to podle mě není rozumné a bezpečné.Kůň z vás moc respekt nemá a mohl by "přitvrdit".🙁
A vy jste si koníka nezkoušela,než jste ho koupila?Nikdy nevěřte prodávajícímu vše,vždycky koně vynachválí až do nebes,a realita je jiná...připomíná mi to případ známé,která také kupovala asi 5 let zpátky vysloužilou dostihačku jako kobě na rekreaci..jelo nás tam asi 5 lidí..majitelka kobyly ji vychvalovala až to hezké nebylo,žadný zlozvyk,žadná nemoc,nezákeřná,mouše by neublížila,při ježdění reaguje na myšlenku a nemá problém odejít od stáda.....známá ji chtěla rovnou zaplatit a odvézt,na to jsme měli ale zbytek delegace jiný názor..já jí jasně řekla,ať si jí vyzkouší odvézt z výběhu,vyčistit,nasedlat a aspoň na jízdárně projet..realita byla krutá..chytit se nakonec nechala,ale prala se zuby nehty,když ji chtěla odvézt,vzpínala se...při čištění se po ní začala otáčet a nípat pyskem,při dotahování podbřišníku rovnou kousla...na ježdění byla sice super,ale když se pak zeptala,jestli by mohla objet alspoň areál stáje,aby viděla,jak se chová venku,kobyla se ani nehla..respektive hla,ale couvala a couvala a z vrat ji prostě nedostala..4 lidi jsme jí řekli určitě nekupuj...bohužel koupila,protože prodávající jí dala slevu za "drobné nedostatky".Kdyby si nezaplatila dobrého trenéra a člověka zabývajicího se přirozenou komunikací,tak se nikam nepohne..nasypala do toho spoustu peněz,aby měla vůbec koně,se kterým se dá jet ven a nezabije jí....
Za kolik jste koníka koupila a co Vám prodávající navykládal?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Omlouvám se, zapomnela jsem dopsat. Měla jsem koně na jízdárně a super, poslouchal, všechno úplně v klidu. Pravé malér až když jsem ho zkusila vzít ven
A bohužel nezkusila jsem si ho při koupi. Byla jsem s kolenem v rekonvalescenci a v ten den mě to dost bolelo, byla to chyba si ho nezkusit.
Koupila jsem koně za 26tisic s vybavením. Řekli mi ty klasické věci a okolo ježdění jen že je úplně v klidu, odejde od stáda (což je pravda), že je na jízdárně líný a chodí pouze pod někým, což pode mnou celkem šlapal, vůbec nic podobného jako co mi děla venku, pravé.
Když jste ho nechala měsíc relaxovat ,procházkovat atd. tak proč by vás najednou měl nosit povenku ?
Věřím,že předchozím majitelům chodil,takových koní je.Co normálně fungují a po převozu do jiného prostředí a při jiném majiteli, prostě spolupracovat přestanou.
Nevím,jak jste na tom jezdecky.Oproti prodávajícím.
Zkoušela jste ho pod sedlem jen při koupi , a to šel? A pak už jste na něj doma vůbec nesedla?
Sedejte na něj,kde se vy nebojíte a kde jste si jistá.
Kůň velmi dobře pozná,že vlastně nevíte,co vůbec a jestli to chcete ,a situaci si bystře přebere a vyhodnotí po svém
Ve vašem případě by asi bylo nejlepší,dokud s vámi aspoň chodí na ruce,tak ho prostě dovést co nejdál.
Pokud vás nechá v pohodě nasednout,tak prostě někde nalézt a pomalu v klidu třeba pochodit na kroužku a ideálně oklikami ,se vracet.To by pro vás mohl udělat.
Ne ,že se otočí na patě a popádíte přímou cestou,to byste měla dokázat zkorigovat.
Procházky pak prodlužovat ,a je možné ,že na vaši hru přistoupí a časem s vámi na zádech,vyleze i ze dvora
Počkat, tomu nerozumím, na ruce jde s váma všude, ale když slezete ze sedla, tak se chce pást? To je přece rozpolcený tvrzení :) Takže když nejde venku dobře ani na ruce, nepolezu mu přece na záda...
Podle mě slézt z koně není prohra. Kůň, který se dostane do stresový situace, ač nám vůbec nemusí v tu chvíli vůbec docházet příčina, podstata a vážnost, má prostě problém a je na nás koně uklidnit a pomoct najít řešení.
Jakmile začnu přemýšlet stylem "Co si to vymýšlíš, to teda půjdeš (uděláš)!", abych neztratila ten respekt, že jo, v tu chvíli ztrácím bodíky o to víc.
Jakmile se to takhle rozsype, okamžitě hledat, jak koni dokázat, že když je semnou, nemůže se mu nic stát, a že je semnou někdy i velká zábava, a že respektuju jeho názor.
Takže kůň se někde zasekne...ok, koukám a ptám se proč. Můžu slézt a koně převést z ruky, ve chvíli, kdy se v klidu pohne požadovaným směrem klíďo otočka domu a ukončení "práce"(později znovu nasednout a pokračovat). Ze sedla můžu chtít něco jinýho, v čem si je kůň jistý, za co získá snadno pochvalu, a znovu zkusit co nechtěl před tím. Nebo nabídnout jiný, ale obtížnější směr - jakože oukej, nechceš jít tudy, půjdem tudy a vyškrábat se do 20metrovýho krpálu.
Prostě konflikt "musíš!" ve mě vyvolává pocit, že můj kůň si o mě myslí, že jsem naprostej pitomec.
A co kdo říká nebo zatajuje je úplně jedno, protože každej kůň bude fungovat s každym člověkem jinak.
neverend

XXX.XXX.213.247
Taky si myslím,že kolikrát v tom je prodejce koně vlastně nevinně, ač často obviňován posléze kupujícím z důvodu "neposlušnosti" koně.🙁 Původnímu majiteli kůň mohl fungovat opravdu dobře,ale nový majitel je jiný člověk,možná horší jezdec,méně zkušeností a také zcela nové prostředí.Tedy sorry za OT,ale tazatelka je již stejně UsDU.🙂