Kostnatění vazů koně - kulhání

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.5.2019 20:29
kajunkka

XXX.XXX.16.81

Všem přeji hezký večer, jdu si pro radu ohledně kulhání mé kobyly. Kobyla začala cca před 4 měsíci kulhat na přední nohu, občas kulhala v kroku občas jen v poklusu, od té doby na ní nejezdím. Vzhledem k tomu, že se kulhání nezlepšilo, cca před měsícem se na ni byl podívat vet, který jí udělal rentgen a diagnostikoval kostnatění vazů v koleni. Prý musíme počkat, že to přejde a nejezdit na ní dál. Ovšem už je to měsíc a žádné zlepšení se nekoná.

Kobči dáváme pravidelně alavis, je v režimu 12/8, jakmile trochu bude počasí, pomašíruje do režimu 24/7. Kobyla je ježděna pouze rekreačně, teď půl roku stojí, neskáče, neběhá distanc atp. Nikdy nebyla kutá. Jako příčinu vidím její nervozitu, když je na noc zavřená v boxe - hrabe. Dříve měla pod sebou slámu a pod ní beton, teď už tam má cca od března gumu, nicméně to opět žádné zlepšení nepřineslo.

Má tady někdo, prosím, zkušenost, jak jí nejlépe pomoct popř. jak dlouho se to léčilo jinému koníkovi? Pro lepší upřesnění dávám fotky jejich předních nohou, kde jsou vidět výrůstky.

Budu vděčná za každou radu. Děkuji.

8.5.2019 21:50
Arbora

XXX.XXX.212.221

V tejto situácii by bolo najlepšie zavolať veterinára ortopéda, ktorý vám spraví poriadnu diagnostiku. Na tej ľavej prednej je vidieť nejaký útvar, či to môžu byť skostnatené väzy, nemám tušenie. Ale kým je kostnatenie v akútnej fáze, väčšinou sa s tým niečo robiť dá. Neviem, čo vám k tomu povedal veterinár, ale je možné, že to krívanie je definitívne štádium, kostnanie čohokoľvek málokedy končí happy endom.
A myslím, že kobyla nemá v poriadku ani pravú prednú nohu.

8.5.2019 22:13
Slon Indický

XXX.XXX.254.148

Já trochu nechápu, že kobyla tři měsíce kulhala i v kroku a veterinář tam byl až po těch třech měsících? Píšete, že teď neběhá distanc, a zároveň rekreační režim, byla tedy v minulosti trénována na distanční dostihy? Jinak souhlasím s předchozím, určitě bych zavolala nějakého dobrého ortopeda, který stanoví přesnou diagnózu a prognózu vývoje, kostnatění vazů mi opravdu nezní jako něco, co by mělo přejít po měsíci a dalo se na kobyle dál jezdit. Je možné, že už bude pozdě, náhle vzniklé kulhání je nutné řešit hned, tj ideálně do 3 dnů, 3 měsíce jsou dost extrém, tam cokoli probíhá, je dost pravděpodobně už v chronické fázi. Taky ohledně režimu 24/7 bych se poradila s veterinářem, téměř každý ortopedický problém se řeší klidem v boxe/ co největším omezením pohybu, jinak se dost značně prodlužuje doba léčení.

8.5.2019 22:16
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Prosím, co je režim 12/8? Nikdy jsem se s tím nesetkala. Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.5.2019 22:32

OT: pro zadavatelku, neříkejte koleno na přední noze, koleno je na zadní, to co myslíte je karpus, karpální kloub.(nebo alespoň specifikujte "přední koleno" , ale je to hrozný.)
Ta boule na tom karpu je tvrdá nebo měkká?

9.5.2019 07:44
kajunkka

XXX.XXX.16.81

Zdravím všechny, odpovím s dovolením v jednom příspěvku, kobyla je arab, proto jsem uvedla, že distanc neběží. Běžela ho někdy před 7 - 8 lety, já ji mám dva roky a je jen rekreační kůň. Veterinář byl ortoped - pan doktor Šterc. To kulhání se nejdříve objevovalo přechodně, proto jsme to neřešili. Ohledně režimu - kobyla je prostě od půl 6 ráno venku do 6-8 večerní venku, vzhledem k tomu, že v minulé stáji pro ně režim přes den výběh a v noci box znamenalo, že koně pustili na 4 hodiny na beton, jsem si zvykla používat toto časové upřesnění. A v poslední řadě se omlouvám za názvosloví. Boule je tvrdá.

Pokud máte tip na lepšího ortopeda na Jižní Moravě, sem s tím.

9.5.2019 08:44
jesie

XXX.XXX.145.142

kajunkka napsal(a):
Zdravím všechny, odpovím s dovolením v jednom příspěvku, kobyla je arab, proto jsem uvedla, že distanc neběží. Běžela ho někdy před 7 - 8 lety, já ji mám dva roky a je jen rekreační kůň. Veterinář byl ortoped - pan doktor Šterc. To kulhání se nejdříve objevovalo přechodně, proto jsme to neřešili. Ohledně režimu - kobyla je prostě od půl 6 ráno venku do 6-8 večerní venku, vzhledem k tomu, že v minulé stáji pro ně režim přes den výběh a v noci box znamenalo, že koně pustili na 4 hodiny na beton, jsem si zvykla používat toto časové upřesnění. A v poslední řadě se omlouvám za názvosloví. Boule je tvrdá.

Co zkusit někoho z kliniky? Tam budou jistě ortopedi... Máte to relativně kousek,tak by určitě šel i převoz

9.5.2019 11:44
manitschka

XXX.XXX.203.152

kajunkka napsal(a):

Vsuvka ohledně režimu - označení 12/8 naznačuje, že den má 20 hodin. :-) Většinou se pro boxový režim používá označení 12/12, i když se to v různých stájích a různých ročních obdobích pochopitelně o pár hodin různí.

Jinak pokud jste z JM, odvezla bych kobylu na pořádné vyšetření na kliniku. Budete vědět, ušetříte čas strávený různými pokusy, myslím, že ve výsledku ušetříte i peníze.

9.5.2019 12:36

Já si do teďka myslela, že to za lomítkem je počet dní v týdnu, tedy 7 jako 24/7 to znamená že koník je celý den venku každý den v týdnu.... a že se to vztahuje i na boxované koně , např. 12/7, od sedmi do sedmi do večera každý den v týdnu....edit:že je prostě dvanáct hodin venku.

Myslím, že s karpem u koníka už nic nezmůžete, pokud už začíná růst na úponech vazů kost. Postupně koníkovy ten kloub celý zkostnatí a částečně nebo úplně znehybní-jak je na tom teď, normálně koně ohnou nohu až kopyto k lokti....hlavně nezkoušejte násilím, jen co to volně jde nebo je koníkovi ještě příjemné. Doktor vám k tomu určitě něco řekl....co dál, jaké má koník další vyhlídky.

9.5.2019 15:13
Arbora

XXX.XXX.192.218

Nejako sa mi nechce veriť, že by doktor ortopéd povedal, že kostnatenie väzov prejde a kôň bude potom pojazdný. Nesplietli ste niečo?
Zavolala by som doktorovi a poradila sa, aké sú možnosti. Prípadne teda môžete skúsiť kliniku a iný názor, nie je to nič neobvyklé, že sa diagnózy nezhodnú.

9.5.2019 15:17

Novotvořená kost nikdy nezmizí. To znamená, že co jednou zkostnatí už je nevyléčitelný, neměnný stav.

10.5.2019 16:12
dsj

XXX.XXX.181.86

Tahle nemoc je špatná zpráva. Kobyla má poškozený kloub a bude se to pořád horšit. Tohle často vzniká po pádu nebo přetížením, kdy se poškodí některý z vazů anebo kloub a kloub se začne “viklat” a postupně se deformuje, tělo se snaží poškození látat novou tkání a tím chrupavku v kloubním pouzdru zachránit před úplným zničením. Prvotní příčina proč se to děje je mechanická disbalance v kloubu + asymetrie v postoji + degenerativní změny v kloubu a s tím se podle mého laického názoru nedá nic dělat.
Kobyla vám s největší pravděpodobností v průběhu pár let zkrátí krok a přiklekne, a jak dlouho bude trvat, než bude úplně nejezditelná vám nikdo neřekne – jsou koně který s tímhle fungují v lehké zátěži celý život se střídavými obdobími kulhání, páníčci koně nechají pár dní stát v boxe, neřeší a neví.
U těhle nemocí koně hodně kompenzují, takže je dobré pravidelné odblokování od fyzio (bývá bloklá lopatka a někdy loket na postižené noze + kyčel na protilehlé, ale každý kůň je jiný). Dobré je také hlídat kopyta – vlivem křivého postoje a kompenzace při pohybu se kobyle začnou křivit kopyta a doporučuji pořídit si aspoň rašpli a požádat kováře ať vám ukáže jak kopyto rovnat mezi úpravama, aby se nepomáhalo dalšímu zhoršování postoje a kloubu (na fotce je vidět že kobylka šoupá kopyto přes vnitřní hranu). Také doporučuji krmit kvalitní minerálku + kobylu úplně odstavit od obilnin a jakýkoliv „rychlých“ cukrů (pečivo, jablka, pamlsky, pozor i na moc vydatnou pastvu) – výzkumníci si sice zatím nejsou úplně jistý jaký vliv mají, ale můj názor je, že spíš nepomáhají. Hodně špatná je nadváha, držte kobylu raději přiměřeně hubenější, každé kilo navíc bude muset karp nést.
Co se pohybu týče, podle mě je pro tyhle koně lepší celodenní pohyb, raději v rovném nekopcovatém terénu, s možností vysoce nastlaného přístřešku, kde si můžou na nožku pohovět na měkkém. Jezdit mírně nebo chodit jen na špagátku, samozřejmě ne když kobyla kulhá, v mezidobích kdy nekulhá v úsecích kde kobyla nechce jít její názor respektovat a slézt a vést jí. Jinak pokud ten povrch na kterém máte dělané fotky je její výběh, tak tenhle tvrdý beton je pro jakýkoliv pohyb nevhodný, kobyle spíš ublíží, měla by chodit po rovném, pevném, pružném a otřesy tlumícím povrchu.
Za léčení téhle nemoci můžete vetům platit dlouho a hodně peněz, ale je to neléčitelné a bude se to zhoršovat, snad trochu pomáhá chlazení a přípravky na mírnění zánětu v akutních kulhacích fázích (nemůžu ale potvrdit z vlastní zkušenosti).
Vet vám může udělat přesnou diagnozu, zjistí rozsah poškození, naordinuje léky na mírnění bolesti a zpomalení zánětu, ale nečekejte zázraky, léčit neznamená vyléčit. Možná vám doporučí ortopedické kování, ale já osobně si nejsem jistá jestli má nějaký pozitivní vliv. Na internetu si najděte heslo osteoartroza. Nejsem vet, ale s tímhle jsem se bohužel párkrát setkala, píšu moje postřehy z pohledu laika.

Přidejte reakci

Přidat smajlík