Lisatojava

XXX.XXX.37.30
Ahoj ahoj ahoj lidičky, chtěla bych se zeptat Vás jako poslední záchrany. Mám problém se svojí vysloužilou dostihačkou. Mám ji už 4 roky a poslední dobou při nacválání dává hlavu mezi nohy. Nevyhazuje, nijak nezlobí v jakémkoliv jiném chodu to nedělá. Zuby má udělané, dělá to i s udidlem i bez, záda má v pořádku chiro praktik tu byl. Sedlo sedí a zkoušela jsem i jiná sedla. Žádné zranění nemá zkoušela jsem různé věci, ale už nás nikoho nic nenapadá nedělá to někomu koník také?
Lisatojava

XXX.XXX.37.30
No to jsem taky zkoušela ale ona má opravdu hodně velkou sílu když dá hlavu tak dolů tak ji po dobrém nevytahnu a když cuknu tak vyhodí což chápu
Pobídnout, ať šlape od zadu? Teda jestli neletí... Aspoň to mi radí moje cvičitelky, když se mi kůň sbalí na plece (nedojím mu hubu, dělá to bez mého ručního přičinění) Kůň není ještě dostatečně přiježděný, hledá se, a když se zroluje, tak padne na předek, takže mu musím pobídnout zadek, tím jak se ještě pořádně neunese, tak při zapojení zadku musí dát hlavu do jeho přirozené pozice. Mně tohle funguje, ale je možný, že u vás je problém v něčem jiném...
Lisatojava
napsal(a):
Ahoj ahoj ahoj lidičky, chtěla bych se zeptat Vás jako poslední záchrany. Mám problém se svojí vysloužilou dostihačkou. Mám ji už 4 roky a poslední dobou při nacválání dává hlavu mezi nohy. Nevyhazuje, nijak nezlobí v jakémkoliv jiném chodu to nedělá. Zuby má udělané, dělá to i s udidlem i bez, záda má v pořádku chiro praktik tu byl. Sedlo sedí a zkoušela jsem i jiná sedla. Žádné zranění nemá zkoušela jsem různé věci, ale už nás nikoho nic nenapadá nedělá to někomu koník také?
A vytiahne tú hlavu potom, alebo chce cválať s ňou na zemi? Robí to aj sama, napr na lonži?
Lisatojava

XXX.XXX.38.152
Když ji více pobidnu tak se rozleti jako mačo a nebo vyhodí
kapička
napsal(a):
Tak jí asi něco bolí... Být to mladý kůň nebo kůň, který se teprve priježďuje, tak řeknu, že se neunese (viz můj případ). Ale jestli ji máte už 4 roky a celou dobu jezdíte, tak by až takový problém s rovnováhou mít neměla.
To není tak úplně pravda. Všichni tři mí koně toto dělali. Nejprve v kroku, pak v klusu a nakonec ve cvalu. Je to hodně nepříjemné, člověk najednou nemá před sebou nic.
A tohle trvalo různou dobu u jednotlivých koní. Dva z nich byli ježděni hodně na otěžích a kobyla nebyla ježděna skoro vůbec.
Dle mého se koník snaži najít nejlepší možnou pozici pro to, aby se mu jezdec dobře nesl. A pokud se mu dá čas, přijde sám na to,že nejlíp to jde,když vyklene hřbet. Ovšem než najde tu správnou míru, může nějakou dobu chodit s hlavou až u země.
Správně obsedlý a přiježděný kůň na to přijde s pomocí dobrého jezdce brzo a vezme to za své. Nesprávně ježdění koně nebo koně dostihoví mohou mít problém.
Sisi ale vždyť píšu to samé ( nebo se už fakt neumím vyjadřovat a píšu, jak tatar 🤔)
Ale paní píše, jestli jsem to správně pochopila, že koníka jezdí 4 roky a začal to dělat až teď.
Takže můžu věštit:
1) koně začalo něco bolet
2) koně jezdila majitelka 4 roky špatně a teď po něm začala chtít, aby se nesl sám a hledal si kontakt
3) 4 roky necválali a teď začali a koník se neunese
4) změna udidla
Mě to dělá dospělý kůň, ale přesně vím proč. Byl ježdění za hubu a drezurní práce ( i ta úplně základní) mu nic neříkala. Teď se přes rok přiježďuje a prostě občas neví co se sebou, tak zaleze za otěž a protože furt bojuje s rovnováhou, padne na předek. To je potřeba propobídnout ( lehce, klidně jenom přimlasknout), kůň už ví, že povídka neznamená, že má utéct jezdci z podzadku. Ví, že musí zapojit zadní nohy, jenže k tomu potřebuje hlavu v přirozené poloze, tak ji zvedne. V mém případě je to v podstatě remonta, i když dávno dospělá, která není ježděná super jezdci, takže to jde pomalu, ale kůň tohle dělal vždycky, co ho znám....
kapička
napsal(a):
Sisi ale vždyť píšu to samé ( nebo se už fakt neumím vyjadřovat a píšu, jak tatar 🤔)
Ale paní píše, jestli jsem to správně pochopila, že koníka jezdí 4 roky a začal to dělat až teď.
Takže můžu věštit:
1) koně začalo něco bolet
2) koně jezdila majitelka 4 roky špatně a teď po něm začala chtít, aby se nesl sám a hledal si kontakt
3) 4 roky necválali a teď začali a koník se neunese
4) změna udidla
Mě to dělá dospělý kůň, ale přesně vím proč. Byl ježdění za hubu a drezurní práce ( i ta úplně základní) mu nic neříkala. Teď se přes rok přiježďuje a prostě občas neví co se sebou, tak zaleze za otěž a protože furt bojuje s rovnováhou, padne na předek. To je potřeba propobídnout ( lehce, klidně jenom přimlasknout), kůň už ví, že povídka neznamená, že má utéct jezdci z podzadku. Ví, že musí zapojit zadní nohy, jenže k tomu potřebuje hlavu v přirozené poloze, tak ji zvedne. V mém případě je to v podstatě remonta, i když dávno dospělá, která není ježděná super jezdci, takže to jde pomalu, ale kůň tohle dělal vždycky, co ho znám....
Jo, tak to je. Já to jen napsala jako naprostý amatér. Jen je teď na majitelce,aby zjistila důvod a z toho vycházela.
Jenže bude potřebovat, aby na ni někdo kouknul a to my tu nezařídíme.V ždycky je fajn, když někdo kouká a je schopen hlásit, co vidí.