Dobry vecer,
rada bych znala vase nazory na nynejsi situaci....
Mam pritele a rozhodl se jezdit na koni /konim rozumi,mota se v teto oblasti - ale ze zdr. duvodu doposud jezdit nemohl/ meri 186 cm/95 kg. Rada bych si od vas nechala poradit vhodne plemeno k jeho vysce - neco klidneho na couracky do lesa, hlavni je charakter - zadne zavodni ambice nejsou. Na konikovi bych jezdila i ja - 167 cm, bohuzel muj vysneny hafling /mam rada jejich povahu, odolnost a jistotu v terenu/ nepripada v uvahu. Vyssi CT nechceme.
Kolik by mel mit v kohoutku idealne kun pro vysokeho muze? Je nam jasne, ze konik musi byt i celkove sirsi a mohutnejsi /coz starsi typ hafloše splnuje - ale ta vyska 😏/. Myslim ze i americky kone - mohutnejsi QH ci PH nebo i IC, odpadnou kvuli vysce .... jeste nas napadl chladas - mate s nimi zkusenosti pod sedlem?Frisa nechceme skrze zdravotni problemy, shirak v CR nedostupny....
Dekuju za vase zkusenosti - doposud jsem vysku nemusela nikdy resit - tak se zcela nevyznam.
Budu rada i za pripadny odkazy na chovatele ci farmy.....
186 není pro chlapa žádná nadprůměrná výška, já tolik měřím (ale jsem žena :-) ) a jezdím na normálních teplokrevnících KVH mezi 160-170 cm, žádní obři. Vybírejte koníka na silnější noze, mezi českými / slovenskými teplokrevníky určitě najdete. Chladnokrevníka nebrat, nejsou stavění na nošení vyšší váhy na zádech, byli šlechtěni pro tah.
Pokud s ježděním začíná - doporučila bych někde koníka půjčovat (placené hodiny nebo pronájem) a mezitím se rozhlížet po inzerátech a sondovat po známých. On mohutný, hodný, zdravý kůň v rozumném věku a za rozumný peníz je prototyp ideálního hobby koně a blbě se shání.
Mno já mám 184cm a necelých 70kilo a když to byla mohutná ale menší hannoverská kobylka, tak se mi sedělo dobře, jen si člověk téhle výšky musí více hlídat těžiště při práci. MVDr. Žežulková mi takového koně schválila. Nyní mám pod sedlem 180cm vysokého a echt mohutného valacha, který je překvapivě jemný na pomůcky (když chce), ale ta příjemná obratnost menší kobylky mi malinko chybí.
Ale když seženete koně s dostatečně silnou holení, né moc dlouhým hřbetem, tak by vám i těch 160cm myslím stačilo. Ideální by byl hunter, i ldyž tady se těžko shánějí, nebo něco podobného (třeba šlonzák by byl ideál)
Držím pěsti 😉👍
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dany Lip
napsal(a):
Nějakého ČMB nebo norika. Povahove milí, vahu a výšku by měli splňovat
Chladasi nemají záda na těžká břemena.
Zadavatele, co nějaký slonzak? To jsou mohutni kone na silné holení 🤔
Arkarian
napsal(a):
186 není pro chlapa žádná nadprůměrná výška, já tolik měřím (ale jsem žena :-) ) a jezdím na normálních teplokrevnících KVH mezi 160-170 cm, žádní obři. Vybírejte koníka na silnější noze, mezi českými / slovenskými teplokrevníky určitě najdete. Chladnokrevníka nebrat, nejsou stavění na nošení vyšší váhy na zádech, byli šlechtěni pro tah.
Pokud s ježděním začíná - doporučila bych někde koníka půjčovat (placené hodiny nebo pronájem) a mezitím se rozhlížet po inzerátech a sondovat po známých. On mohutný, hodný, zdravý kůň v rozumném věku a za rozumný peníz je prototyp ideálního hobby koně a blbě se shání.
Dekuji za reaci ;) takze konik kolem tech 160cm je na Vasi vysku adekvatni? To je mile potesujici:) To nam zase rozsiri okruh hledani,prima:)
Ano, pritel bude chodit k nam do staje na pravidelne lekce pod trenerem. Koupi mame v planu cca za rok,rok a pul- zatim vsak chceme pomalu monitorovat trh. Ja byla rozhodnuta jit do haflinga - ale pritelovo prani zacit po operaci konecne jezdit mi to zhatilo:-D tak jsme na zacatku..... Toho chladase se prave bojim z toho duvodu, ze na pravidelnou praci pod sedlem neni uplne staveny:(
Jinak je nam jasne ze mame v planu koupit hoooodne zadane a nedostupne zbozi - ale za charakter jsme ochotni hodne priplatit :) Tak snad se nam postesti .....
Kdyz uz se to tady resi, tak bych se zeptala, jestli tu nekdo jezdi na irskem cobovi. Me se toto plemeno moc libi a chtela bych ho do budoucna jako rodinneho konika pro sebe a deti. Jen rekreacni jezdeni. Akorat ja mam 180 cm a 70 kg a vetsina nabizenych koni je kolem 145-155 cm. O haflingovi jsem taky premyslela, i na jednoho chodim jezdit, ale pro deti mi prijdou dost palicati.
Krasavice Carevna
napsal(a):
Kdyz uz se to tady resi, tak bych se zeptala, jestli tu nekdo jezdi na irskem cobovi. Me se toto plemeno moc libi a chtela bych ho do budoucna jako rodinneho konika pro sebe a deti. Jen rekreacni jezdeni. Akorat ja mam 180 cm a 70 kg a vetsina nabizenych koni je kolem 145-155 cm. O haflingovi jsem taky premyslela, i na jednoho chodim jezdit, ale pro deti mi prijdou dost palicati.
Kdyby 145-155, spíš 140-145 cm a to je fakt málo... Ale když by se vám podařilo najít tinkera nad 150 cm, tak to je podle mé zkušenosti v pohodě. Znám takového ( překvapivě neprodejný 😀), a když na něj sedne 180 cm chlap, tak to blbě nevypadá, zvlášť ve westernovém sedle to vypadá úplně normálně.