Nejlepší řešení je prostě počkat, až bude sedlo padnoucí. Pokud je sedlo úzké, cpát něco pod něj ho ještě zúží, pokud má špatný tvar polštářů, stejně nic nepomůže. Ten týden přeci není tak dlouhá doba, abyste to bez ježdění nevydržela, pokud si koně otlacite, nebudete jezdit třeba dva měsíce nebo i půl roku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak si s ním běžte zaběhat. Kůň se dá opohybovat i jinak, než pod sedlem nebo na lonži.
Kůň, který nemá absolutně žádnou jinou možnost pohybu než pod sedlem nebo na lonzi je chudák, a spíše než nové sedlo potřebuje zodpovědnou majitelku, která mu zajistí ustájení, kde se dostane do výběhu, a to každý den. Pohyb je pro koně základní potřeba, pokud mu nemůžu dopřát pohyb ve výběhu, nemám si koně pořizovat.
Lunet
napsal(a):
To není tak lehké pod sedlo proste musí alespoň 1x proto se ptám co pod to, práce krok, klus abych mu alespoň trochu ulevila. Když nepůjde tak pak děla bordel a lonzovat každý den je nesmysl zkratka a prostory na to aby se mohl někde sám volbě pohybovat nemáme
Nesmysl. Snižte KD a až budete mít sedlo, postupně opět zvyšujte. Co byste dělala, kdyby měl zranění, neslučitelné s pohybem? Taky byste musela řešit a nejezdila.
Nepadnoucí sedlo na koně nepatří, navíc, když o tom víte! Jediné omluvitelné dávání korekční dečky je, když vám kůň trochu spadne ze svalů v důsledku nějaké přestávky,ale jinak mu sedlo pasuje. Pak dáte dečku,kterou po nasvalení opět odděláte.
Co je to za novou módu, nepadnoucí cajky řešit nějakými náhradami a udělátky? Když si koně zkazíte, budete ho horko těžko napravovat. Je lepší dělat vše správně hned napoprvé.
Lunet
napsal(a):
To není tak lehké pod sedlo proste musí alespoň 1x proto se ptám co pod to, práce krok, klus abych mu alespoň trochu ulevila. Když nepůjde tak pak děla bordel a lonzovat každý den je nesmysl zkratka a prostory na to aby se mohl někde sám volbě pohybovat nemáme
Na to je nejlepší rada toho koně raději vůbec nemít, když na něj nemáte podmínky.

Lunet
napsal(a):
Dobrý den, špatně nám sedí sedlo děla nám most co nejlépe pod nej dat aby se dalo jezdit? Koník nemůže stát a pan sedlář nám nové sedlo pasuje ale bude nejdříve za týden hotové . Dekuji za rady .
Dečka tlumící gelová ACAVALLO uprostřed zesílená, ale než to pořídíte, budete mít dle vašich slov sedlo padnoucí.........tak jestli se vám to vyplatí.

sisi58
napsal(a):
Nesmysl. Snižte KD a až budete mít sedlo, postupně opět zvyšujte. Co byste dělala, kdyby měl zranění, neslučitelné s pohybem? Taky byste musela řešit a nejezdila.
Nepadnoucí sedlo na koně nepatří, navíc, když o tom víte! Jediné omluvitelné dávání korekční dečky je, když vám kůň trochu spadne ze svalů v důsledku nějaké přestávky,ale jinak mu sedlo pasuje. Pak dáte dečku,kterou po nasvalení opět odděláte.
Co je to za novou módu, nepadnoucí cajky řešit nějakými náhradami a udělátky? Když si koně zkazíte, budete ho horko těžko napravovat. Je lepší dělat vše správně hned napoprvé.
No sisi na omluvu by jsme se měli zamyslet, jak se to dělalo dřív---- jedno sedlo, 3 koně a udělátky se to neřešilo, padne- nepadne, teď se to alespoň někdo snaží občas něčím řešit....
napsal(a):
No sisi na omluvu by jsme se měli zamyslet, jak se to dělalo dřív---- jedno sedlo, 3 koně a udělátky se to neřešilo, padne- nepadne, teď se to alespoň někdo snaží občas něčím řešit....
Jo, jenže dřív byli všichni koně skoro stejní, velké ČT, se sedlem s dvojkovou komorou.
Pak býval v oddíle jeden menší koník či poník a sem tam něco štíhlejšího, plňas či polokrevník. Takže většina sedel pasovala všem. Navíc se dosti používala vojenská sedla.
Co si pamatuji, byli koně více odření od špinavých, zkroucených podbřišníků, než otlačeni od sedla. Ale i to se stalo, když se shrnula podsedlovka.
Je fajn, že je teď možnost kvalitních korekčních deček, jen jestli to není zneužíváno právě pod hrubě nepadnoucí sedla.
Verun to je fakt. Nějaké opocení se neřešilo, když se kůň odřel, dostal pod sedlo leda kus vyříznutého molitanu, případně nafasoval bok. Ale nevzpomínám si, že bychom vůbec řešili nějaké otlaky, ty odřeniny vznikly spíš když se pomuchlala plátěná dečka. Možná jsme tehdy u nás měli nějaká "unifikovaná" čétéčka, že jim padlo jedno sedlo :-)
Přiznávám, že taky používám gelovku. Ale kvůli týdnu bych nic nevymýšlela a počkala si na docpané sedlo.
Tohle sedlo co mu nesedí nosil sedělo mu jenže nasvalil a tak jsme řešili ihned jiné , ale i tak se ptám pouze koníka nechci pod tím trápit ale je to trochu magurek, vybeh má chodíme lonz ale nemůže chodit každý den na lonz to nechci , pouštním ho do haly vybehat , ale sedlo řeším dle vašich názoru jsem usoudila ze si tu chvíli radši počkám mate pravdu. I bez sedla se dá jezdit . Co se týká krmné dávky tak energetické krmeni nemá máme müsli je to plnokrevník a nemůžeme oves ani ječmen nebo nám hrabe. Jen jsem se ptala jestli se to dá nějak provizorně na jedno ježdění vypodlozit nechtěla jsem vás nijak pohoršit o koníka se snažím starat co nejvíce jak jsem začala pozorovat ze sedlo co mu padlo a bylo na nej napasovane mu nesedí tak jsem hned řešila a máme jiné uen je u sedlare a bude ve čtvrtek nejdříve . Teď má stejne pauzu měli jsme zubare tak má procházky na ruce a asi to nechám bez práce úplně bude to tak nejlepší aspoň si odpočine od ježdění ( normálně jezdíme 3x-4x v týdnu) . Dekuji vám všem za rady .
O koníka se opravdu snažim starat jak nejlépe umím jak jsem si všimla ze sedlo co padlo je jak se říká přestalo být to pravé ořechové tak jsem řešila jiné zkoušeli jsme různé typy sedel, nasvalil mi zada a tak má hned jinou hezčí stavbu zad, 24.5. Jsem mu hned zařídila i fyzio. Nemusíte být hned zle já se jen ptala jestli to jde něčím podložit sedlo co mu sedelo ale z důvodu presvaleni sedět přestalo jestli se to do toho čtvrtka by něco dalo, ale usoudila jsem ze nejlepší budou procházky a volnost v hale.
Lunet
napsal(a):
O koníka se opravdu snažim starat jak nejlépe umím jak jsem si všimla ze sedlo co padlo je jak se říká přestalo být to pravé ořechové tak jsem řešila jiné zkoušeli jsme různé typy sedel, nasvalil mi zada a tak má hned jinou hezčí stavbu zad, 24.5. Jsem mu hned zařídila i fyzio. Nemusíte být hned zle já se jen ptala jestli to jde něčím podložit sedlo co mu sedelo ale z důvodu presvaleni sedět přestalo jestli se to do toho čtvrtka by něco dalo, ale usoudila jsem ze nejlepší budou procházky a volnost v hale.
Rozhořčení všech pramení z toho, že jednak vás nikdo nezná, nevíme čeho jste,kvůli ježdění, schopná a pak také z toho, že tu je co chvíli problém s koňmi např s bolavými zády, či s najednou vzniklými problémy s ježděním. Obojí může být z nepadnoucího sedla.
Proto se tu na vás vrháme, ať nejezdíte a počkáte. Už rozumíte? Vlastně jste to schytala za ty, co špatné sedlo nepoznají, či neřeší. Nebylo to nic osobního.
Tak pokud máte k dispozici halu, tak si můžete s koněm hrát ze země i tam včetně třeba kavalet. Jestli zvládáte skákání ve volnosti, tak se toho uzavřeného prostoru dá využít. A nebo prostě zaměstnat hlavu něčím jiným, možností je spousta, od Parelliho her po tu pozitivku, určitě ostatní napadnou další aktivity.