Uživatel s deaktivovaným účtem

Bohužel se v mém okolí množí případy jezdců naprosto bezohledných k nejezdeckému okolí. Prosím zamysleme se nad tím, že když na jednu stranu voláme po ukřižování neznalců krmících koně ve výběhu, tak prostě zároveň nemůžeme jezdit po polích (ani po okrajích, ty koně to prostě sešlapou, co je na tom k nepochopení), nechávat koně běhat navolno mimo výběh a neuklizené hromady trusu v obci. Kdo neumí sesednout, odhrnout ho*no do škarpy a nasednout, nemá jezdit.
napsal(a):
Bohužel se v mém okolí množí případy jezdců naprosto bezohledných k nejezdeckému okolí. Prosím zamysleme se nad tím, že když na jednu stranu voláme po ukřižování neznalců krmících koně ve výběhu, tak prostě zároveň nemůžeme jezdit po polích (ani po okrajích, ty koně to prostě sešlapou, co je na tom k nepochopení), nechávat koně běhat navolno mimo výběh a neuklizené hromady trusu v obci. Kdo neumí sesednout, odhrnout ho*no do škarpy a nasednout, nemá jezdit.
Hovniska odklízíme, někdy sice až za 30 minut (než sesedat na hlavní cestě a trhat skupinu koní, je bezpečnější dojet do stáje a z ní to jít uklidit). Je fakt, že minulou středu jsme jeli po cyklostezce a bylo na ní v cca 2 km asi 6 hromad (přitom stačilo skopnout do příkopu) a to jsem se styděla za neznámého koňáka.
Zas ale koně nechám i proběhnou na volno, zvláště hříbě. Žijeme na vesnici a nevidím nic špatného když nechám koně na volno ve vesnici (jakože za humny, nebo v proluce). Koně mají zájem o trávu, vždycky říkám, že maso nežerou, proto neútočí. Je to podívaná, když se rozhodnou "divočit". Ale vždycky stojím někde poblíž a když vidím babku co se bojí, jdu jí naproti a rozptyluji obavy řečí. No vždyť žijí na vesnici, zvířata sem patří. To bych asi nikdy nenapásla, když mám někdy 2, jindy 5 koní a každého by někdo držel. Už si zvykli staří i mladí, zas občas obtěžují hříbě...
Z naší vesnice se stal satelit u krajského města. Lidé z paneláků mají divné manýry. Třeba si prosadili obecní vyhlášku, že pes se může po vsi pohybovat jen na vodítku, nebo s náhubkem. (pouští psa až na polňačce, tam ať plení zvěř).
Tak nechávám psa na volno ve vesnici. Někdy kvůli němu musí zpomalit auto a to pak říkám, že je dobré jezdit pomaleji, co kdyby to bylo děcko... A náš pes je klidný, neútočící - hrabe si myši doma na zahradě.
Zas všechno se musí s citem a rozumem. Ustupovat křiklounům, tak už koně nemám (protože jsou potencionálně nebezpeční, smrdí a vydupávají trávu atd.) Pes by ze dvorku nevylezl. Děcka jen tak na hřiště, jinak pouze s dozorem.
Zas znám starého sedláka, kterého napomínal jiný chlap ze vsi, ať si uklízí koblihy za koněm. A on mu odpověděl, že je na něj milý a že mu za to hnojivo nemusí nic platit a pokud ho nechce, že jiný si ho rád lopatou seškrábne do předzahrádky. (jo je to o úhlu vidění, taky pamatuji jak v mém dětství jezdil po vsi jediný koňský povoz a o kobyláky na ulici byla bitka)
No a jízda po poli - taky se mi to stalo. Protože jsem se dostala do situace, že cesta skončila (byla rozoraná, i když tam měla být), nebo je cesta zamčena závorou. To pak jdu i porostem, sice se snažím alespoň kolejovým řádkem... Jenže bychom se tady mohli dostat do situace, že se do krajiny s koněm nedostaneme (majitel a pronajímatel nejvíce polností v našem okolí je z Rakouska - oplocenky, závory, příkopy přes cestu ...)
Pipilota
napsal(a):
Hovniska odklízíme, někdy sice až za 30 minut (než sesedat na hlavní cestě a trhat skupinu koní, je bezpečnější dojet do stáje a z ní to jít uklidit). Je fakt, že minulou středu jsme jeli po cyklostezce a bylo na ní v cca 2 km asi 6 hromad (přitom stačilo skopnout do příkopu) a to jsem se styděla za neznámého koňáka.
Zas ale koně nechám i proběhnou na volno, zvláště hříbě. Žijeme na vesnici a nevidím nic špatného když nechám koně na volno ve vesnici (jakože za humny, nebo v proluce). Koně mají zájem o trávu, vždycky říkám, že maso nežerou, proto neútočí. Je to podívaná, když se rozhodnou "divočit". Ale vždycky stojím někde poblíž a když vidím babku co se bojí, jdu jí naproti a rozptyluji obavy řečí. No vždyť žijí na vesnici, zvířata sem patří. To bych asi nikdy nenapásla, když mám někdy 2, jindy 5 koní a každého by někdo držel. Už si zvykli staří i mladí, zas občas obtěžují hříbě...
Z naší vesnice se stal satelit u krajského města. Lidé z paneláků mají divné manýry. Třeba si prosadili obecní vyhlášku, že pes se může po vsi pohybovat jen na vodítku, nebo s náhubkem. (pouští psa až na polňačce, tam ať plení zvěř).
Tak nechávám psa na volno ve vesnici. Někdy kvůli němu musí zpomalit auto a to pak říkám, že je dobré jezdit pomaleji, co kdyby to bylo děcko... A náš pes je klidný, neútočící - hrabe si myši doma na zahradě.
Zas všechno se musí s citem a rozumem. Ustupovat křiklounům, tak už koně nemám (protože jsou potencionálně nebezpeční, smrdí a vydupávají trávu atd.) Pes by ze dvorku nevylezl. Děcka jen tak na hřiště, jinak pouze s dozorem.
Zas znám starého sedláka, kterého napomínal jiný chlap ze vsi, ať si uklízí koblihy za koněm. A on mu odpověděl, že je na něj milý a že mu za to hnojivo nemusí nic platit a pokud ho nechce, že jiný si ho rád lopatou seškrábne do předzahrádky. (jo je to o úhlu vidění, taky pamatuji jak v mém dětství jezdil po vsi jediný koňský povoz a o kobyláky na ulici byla bitka)
No a jízda po poli - taky se mi to stalo. Protože jsem se dostala do situace, že cesta skončila (byla rozoraná, i když tam měla být), nebo je cesta zamčena závorou. To pak jdu i porostem, sice se snažím alespoň kolejovým řádkem... Jenže bychom se tady mohli dostat do situace, že se do krajiny s koněm nedostaneme (majitel a pronajímatel nejvíce polností v našem okolí je z Rakouska - oplocenky, závory, příkopy přes cestu ...)
Tak ti nevím, ale uklízet po sobě kobylince mi přijde normální a pokud někdo ze sousedů chce hnůj, může se zastavit ve stáji. Aspoň u nás ve "vsi" už se místní o hnojivo s lopatkou fakt neperou a naopak mají na toto téma dost řeči (turistická lokalita), takže jezdíme s odpadkovým pytlem a po vsi máme pár lopat na místech, kde to jde skopnout do příkopu.
jazzinka
napsal(a):
Tak ti nevím, ale uklízet po sobě kobylince mi přijde normální a pokud někdo ze sousedů chce hnůj, může se zastavit ve stáji. Aspoň u nás ve "vsi" už se místní o hnojivo s lopatkou fakt neperou a naopak mají na toto téma dost řeči (turistická lokalita), takže jezdíme s odpadkovým pytlem a po vsi máme pár lopat na místech, kde to jde skopnout do příkopu.
Však já jsem to uvedla jako postoj starého sedláka s koněm (však píšu, že si ty bitky pamatuji jako děcko - tehdy taky předzahrádky vypadaly jinak - do důchodu se chodilo v celkem aktivním věku atd.) Prostě jsou vesnice v horní dolní, kde si lidi zametají i obecní chodník a krajnici, prostě automaticky, aby bylo čisto, tam pak i ten kobylák zmizne.
No a v turistických oblastech - no kobylák na stezce lesem v Jeseníkách mě teda neurazí. Zatím co na asfaltové úzké cestě v lese u krajského města mi dost vadí (prostě vycházkové místo pro mraky lidí). Tím myslím, že je potřeba s citem pro situaci.¨
A samo že doporučuji uklízet.
Já se přiznám, že po okraji pole jezdíme. S vědomím pronajímatele polí (stejně tam má řepku ) . Ono když každý rok z remízku, kam se v pohodě jezdec na koni vešel, nějak záhadně zmizí asi tak jedna brázda, tak nám u Prahy zbyde vyjížďka" jedu po silnici, jedu po betonu, jedu po štěrku, hurá louka s pěšinkou, honem zaklusat zacválat, konec, otočka, jde se domů, štěrk, panelka, silnice, kde jezdí autobusy, občas kamiony a řidiči lítaj jak blázni.
Asi záleží na vesnici. u nás na vesnici (Krkonoše) jezdí družstvo s kravským hnojem a siláží, pravidelně jim to odpadává na zem, takže nějaký koňský bobek se ztratí. My teda vesnicí nejezdíme a když už, tak to zkopneme do příkopu. Kůň na volno by asi šel taky a případný útěk koně se řeší omluvou a flaškou. I když na sebe jeden malý zemědelec s druhým nasazujou a špičkujou se, tak si při sklizni půjčujou techniku a navzájem si jezdí s traktorem pomáhat. Tam je to fakt vesnice se všemi klady a zápory
Jezdím v jedné lokalitě 12 let a všímám si, jak ubývají letité polní cesty. Nejdřív zemědělec zakrojí do dvoustopé cesty tak, že už tam auto neprojede, zbyde tam pěšinka pro chodce. Za pár lety už to zorá až k hustému křoví, takže tam není nic. A to se týká i těch, co jsou vyznačené v mapách, včetně jedné turisticky značené. Výletníci tam pak znovu prošlapují cestičku v hluboké orbě. V takovém případě nemám žádné zábrany jezdit při kraji pole, abych navázala na trasu.
Zrovna tak se snažíme udržovat nějaké remízky (cizí), aby úplně nezarostly a dalo se projet.
Nic není černobílé. Někteří zemědělci jsou sami proti sobě, že neudržují cestičky, nikdo by jim pak po poli nehamtal.

Ubývání cest a cestiček na zemědělské půdě má dle mě jasnou příčinu a tou jsou dotace. Dnes se pozemky skenují pomocí dronů a za každých pár udupaných cm stát krátí dotace. Je pak tedy logické, že se jich zemědělci snaží zbavovat.
napsal(a):
Ubývání cest a cestiček na zemědělské půdě má dle mě jasnou příčinu a tou jsou dotace. Dnes se pozemky skenují pomocí dronů a za každých pár udupaných cm stát krátí dotace. Je pak tedy logické, že se jich zemědělci snaží zbavovat.
Nechápu, jak mu dají dotace na něco, co je v mapě jako cesta (i když v katastru třeba ne).
Tak na poli je rozhodující zda je cesta zanesena v katastru (je potom i povinnost ji obnovit). Jenže je i hodně polních cest dočasných, prostě se zemědělci hodilo mít ji tam 5 let, protože tam měl přilehlé porosty jahod k samo sběru, pak si ji rozorá a co mu po tom, že jste si na ni zvykli - v pořádku, je jeho a na jeho. Ale ty zapsané v katastru by zůstat měli a mají být průchozí (na jízdu na koni Vás mohou vykázat).
Jiná věc je když se cválá po poli. Mnoho jezdců nechápe rozdíl mezi strniskem a podzimním porostem (jedno jestli vymrzající meziplodina, řepka, pšenice). Na bezorebce nepoznají nic a dupou si po čem chtějí. (jinak cval po poli nedoporučuji kvůli dírám od hlodavců).
Taky hodně populární je kapitolka romantických fotek koní v řepce, metajícím ječmenu, svazence... (do svého liliového záhonu by koně jen tak nedali)

Naďa3
napsal(a):
Nechápu, jak mu dají dotace na něco, co je v mapě jako cesta (i když v katastru třeba ne).
O těch také není řeč.
napsal(a):
O těch také není řeč.
Ale o nich já píšu.
Například tahle cesta s turistickou modrou stezkou:
https://mapy.cz/s/3sgAH
je na jednom úseku zaoraná a přerušená.
Na katastru jsem si našla, že je obecní a zemědělci vůbec nepatří.
Na úřadu je jim to jedno.
Je potom zločin, že si ji znovu lidi i jezdci vyšlapou?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Naďa3
napsal(a):
Ale o nich já píšu.
Například tahle cesta s turistickou modrou stezkou:
https://mapy.cz/s/3sgAH
je na jednom úseku zaoraná a přerušená.
Na katastru jsem si našla, že je obecní a zemědělci vůbec nepatří.
Na úřadu je jim to jedno.
Je potom zločin, že si ji znovu lidi i jezdci vyšlapou?
Najděte si ve veřejném LPIS jak je zakresleny blok, a stezujte si na agentuře SZIF, máte li pocit, že to tak být nemá.
Až budu v důchodu a budu mít čas na psaní stížností ohledně asi tak 20 cest v nejbližším okolí, tak to udělám. V tomto okolí většina polí patří různým církvím, jsou pronajata, řepka, kukuřice atd., nájemcům je jedno, jak krajina bude v budoucnosti vypadat.
Jen jsem chtěla poukázat na to, že pokud po kraji pole chodí lidi a jezdí koně, pokaždé neznamená, že jsou bezohlední a nechtějí chodit po cestě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Naďa3
napsal(a):
Až budu v důchodu a budu mít čas na psaní stížností ohledně asi tak 20 cest v nejbližším okolí, tak to udělám. V tomto okolí většina polí patří různým církvím, jsou pronajata, řepka, kukuřice atd., nájemcům je jedno, jak krajina bude v budoucnosti vypadat.
Jen jsem chtěla poukázat na to, že pokud po kraji pole chodí lidi a jezdí koně, pokaždé neznamená, že jsou bezohlední a nechtějí chodit po cestě.
Pak nekomentuje dotace.
Já třeba také jezdím po polích,protože mi nic jiného nezbývá..nemám tu žádnou louku nebo les,jen pole vedle pole...díky tomu,že majitelem polností je místní Agrocom a dělají v něm rozumní lidé,mám to naštěstí povoleno..v rámci nějaké vzájemné pomoci a slušnosti si vycházíme vstříc..já mohu jezdit po polích za podmínky,že budu jezdit ve vyjetých kolejích či po kraji pole a já jim zase na oplátku pomáhám,když jim utečou krávy(ať už s koněm nebo bez),zahlásím,když je nějaká zraněná nebo zaklíněná apod.,protože každý den chodím ke svému zvěrstvu kolem jejich ohrad nebo na vyjížďky..když s koněm jedu po vesnici(po jakékoliv,ne jen po naší),tak každého pozdravím a když někdo požádá,nechám ho koně pohladit,protože ani já nebyla jiná,než jsem koně vlastnila a toužila pohladit každého,kterého jsem viděla.Co se úklidu bobanů týče,s tím mám vystaráno,protože kobyla to zásadně drží až domů,aby to venku nemohla náhodou pustit .
Takže ano,snažím se být slušná..ale na oplátku by měli být slušní ostatní lidé...takže když někoho pozdravím,čekám slušnou odpověď..když nepozdraví,tak mu řeknu,ať si nas.re...když někdo bude schválně lítat dronem nad ohradou a nalétávat na koně,sestřelím mu dron kamenem...když mi parchanti z vesnice budou ničit ohrady,nebudu se bavit ani s nima,ani s jejich rodičema..a pak o mě můžou ve vesnici vyprávět,že jsem namyšlená koňařka..je mi to jedno..člověk,respektive v tomto případě koňák,se o slušnost může snažit,ale pokud je to jen jednostranné,časem ho to otráví..
neverend

XXX.XXX.213.247
Pro mě to byl šok po návratu do rodné vlasti.Strašně se chování lidí zhoršilo a pravda a láska určitě nezvítězila.Lidi lžou jak když tiskne,závidí jeden druhému nos mezi očima a mluvené slovo je kolikrát podobné obsahu záchodové mísy po pozření projímadla.😂 Vůbec už neplatí podání ruky a čestné slovo je pouze vaše hloupost že jste mu uvěřili.Staršího člověka pustit sednout byla za mě samozřejmost.Čili to se netýká vůbec koní a koňáků,ale je to nešvar skoro celé společnosti.
Já teda nevím, meifi, ona ta slušnost by měla být oboustranná, ne? Jezdím MHD a vidím dost příkladů nevrlých, neslušných či přímo agresivních starších lidí, chápu, že mladí nebudou z těchto příkladů slušní. Stačí vidět, pokud už někdo pustí staršího člověka sednout a ten ho sjede na tři doby, že není tak starý. A cca minulý týden jsem viděla starší dámu, jak úplně bezdůvodně sprostě vyjela na slečnu, protože měla boty, které se jí nelíbily.
A já sama často zažívám fenomén, že dámy ve věku zhruba 50 let, které by asi chtěly pustit sednout, žádají "slušně" tím, že se nahrmou těsně k sedačce, zamlaskají a obrátí oči v sloup...
Ne, absolutně se nedivím mladým lidem, že po této zkušenosti nepustí sednout nikoho, slušnost totiž chybí v celé společnosti a mnohdy i té velebené starší generace o to víc.
Jo tomu já říkám ta míra. Odhadnout kde koně pustím a kde ne.
Je to stejné jako s agresivními lidmi - kdy říci důchodci, že úctu je potřeba vzbuzovat, ne vyžadovat. (ta nejaktivnější osoba v kostele je u nás stará pana co pracovala na sekretariátu svazu československo sovětského přátelství a snaží se hýbat všemi i farářem, každý na ni nadává ale jenom za rohem, do očí jí to nikdo z vrstevníků neřekne a mladší taky ne)
A vlastně je to jako se vším. Když se neozvete o svoje, tak veřejný prostor si zabere ten nejhlučnější hulvát. (silnější pes mr**) Proto občas prostě dělám věci s koňmi tak jak potřebuji (bezpečně) a na řeči odpovím pokud možno co nejtrefněji (na vsi víte kde to koho tlačí).
Ono s tou slušností je to takové "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Většinou jsou nejvíc citliví na zacházení právě ti, kteří si v interakci s druhými lidmi servítky neberou.
Udělat si nepřátele ze sousedů (a vůbec z lidí) zvládne každej blbec. Docela dlouho jsem si říkala, jak je nespravedlivé, že někdo má za sousedy samé fajn lidi, zatímco jiný jednoho demen.ta vedle druhého. Až po čase mi docvaklo, že problém není v těch sousedech.
A x krát se mi stalo, že jsem byla před některými lidmi varována, že s nima nelze vyjít, a když jsem je poznala osobně, nebyl vůbec žádnej problém.
Já vám nevím, slone indický - jsem taky dáma ve věku zhruba 50 let a pořád ještě mám pocit, že jsem to já, kdo by se měl zvedat, když nastoupí někdo starší
Arogantní baby byly, jsou a budou to není žádnej novodobej fenomén. Naštěstí většina mladých rozlišuje,nehodnotí podle nich celej zbytek populace seniorů a sedat normálně pouští...a ti, co nerozlišujou, tak z těch rostou právě ty arogantní mlaskající báby
neverend

XXX.XXX.213.247
Slon Indický
napsal(a):
Já teda nevím, meifi, ona ta slušnost by měla být oboustranná, ne? Jezdím MHD a vidím dost příkladů nevrlých, neslušných či přímo agresivních starších lidí, chápu, že mladí nebudou z těchto příkladů slušní. Stačí vidět, pokud už někdo pustí staršího člověka sednout a ten ho sjede na tři doby, že není tak starý. A cca minulý týden jsem viděla starší dámu, jak úplně bezdůvodně sprostě vyjela na slečnu, protože měla boty, které se jí nelíbily.
A já sama často zažívám fenomén, že dámy ve věku zhruba 50 let, které by asi chtěly pustit sednout, žádají "slušně" tím, že se nahrmou těsně k sedačce, zamlaskají a obrátí oči v sloup...
Ne, absolutně se nedivím mladým lidem, že po této zkušenosti nepustí sednout nikoho, slušnost totiž chybí v celé společnosti a mnohdy i té velebené starší generace o to víc.
Jéé a víte kolikrát už jsem dostal od starších lidí sprďáka já?😂 Mockrát,ale to musíte mít pevně nastavené společenské hranice,za které prostě nepůjdete.Oplácet neslušné chování stejným způsobem k ničemu nevede.Pokud mi důchodce zrovna nešťourá hůlkou v oku ve snaze mě oslepit,tak se klidně omluvím a to byste možná byla překvapená jak tohle lidem bere vítr z plachet.🙂 Promiňte,děkuji,rád jsem vás poznal a na další setkání se moc těším jsou slova mocná a začít s tím musíte Vy.Nesmíte startovat na první šlápnutí a oplácet stejnou mincí.Já osobně jsem MHD jel naposled před rokem 89.😂 Tak nevím co se tam děje.
neverend

XXX.XXX.213.247
Terven
napsal(a):
Ono s tou slušností je to takové "jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá". Většinou jsou nejvíc citliví na zacházení právě ti, kteří si v interakci s druhými lidmi servítky neberou.
Udělat si nepřátele ze sousedů (a vůbec z lidí) zvládne každej blbec. Docela dlouho jsem si říkala, jak je nespravedlivé, že někdo má za sousedy samé fajn lidi, zatímco jiný jednoho demen.ta vedle druhého. Až po čase mi docvaklo, že problém není v těch sousedech.
A x krát se mi stalo, že jsem byla před některými lidmi varována, že s nima nelze vyjít, a když jsem je poznala osobně, nebyl vůbec žádnej problém.
Já vám nevím, slone indický - jsem taky dáma ve věku zhruba 50 let a pořád ještě mám pocit, že jsem to já, kdo by se měl zvedat, když nastoupí někdo starší
Arogantní baby byly, jsou a budou to není žádnej novodobej fenomén. Naštěstí většina mladých rozlišuje,nehodnotí podle nich celej zbytek populace seniorů a sedat normálně pouští...a ti, co nerozlišujou, tak z těch rostou právě ty arogantní mlaskající báby
Ano,mám skvělé sousedy a to až tak moc,že po přivezení pejsany z útulku jsem milou Belinku měl ráno po mém odjezdu u sousedů vlevo a odpoledne po návratu z práce u sousedů vpravou.😂 Sdíleli jsme jí takhle asi měsíc a pak už se ustálila konečně doma.A těch rad co všechno musím udělat s takouvou útěkářkou a že ohradník a Decenského zavolat 4x za večer a 5x ráno.😂 To jsem se dočetl na diskuzi o psech.Samozřejmě jsem šel zase cestou času a trpělivosti.🙂 Díky skvělým sousedům má chronická útěkářka domov a milujícího páníčka.Jsem šťastný člověk a štěstí přeji i druhým."Naprděnci" jsou lidé nešťastní a ve skutečnosti je mi jich líto.Takhle žít musí být "za trest".😐
Máme tu paradox kdy lhář mluví o tom jak tu lidi lžou 😂 inu, Čech jako poleno no. Na špičku nosu nevidí.
Sem mrcha, v autobuse zarytě sedím dokud předemnou opravdu někdo nekolabuje k zemi, lidi kolem sebe vždy bedlivě sleduji. Sedadlo vedle sebe blokuju batohem a taškou, dokud opravdu není autobus plně narvaný. Cítím se za to zle? Hm ani ne. Je to jen sedadlo v autobusu.
Nevím kdy se to ve mě zlomilo, možná ve chvíli co mě vedle sedící dědek popadl za ruku a doslova mě vyhodil ze sedadla se slovy 'vypadni a pusť sednout tady paní!' (autobus pořád ještě poloprazdnej)... Nebo když na mě jiný postarší djentleman řval, proč jsko stojím u toho sedadla a ať ho pustím- držela sem místo kamarádce po operaci kolena a berlema.
Nebo divadlo, které jsou lidé vyššího věku schopni zahrát na zastávce před kauflandem, když ještě pět minut před tím do vás netrpělivě naráželi košíkem u pokladen, rvali se j s k tygři o zlevněnou mouku a olej a předháněli se kdo bude u pokladen první. No a najednou se z nich před trolejbusem stanou trosky vysáté těžkým životem a člověk by jim nejraději předal skupinového Oscara za nejlepší herecký výkon.
Nutno dodat, že si nikdy nesedam na sedadla určena pro invalidy a právě starší lidi, a lezu vždy co nejdál to v buse jde, to eliminuje většinu lidí o berlích a apod. a samozřejmě očividně nemohoucího člověka pouštím automaticky. Ale jinak, v autobuse plným normálních lidí s normální kondicí nevstavam.
A zase co je to slušnost jako taková? Každý má jinou představu, každý má jiné mantinely. Mě přijde nanejvýš neslušné, když mě v létě otravují zdejší Iránští 'studenti' při odchodu z bazénu. Protože i když na mě vždy mluví slušně, nejsou nijak vulgární či tak, tak vím, že tam stepujou u toho bazénu schválně a vytipovávají si holky co z něj odcházejí pryč aby je oslovili, byť slušně.
Koňskej koblih na štěrkovce v lese, nebo na silnici u vesnice uprostřed lesů a polí která čítá deset baráčků, to skopavam do příkopu jen přímo v obci... Jízdu po poli chápu jako nevhodnou, i když pokud opravdu jinak není zbytí tak chápu že člověk projede, se 'vší slušností' tedy po okraji, nebo ve vyjezdene cestě a opatrně. Ideálně se možná zeptá.
Pokud jde o louky... Tam to za takový problém nevidím. Kor u nás, kde víc škody na louce nadělá divočák než tenkonohý kůň
Slon Indický
napsal(a):
Slušný člověk je slušný bez ohledu na věk. Ovšem zjistila jsem, že stářím se špatné vlastnosti u lidí ještě zhorší. Stáří není zásluha. A že by lidi stářím moudřeli?
Lidi v MHD nepouštím ani stary, ani tehotny. Kdyz jsem jednu pani odmitla pustit, protoze bych ji bud poblila nebo omdlela (nejspis oboje), dostala jsem pojev, ze ONA ma endoprotezu, misto toho, aby se zeptala slusne pana sediciho vedle. Kolikrat mi prijde, ze lidi berou hned vsechno jako utok na svoji osobu, jako by je vsichni chteli poskodit, okrast... Ale u tech konaku znam taky pripady, co jsou pohorseny z chovani zemedelce, kteremu se nelibi, ze mu chodi pres louku a nechaji tam kone chvilku popast...ono kdyz tam jdou kazdy den s peti konmi na pul hodiny, tak mu toho na seno moc nezbyde. Zvlast ted, kdyz je sucho. Ale pro konaky to je "jen kousnuti". I konaci maji co dohanet co se slusnosti tyce.
neverend

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
Máme tu paradox kdy lhář mluví o tom jak tu lidi lžou 😂 inu, Čech jako poleno no. Na špičku nosu nevidí.
Sem mrcha, v autobuse zarytě sedím dokud předemnou opravdu někdo nekolabuje k zemi, lidi kolem sebe vždy bedlivě sleduji. Sedadlo vedle sebe blokuju batohem a taškou, dokud opravdu není autobus plně narvaný. Cítím se za to zle? Hm ani ne. Je to jen sedadlo v autobusu.
Nevím kdy se to ve mě zlomilo, možná ve chvíli co mě vedle sedící dědek popadl za ruku a doslova mě vyhodil ze sedadla se slovy 'vypadni a pusť sednout tady paní!' (autobus pořád ještě poloprazdnej)... Nebo když na mě jiný postarší djentleman řval, proč jsko stojím u toho sedadla a ať ho pustím- držela sem místo kamarádce po operaci kolena a berlema.
Nebo divadlo, které jsou lidé vyššího věku schopni zahrát na zastávce před kauflandem, když ještě pět minut před tím do vás netrpělivě naráželi košíkem u pokladen, rvali se j s k tygři o zlevněnou mouku a olej a předháněli se kdo bude u pokladen první. No a najednou se z nich před trolejbusem stanou trosky vysáté těžkým životem a člověk by jim nejraději předal skupinového Oscara za nejlepší herecký výkon.
Nutno dodat, že si nikdy nesedam na sedadla určena pro invalidy a právě starší lidi, a lezu vždy co nejdál to v buse jde, to eliminuje většinu lidí o berlích a apod. a samozřejmě očividně nemohoucího člověka pouštím automaticky. Ale jinak, v autobuse plným normálních lidí s normální kondicí nevstavam.
A zase co je to slušnost jako taková? Každý má jinou představu, každý má jiné mantinely. Mě přijde nanejvýš neslušné, když mě v létě otravují zdejší Iránští 'studenti' při odchodu z bazénu. Protože i když na mě vždy mluví slušně, nejsou nijak vulgární či tak, tak vím, že tam stepujou u toho bazénu schválně a vytipovávají si holky co z něj odcházejí pryč aby je oslovili, byť slušně.
Koňskej koblih na štěrkovce v lese, nebo na silnici u vesnice uprostřed lesů a polí která čítá deset baráčků, to skopavam do příkopu jen přímo v obci... Jízdu po poli chápu jako nevhodnou, i když pokud opravdu jinak není zbytí tak chápu že člověk projede, se 'vší slušností' tedy po okraji, nebo ve vyjezdene cestě a opatrně. Ideálně se možná zeptá.
Pokud jde o louky... Tam to za takový problém nevidím. Kor u nás, kde víc škody na louce nadělá divočák než tenkonohý kůň
No hlavně že ty děláš tedy dobrou reklamu tomu "češství".😂 Vychovával tě vůbec někdo někdy v dětství? Takže paní třeba 70-ti letou nepustíš sednout?
Fascinuje mě docela jak tady lidi brečí nad bobkama na vesnici na cestě. Teď si představte, že nám mezi paneláky projíždí POLICAJTI s koněma a nějaké hovna na chodníku opravdu neřeší.
Bych chtěla pak vidět všechny vás rejpaly jak budete poučovat policajta jak nosit pytlik na bobky. 😂
Neříkám že se nemají skopávat na bok, ale docela mě baví tyto stížnosti když by lidi měli být radši že si mají za co hnojit záhonky.
jazzinka
napsal(a):
Lenacio pokud ten prví odstavec o MHD myslíš vážně, tak je to fakt smutné. No těším se, až ti v 50 odejdou klouby a budeš s berlema stepovat nad podobnou omladinou, co se to v ní "jednou zlomilo".
Až na to, že člověka o berli bych pustila bez zeptání, což sem také napsala (vy fakt nečtěte) . I když nevím jak by se o berlich dostal na moje oblíbené sedící místo, kde sedím vpodstatě vždycky... vzadu v trolejbusu, kde je jednak schod nahoru , a jednak je tam sklo před dveřmi, člověk o berlich se tam nedostane, vyzkoušeno na vlastní kůži se zvrtlym kotnikem... Proto tam taky sedím, vy filtruje to většinu lidí, kteří si raději sednou vepředu než aby se drali dozadu.
neverend
napsal(a):
No hlavně že ty děláš tedy dobrou reklamu tomu "češství".😂 Vychovával tě vůbec někdo někdy v dětství? Takže paní třeba 70-ti letou nepustíš sednout?
Já si na češství nehraju. Kdyby jo, moje odpověď by byla, že by záleželo na tom, koho volila ve volbách.
V dětství jsem byla vychovávána, a samozřejmě vím co bych "měla" dělat, neznamená to ovšem, že to dělat chci. A dělám maximum pro to, abych nemusela... 70 léta paní určitě nepoleze celým autobusem až do zadní části jen abych ji já musela pustit. Sedím zásadně u okna, nikdy jinde, k sedícím lidem do uličky si nesedám, a sedám si zásadně úplně dozadu, nejlépe na sedalo před zadními dveřmi, jak je tam dělící sklo a sedí se v protisměru... To je moje místo, skoro jako Sheldon... Nicméně, kdyby si nebyl línej a četl, tak bys zjistil následovné:
"Nutno dodat, že si nikdy nesedam na sedadla určena pro invalidy a právě starší lidi, a lezu vždy co nejdál to v buse jde, to eliminuje většinu lidí o berlích a apod. a samozřejmě očividně nemohoucího člověka pouštím automaticky."
neverend

XXX.XXX.213.247
lenacia
napsal(a):
Já si na češství nehraju. Kdyby jo, moje odpověď by byla, že by záleželo na tom, koho volila ve volbách.
V dětství jsem byla vychovávána, a samozřejmě vím co bych "měla" dělat, neznamená to ovšem, že to dělat chci. A dělám maximum pro to, abych nemusela... 70 léta paní určitě nepoleze celým autobusem až do zadní části jen abych ji já musela pustit. Sedím zásadně u okna, nikdy jinde, k sedícím lidem do uličky si nesedám, a sedám si zásadně úplně dozadu, nejlépe na sedalo před zadními dveřmi, jak je tam dělící sklo a sedí se v protisměru... To je moje místo, skoro jako Sheldon... Nicméně, kdyby si nebyl línej a četl, tak bys zjistil následovné:
"Nutno dodat, že si nikdy nesedam na sedadla určena pro invalidy a právě starší lidi, a lezu vždy co nejdál to v buse jde, to eliminuje většinu lidí o berlích a apod. a samozřejmě očividně nemohoucího člověka pouštím automaticky."
Stát nademnou starší člověk(nemyslím tím o měsíc),tak bych ani sedět nevydržel.Do vlaku a autobusu mě před asi dvěma roky vytáhla taková jedna "kamarádka" ze stáje.Jestli bych nechtěl jet do Prahy na střelecký ostrov k poníkům.Super výlet a vzhledem k odéru kterým jsme nasákli u poníků,bylo kolem nás v autobuse cestou zpět celkem volno.😂Tak jsem nikoho ani pouštět sednout nemusel.Já ještě celkem nahlas "vždyť tak hrozně nesmrdíme,ne?".😂 Ta byla rudá až za ušima busem od té doby jsme už nikam nejeli.
Lenacio četla jsem dobře - že si pro jistotu rovnou dáváš na sedačky tašky, aby se k tobě náhodou nikdo nepřiblížil, že si sedáš co nejdál, pokud "to jde", že "bedlivě" pozoruješ okolí... Takže pokud je "Sheldonovo" místo vzadu obsazené, zůstaneš stát nebo si sedneš víc vepředu? Pokud jsou přední místa pro hendikepované obsazená, znamená to pro tebe, že starší mají smůlu a nemá jich jezdit tolik najednou? Poznáš na každém, jak se cítí, i když nemá zrovna přímo berle? K těm důchodcům - mám babičku na hranici soběstačnosti. Nákup zvládne, protože se vybičuje. Jakmile má mentálně "splněno", odpadne. Cestou domů se chytá zdí a má vytipovaná místa, kde si může odpočinout na rantlu výlohy, aby těch 350 m vůbec zvládla.Jo, z tvého pohledu to zjevně hraje, aby mohla někoho zvednout..
Já se snažím k okolí chovat tak, jako ke svým příbuzným - pustila bych sednout vlastní mámu, i když není zrovna "očividně nemohoucí"? Pak nemám důvod nepustit jakoukoliv jinou ženu. Některá s díky odmítla s tím, že brzy vystupuje, ale fakt se mi nestalo, že by byl někdo touto nabídkou dotčený.
PS: ty dvě nemilé zkušenosti z prvního příspěvku, co tě "zlomily", se udály na tvé oblíbené zadní sedačce?
neverend

XXX.XXX.213.247
jazzinka
napsal(a):
Lenacio četla jsem dobře - že si pro jistotu rovnou dáváš na sedačky tašky, aby se k tobě náhodou nikdo nepřiblížil, že si sedáš co nejdál, pokud "to jde", že "bedlivě" pozoruješ okolí... Takže pokud je "Sheldonovo" místo vzadu obsazené, zůstaneš stát nebo si sedneš víc vepředu? Pokud jsou přední místa pro hendikepované obsazená, znamená to pro tebe, že starší mají smůlu a nemá jich jezdit tolik najednou? Poznáš na každém, jak se cítí, i když nemá zrovna přímo berle? K těm důchodcům - mám babičku na hranici soběstačnosti. Nákup zvládne, protože se vybičuje. Jakmile má mentálně "splněno", odpadne. Cestou domů se chytá zdí a má vytipovaná místa, kde si může odpočinout na rantlu výlohy, aby těch 350 m vůbec zvládla.Jo, z tvého pohledu to zjevně hraje, aby mohla někoho zvednout..
Já se snažím k okolí chovat tak, jako ke svým příbuzným - pustila bych sednout vlastní mámu, i když není zrovna "očividně nemohoucí"? Pak nemám důvod nepustit jakoukoliv jinou ženu. Některá s díky odmítla s tím, že brzy vystupuje, ale fakt se mi nestalo, že by byl někdo touto nabídkou dotčený.
PS: ty dvě nemilé zkušenosti z prvního příspěvku, co tě "zlomily", se udály na tvé oblíbené zadní sedačce?
Nevím,ale asi si někteří nedovedou představit,že klidně zítra bude on sám ten co bude potřebovat pomoc,či třeba jen pustit sednout.🙁 Jsou naštěstí ještě i lidi,kterým nemusí nikdo říkat a kteří se nabídnou sami.Nedávno jsem takhle pomáhal odemknout paní její vlastní branku u domu.Nedokázala se prostě trefit klíčem do zámku.Nám to připadá jako malichernost,ale ona u toho skoro brečela.🙁 Po cestě dál jsem tak přemýšlel až budu taky jednou v jejím věku,tak možná netrefím ani k té brance.
jazzinka
napsal(a):
Ano dávám, nemám ráda, když je v buse ještě místo a někdo si sedne ke mě. Už několikrát se mi mimo jiné také stalo, že sem pak byla obtěžována. Takže dávám tašky pryč až ve chvíli kdy je bus plný abych uvolnila místo.
Z konce jinak ne, tyhle situace se mi staly na sedadlech uprostřed.
Pokud je moje místo obsazené, sednu si vzadu jinam, vždy však pouze do prázdného místa u okna. Nikdy nesedím u uličky, pokud jde o MHD. Takže když není volno, stojím a sleduju zda se neuvolní.
Život v lázeňském městě má výhodu v tom že máš lidi různých zdrav. situací na očích furt. Můžu říct že sem i několikrát pomáhala lidem v parku, které ostatní míjeli a ignorovali že jen třeba sedí a odpočívají, a přitom jeden pán měl infarkt... Ale prostě v autobuse ráda sedím.
A proto si sedam až dozadu, na místo, kam většina starších lidí ani nechce protože se tam nenasouká a vždy jedině u okna, protože vstávat obvykle musí lidi do uličky (tuk tuk na nos) a když místo vzadu není (jedná se asi o čtyři řady sedaček) tak si obvykle ani nesednu.
Takže pokud se ti ty situace staly uprostřed, tak to s tím "stáním, když vzadu není místo" nebude tak horké... Zajímavé, že já jsem podobnou situaci nikdy nezažila ani neviděla - asi se naštěstí většina lidí zvedne dřív, než na ně musí někdo vyvinout nátlak.
Jako chápu, že občas má člověk blbý den a tváří se, že starší lidi nevidí. Ale mít to jako dlouhodobý program... holt je "slušnost" příliš neurčitá hodnota.
jazzinka
napsal(a):
Takže pokud se ti ty situace staly uprostřed, tak to s tím "stáním, když vzadu není místo" nebude tak horké... Zajímavé, že já jsem podobnou situaci nikdy nezažila ani neviděla - asi se naštěstí většina lidí zvedne dřív, než na ně musí někdo vyvinout nátlak.
Jako chápu, že občas má člověk blbý den a tváří se, že starší lidi nevidí. Ale mít to jako dlouhodobý program... holt je "slušnost" příliš neurčitá hodnota.
Jelikož se mi to stávalo uprostřed, vyvinula sem si program sezení vzadu. Mluvíme tu o rozmezí 10 let během které sem si vybudovala svoje zvyklosti.
Autobusem sem začala, po ukončení střední školy, aktivně znovu jezdit až poslední dva roky, kdy sem změnila práci a jelikož teď pracuji v lázeňské zóně, nechci platit za vjezd autem... A zatím mi muj program funguje perfektně, nemusela sem vstávat ani jednou, jen občas uvolňuji místo když je plno, ale nevstávám.
Jojo, slušnost je neurčitá hodnota, prostě v autobuse ráda sedím a nejraději u okna... Můžete mi to mít za zlé, můžete si myslet absolutně cokoliv. Protože ano, slušnost je neurčitá hodnota... Zde je to jasné vidět, stačí jen špetka sobeckosti, a zbytek už nikoho nezajímá... Že sem nespočetněkrát pomohla maminkám a kočárky do či ven z autobusu, že sem poskytla první pomoc při úrazu kluka na kole, že sem volala záchranku pro člověka a infarktem, pomohla zmatené starší paní na Kolonádě dostat se zpátky na hotel kde byla ubytovaná (ne vážně... V prosinci chodila po Kolonádě v pantoflích a očividně pyžamových kalhotech a všichni ji míjeli s těžkým nezájmem...) ale nechci uvolňovat místo v autobuse tak to to anuluje 😁
neverend

XXX.XXX.213.247
Už vidím toho svatého Petra u nebeské brány až tam dorazí Lenacie.Hele za tu kolonádu jednoznačně patříš do nebe,ale ten batoh v tom autobuse..😂
Krasavice Carevna
napsal(a):
Ja vylozene batohy a tasky na sedadlech miluju, buh vi kde se to valelo po zemi mezi vajgly a flusanci a pak si to nekdo soupne vedle sebe na sedacku, aby si k nemu nahodou nikdo neprisedl.
Tak to u mě nehrozí, protože vždy zásadně koukám na zem. Protože flusance a vajgly nesnáším a můj nový batoh sem snad někde na zemi mimo domov a práci neměla. Nope... Podlaha doma, sedačka nebo můj klín v buse a koberec v práci. Pak ještě zadní sedadlo auta... To bych byla víc koncernovaná některými spolucestujícími než mým batohem. 😉

Já jsem si jako mladší kupovala do dálkového autobusu místenku, k oknu, abych neměla ty spasitelské sklony někoho pustit sednout, tuto možnost má každý- koupit si místenku....jinak zážitek: důchodce , co si vyndal zubní náhradu a začal jí vylizovat...
Městskou nejezdím, u nás se dá všude dojít a 15-20 minut. autobusem je to skoro to samé.a většinou mám s sebou psa.
Moznost koupit si mistenku ma sice kazdy, ale ne kazdemu dojde, ze vlaky uz davno nejsou prazdne a ze kdyz se mu zachce jet v Pa odpoledne z Prahy, bez mistenky bude rad za stani v ulicce u zachodu. Nedavno jsem takhle na svou mistenku poustela duchodce, bylo mi ho lito.
Jinak sockou cestuju hodne a lide jsou vetsinou uplne v pohode. Celkove bych netvrdila, ze slusnost se vytraci. Vlastne nemusim takove ty reci, jak driv to bylo skvele a blizni blizniho miloval. Spis si lide jen vic videli do talire a tak se o neco vic hlidali...
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak a máme se chovat slušně i tady..Nejen na koních a v autobuse.😂
neverend

XXX.XXX.213.247
Jen jsme se nepochopili... Já rád píši abstrakně a i vícevýznamově. Proto mi zdejší moc nerozumí. Na pochopení musí být na druhé straně stejně chápající člověk.😐 Přeci jsem nenapsal že něco někomu přeji.. Jen zkrátka v životě jsem se již setkal se situacemi, kdy se zkrátka některé věci asi tomu "nahoře" nelíbí a trestá je celkem krutě.To je celé a teď snad už je to psané jednoduše bez abstrakce a dalších možných významů.🙂