Výpovědní lhůta,nevyhovující podmínky ze strany ustajovatele
Anglický plnokrevník19Sima

XXX.XXX.51.230
Dobrý den,
mám dotaz na Vás co s tímto zkušenosti máte...
Mám nyní koně v rodinné stájí. Dle smlouvy ustajovatel nesplňuje podmínky, např. neomezený přístup k nezávadné vodě(věčně vodu já nebo jiný majitel jiného koně doplňujeme). Box je v příšerném stavu- hrozí zranění... upozorňuji na to každý den a nic se neděje. Teď mi můj kůň začal utíkat za ohradu, pro trávu..., jsou v rozdupané, promočené ohradě bez možnosti se nadlábnout alespoň sena. Ve stádě je hřebeček, za kterého majitel neplatí již několik měsíců. Hřebeček ohrožuje všechny, i mě.. kdykoliv po mě vystartuje, skáče po mě..., jejich psi neustále nahání koně v ohradě, těkají po nich a skáčou jim po nohách, klidně i na jízdárně, přiběhne jeden pes a začne otravovat.. naskytl se volný box ve stáji, kde vím, že je o koně krásně postaráno a takovéto problémové koně se vykazují ze stáje, aby neohrožovali lidi a koně, co na stáji jsou. Jak v takovém případě jednat? Ve smlouvě mám dvouměsíční výpovědní lhůtu, a když si koně odvezu hned, jsem povinná uhradit ihned 7000. Jenže to se mi celkem nechce, vzhledem k tomu, jak dlouho na chyby upozorňuji. Prosím nekamenujte mne, kdyby se jednalo o služby, které platím, bez keců si celou výpovědní lhůtu zůstanu, nebo zaplatím, ale tady se mi to teda moc nechce.
neverend

XXX.XXX.213.247
Ta výpovědní lhůta se týká odchodu za normálních podmínek.Vám v podstatě poškozují majetek(koně) a tak bych se sebral a odešel hned i s koněm.Možná bych při protestech zavolal i policii.Kůň je váš majetek a nikdo nemá právo ho poškozovat.Zrovna tak Vás nemůže ohrožovat cizí pes a nebo třeba slon.Ovšem pokud je vše co říkáte pravda pravdoucí.🙂
19Sima

XXX.XXX.51.230
neverend
napsal(a):
Ta výpovědní lhůta se týká odchodu za normálních podmínek.Vám v podstatě poškozují majetek(koně) a tak bych se sebral a odešel hned i s koněm.Možná bych při protestech zavolal i policii.Kůň je váš majetek a nikdo nemá právo ho poškozovat.Zrovna tak Vás nemůže ohrožovat cizí pes a nebo třeba slon.Ovšem pokud je vše co říkáte pravda pravdoucí.🙂
Děkuji ano pravda to je, jinak bych neodcházela, prostředí hezké, jen to vedou špatní lidi, bohužel jsem na to nepřišla hned první den..
neverend

XXX.XXX.213.247
Pak Vás nemá nikdo právo držet na místě,kde jste ohrožovaná a Váš majetek požkozován.🙂 Sežeňte si dva důvěryhodné svědky a poštou pošlete jen doporučeně výpověď smlouvy s body v kterých byla smlouva z jejich strany nedodržena po opakovaném upozornění z vaší strany i s ohrožováním zdraví vašeho i koníka.
Byla bych trochu opatrnější.
Opravdu máte ve smlouvě detailně popsáno že má být voda a seno ve výběhu, kolik hodin bude kůň ve výběhu, jaký box a kolik hodin atd.? To co jeden bere jako automatické, to druhý bere jako věc hodnou příplatku. Např. jsem viděla inzerát na ustájení zdarma, pouze s podmínkou, že dcera ustajovatele bude chodit pomáhat s koněm - bylo to myšleno vážně, jako že poskytne prostor a nic víc za to že dcera bude mazlit koně - jiný by v ustájení čekal i napájení, podestýlku, seno, vodění do výběhu...
Tak co jste si vlastně nasmlouvali - jen místo, materiál, práci?
Zaplatit za 2 měsíce při odchodu - to je jakože než si seženou náhradního koně, je to snaha předcházet náhlým odchodům. Vychází mi z toho 3500 za ustájení - za to moc očekávat nelze, když balík sena stojí 1500 a k tomu podestýlka...
Jinak když dojde na spory, platí to co je napsáno a jednoznačně doručeno (doporučený dopis, email s potvrzením o přečtení), svědkové to může být tvrzení proti tvrzení... Ideální je sporům předcházet, proto že všude je něco (no tak před ježděním psa nalákám na piškot a zavřu ho do boxu, do ohrady budu chodit s tušírkou - sama malinko udělám, než dát tolik energie do stěžování si)
Taky je teď potřeba počítat s tím, že těch 7000,- dluhu ustajovatel předá vymáhací agentuře - budete běhat po právnících.
Nejlepší je domluvit se a ještě to potvrdit písemně.
Když dnes řeknu, že mi vadí např. prasklá prkna v boxu - rovnou se ptám do kdy to opraví, dohodnu nápravu nejpozději na sobotu - potom když to není, mohu v neděli odjet - tedy pokud jsem výhrady napsala i písemně (třeba email s potvrzeným přečtením). A zase hned po opuštění stáje napíšu proč jsem odešla. Je to potom okamžité odstoupení pro neplnění smlouvy. Ten důvod by měl být ale velmi jednoznačně vážný, ne pobíhající cizí pes.
A vždy je lepší diplomaticky se domluvit (u kafe s buchtou, pívo s opíkačkou). Třeba by bylo lépe si připlatit aby to fungovalo... Ale ideálně na rovinu. Není fér podepsat, že dáte o odchodu vědět 2 měsíce předem, nebo zaplatíte za 2 měsíce a pak vymýšlet jak to obejít. Poslechněte si i druhou stranu. Ideálně v klidu a bez rozjitřených emocí (třeba se dozvíte netušené a situaci by pomohlo jednorázově 2000 na materiál a celovíkendová brigáda v 5 lidech + pomoc zbavit se neplatiče). Pro koně taky není stěhování jen tak, je to změna stáda.
Pipilota
napsal(a):
Byla bych trochu opatrnější.
Opravdu máte ve smlouvě detailně popsáno že má být voda a seno ve výběhu, kolik hodin bude kůň ve výběhu, jaký box a kolik hodin atd.? To co jeden bere jako automatické, to druhý bere jako věc hodnou příplatku. Např. jsem viděla inzerát na ustájení zdarma, pouze s podmínkou, že dcera ustajovatele bude chodit pomáhat s koněm - bylo to myšleno vážně, jako že poskytne prostor a nic víc za to že dcera bude mazlit koně - jiný by v ustájení čekal i napájení, podestýlku, seno, vodění do výběhu...
Tak co jste si vlastně nasmlouvali - jen místo, materiál, práci?
Zaplatit za 2 měsíce při odchodu - to je jakože než si seženou náhradního koně, je to snaha předcházet náhlým odchodům. Vychází mi z toho 3500 za ustájení - za to moc očekávat nelze, když balík sena stojí 1500 a k tomu podestýlka...
Jinak když dojde na spory, platí to co je napsáno a jednoznačně doručeno (doporučený dopis, email s potvrzením o přečtení), svědkové to může být tvrzení proti tvrzení... Ideální je sporům předcházet, proto že všude je něco (no tak před ježděním psa nalákám na piškot a zavřu ho do boxu, do ohrady budu chodit s tušírkou - sama malinko udělám, než dát tolik energie do stěžování si)
Taky je teď potřeba počítat s tím, že těch 7000,- dluhu ustajovatel předá vymáhací agentuře - budete běhat po právnících.
Nejlepší je domluvit se a ještě to potvrdit písemně.
Když dnes řeknu, že mi vadí např. prasklá prkna v boxu - rovnou se ptám do kdy to opraví, dohodnu nápravu nejpozději na sobotu - potom když to není, mohu v neděli odjet - tedy pokud jsem výhrady napsala i písemně (třeba email s potvrzeným přečtením). A zase hned po opuštění stáje napíšu proč jsem odešla. Je to potom okamžité odstoupení pro neplnění smlouvy. Ten důvod by měl být ale velmi jednoznačně vážný, ne pobíhající cizí pes.
A vždy je lepší diplomaticky se domluvit (u kafe s buchtou, pívo s opíkačkou). Třeba by bylo lépe si připlatit aby to fungovalo... Ale ideálně na rovinu. Není fér podepsat, že dáte o odchodu vědět 2 měsíce předem, nebo zaplatíte za 2 měsíce a pak vymýšlet jak to obejít. Poslechněte si i druhou stranu. Ideálně v klidu a bez rozjitřených emocí (třeba se dozvíte netušené a situaci by pomohlo jednorázově 2000 na materiál a celovíkendová brigáda v 5 lidech + pomoc zbavit se neplatiče). Pro koně taky není stěhování jen tak, je to změna stáda.
Sama jsem za boxové ustajeni platila 3500 a měla jsem oproti tomu co má zadavatelka luxus. Kůň ráno dostal nažrat spolu se senáží, po dožráni byl vyhozen ven kde byl cely den s přístupem k vodě a další senáži. Měla jsem možnost podívat se do stáje o které je řec, pobavit se s majiteli a ani majitelka nebo její dcera která to tam “vede” nemají nejmenší ponětí o tom jak to má ve staji chodit, vypadat a vůbec co se kolem koni děje. Slečna má sice koně, ale ví o tom velké kulové.
Myslím že když už koně nemají pastvu, nedostávají ven seno aby měli co ztrát a né jen stát a čumet do blba, pak přetrvávají kvůli tomu pásky, nemají vodu a když už tak do vany ve které je probíjí elektřina a box je ve stavu že když si tam kůň lehne a noha mu sjede pod “přepážku” mezi boxy tak si nohu může zlomit. To že majitelka není schopná koupit pořádné seno ale nějakou srajdu nemluvě.To co slečna řeší není otázka jednoho týdne ale dlouhodobý problem. Spíše měl překvapuje že takovou smlouvu vůbec podepsala.
Pipilota
napsal(a):
No ale smlouvu podepsala, tedy ji má dodržet. Je její věc zda ji okouzlila krajina, úsměv majitelky stáje, nebo byla blbá. To neřešme. Nyní je potřeba zařídit se tak, aby ještě půl roku po odchodu neběhala po právnících s tím, že má dluh a rostou jí penále.
No vzhledem k tomu jaký mají přístup k paní která tam má hrebce který je nebezpečný, několikrát už nezaplatila ustajeni, odčerveni, kdy byl ten kůň začervený jako prase, a kováře plus očividně ke kastraci se taky nemá, tak pochybuji že budou řešit ustajeni přes právníka. Ta “stáj” funguje celkově špatně, to by jim u soudu neprošlo.
Antisgarcia
napsal(a):
No vzhledem k tomu jaký mají přístup k paní která tam má hrebce který je nebezpečný, několikrát už nezaplatila ustajeni, odčerveni, kdy byl ten kůň začervený jako prase, a kováře plus očividně ke kastraci se taky nemá, tak pochybuji že budou řešit ustajeni přes právníka. Ta “stáj” funguje celkově špatně, to by jim u soudu neprošlo.
Nejde o soud, nebo podání trestního oznámení. Stačí to předat vymahačské firmě a máte starosti. Řádně svůj odchod opapírovat se jí vyplatí.
Mají tam hřebce, za kterého majitelka dlouhodobě neplatí, takže s tím vymáháním peněz to asi nebude tak horké. Podle mě většina lidí 7000 prostě odepíše jako ztráty a tito ustajovatelé navíc mají sami máslo na hlavě. Nečekala bych, že budou pohledávku vymáhat. V rámci zachování dobrých vztahů v místní koňácké komunite bych se to ale snažila řešit co nejvíc v klidu (pipilota má podle mě ve všech bodech úplnou pravdu).
Jinak co by prošlo a neprošlo u soudu tady nevyřešíme, to totiž opravdu závisí na tom, co mají napsaného ve smlouvě a ne na tom, co si kdo představuje pod pojmem ustájení.
Není mi jasné,proč se zadavatelka do takovéto stáje stěhovala?
Popisované nedostatky se nevyvrbí ze dne na den
Musela vidět rozbité boxy ,nefunkční ohrady ,vypasený plac,to minimálně.
A připadalo jí to fajn ,proč?
Najednou ,podle obsahu druhého příspěvku,zjistí,že prostředí je sice krásné ale nejsou fajn lidé,kteří to tam vedou.Evidentně od desíti k pěti
Pokud je tam skutečně popsaný chaos ,hlad a žízeň ,obtěžující hřebec neplatících majitelů,pobíhající psi a bůhví co ,tak bych prostě naložila svého koně a odjela
Smlouva ,nesmlouva .Taky otázka co je v ní vypsáno ,to nevíme
Uživatel s deaktivovaným účtem

Protože vím, o kterou stáj se jedná, zadavatelce radím, sbalte kone a utíkejte. Dřív než bude nějaký průser...
Pipilota
napsal(a):
Nejde o soud, nebo podání trestního oznámení. Stačí to předat vymahačské firmě a máte starosti. Řádně svůj odchod opapírovat se jí vyplatí.
Souhlasím s ofiko cestou odchodu (písemná výzva k nápravě a poté odstoupení od smlouvy), ale k té vymahačské firmě - ta může tak leda psát doporučené dopisy s výzvou k úhradě, bez rozhodnutí soudu nic víc nezmůže...A co by se mělo řešit trestním oznámením je mi záhadou..
jazzinka
napsal(a):
Souhlasím s ofiko cestou odchodu (písemná výzva k nápravě a poté odstoupení od smlouvy), ale k té vymahačské firmě - ta může tak leda psát doporučené dopisy s výzvou k úhradě, bez rozhodnutí soudu nic víc nezmůže...A co by se mělo řešit trestním oznámením je mi záhadou..
Většinou se řeší úplné blbiny. Člověka vždy překvapí co může slabší mysl vyprodukovat. (obvinění z krádeže kdečeho, klidně i věcí co nikdy nebyly)
Prostě spor je špatně. Je potřeba tomu předcházet jak jen lze.
A vymahačská firma umí být neuvěřitelně otravná, je to její práce. Nejlépe jim svoje postoje dáte na srozuměnou přes právníka (stačí dopisy z kanceláře). Na víc se to vždy vyvrbí s odstupem několika měsíců - zkrátka nic o co by člověk stál.