Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

15.5.2019 02:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Prosím o radu - má někdo zkušenosti s valachem, který se chová jako hřebec?
Koupila jsem krásného 11 letého lipicána - valacha. Je pět let po kastraci. V minulém ustájení žil jen s jedním submisivním valáškem.
Poté co jsem si ho přivezla mi místo radosti začaly starosti. Řekla bych až trápení.
Valach se chová jako hřebec. Věčně ho má venku a obskakuje kobyly. Je velice nepříjemný až agresívní vůči ostatním valachům. Ve stádě si okamžitě vydobyl vůdčí pozici, ostatní koně se podřídili, ale přesto je napadá. Natvrdo odhání valachy od kobyl. Všichni se ho bojí a jsou pokousaní. Přestože před ním utíkají, tak je pronásleduje a kouše. Za kobylou projde úplně vším. Bourá ohrady, protrhává el. ohradníky a po kolenou podléza vše, co neprobourá. Umí si otvírat i dveře, prostě pyskem vezme za kliku a otevře dveře tam i zpátky. Já jsem měla z minulých let zkušenosti, že když některý kůň převezme velení a ostatní se podřídí, tak zavládne klid. Tento kůň však napadne každého, kdo se přiblíží ke kobyle. Člověka zatím ne, ale dneska mi sešrotoval psa. I psy totiž odhání od kobyl.
Zažil jste někdo něco podobného? Myslíte, že je špatně vykastrovaný? Bývalý majitel se dušuje, že při jeho kastraci (v pěti letech) byl přítomný a obě koule držel v ruce. Na netu jsem si našla pojem - "kastrace naveselo". Že je prý možné, že v těle zústane část nadvarlete, která produkuje testosteron a valach se chová potom jako hřebec.
Jak by jste situaci řešili? V současné době už mi vytekly nervy a lipicána jsem oddělila od ostatních koní. Neumím si ale představit, že to bude takto natrvalo.

15.5.2019 07:11
akscha

XXX.XXX.112.169

Zkoušeli jste nabírat krev a měřit testosteron? Pokud ne, začala bych tím, ať víte, jak to skutečně bylo s tou kastrací a můžete se od něčeho odrazit v dalším řešení.

15.5.2019 07:21
Antisgarcia

XXX.XXX.154.94

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím o radu - má někdo zkušenosti s valachem, který se chová jako hřebec?
Koupila jsem krásného 11 letého lipicána - valacha. Je pět let po kastraci. V minulém ustájení žil jen s jedním submisivním valáškem.
Poté co jsem si ho přivezla mi místo radosti začaly starosti. Řekla bych až trápení.
Valach se chová jako hřebec. Věčně ho má venku a obskakuje kobyly. Je velice nepříjemný až agresívní vůči ostatním valachům. Ve stádě si okamžitě vydobyl vůdčí pozici, ostatní koně se podřídili, ale přesto je napadá. Natvrdo odhání valachy od kobyl. Všichni se ho bojí a jsou pokousaní. Přestože před ním utíkají, tak je pronásleduje a kouše. Za kobylou projde úplně vším. Bourá ohrady, protrhává el. ohradníky a po kolenou podléza vše, co neprobourá. Umí si otvírat i dveře, prostě pyskem vezme za kliku a otevře dveře tam i zpátky. Já jsem měla z minulých let zkušenosti, že když některý kůň převezme velení a ostatní se podřídí, tak zavládne klid. Tento kůň však napadne každého, kdo se přiblíží ke kobyle. Člověka zatím ne, ale dneska mi sešrotoval psa. I psy totiž odhání od kobyl.
Zažil jste někdo něco podobného? Myslíte, že je špatně vykastrovaný? Bývalý majitel se dušuje, že při jeho kastraci (v pěti letech) byl přítomný a obě koule držel v ruce. Na netu jsem si našla pojem - "kastrace naveselo". Že je prý možné, že v těle zústane část nadvarlete, která produkuje testosteron a valach se chová potom jako hřebec.
Jak by jste situaci řešili? V současné době už mi vytekly nervy a lipicána jsem oddělila od ostatních koní. Neumím si ale představit, že to bude takto natrvalo.

Nechala bych udělat testy, zkusila si sáhnout zda tam něco sama neucítíte. Bohužel někdy se proste stane že hřebec byl pozdě vylastrován a zůstane mu to v hlavě. Taky jsem tento problem teď řešila s mým 5letým ex dostihákem a kdyby kobyla neodjela do jiné stáje řeším to do teď. Vím že existují injekce které se podávají hřebcům aby nehřebčili, když to nejsou plemenici a chodi špičkové parkury a drezůry, ale jestli vám to vet píchne i valachovi netuším.

15.5.2019 09:14
Arbora

XXX.XXX.192.218

Zažila som podobného valacha, kastroval sa neskoro a vyrastal v stáde so žrebcami, takže bitky o pozície boli denne na programe. Veľmi ťažko znášal každú každú zmenu v stáde, stále niečo riešil. Ani kobyly nebolo úplne jednoduché do jeho stáda pridávať. Najlepšie fungovala dlhá zoznamka cez ohradu. U niektorých to išlo ľahšie- za týždeň, dva. Niektoré stáli za ohradou mesiac. Najlepšie fungovalo stabilné stádo, žiadne zmeny a žiadna konkurencia v podobe mužského elementu. Obávam sa, že takýto kôňv bežnom komerčnom ustajnení nebude fungovať dobre, neustále budete riešiť konflikty, až skončí na samotke.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.5.2019 12:42

No potěš koště. To máte veselo. Nekoupila jste mého :-). Jedná se zřejmě o velmi inteligentního koně, jak už tak lipicáni bývají. Poté co jste ho převezla a zjistil, že má stádo a kobyly, začal zřejmě hájit svá práva. Je nabuzený a neustálený. Snad se trochu porovná, až si zvykne, ale úplně se na to sázet nedá. Jestli je špatně vykastrovaný, těžko říci. Já toho mého nechávala kastrovat ve 13. Vykastrovaný je určitě pořádně, ale v některých věcech je stejný jako před kastrací. Po kastraci jsem ho postupně zvykala na jednoho valacha, submisivnějšího kliďase, což proběhlo relativně bez problémů a rychle. Do stáda jít nemohl, s vůdčím valachem se samozřejmě serval hned a stále řešil a vyvolával nesváry. S kobylami to nejde vůbec dodnes a to je mu 22. Jednu dobu už to vypadalo nadějně, cca. 6 let po kastraci se mi zdálo, že je snese mimo říji, aniž by je zrasoval. Ale nevydrželo to dlouho, zase mu střelilo a tak už má s kobylami definitivně utrum. A co se týká psů, tak ty také masakruje, pokud se přiblíží do jeho teritoria. Jediného koho v boxu toleruje je slepice Vendula, která mu tam chodí snášet vejce do rohu boxu a má nějaké podivuhodné výsady :-).

15.5.2019 14:49
deauville

XXX.XXX.175.69

Tak jestli to bude špatně vykastrovaný jedinec, tak je to pochopitelně jiná liga...

Ale zažila jsem valachy, kteří se chovali jako hřebci, aniž by byla na vině špatně provedená kastrace. Naposledy před rokem k nám do stáje přišel patnáctiletý pura raza espanola, kastrovaný podle majitelky ve 13 letech, dovezený ze Španělska, kde žil buď s hřebci, nebo sám.

Protože přijel v ne moc dobrém výživovém stavu, strčili jsme ho nejdřív do stáda k "handicapovaným" koním. Během dne to tam měl na háku. Skákal na kobyly, ovšem v rámci našeho stájového koloritu (ostatní valaši taky občas skáčí na kobyly v říji), ne nijak nadměrně. Ale začal kobyly hlídat a masakrovat ostatní valachy, kteří se ho báli, ale nebylo jim to nic platné, prostě na ně útočil bez ohledu na to, že ho nijak neprovokovali.

Pomohlo nám, že jsme ho přeřadili do druhého stáda mezi mlaďochy (smíšené stádo), kde se svou strategií nepochodil ani u kobyl, ani u valachů. Ve druhém stádě ho hodně srovnali, až nám ho bylo líto, tam fakt dostal, i když spíš psychicky než fyzicky. Ale jakmile se vrátil do "slabšího" stáda, po čase začal ostatní slabší členy zase šikanovat...

Za mě, pokud to není zdravotní problém, bude k sobě potřebovat někoho dostatečně sebevědomého a duševně vyrovnaného koně, aby se naučil, jak se ve stádě chovat. Jestli to půjde.

Neregistrovaný uživatel

16.5.2019 17:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.15

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No potěš koště. To máte veselo. Nekoupila jste mého :-). Jedná se zřejmě o velmi inteligentního koně, jak už tak lipicáni bývají. Poté co jste ho převezla a zjistil, že má stádo a kobyly, začal zřejmě hájit svá práva. Je nabuzený a neustálený. Snad se trochu porovná, až si zvykne, ale úplně se na to sázet nedá. Jestli je špatně vykastrovaný, těžko říci. Já toho mého nechávala kastrovat ve 13. Vykastrovaný je určitě pořádně, ale v některých věcech je stejný jako před kastrací. Po kastraci jsem ho postupně zvykala na jednoho valacha, submisivnějšího kliďase, což proběhlo relativně bez problémů a rychle. Do stáda jít nemohl, s vůdčím valachem se samozřejmě serval hned a stále řešil a vyvolával nesváry. S kobylami to nejde vůbec dodnes a to je mu 22. Jednu dobu už to vypadalo nadějně, cca. 6 let po kastraci se mi zdálo, že je snese mimo říji, aniž by je zrasoval. Ale nevydrželo to dlouho, zase mu střelilo a tak už má s kobylami definitivně utrum. A co se týká psů, tak ty také masakruje, pokud se přiblíží do jeho teritoria. Jediného koho v boxu toleruje je slepice Vendula, která mu tam chodí snášet vejce do rohu boxu a má nějaké podivuhodné výsady :-).

Jo, tak to mám asi Vašeho dvojníka .
Všem děkuji za odpovědi!
U nás je situace o něco komplikovanější v tom, že jednu kobylku mám úplně slepou. Ta je úplně submisívní a tu "vojížděl" nejvíc. Jak před ním pak už pak prchala (ze začátku mu držela), tak ztrácela orientaci a nabourala do plotu (což se nikdy během let před tím nestalo, slepá už je sedm let). Mám už jí 14 let a mám ji moc ráda, nikdy mi neudělala žádnou špatnost. Mimochodem z dráhy ve čtyřech letech vyřazený klusák. Spolehlivějšího koně jsem nikdy neměla. Klusáci mívají fakt charakter!
Musela jsem teda lipicána oddělit. Mám ho u sebe na dvoře a na zahradě, takže přes stromy na pastviny, kde jsou ostatní koně moc nevidí. Je podstatně klidnější, kůň se vzrušuje opravdu hlavně optickým vjemem.
Blbý je, když někdo zapomene otočit klíčem v brance, protože každou chvíli pyskem bere za kliku. (Doufám, že se nenaučí otáčet klíčem ).
Nikdy před tím mě nenapadlo, že jsou lipicáni vysloveně chytré plemeno, ale asi to tak je.
Kotys - Vy jste mi tedy moc naděje nedodala. Podle toho, co píšete se situace vůbec nemusí zlepšit! Můžu ze zeptat, jaký s ním máte režim? Je pouze boxovaný a do výběhu tedy sám?
Ještě by mě zajímal názor koňáků na právě moje držení slepé kobylky? Rodina mi to dost vyčítá a nutí mě jí dát utratit. Hlavně teď po tom probourání plotu a riziku, které vzniklo, když se dostala na silnici. Kdybych jí dala uspat, tak by se mi částečně vyřešilo držení lipicána. Pokud si nechám jí, tak nejspíš musím prodat lipicána.
Je to hodně těžký rozhodnutí.... Člověk fakt neví, jak se takový slepý kůň cítí.

neverend

16.5.2019 19:38
neverend

XXX.XXX.213.247

Moje koby byla opravdu velká kamarádka s valachem paní doktorky.😂 Tedy jestli se tomuhle dalo ještě říkat "kamarádi".😂 Ten rok se mi nečekaně zvýšila spotřeba dek na koby a lepidlo na textil se stalo mým oblíbeným pomocníkem.

16.5.2019 21:04

neverend napsal(a):
Moje koby byla opravdu velká kamarádka s valachem paní doktorky.😂 Tedy jestli se tomuhle dalo ještě říkat "kamarádi".😂 Ten rok se mi nečekaně zvýšila spotřeba dek na koby a lepidlo na textil se stalo mým oblíbeným pomocníkem.

..pokud vím, tak jste tvrdil že koně nemáte a že vás nezajímají, takže jste tady všem LHAL?

neverend

16.5.2019 22:01
neverend

XXX.XXX.213.247

..pokud vím, tak jste tvrdil že koně nemáte a že vás nezajímají, takže jste tady všem LHAL?

Chameleon netrhejte partu a ignorujte mě.☺️

16.5.2019 22:27

neverend napsal(a):
Chameleon netrhejte partu a ignorujte mě.☺️

..proč jste tady všem LHAL, vylil na všechny škopek hnoje a znovu sem chodíte a na všechny reaguje?

neverend

16.5.2019 23:18
neverend

XXX.XXX.213.247

..proč jste tady všem LHAL, vylil na všechny škopek hnoje a znovu sem chodíte a na všechny reaguje?

Od doby,kdy jsem se poprvé ohradil proti jatkám a dovolil si s některými dalšími věcmi nesouhlasit (útulky) jsem špatný.Někteří mě do toho vlastně i natlačili.Chameleon holt jsem člověk co netvoří na diskuzích slohovky,neříká co se říkat nemá a neumím držet jazyk za zuby když vím, že to pravda není.Každý má svojí pravdu a tady je to odprezentováno každý den a od každého.Já to jenom vyženu do extrému když se tu někdy řeší věci,o kterých vím že pravdou nejsou.

16.5.2019 23:46
koně

XXX.XXX.174.63

Nevím,jaké máte možnosti,ale nešlo by stádo nějak rozdělit ?
Jak píše Deauville,třeba by se s nějakým koněm snesl .
Nebo ho dát jen s valachy?
Ale pokud nerespektuje ohradník,ani ohradu,asi by i to byl oříšek.
Jestli není možnost ho někam zařadit ,nechala bych ho tedy na zahradě.Než se pořád obávat ,co provede
Bude li snášet situaci ,že s koňmi půjde třeba jen pod sedlo ,a pak bude vrácen do svého.
Slepého koně jsem měla ,a jemu to nedělalo problémy,takže jen z tohoto důvodu, bych neutrácela .
Měl ve výběhu,nebo kde to znal ,dost dobrou orientaci .Když byl jinde,spoléhal na člověka,i pod sedlem si nechal "radit"
Byl li vypuštěn ,třeba na jinou pastvinu ,pomalu si obcházel ,načítal a poslouchal ,mapoval situaci .Ohradník asi nějak slyšel,nebo vnímal,vždycky ho respektoval.
On měl celá léta jen jedno oko .A když definitivně oslepl byl starý a hodně klidný,tak se ničeho neděsil a chaoticky neprchal aby si způsobil zranění.
Vaši kobylku asi lipicán vybláznil natolik,že prostě chudák tu orientaci ztratila.A jak jí prudil,neměla čas sledovat ohradník.Myslím,že za normálních okolností se bude zase pohybovat ,jak je zvyklá.
Známá měla slepého koně,který byl navázán na kamaráda ze stáda, a ten mu defakto dělal vodiče.
Jak máte lipicána dlouho?Třeba je ještě šance,že se uklidní.
Vůbec vám vaši situaci nezávidím a držím palce ,aby jste dokázala situaci zvládnout ke spokojenosti

16.5.2019 23:53

V našem ustájní jsou kobyly samostatně a valaši také....aby nedocházelo k bojům o kobyly. S kobylama chodil pouze jeden důchodce.

17.5.2019 06:12

Všem děkuji za odpovědi!
U nás je situace o něco komplikovanější v tom, že jednu kobylku mám úplně slepou. Ta je úplně submisívní a tu "vojížděl" nejvíc. Jak před ním pak už pak prchala (ze začátku mu držela), tak ztrácela orientaci a nabourala do plotu (což se nikdy během let před tím nestalo, slepá už je sedm let). Mám už jí 14 let a mám ji moc ráda, nikdy mi neudělala žádnou špatnost. Mimochodem z dráhy ve čtyřech letech vyřazený klusák. Spolehlivějšího koně jsem nikdy neměla. Klusáci mívají fakt charakter!
Musela jsem teda lipicána oddělit. Mám ho u sebe na dvoře a na zahradě, takže přes stromy na pastviny, kde jsou ostatní koně moc nevidí. Je podstatně klidnější, kůň se vzrušuje opravdu hlavně optickým vjemem.
Blbý je, když někdo zapomene otočit klíčem v brance, protože každou chvíli pyskem bere za kliku. (Doufám, že se nenaučí otáčet klíčem ).
Nikdy před tím mě nenapadlo, že jsou lipicáni vysloveně chytré plemeno, ale asi to tak je.
Kotys - Vy jste mi tedy moc naděje nedodala. Podle toho, co píšete se situace vůbec nemusí zlepšit! Můžu ze zeptat, jaký s ním máte režim? Je pouze boxovaný a do výběhu tedy sám?
Ještě by mě zajímal názor koňáků na právě moje držení slepé kobylky? Rodina mi to dost vyčítá a nutí mě jí dát utratit. Hlavně teď po tom probourání plotu a riziku, které vzniklo, když se dostala na silnici. Kdybych jí dala uspat, tak by se mi částečně vyřešilo držení lipicána. Pokud si nechám jí, tak nejspíš musím prodat lipicána.
Je to hodně těžký rozhodnutí.... Člověk fakt neví, jak se takový slepý kůň cítí.

Režim má den pastva, noc box. Na pastvině má valacha, jako společníka. Když je v pohodě zdravotně, chodí se shagyou, který ho nutí víc k pohybu, když má horší dny, chodí s poníkem. Všechny tři je dohromady dát nechci, protože on pak celý den řeší, jak oddělit poníka, kterého preferuje, od araba. Lítá, všechny honí a kouše a večer pak sotva dojde do stáje. Když je s jedním, je klid.
Přeju, ať také najdete nějaké vyhovující uzpůsobení, pokud tedy opravdu je dobře vykastrovaný.
Ona někdy stačí jen malá změna a ten váš má teď velkou, pokud byl třeba celý život u jednoho majitele a s jedním koněm, bude to opravdu chvíli trvat, než si zvykne.
Vzpomínám, že mého rozhodila každá maličkost. Když jsem byla v komerční stáji, to byl ještě hřebec, přesunuli jsme ho v rámci stáje do jiného boxu a v tu chvíli se začal chovat pod sedlem nervózně. V boxu stejný a pod sedlem jak vyměněný, Spěchal do stáje, byl protivný, nesoustředěný. Nespojila jsem si to. Až když se pak mohl po měsíci vrátit zpět na své místo, byl zase kliďas.
Co se týká slepé kobylky, pokud nemá bolesti a nemá problém s orientací, ostatní ve stádě ji nešikanují, nechala bych si ji. Pokud by ale lipicán na ni naskakoval stále, mohla by mít problémy se zády. Měla jsem hannovera, ten taky obskakoval ve výběhu všechno, ale nebyl ubližný, na rozdíl od lipicána. I tak jsem ho oddělila, protože ho byl kus a některé subtilnější kobyly pak byly chudáci.Známí mají slepého koně asi osm let. Vypadá v pohodě, má společníka a kolem pastviny navěšené šustivé pásky, aby slyšel, kde je hranice.
Přeju vám hodně štěstí, ať to vyřešíte ke své spokojenosti.

17.5.2019 06:45

neverend napsal(a):
Od doby,kdy jsem se poprvé ohradil proti jatkám a dovolil si s některými dalšími věcmi nesouhlasit (útulky) jsem špatný.Někteří mě do toho vlastně i natlačili.Chameleon holt jsem člověk co netvoří na diskuzích slohovky,neříká co se říkat nemá a neumím držet jazyk za zuby když vím, že to pravda není.Každý má svojí pravdu a tady je to odprezentováno každý den a od každého.Já to jenom vyženu do extrému když se tu někdy řeší věci,o kterých vím že pravdou nejsou.

...děkuji....asi jsem od Vás ani jinou odpověď nemohla očekávat........

17.5.2019 08:17
Arbora

XXX.XXX.192.218

Všem děkuji za odpovědi!

Kvôli ich inteligencii a schopnosti učiť sa práve využíva na vysokú školu špnielsku :)
Trochu by mi bolo ľúto uspávať spolahlivého a charakterového koňa kvôli tomu, že je tne nový asociál. NEviem koľko koní máte, ale skúsila by som spraviť dve stáda. Ku klusáčke niečo pokojné,m aby mali dôchodcovia svätý pokoj a lipicána postupne zapojiť do druhého stáda. Kde budú ideálne iba kobyly. Alebo iba valaši.

neverend

17.5.2019 13:10
neverend

XXX.XXX.213.247

Jsem jak v hřebčíně,tak v nynějším ustájení vždy viděl koně rozstrkané do více stád.Považuji to za normální samozřejmost.Nebo to tak všude není? Je tedy pravda,že v obou zmíněných ustájeních byly opravdu velká pastviny a byl tím pádem prostor pro to "rozdělení".

Přidejte reakci

Přidat smajlík