Pipilota
napsal(a):
Podáváš málo informací. Jaký je způsob držení? Věk koní? Jak dlouho je máš? Jak dlouho pozoruješ tento problém? Atd. Čím více vstupních informací, tím pravděpodobnější bude správná odpověď. (teď Ti taky může napsat: ha ha ha, jsi neználek, tak dobře Ti tak ;-) )
Jedné je cca 33, druhé cca 15 a třetí cca 12. Všechny pohromade je mám 6 let, před tím jsem měla jen 2. Vím to už dlouho, jen jsem to nijak neřešila, protože jsem s nimi nikam nejezdila,ale teď bych chtěla zacit, ale jakmile chci nějakou vzít stranou, začne rehtat a je schopna udělat cokoliv, jen aby se dostala za ostatnimi
No to to tahám jak z chlupaté deky...
Takže čeho se vlastně bojíte? Že starou klepne, když jí odejdete s mladýma pod sedlem (na jedné jedu a druhou vedu)? Nebo že když půjde jedna pod sedlem, tak si Tě odloží cestou a jak poběží domů srazí cestou 4 další lidi? Nebo co se vlastně děje? Řehtání a podupávání je přece normální a očekávatelné chování. Zvláště pokud už dlouho nic nedělaly.
Tak jak to je? Necháte je doma v bezpečném boxe se senem a vlastně nic nehrozí, než ten hluk? Nebo to zavání rozmlácením ohrady?
Co takhle začít popásáním na uzdečce..., odcházením a pak po chvilce vracením se...žádná extra práce, radostně a s odměnami...
__kone__
napsal(a):
Jedné je cca 33, druhé cca 15 a třetí cca 12. Všechny pohromade je mám 6 let, před tím jsem měla jen 2. Vím to už dlouho, jen jsem to nijak neřešila, protože jsem s nimi nikam nejezdila,ale teď bych chtěla zacit, ale jakmile chci nějakou vzít stranou, začne rehtat a je schopna udělat cokoliv, jen aby se dostala za ostatnimi
Začít pomalu, postupně, s odměnama. Nedělat si ambice rovnou absolvovat vyjížďku, prostě tu vzdálenost od koní zvyšovat metr po metru nebo krok po kroku, klid odměňovat a skončit vždycky dřív než kůň začne panikařit. Dělat to jakoby mimochodem, nenásilně, ne s cílem, že dneska prostě toho koně dovedu aspoň támhle k tomu sloupu děj se co děj.
Odměny bych zvolila atraktivní - mrkev, chleba anebo bych koně vzala třeba někam za pásku na lepší trávu...to se pak po kamarádech nestejská tolik
A samozřejmě, moc pěkně to jde pozitivkou