10 let jsem nejezdila, předtím docela dost Anglii. Celých 10 let jsem na koni neseděla.
Příští rok dělám zzvj. Prosím nerozebirejte, proč je neposunu, proč nepočkám atd. Prostě je udělat chci a musím.
Moc bych chtěla Western. Co by jste poradili, těch pár měsíců osvěžit a pilovat Anglii nebo se vrhnout na western? Je mi 30, po dvou dětech, roky bez ježdění. No a taky nejsem talent od přírody, vše kdysi jsem musela vydřít.
Já vím, hrají roli finance. Ten western bych mohla jen jednou týdně(jelikož to nemám šanci víc financne dovolit).
Anglii asi 2x, tam to vychází finančně líp.(našla jsem levnější stáj plus bych to střídala s odbornější stájí, takže bych měla najezdeno víc různých koni, víc hodin).
Je reálné za nějakých celkových 35 hodin z anglického 10 leteho neježdění zvládnout western zzvj? Nebo raději mám oprasit a vypilovat, co jsem kdysi už dělala? Srdcem raději western, ale prakticky a reálně to já osobně vidím spíš na Anglii. Co myslíte?
Asi hodně záleží na tom, na jaké úrovni jste byla před 10 lety, pokud to na zzvj nebylo ani tehdy, asi to s ježděním 2x týdně nepůjde, chtělo by to intenzivněji. Výjimka je, pokud budete mít koně absolutního profesora, co to odjede za vás, to by možná mohlo jít, ale to poznáte, až na koně sednete, jak moc jste "zapomněla". Obecně bych řekla, že úroveň zzvj šla dost nahoru, ono už teď dobří koně a trenéři nejsou nedostatkove zboží. Ve westernovém sedle jsem nikdy ani neseděla, tak nemohu soudit.
No spíš bych řekla, že před těmi 10 lety bych to na zzvj snad dotáhla? Nestrašte, že 2x týdně nebude stačit... Bohužel koně profesora mít určitě nebudu. Já popravdě jsem sama zvědavá, co bude, až Sednu do sedla. Průšvih je, že mám respekt že skoků, driv jsem sedala na kde co a zůstalo to ve mě, navíc po dětech jsem opatrnější. No uvidí se na koni.
MišaH.

XXX.XXX.179.122
Taky nechápu proč tak nutně licenci, podle toho co o sobě uvádíte, asi těžko můžete doufat v závodní kariéru a už vůbec ne mít ambice směr trenér apod.
Ve Vaší situaci bych se na celé ZZVJ vy......vždyť ani nevíte jestli western nebo anglii, ale hlavně, že víte kdy děláte zkoušky.
Tohle je přesně otázka, na kterou na netu nikdo nedá odpověď. Nevíme, jak jezdíte (to teď nevíte ani vy), a nevíme, jak v těch stájích trénují a jaké mají koně. Zkuste si ve všech stájích zaplatit tak 5 hodin, zeptejte se na názor trenérů na Vaši licenci a srovnejte si sama pokrok od 1. po 5. lekci a Vaše pocity z tréninku.
Zajímejte se, jestli dokáží v obou stájích připravit úspěšně na zkoušky. Máte na ně už nějaké reference? Viděla jste odchovance na závodech? Sama nejsem žádný extratalent, takže vím, že kvalita trenéra je kritická. Několik let jsem jako mladá holka jezdila denně na vysloužilé S drezuračce a byla párkrát týdně trénovaná její jezdkyní. Trénink mi nesedl a zpětně viděno jsem se naučila asi tolik jako po 20 lekcích pod jiným trenérem. Kdybych v té druhé stáji najezdila tolik jako v té první, jsem teď úplně jinde, což je prostě také potřeba brát v potaz a vyzkoušet si. Což platí obecně pro jakýkoliv trénink, ne jen pro přípravu na ZZVJ.
Podle toho, co píšete bych se na to vykašlala. Pokud to bylo před 10 lety byste to snad udělala (tj žádné zkušenosti třeba z hobby závodů a nejspíše ani pod nějakým dobrým trenérem - ti totiž většinou ty opravdu připravené na zzvj ženou), tak nyní po pár měsících ježdění 2x týdně bez nějakého koně profesora k zapůjčení a respektem že skoků to myslím nepůjde.
Vaši motivaci nevím, vzhledem k jiným příspěvkům to vidím na trenérské ambice v agroturistice, pokud to je tak, doporučím opravdu víc zainvestovat do svého jezdeckého vzdělání, ty zkoušky jsou třeba právě proto, aby netrénoval kde kdo (i když se to stejné děje).
MišaH.
napsal(a):
Taky nechápu proč tak nutně licenci, podle toho co o sobě uvádíte, asi těžko můžete doufat v závodní kariéru a už vůbec ne mít ambice směr trenér apod.
Ve Vaší situaci bych se na celé ZZVJ vy......vždyť ani nevíte jestli western nebo anglii, ale hlavně, že víte kdy děláte zkoušky.
Třeba to potřebuje pro svou novou práci. I na pouhou vyjížďku se zákazníkem, potřebuje licenci, pokud je to za peníze. Zaměstnavatelé licenci požadují. Je to požadavek na zaměstnance pro turistické jízdárny.
Ambice můžete mít jaké chcete, na zzvj vás musí doprovodit garant, který ručí za vaši připravenost a úroveň. Takže chtít je jedna věc, ale pokud nenatrénujete, tak soudný člověk vás tam nevezme. Nebude si dělat ostudu.
Jinak jízda na koni se nezapomíná, záleží kde jste s výcvikem skončila. Čím intenzivněji budete trénovat tím líp. 1x týdně je na nic. 3x týdně minimum pokud jste šikovná. Za rok se to stihnout dá, pokud člověk není úplné jelito a má vhodného koně.
MišaH.

XXX.XXX.191.131
sisi58
napsal(a):
Třeba to potřebuje pro svou novou práci. I na pouhou vyjížďku se zákazníkem, potřebuje licenci, pokud je to za peníze. Zaměstnavatelé licenci požadují. Je to požadavek na zaměstnance pro turistické jízdárny.
Tahle možnost mě taky napadla a přijde mi to teda jako nejhorší možná varianta
Bez praxe, s vlastním strachem a narychlo udělanou licencí jít do toho, že na sebe budu brát zodpovědnost za "rekreační jezdce" na to bych osobně neměla odvahu. Tak snad chce paní opravdu jen začít závodit
MišaH.
napsal(a):
Tahle možnost mě taky napadla a přijde mi to teda jako nejhorší možná varianta
Bez praxe, s vlastním strachem a narychlo udělanou licencí jít do toho, že na sebe budu brát zodpovědnost za "rekreační jezdce" na to bych osobně neměla odvahu. Tak snad chce paní opravdu jen začít závodit
Na to jí stačí "malý" cvičitelák, tedy instruktor turistických jízdáren. Na tu není potřeba mít ZZVJ
Abych pravdu řekla nechápu, proč si potřebujete dělat zzvj.
Chcete li učit/cvičit/pracovat u koní, udělejte si cvičitelák MŠMT a na celou ČJF se vyprdněte. Tu byste potřebovala, kdybyste chtěla jezdit závody, což předpokládám nechcete. Jestli se vám prostě jen líbí westernové sedlo a nehodláte závodit, závěrečnou zkoušku na cvičitelák do turistických jízdáren můžete jet v jakémkoli sedle.
A nebo, jestli chcete profesionálně závodit tak je tu WRC ČR.
Jinak si myslím, že je reálné se za rok naučit jezdit i od naprostých začátků, takže nebudete mít problém 🙂
Tak ano, jde o licenci mšmt. Raději jsem napsala zzvj, přesně kvůli reakcím typu ta je hrozná, jezdit neumí a bojí se a chce učit...
Hlavně a to zdůrazňuju-sama mám děti a sakra si uvědomuji, jaká je to zodpovědnost je někomu svěřit. Velice dobře si uvědomuji odpovědnost za lidi a ano, i očekávání od lidí, když mi budou platit. Já neplanuju neco zanedbat, uspěchat, odbyt! ! ! !
Nejsem tak nezodpovědná, nechci to šít horkou jehlou. Uvědomuji si svou teď konkrétní jezdeckou situaci. I odpovědnost za lidi atd atd.
Na vysvětlení, proč spěchám- naskytlo se mi místo v kurzu , který je už příští rok a chci mít všechny papíry v pořádku. vše nachystané, potvrzené. Nejde o to rychle udělat mšmt a hurá podnikat. My s mužem to plánujeme do budoucna, až děti povyrostou. Chci jen mit v pořádku papíry a dál se jezdecky vzdělávat, pomalu chystat zázemí.. nemáme ani vrácené pozemky , které jsou v pronájmu, tak se nebojte, že mi hned tak nějaký zákazník padne do ruky. Jen by se mi ohromně ulevilo , mít cvičitelák v kapse. Protože kdybych vrazila peníze do přípravy a mšmt by se třeba zrušilo/nebylo místo/onemocnela bych/ prostě mě by psychicky moc ulevilo , mít to v pořádku. Je pravda, že stojím na úplném začátku a nic nemám promyšlené a podnikatelský plán je zatím jedná velká splácanina.
K minulosti, vlastnila jsem čt valacha, myslím ,že se u mě měl krásně. Odjezdenych mám xxxvýcvikových hodin na desítkách koní,delala jsem léta vodiče a jezdce ve stáji, učila jezdit(neskromně musím říct, že výsledky na lidech vidět byly, byla jsem oblíbená, žádali si jmenovitě mě), drezuru jsem milovala a taky mi šla. Skoky jsem jezdila, ale nerada a nešly mi a ano, i se strachem, hlavně pokud jsem seděla na koni, o kterém jsem věděla, že je jaký je . A právě ten strach pociťuji při představě skákání. Dál co mě napadá, syrové koně jsem zvládla připravit na velkou výstavu, zkušenosti s lidmi,detma, postiženýma, přirozená komunikace. Jen ty blbé skoky no. Kdybych to vše osvěžila plus teď jsem rozvážnější , dospělejší, rozumnější , nemusela bych být špatná. Že nechci skákat mi nepřijde jako automaticky že jsem neschopná.
Děkuji vsem za odpovědi. Já vím, že napsané v úvodním příspěvku to zní hrozně. Kdybych se neznala a jen četla příspěvek, tak bych toho člověka nechapala a kroutila nevěřícně hlavou a nesvěřila mu ani psa. Ukáže se hlavně na koni v reálu, co ve mě zbylo. Děkuji za radu zaplatit si víc stájí, srovnat si je pak, vybrat která připravuje na zzvj. Tak nějak si to plánuji. Měla jsem čest v minulosti s Panem trenérem, a ten ze mě v krátkém čase dostal co jsem ani netušila , že v sobě mám.
Nekupujadoptuj
napsal(a):
Tak ano, jde o licenci mšmt. Raději jsem napsala zzvj, přesně kvůli reakcím typu ta je hrozná, jezdit neumí a bojí se a chce učit...
Hlavně a to zdůrazňuju-sama mám děti a sakra si uvědomuji, jaká je to zodpovědnost je někomu svěřit. Velice dobře si uvědomuji odpovědnost za lidi a ano, i očekávání od lidí, když mi budou platit. Já neplanuju neco zanedbat, uspěchat, odbyt! ! ! !
Nejsem tak nezodpovědná, nechci to šít horkou jehlou. Uvědomuji si svou teď konkrétní jezdeckou situaci. I odpovědnost za lidi atd atd.
Na vysvětlení, proč spěchám- naskytlo se mi místo v kurzu , který je už příští rok a chci mít všechny papíry v pořádku. vše nachystané, potvrzené. Nejde o to rychle udělat mšmt a hurá podnikat. My s mužem to plánujeme do budoucna, až děti povyrostou. Chci jen mit v pořádku papíry a dál se jezdecky vzdělávat, pomalu chystat zázemí.. nemáme ani vrácené pozemky , které jsou v pronájmu, tak se nebojte, že mi hned tak nějaký zákazník padne do ruky. Jen by se mi ohromně ulevilo , mít cvičitelák v kapse. Protože kdybych vrazila peníze do přípravy a mšmt by se třeba zrušilo/nebylo místo/onemocnela bych/ prostě mě by psychicky moc ulevilo , mít to v pořádku. Je pravda, že stojím na úplném začátku a nic nemám promyšlené a podnikatelský plán je zatím jedná velká splácanina.
K minulosti, vlastnila jsem čt valacha, myslím ,že se u mě měl krásně. Odjezdenych mám xxxvýcvikových hodin na desítkách koní,delala jsem léta vodiče a jezdce ve stáji, učila jezdit(neskromně musím říct, že výsledky na lidech vidět byly, byla jsem oblíbená, žádali si jmenovitě mě), drezuru jsem milovala a taky mi šla. Skoky jsem jezdila, ale nerada a nešly mi a ano, i se strachem, hlavně pokud jsem seděla na koni, o kterém jsem věděla, že je jaký je . A právě ten strach pociťuji při představě skákání. Dál co mě napadá, syrové koně jsem zvládla připravit na velkou výstavu, zkušenosti s lidmi,detma, postiženýma, přirozená komunikace. Jen ty blbé skoky no. Kdybych to vše osvěžila plus teď jsem rozvážnější , dospělejší, rozumnější , nemusela bych být špatná. Že nechci skákat mi nepřijde jako automaticky že jsem neschopná.
Děkuji vsem za odpovědi. Já vím, že napsané v úvodním příspěvku to zní hrozně. Kdybych se neznala a jen četla příspěvek, tak bych toho člověka nechapala a kroutila nevěřícně hlavou a nesvěřila mu ani psa. Ukáže se hlavně na koni v reálu, co ve mě zbylo. Děkuji za radu zaplatit si víc stájí, srovnat si je pak, vybrat která připravuje na zzvj. Tak nějak si to plánuji. Měla jsem čest v minulosti s Panem trenérem, a ten ze mě v krátkém čase dostal co jsem ani netušila , že v sobě mám.
Jak pisu na to by vam mel stacit maly cvicitelak. Zde jsou naroky na slozeni jeste nizsi nez na zzvj co se skoku tyce.
Tak já sama jsem jezdit začla v podstatě cca v 25 letech (předtím jsem byla jako pubertální dítě na nějakých táborech a kurzech a na pár vyjížďkách, tak že zkušenosti minimální). Přičemž postup byl takový co se úplně nedoporučuje. Cca po půl roce docházení na placené lekce jsme pořídili vlastní kobylu a na té jsem si udělala po třičtvrtě roce licenci. Z toho jsem se na licenci připravovala s kobylou asi 2,5 měsíce. Společně jsme měli asi jen 16 tréninků, v ustájení kde jsme byli jsem nechtěla s místním trenérem trénovat, nelíbil se mi styl ježdění ani chování ke koním při lekcích a chvíli trvalo než jsme se přestěhovali, jezdřív jsem na lekce docházela s kobylou po kopytě jednou týdně, další měsíc už jsme byli přestěvaní a trénovala 3× týdně. Mezitím jsem si ale domluvila ještě i lekce na jiné kobylce v jiné stáji, tam jsem dochízela také asi 2 měsíce. Licenci jsem zvládla bez nějakých problémů, ale zas opravdu byly licence na horší úrovni. Proto pokud to chcete zvládnout, tak jděte do toho jezdit ve víc stájích, určitě pomůže to že sednete na víc koní, dle mě pokud jste jezdila a bude k dispozici kůň vhodný na složení licence, tak se to zvládnout dá. Já tu licenci tak brzo neplánovala, ale vypsali termín v místě co bylo velmi blízko, tak jsem to zkusila. Přítel si na kobči udělal licenci o rok později. Ideál je chodit 3× týdně.