Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,
potřebovala bych nějakou radu, jak vyřešit můj problém. Jsem jezdec samouk, dopředu ale říkám, že na léto mám domluvenou konzultaci s trenérem, popřípadě nějakou tu spolupráci.
Jezdím osm let, samozřejmě, že je co zlepšovat. Poslední dobou s kobylkou to je nádhera - není náladová, je strašně hodná, chová se úplně úžasně, skvěle se s ní pracuje jak ze země, tak ze sedla.
Někdy nemám problém jezdit dvě hodiny a je to v pohodě. Ale pak se stane něco, přesně jako dnes. Po dvaceti minutách rozehřívání kobylky (krok, klus, cval - osmičky, diagonály, kruhy...) mi naprosto odpadly nohy. Do té doby jsem přesně věděla, kde je mám, zda mám prošláplé paty, kde mi leží, která zadržuje, která pobízí... ale pak, z ničeho nic, nohy jsem měla jako puding. Začal mě strašně bolet pravý kyčel, nevěděla jsem, kde mi nohy leží, v klusu jsem nedokázala vůbec vysedat, jenom jsem kodrcala. Nejsem žádný drobek, se sedlem určitě budu vážit 75kg, a skutečně nechci kobylce kodrcat na hřbetě - to mám pak černé svědomí.
Stává se to zřídka kdy, dnes je to vlastně po dlouhé době, ale i tak. V tu chvíli si nedokážu pomoci, nedokážu nohy vůbec ovládat. Stále si dávám pozor na svůj sed. Někdo mi kdysi poradil, že když zavřu oči, lépe si "uvědomím" své tělo a krok koně. A je to skutečně pravda (teda mně to pomáhá). Dneska ale nic. Nepodařilo se mi najít rytmus, rovnováhu, kodrcala jsem a kodrcala, hlavně v klusu, tak jsem toho raději nechala.
Myslím, že je důležité dodat, že 13 let dělám moderní gymnastiku, takže s rytmem nemám problém, ani s rovnováhou, svaly bych řekla, že taky něco vydrží :-) ale někdy se mi toto v sedle stane skutečně po pár minutách. Jakokdyby mi svaly úplně vypnuly (nebo spíš hlava??)
Potřebovala bych poradit, jak na kodrcání. Myslíte, že by mi pomohla lonž bez třmenů? Abych více prohloubila sed... nebo snad nějaké cviky na posílení svalů??
Prosím o to, abyste mě nesoudili, neradili, že když neumím sem tam vysedat, nemám na koni vůbec co dělat :-) Prosím o nějakou radu od zkušenějších.
Moc díky za odpovědi
Křeč, "vykloubená" kyčel (nemyslím, vykloubená, jako třeba rameno, ale znáte ten pocit, když dáte v sedle nohu třeba hodně do zadu a sekne se vám kyčel), nějaká jiná blokace, problém s páteří?
Nějak jsem úplně nepochopila problém. Vypadnete z rytmu a nejste se schopná do něj dostat? Nebo najednou, jak se říká necítíte nohy a nemůžete spodní půlku těla pořádně ovládat?
PS: 75 kg je minimální hmotnost jezdce se sedlem do vytrvalosti

Buď jste si vyčerpala energetickou zásobu pro práci svalů, nebo jste byla ztuhlá- používáte svaly k "držení" se sedla nebo máte neurologický problém. Někdy když mi známá půjčí svého koně na vyjížďku, který je víc "chodový" jsem taky občas v klusu obvzlášť z kopce,bezradná- prostě si odsednu(stoupnu do třmenů) a klusový úsek tak přežiju nohy mi sotva drží ve třmenech, snažím se podržet sedla- vytahuju kolena nahoru....uvolnit a spustit nohy dolů....

Přemýšlím od včerejška, jestli zareagovat. Při dnešní aktualizaci vidím, že už asi vše podstatné tu bylo napsané.
Tak mám pro Vás jen jeden návrh. Zamyslete se nad tím, jestli se Vám to stává i při volné jízdě v terénu, nebo jen při přiježďování a "práci". Pokud jen to druhé, můžete vyloučit sedlo, zdravotní potíže a můžete rovnou popřemýšlet o tom, co děláte na jízdárně jinak.
Věta "do té doby jsem přesně věděla, kde je mám, zda mám prošláplé paty, kde mi leží, která zadržuje, která pobízí..." přímo vybízí k myšlence, že používáte nohy silově. Jsou jezdecké styly - a myslím tím i akademické směry - kde se nohy k zádržím, zpomalování, k pofidernímu ohnutí koně v žebrech, dokonce ani ke změně směru nebo k jízdě na kruhu nepoužívají. A pak mohou uvolněně viset od kyčlí, bez aktivně prošlápnuté paty (!), použity jsou jen pro stranové chody a změnu chodu do vyššího nebo pro zvýšení rychlosti v daném chodu.
napsal(a):
Přemýšlím od včerejška, jestli zareagovat. Při dnešní aktualizaci vidím, že už asi vše podstatné tu bylo napsané.
Tak mám pro Vás jen jeden návrh. Zamyslete se nad tím, jestli se Vám to stává i při volné jízdě v terénu, nebo jen při přiježďování a "práci". Pokud jen to druhé, můžete vyloučit sedlo, zdravotní potíže a můžete rovnou popřemýšlet o tom, co děláte na jízdárně jinak.
Věta "do té doby jsem přesně věděla, kde je mám, zda mám prošláplé paty, kde mi leží, která zadržuje, která pobízí..." přímo vybízí k myšlence, že používáte nohy silově. Jsou jezdecké styly - a myslím tím i akademické směry - kde se nohy k zádržím, zpomalování, k pofidernímu ohnutí koně v žebrech, dokonce ani ke změně směru nebo k jízdě na kruhu nepoužívají. A pak mohou uvolněně viset od kyčlí, bez aktivně prošlápnuté paty (!), použity jsou jen pro stranové chody a změnu chodu do vyššího nebo pro zvýšení rychlosti v daném chodu.
Mohu poprosit o nějaké info o těch "beznožných" jezdeckých stylech? Stačí klíčové slovo, pohledám si sama. Ráda bych si načetla nějakou teorii.

Z těch známých, o kterých se dá dočíst i v češtině, je to třeba Ecole de Légèreté - Škola lehkosti.
Určitě i další směry, s nimi ale nemám osobní zkušenost.
Prvně bych se zamyslela, jestli se to děje jenom na koni. Pokud i jindy, mazejte bleskem k doktorovi. Jenom na koni by mi evokovalo to silové ježdění, jak píše šutřík. Zkuste si dát oraz a v mezičase si čtěte nějakou kvalitní jezdeckou teorii. Já vím, že všichni okolo kopou do koně s každým krokem, ale tak se opravdu nejezdí. Noha má viset na koni jako mokrý ručník, řekne si co potřebuje a pak povolí. Cokoliv jiného je špatně. Klíčová slova: klasická drezura, P. Karl, A. Beran, B. Branderup a další.
neverend

XXX.XXX.213.247
Taky bych určitě navštívil lékaře a s daným problémem se mu svěřil.Takové "odpadání" spodních končetin může mít příčiny zcela jinde než v nohách a nemusí mít nic společného s jízdou na koni.

Pokud se věnuje moderní gymnastice, bude tělo na jednu stranu zhuntované - ale asi ne tak, aby se to projevovalo - a jen někdy - až při ježdění, a ne při gymnastice, která je na kyčle, bedra (...)mnohem náročnější.