Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2019 19:54
Čikalan

XXX.XXX.162.148

Dobrý den, určitě to tu bylo ale raději se zeptám znovu. Máme 4 koně a budeme stěhovat na nás pozemek. Jedná se o dva huculy, ČT a jednoho koníka cca 155.Kolik vám tak koně sežerou za měsíc cca?

neverend

22.5.2019 20:25
neverend

XXX.XXX.213.247

Teď je pastvy dostatek a tak mé "slovenské teplokrevné konidlo" dostává asi 7kg sena na noc do boxu.☺️ V zimě je to samozřejmě asi třikrát víc když není pastva.Ale přesně Vám to neřeknu,protože je tam koní víc a dostávají seno do "krmelce" ad libitum.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2019 20:31

průměrně 15-20kg v zimě, + něco na zašlapání , léto podle pastvy .
No nemůžu si pomoci, ale pokud vlastníte 4 koně, měli by jste vědět co a hlavně kolik toho může kůň sežrat, obecně co péče o koně obnáší. Násobilku umíte, tak proveďte kalkulaci. Že máte teď koně v ustájení a někdo se o ně stará to neomlouvá. Neberte to jako rejpání, ale je to dost udivující, co majitel o svých koních neví, jedna z nejdůležitějších věcí.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2019 20:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Dva balíky kulatý velký 130 průměr na měsíc na koně říjen až březen, duben a září dle stavu pastvy, zbytek podle toho, jak roste tráva, krom loňska vždy jen pastva, ale je dobré mít něco v zásobě i v létě. A samozřejmě dle potřeb koně, tohle je moje praxe.

22.5.2019 21:01

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dva balíky kulatý velký 130 průměr na měsíc na koně říjen až březen, duben a září dle stavu pastvy, zbytek podle toho, jak roste tráva, krom loňska vždy jen pastva, ale je dobré mít něco v zásobě i v létě. A samozřejmě dle potřeb koně, tohle je moje praxe.

To je pěkné, že průněr balíku 130, ale balík může být jako měchuřina nebo jako beton, záleží jak se "utáhne" ....takže bych spíše radila počítat na balíky až podle váhy balíku....aby se pak zadavatel v zimě nedivil, že nemá......

Neregistrovaný uživatel

22.5.2019 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je pěkné, že průněr balíku 130, ale balík může být jako měchuřina nebo jako beton, záleží jak se "utáhne" ....takže bych spíše radila počítat na balíky až podle váhy balíku....aby se pak zadavatel v zimě nedivil, že nemá......

V tom je právě to plus mínus, ale tak on si určitě zadavatel půjde vážit každej balík, aby to měl přesně....

22.5.2019 21:45

V tom je právě to plus mínus, ale tak on si určitě zadavatel půjde vážit každej balík, aby to měl přesně....

Ale to má vědět zemědělec, od kterého balík kupuje, kolik jeho balík váží.....samozřejmě průměrně....určitě neváží balík po balíku.nejsme malí ne?!

Neregistrovaný uživatel

22.5.2019 21:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ale to má vědět zemědělec, od kterého balík kupuje, kolik jeho balík váží.....samozřejmě průměrně....určitě neváží balík po balíku.nejsme malí ne?!

Ale i ten balik vazi každej jinak, takže plus mínus, a já je jako výrobce fakt nevazim....

22.5.2019 21:51

Ale i ten balik vazi každej jinak, takže plus mínus, a já je jako výrobce fakt nevazim....

prostě zadavatel dojede za zemědělcem a řekne, tondo 13tun sena a tonda ví kolik jeho balík asi tak váží aby mohl i sám si zkalkulovat krmivovou základnu a vykulí mu tolik balíků aby to bylo 13tun.(je to jen příklad)¨
Vy jako zemědělec nevíte, kolik máte tun sena pod střechou? jen prostě počet balíků? ani kolik teda může jeden váš balík vážit? a rozumíte slovu průměr?Tam je už s odchylkama plus mínus počítáno........umíte si spočítat předpokládaný výnos sena z louky...

Neregistrovaný uživatel

22.5.2019 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

prostě zadavatel dojede za zemědělcem a řekne, tondo 13tun sena a tonda ví kolik jeho balík asi tak váží aby mohl i sám si zkalkulovat krmivovou základnu a vykulí mu tolik balíků aby to bylo 13tun.(je to jen příklad)¨
Vy jako zemědělec nevíte, kolik máte tun sena pod střechou? jen prostě počet balíků? ani kolik teda může jeden váš balík vážit? a rozumíte slovu průměr?Tam je už s odchylkama plus mínus počítáno........umíte si spočítat předpokládaný výnos sena z louky...

Ne, nevím, kolik tun mám pod střechou. 130 balík plus mínus 300 kg.

22.5.2019 22:18
jazzinka

XXX.XXX.107.28

verun Na druhou stranu seno se alespoň dle zdejší inzerce prodává spíš na balíky než na váhu.Takže se asi počítá s nějakým "průměrným" utužením. U nás ve stáji aspoň vloni ustajovatelka řešila "potřebujem sehnat ještě 80 balíků, poptejte se" a ne potřebujem xy kilo sena...

22.5.2019 22:24

jazzinka napsal(a):
verun Na druhou stranu seno se alespoň dle zdejší inzerce prodává spíš na balíky než na váhu.Takže se asi počítá s nějakým "průměrným" utužením. U nás ve stáji aspoň vloni ustajovatelka řešila "potřebujem sehnat ještě 80 balíků, poptejte se" a ne potřebujem xy kilo sena...

Ustajovatelka řešíla.... protože neřeší váhu ale počet balíků...
Na stranu třetí, zavolám na pár inzerátů a zeptám se, na váhu balíku a průměr.

neverend

22.5.2019 22:24
neverend

XXX.XXX.213.247

Teda Verun ty/vy (já už ani nevím komu tykat a komu vykat )dnes nemáš svůj den,viď? Opravdu každý balík je trochu jiná hmotnost,ale to přeci máš i na faktuře od dodavatele v toleranci,ne? Tedy alespoň co jsem já koukal do papírů od dodavatele.Jestli to má někdo jinak tak prosím,ale u nás a v "couďasově" je to zřejmě takhle.☺️

22.5.2019 22:33

neverend napsal(a):
Teda Verun ty/vy (já už ani nevím komu tykat a komu vykat )dnes nemáš svůj den,viď? Opravdu každý balík je trochu jiná hmotnost,ale to přeci máš i na faktuře od dodavatele v toleranci,ne? Tedy alespoň co jsem já koukal do papírů od dodavatele.Jestli to má někdo jinak tak prosím,ale u nás a v "couďasově" je to zřejmě takhle.☺️

Já nevím, co se divíte, plus mínus na balíku je snad průměr, neříkej mi, že všici spoléhají na "balík" a ani neví kolik průměrně váží......pokud budu mít stádo 150 krav by mě to zajímalo, s kolika tunama sena můžu počitat a jak se můžu rozšoupnout nebo jestli musím šetřit, to je alfa a omega chovu hospodářských zvířat.
Pokud krmiva míchám musím vědět kolik sena do míchacího vozu dám....má váhu.

22.5.2019 22:42
jazzinka

XXX.XXX.107.28

Ustajovatelka řešíla.... protože neřeší váhu ale počet balíků...
Na stranu třetí, zavolám na pár inzerátů a zeptám se, na váhu balíku a průměr.

verun A proč by asi řešila ustajovatelka počet? Snad je jasné, že pro ustajovatelku je zásadní, aby jí seno vyšlo na sezónu a ne jestli je toho zrovna x kilo nebo y balíků. Takže pokud uvádí balíky, asi má za ta léta zkušenost, kolik průměrnému koni zkrmí průměrných balíků, tak jako Coudas.

Pokud ty napíšeš 15- 20 kg, tak je to asi stejný rozdíl (1/4), jako může dělat to utažení balíku. A ani jeden údaj nezohledňuje rozdíly v tom, kolik se zkrmí podle tuhosti/délky zimy, dokrmování v létě, aktivity a krmitelnosti koně, takže prostě pro zadavatelku je oboje jen hrubý odhad, který musí minimálně napoprvé stejně dost navýšit.

22.5.2019 23:06

jazzinka napsal(a):
verun A proč by asi řešila ustajovatelka počet? Snad je jasné, že pro ustajovatelku je zásadní, aby jí seno vyšlo na sezónu a ne jestli je toho zrovna x kilo nebo y balíků. Takže pokud uvádí balíky, asi má za ta léta zkušenost, kolik průměrnému koni zkrmí průměrných balíků, tak jako Coudas.

Pokud ty napíšeš 15- 20 kg, tak je to asi stejný rozdíl (1/4), jako může dělat to utažení balíku. A ani jeden údaj nezohledňuje rozdíly v tom, kolik se zkrmí podle tuhosti/délky zimy, dokrmování v létě, aktivity a krmitelnosti koně, takže prostě pro zadavatelku je oboje jen hrubý odhad, který musí minimálně napoprvé stejně dost navýšit.

Ano, pokud balíky kupuje od jednoho dodavatele...má zkušenost.Ne každý dodavatel dělá balíky stejné, teď ,když je seno "úzkoprofilové " zboží, na kterém se dá vydělat , si "utažení" balíku dovedu představit......
Zadavatelka píše o huculech , čt a kříženci, jejich apetit a management(venkovní boxový) je mi neznámý, proto ten rozptyl...
Měla jsem koně- do 2,5 roku) v pastevku-dva haflingové a dvě čt (vše mladé) 1 balík skoro týden ad libidum, taky hodně záleží na uskladnění sena, pod plachtou na paletě nebo pod střechou(kolik toho vyhodím), a jak seno budu dávat(síť na balíku, volný přístup- víc odpadu, počítala bych tak 5%na zašlapání) ........

Neregistrovaný uživatel

22.5.2019 23:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

A Vy víte, kolik Vás kůň zrovna tuhle zimu sežere sena? Jestli bude seno výživnější, nebo oprsele a min kvalitní, jestli onemocní, nebo bude kratší zima, nebo mu zrovna tohle nebude chutnat? Průměrný kůň sežere průměrne 15 -20 kg sena. Počítá se i se zaslapanim, zbytky, nebo je to čistě to, co přijme a má v žaludku? Je tam prostě hodně věcí, které je potřeba brát v potaz, a samozřejmě i hmotnost balíku bude vždy jiná v závislosti na několika faktorech. Ale ještě jsem se tedy nesetkala s tím, že by po mně někdo chtěl tolik a tolik kilo sena, vždy chtěl balík, dva, padesát. Stejně tak jako cena balíku by se měla odvíjet od jeho hmotnosti. Tedy každý balík navazit, abych podle kil chtěla tolik a tolik za konkrétní balík? Budeme puntickarit, nebo to vezmeme v průměru, že tak nějak to bude, a od toho se odpichnem, a radši vezmu dva balíky navíc? Ne, tady fakt něco napsat, aby měl člověk přesnou studii každýho "uprdnuti".

22.5.2019 23:16

"Budeme puntickarit, nebo to vezmeme v průměru, že tak nějak to bude, a od toho se odpichnem, a radši vezmu dva balíky navíc?"

Ano., tady jste si odpověděla.Vezmeme to v průměru, ale musíme ho znát, že .
Edit: to že vy napíšete , že vám stačí dva balíky 130cm nemusí být pravda v jiném kraji ...stačí napsat : jo to máte pravdu, ne všude se dělají 130tky balíky stejné jako u nás- dělám já, může být rozdíl i 100 kg , to tady raději budu psát, že mi na ifauně ubližují...

neverend

22.5.2019 23:32
neverend

XXX.XXX.213.247

Mě zaujala couďasova studie o "uprdnutí".😂 O tom by šla napsat kniha a vést pětiletý výzkum,jehož výsledkem by byla odborná komise která by dělala "prd" a ještě by se k tomu mohla veřejně přiznat.😂 Tedy né že by jiné komise dělali něco jiného,ale nesmí se k tomu přiznat.Tahle nová ano.😂

22.5.2019 23:35

.....studie o uprdnutí je o de fakto o hovně , tedy na hovno......přeložím: tedy na nic.

22.5.2019 23:38
canka

XXX.XXX.35.234

Já mám balík, průměr 140 cm, od října do dubna pro 2 malé koně(velikosti menší hucul a minipony)a dvě kozy na 3 týdny...v období od května do září jsou na pastvě a dostávají seno míchané se slámou jen na noc,takže balík vydrží na 2 měsíce,někdy i déle..nutno dodat,že seno dávkuji do sítěk,takže ztráty žádné..

23.5.2019 00:47
Čikalan

XXX.XXX.162.148

průměrně 15-20kg v zimě, + něco na zašlapání , léto podle pastvy .
No nemůžu si pomoci, ale pokud vlastníte 4 koně, měli by jste vědět co a hlavně kolik toho může kůň sežrat, obecně co péče o koně obnáší. Násobilku umíte, tak proveďte kalkulaci. Že máte teď koně v ustájení a někdo se o ně stará to neomlouvá. Neberte to jako rejpání, ale je to dost udivující, co majitel o svých koních neví, jedna z nejdůležitějších věcí.

Samozřejmě vím kolik a co má kůň sežrat a nasobilku si taky ještě pamatuji spíš mě zajímalo jaké máte kdo postřehy. Člověk se učí celý život

Neregistrovaný uživatel

23.5.2019 06:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

"Budeme puntickarit, nebo to vezmeme v průměru, že tak nějak to bude, a od toho se odpichnem, a radši vezmu dva balíky navíc?"

Ano., tady jste si odpověděla.Vezmeme to v průměru, ale musíme ho znát, že .
Edit: to že vy napíšete , že vám stačí dva balíky 130cm nemusí být pravda v jiném kraji ...stačí napsat : jo to máte pravdu, ne všude se dělají 130tky balíky stejné jako u nás- dělám já, může být rozdíl i 100 kg , to tady raději budu psát, že mi na ifauně ubližují...

Velice se Vám omlouvám, ano samozřejmě záleží na tom, jak je balik utažený. A také se omlouvám, že neznám definici slova průměr.

23.5.2019 07:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nevěděla jsem, že i virtuální koně žerou seno.

23.5.2019 07:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

Čikalan napsal(a):
Dobrý den, určitě to tu bylo ale raději se zeptám znovu. Máme 4 koně a budeme stěhovat na nás pozemek. Jedná se o dva huculy, ČT a jednoho koníka cca 155.Kolik vám tak koně sežerou za měsíc cca?

Koně na pastevním ustájení. 3 velcí + dva malí. Od půli listopadu do konce dubna celkem 60 velkých kulatých balíků sena.+ máme asi 4 balíky pro strýčka Příhodu.

23.5.2019 08:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já nevím, co se divíte, plus mínus na balíku je snad průměr, neříkej mi, že všici spoléhají na "balík" a ani neví kolik průměrně váží......pokud budu mít stádo 150 krav by mě to zajímalo, s kolika tunama sena můžu počitat a jak se můžu rozšoupnout nebo jestli musím šetřit, to je alfa a omega chovu hospodářských zvířat.
Pokud krmiva míchám musím vědět kolik sena do míchacího vozu dám....má váhu.

Všude v družstvech byly a snad i jsou, váhy na auta. Takže když někdo najede s prázdným valníkem, a pak s plným,rozdíl činí váhu sena. Váha sena dělená počtem naložených balíků je průměrná váha jednoho balíku. V té várce ovšem budou balíky jen přibližně stejné váhy. Rozdíl nebude velký,ale bude.
Vážit každý balík pro velkochov je ptákovina. Ten, kdo si odváží několik balíků pro své dva koně, může zvážit, ale nevím o nikom, kdo by to dělal.
Pokud sestavujete KD pro jednotlivé koně a váhu sena potřebujete, můžete zakoupit váhu závěsnou či si příslušné množství sena dát do cíchy a s tím se zvážit na osobní váze.
Pokud máte 5 koní kolem balíku sena, posuzujete množství sežraného sena jednotlivým koněm podle toho, jak který ten kůň vypadá.

23.5.2019 08:41
Arbora

XXX.XXX.192.218

Pred dvomi rokmi sme mali "obyčajné" guľaté balíky ťažké tak, že dvaja chlapi mali problém gúľať. Pritom si bežne s balíkom poradíme dve ženy. Samozrejme, aj cena bola rozdielna. Ale neviem, či to laik, ktorý nikdy nemal balík "v rukách" dokáže odhadnúť podľa inzerátu.
Každopádne zvláštne, že majiteľ štyroch koní nevie, koľko žerú, nikdy im to seno nedával sám,nevie, sa opýtať niekoho, kto ich kŕmi, že koľko dostávajú, atď...

23.5.2019 09:04
kapička

XXX.XXX.5.211

Já verun chápu. Nám ve stáji kleknul loni dodavatel sena, takže se nakupuje odkud se dá. A ten rozdíl v hmotnosti balíků je opravdu obrovský, i když mají stejný průměr. Takže jednou přijede kamion balíků a sežere se to za měsíc, protože balíky jsou hodně málo dotažené a podruhé přijede stejně velký kamion a seno vydrží při identickém krmení měsíce skoro 2. Prostě si bude muset zakladatelka dodavatele otestovat a nějak si to spočítat.
Známý zemědělec dělá fakt těžké balíky, teď má novou balíkovačku a těší se, jak bude moct do balíku o stejném průměru nacpat o 150 kg sena víc. To už docela vidím rozdíl jestli člověk nakoupí 40 běžných "tržních" balíků sena, který můžou mít tak 250-300 kg a nebo se domluví na koupi takových půltunových oblud. Průměr furt 140 cm, ale na stejném počtu balíků jsme úplně jinde s hmotností, tedy i s dobou po jakou nám balík vydrží na krmení.

Ale chápu i coudas, která jako ten můj známý má asi svoje seno a balíky jede x let furt stejně, tak ji nezajímá kolik to váží, protože má za dlouhá léta vše v oku. Známý v lednu rozpočítal balíky, jak mu vydrží a teď mu jich zbývá skoro na balík přesně, jak předpověděl. Prostě léta praxe. Akorát mimo vlastní hospodářství je prostě realita naprosto jiná. Docela bych věřila, že tihle dobří hospodáři by půlku toho, co se na trh dostane jako seno vhodné pro koně, odvozili akorát na hnůj.

neverend

23.5.2019 11:26
neverend

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Nevěděla jsem, že i virtuální koně žerou seno.

Ty žerou rovnou "bitcoiny".😂

23.5.2019 11:44

sisi58 napsal(a):
Všude v družstvech byly a snad i jsou, váhy na auta. Takže když někdo najede s prázdným valníkem, a pak s plným,rozdíl činí váhu sena. Váha sena dělená počtem naložených balíků je průměrná váha jednoho balíku. V té várce ovšem budou balíky jen přibližně stejné váhy. Rozdíl nebude velký,ale bude.
Vážit každý balík pro velkochov je ptákovina. Ten, kdo si odváží několik balíků pro své dva koně, může zvážit, ale nevím o nikom, kdo by to dělal.
Pokud sestavujete KD pro jednotlivé koně a váhu sena potřebujete, můžete zakoupit váhu závěsnou či si příslušné množství sena dát do cíchy a s tím se zvážit na osobní váze.
Pokud máte 5 koní kolem balíku sena, posuzujete množství sežraného sena jednotlivým koněm podle toho, jak který ten kůň vypadá.

Do psí díry ale už...... nikde jsem nepdala, že se má vážit každý balík, protože jsou v ZD ty váhy, tak si to při svozu nebo prodeji prodejce zváží , když vím kolik tun sena potřebuju ne kolik balíků....

23.5.2019 11:47

kapička napsal(a):
Já verun chápu. Nám ve stáji kleknul loni dodavatel sena, takže se nakupuje odkud se dá. A ten rozdíl v hmotnosti balíků je opravdu obrovský, i když mají stejný průměr. Takže jednou přijede kamion balíků a sežere se to za měsíc, protože balíky jsou hodně málo dotažené a podruhé přijede stejně velký kamion a seno vydrží při identickém krmení měsíce skoro 2. Prostě si bude muset zakladatelka dodavatele otestovat a nějak si to spočítat.
Známý zemědělec dělá fakt těžké balíky, teď má novou balíkovačku a těší se, jak bude moct do balíku o stejném průměru nacpat o 150 kg sena víc. To už docela vidím rozdíl jestli člověk nakoupí 40 běžných "tržních" balíků sena, který můžou mít tak 250-300 kg a nebo se domluví na koupi takových půltunových oblud. Průměr furt 140 cm, ale na stejném počtu balíků jsme úplně jinde s hmotností, tedy i s dobou po jakou nám balík vydrží na krmení.

Ale chápu i coudas, která jako ten můj známý má asi svoje seno a balíky jede x let furt stejně, tak ji nezajímá kolik to váží, protože má za dlouhá léta vše v oku. Známý v lednu rozpočítal balíky, jak mu vydrží a teď mu jich zbývá skoro na balík přesně, jak předpověděl. Prostě léta praxe. Akorát mimo vlastní hospodářství je prostě realita naprosto jiná. Docela bych věřila, že tihle dobří hospodáři by půlku toho, co se na trh dostane jako seno vhodné pro koně, odvozili akorát na hnůj.

Nooo, díky, konečně někdo, kdo nemá klapky na očích a nejede v zajetém stereotypu......

Přidejte reakci

Přidat smajlík