Dora123

XXX.XXX.142.141
Ahoj, ráda bych se zeptala na názor na povahu tohoto koně. Každý máme své vysněné plemeno a u mě je to právě starokladrubský vraník. Načteno mám z internetu hodně, ale nikde jsem nenarazila na konktrétní názory lidí, kteří s tímhle koněm mají osobní zkušenosti. To je přecijen cennější nežli Wikipedie a jiné :-D dívám se zatím jen na inzerce, sem tam se tam vraník objeví, ale zatím tam nebyl žádný ON , ten pan kůň, který musí být můj. Ale nikam nespěchám, tak sbírám informace :-)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Osobní zkušenost mám jen s dvěma černými kladrubandami, takže nic moc, a to už jsou starší vybouřené holky. Na jedné jsem občas jezdila - velmi pohodlný a hodný kůň. Ta druhá je u nás ve stáji rok. Moc se kolem ní neochomýtám, jen občas zavřu, nakrmím, vyčistím kopyta, nandám masku... A koukám, jak se chová, když je navolno, s majitelem... A je to povahově doslova zlatý kůň.
Ale dva kousky jsou málo na posouzení. A zevšeobecňovat povahu plemen, no, jsou i mezi jedinci stejného plemene velké rozdíly, ale suma sumárum se dá u některých plemen odhadnout povaha. Navíc velmi tvaruje chování koně člověk, který se o koně stará. Takže shrnu mé nevelké zkušenosti s černými kladrubáky na jediné - jsou mezi nimi i velmi hodní koně, asi jako u všech plemen. A karosiéři mají v sobě obvykle i pracovitost.
Písnu kamarádce ze stáje, ta má s kladrubáky velkou zkušenost, s vraníky i bělouši.
Dora123

XXX.XXX.142.141
Děkuji moc, jen potvrzujete to, co jsem doposud sama okoukala. :-)

Moje zkušenost se STKL (jednoho vlastním, v minulosti jsem na vícero jezdila): pracovití, přátelští, spíš hloupí, trochu hrr, když už se rozjedou.

Btw dnes je dnes Starokladrubského koně v hřebčíně - tak si tam rychle zajeďte a uvidíte to sama.
Dora123
napsal(a):
Ahoj, ráda bych se zeptala na názor na povahu tohoto koně. Každý máme své vysněné plemeno a u mě je to právě starokladrubský vraník. Načteno mám z internetu hodně, ale nikde jsem nenarazila na konktrétní názory lidí, kteří s tímhle koněm mají osobní zkušenosti. To je přecijen cennější nežli Wikipedie a jiné :-D dívám se zatím jen na inzerce, sem tam se tam vraník objeví, ale zatím tam nebyl žádný ON , ten pan kůň, který musí být můj. Ale nikam nespěchám, tak sbírám informace :-)
S povahou je to tak jak píše Daisy, ale dala bych si u vraníků pozor na zdraví. Tam už to úplně hitparáda nebývá - když nepočítám zraněné sportovní a dostihové koně, tak na hospitaluzaci VFU Brno kromě kolik tvoří velkou část klientely právě Starokladrubští vraníci a frísáci👎
Za mlada jsem byla na praxi ve Slatiňanech. Je to zážitek až nadosmrti. Až v tom stádě vidíte, že jsou to normálně různé povahy jako všechny koně. ALE jsou celkově klidnější - vlastně je to chlaďas.
Velmi mě mrzelo, když se k nám dovážel frísák a nevyužil se potenciál namnožit STK vraníka. Dnes už je to vymírající plemeno.
Výborné je, že celkově jsou to koně kteří při normálním správném zacházení splňují ideál rodinného koně, nebo rekre. Opravdu s ním krásně projdete drezůru do S, parkur z L. Zapřáhnete a ohrnete brambory atd. Takhle od boku mě napadá šlonzák, nebo moravský teplokrevník jako typ spolehlivosti. Žádný hóch sport, ale když pracujete na hezký střed to dají. Cení se na nich hlavně ta spolehlivost.
Jasně že za mlada je živěji a kobyle jsou velmi mateřské atd, Jako se vším je potřeba přihlédnout k věku, pohlaví, způsobu držení a využití.(magor zmagoří i nejhodnějšího koně) Nebrala bych kladrubáka ze sportovní zápřeže, tam je velmi ohroženo zdraví.
Vraná kobyla starokladrubáka je můj sen. (jen stojí trochu víc než jsem ochotná pustit z rodinného rozpočtu, snad až děti vyletí z hnízda...)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
S povahou je to tak jak píše Daisy, ale dala bych si u vraníků pozor na zdraví. Tam už to úplně hitparáda nebývá - když nepočítám zraněné sportovní a dostihové koně, tak na hospitaluzaci VFU Brno kromě kolik tvoří velkou část klientely právě Starokladrubští vraníci a frísáci👎
A s čím tak STK na hospitalizaci jezdí? Jako koliky z přežrání něčeho nevhodného? (potřebují fakt hodně sena) Hniloby kopyt? Muchaření - tedy imunitní stavy? To si tak pamatuji z 90sátek jako rizika.
Pipilota
napsal(a):
A s čím tak STK na hospitalizaci jezdí? Jako koliky z přežrání něčeho nevhodného? (potřebují fakt hodně sena) Hniloby kopyt? Muchaření - tedy imunitní stavy? To si tak pamatuji z 90sátek jako rizika.
Ne koliky, spíš imunita, pak nějaký problémy s hrtanem (to prý mají i frisové), a mám dojem, ze i něco s ledvinami - když jsme tam měli semtam nějakého dostiháka, tak mě právě překvapilo, kolik tam vždycky těch černých je, vzhledem k malému zastoupení v populaci, tak jsem se na to ptala doktorů, a prý jsou na tom zdravotně docela blbě - prý u stk vraníků je to příbuzenskou, a u frísů se sem vozí do chovu odpad z venku ...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ne koliky, spíš imunita, pak nějaký problémy s hrtanem (to prý mají i frisové), a mám dojem, ze i něco s ledvinami - když jsme tam měli semtam nějakého dostiháka, tak mě právě překvapilo, kolik tam vždycky těch černých je, vzhledem k malému zastoupení v populaci, tak jsem se na to ptala doktorů, a prý jsou na tom zdravotně docela blbě - prý u stk vraníků je to příbuzenskou, a u frísů se sem vozí do chovu odpad z venku ...
Hmm takže nic nového. Se to vědělo už v těch 90sátkách. No a tehdy byl i program, že se do černých přidávala bílá a zas se převáděla k černé. Právě jako na vylepšení genetiky (před tím se i uplatnil u černých frísák Romke). Také se speciálně uchovňovaly klisny PRE pro chov STK. Ale bylo málo peněz a nemnožilo se (nevybíralo se) na maximum. Nyní už to asi nejde zvrátit. Tak budeme mít hezky opravený areál Kladrub, ale STK jako plemeno už je na úbytě. (velká škoda, Bílek to vypiplal, pak zas dolů a v těch 90sátkách se to ještě dalo) Proto mě štvaly ty dovozy frísáků, že to byl vlastně odpad jejich chovu. Těch pár kvalitních se mohlo chovatelsky uplatnit jak u frísů, tak STK.
No už je to pryč. Stejně tak se k nám natahalo mraky nekvalitních "amerik".
neverend

XXX.XXX.213.247
A není to už dnes skoro u všech plemen? Zdraví koně budou za chvilku jen ve sci-fi románech.Stačí prohlédnout diskuze a výsledek je celkem jasný.Jestli je na tom STK ještě hůř než ostatní plemena koní,tak to potěš koště tedy.Značka sháním byt a ustájení blízko kliniky v Brně.😂

Pipilota
napsal(a):
Hmm takže nic nového. Se to vědělo už v těch 90sátkách. No a tehdy byl i program, že se do černých přidávala bílá a zas se převáděla k černé. Právě jako na vylepšení genetiky (před tím se i uplatnil u černých frísák Romke). Také se speciálně uchovňovaly klisny PRE pro chov STK. Ale bylo málo peněz a nemnožilo se (nevybíralo se) na maximum. Nyní už to asi nejde zvrátit. Tak budeme mít hezky opravený areál Kladrub, ale STK jako plemeno už je na úbytě. (velká škoda, Bílek to vypiplal, pak zas dolů a v těch 90sátkách se to ještě dalo) Proto mě štvaly ty dovozy frísáků, že to byl vlastně odpad jejich chovu. Těch pár kvalitních se mohlo chovatelsky uplatnit jak u frísů, tak STK.
No už je to pryč. Stejně tak se k nám natahalo mraky nekvalitních "amerik".
To je jako když z gauče sleduju hokej a jistě bych to zabruslila jinak, jistě lépe .....
napsal(a):
To je jako když z gauče sleduju hokej a jistě bych to zabruslila jinak, jistě lépe .....
No to ne. Nebylo březí vše co mohlo, protože nebylo kam tolik prodávat. (STK stál valach okolo 100K - to tehdy byly jinak vážné peníze než dnes) Chovný materiál se prodával až koncem 90sátek.
Takže potom nebylo tolik kusů a tím pádem byla zase slabší selekce. Nejde o to hanět nějaké tehdejší vedení, to ani náhodou - prostě celospolečensky nebyl zájem nasypat do STK tolik peněz co by tehdy potřebovali... Různé reprodukční techniky, zjišťování chorob na základě PCR rozborů atd.
A i sami koňáci toužili tehdy více po frísech.

V nabídce hřebčína mají v současné době několik remont/koní před začátkem výcviku za pakatel. Pro člověka, který si umí koně přijezdit, by se tam mohlo něco najít.
Ja tedy, vzhledem k tomu, ze na netu neni dostatek informaci, a osobne jsem nemela stesti poznat jineho majitele starokladrubskeho kone, se tez pripojim k diskuzi.
Mam vranika, 4 roky, kastrovany, velmi zive povahy a nutnosti konsekventni vychovy (ale to asi vsechny plemena, pokud nechceme, aby nam prerostl pres hlavu), velice charakterni - obsedani v pohode, nekope, na peci v pohode. Ale ve stade dominantnejsi, proto kastrace, hrebceni stredne zvladatelne", i jako valach musi byt sam a komunikuje pres ohradnik s ostatnimi valachy. Ale na co jsem chtela upozornit, je muchareni cili letni vyrazka. Ma vydrbany koren ocasu (ne do hola, ale prcijen to jde videt) a lysinku na pupku (videt neni) a kdyz se chce drbat, prestava se ovladat. Nutnost dekovani proti moucham jasna. Ano, je to handicap. Financni i casovy. Pripravky a strava (vyrazeni obili a krmeni konopnym seminkem) zrejme zabranuji horsi forme, ale nevyleci.
Pri vyberu jsem byla v Praze podivat na jednu 3 letou friskou klisnu a ta na tom byla o poznani hure (paradoxne ale i drazsi). Zaplat panbuh jsem si ji nekoupila. I s uzasnou povahou bych ted jen horce litovala.
Tez bych pripojila tvrdohlavy az svehlavy. Temperamentni. Je nutno byt dusledny a dominantni. Muj je navic v terenu koukavy a vcelku zavisly na ostatnich konich. Klidas vypada jinak. Rekla bych, ze by miu prave sedel ten kocar v paru s jinym konem. To by byl zlaticko a klidas. Vzpominam na noricke kobyly a chladase - to byly chladnejsi hlavy.