Ahoj,
Během 2 let společného soužití se nám rozmohl takový nešvar.. 13 let, valach, a1/1, v mládí šel z ruky do ruky, pod sedlem pracuje skvěle (žrát si nedovolí), ale ze země je to hrůza. V kruhovce má neustále hlavu u země a žere, pokud se přiblížím s bičem, nereaguje, když ho s nim plesknu, schytám maximálně tak kopanec, případně po mně vystartuje se staženýma ušima. Jakmile jsme ale na pastvě, kde po něm nic nechci, chodí se mazlit a najednou potřebu žrát nemá :D Má ze mě prostě normálně srandu. V zimě, když žrát nemůže, je naprosto skvělej a vnímavej.
Nesnažím se hledat chybu v něm, chápu, že je to hlavně o mně - a proto se ptám. Jak začít znovu? Jak vybudovat respekt? Co změnit? Chtěla bych, aby ho práce se mnou bavila. Setkal jste se někdo s něčím podobným?
neverend

XXX.XXX.226.145
https://youtu.be/vZRLA7Ivh7Q
Získávání respektu je asi věc velmi individuální a rozhodně bych se pokusil sehnat někoho zkušeného.Návod zřejmě po netu neexistuje.
Je opravdu nutné, aby člověk, který se nechystá na závody, nemá mladé zvíře a má možnost jezdit do terénu, dělal s koněm něco,co ho vážně nebaví? Tedy něco v kruhovce? O nějaké práci zřejmě nemůže být řeč, podle toho,jak píšete.
Navíc, když ten kůň je i agresivní?
Btw bič není na bití, i když je tu jistá asociace. Bič je vaše prodloužená ruka. Třeba má zrovna váš kůň špatné zkušenosti z kruhovky.
To,co děláte, povede k tomu, že kůň zjistí, že má nad vámi převahu(protože vás už teď neposlouchá) a bude vám dělat zle i v terénu, kde byl doteď hodný. To chcete?
Hezky si jezděte, užívejte si pěkné chvíle v sedle a nekažte si koně.
Pokud ale trváte na nějakých radách, sežeňte si zkušeného človíčka z vašeho okolí,co se podívá, a poradí.
Ještě drobnost, aby vás kůň respektoval, musí vám věřit. Věří vám váš kůň?
Vlastní zkušenost. Mám kobylu, která by mě zabila (a nejen mě), pokud bych se ji pokoušela lonžovat. V terénu naopak velmi spolehlivá.
Naprostý souhlas se Sisi
Když váš kůň chodí dobře pod sedlem ,proč ještě musí do kruhovky? Kde se evidentně prudíte navzájem?
Koně to pravděpodobně nebaví,takových je dost a celkem je chápu.
Vy sama ho nedokážete zmotivovat ke spolupráci ,tak tuhle "disciplínu" prostě vynechte ,a budete oba spokojení
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Být zajímavější než tráva (to není o respektu), nebo mít kruhovou bez trávy.
neverend

XXX.XXX.213.247
Nebo to v kruhovce zkusit obráceně.😂Koně doprostřed a Vy běháte kolem.😂 Jinak vážně buďte ráda,že vlastně máte velmi hodného koně.Jsou lidi,co koně jen krmí mrkví,drbou a chodí s ním ven hledat pampelišky.😂 A jak jsou spokojéní i bez kruhovky.😂
neverend
napsal(a):
Nebo to v kruhovce zkusit obráceně.😂Koně doprostřed a Vy běháte kolem.😂 Jinak vážně buďte ráda,že vlastně máte velmi hodného koně.Jsou lidi,co koně jen krmí mrkví,drbou a chodí s ním ven hledat pampelišky.😂 A jak jsou spokojéní i bez kruhovky.😂
Tohle me opravdu pobavilo :Ddd Dekuju za zlepseni dne.
Asi se budu muset smirit s tim, ze ze zeme se bude pracovat jen kdyz je snih a neni trava :D Holt z nej nejspis zadnyho cirkusovyho kone nevychovam :D
Dekuju moc vsem za nazory:)
neverend

XXX.XXX.213.247
domiska
napsal(a):
Tohle me opravdu pobavilo :Ddd Dekuju za zlepseni dne.
Asi se budu muset smirit s tim, ze ze zeme se bude pracovat jen kdyz je snih a neni trava :D Holt z nej nejspis zadnyho cirkusovyho kone nevychovam :D
Dekuju moc vsem za nazory:)
😂 Ze mě taky nic jiného moc nevyleze.😂😂 To máte ještě dobrý,ale já kdybych chtěl jezdit,tak si asi musím půjčit jiného koně.Reakce mé koby na sedlání koně vedle ní je jasná.😂Nějak jí to jezdectví nevyhovuje či co?😂 Prej jako vůbec není doma a podsedlová dečka nepatří pod sedlo,ale pod hlavu jako polštářek.😂 To je výsledek mého přístupu "a tobě se nechce?" Noo prej nechce a hodně.😂 Jinak je to ale zlatíčko největší a neměnil bych ani za deset milionů.🙂