Dilema

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kukobil

26.5.2019 23:34
Kukobil

XXX.XXX.177.65

Mám 19 ročného ČT valacha. Je v super mondicii, nechudne, zuby tak na 70% top. Len sa chcem poradiť či s ním mám ísť ešte do nejakých závodov.

26.5.2019 23:56
lenacia

XXX.XXX.168.82

https://blog.theanimalrescuesite.greatergood.com/old-horse-record/
27 letý arab na závodech v enduranci na 100 mil (cca 160km) a skončili 13.

pokud si ste skutečně jistá, že koník ty závody zládne, a máte třeba i potvrzení od veta fyzio, tak nevidím důvod proč by se účastnit nemohl.

27.5.2019 00:38
balisek

XXX.XXX.79.197

Mám 21leté "čétéčko". Ještě loni skákal hobíky s juniorkou na zádech. 19letý kůň samozřejmě už nebude do vysokého sportu, ale pokud mu zdraví slouží, nižší parkury či drezury bez problémů zvládne.

Já osobně zastávám názor, že kůň by měl mít zaměstnání (schválně něříkám "práci") tak dlouho, jak jen to jde. Dle mé zkušenosti mnohem rychleji chátrají koně, které majitelé v dobré víře odstavili někam na pastevko než tací, co i ve vysokém věku stále něco dělají.

27.5.2019 06:50
Arbora

XXX.XXX.212.221

Kukobil napsal(a):
Mám 19 ročného ČT valacha. Je v super mondicii, nechudne, zuby tak na 70% top. Len sa chcem poradiť či s ním mám ísť ešte do nejakých závodov.

Poraďte sa s niekým, kto koňa pozná, kto ho napríklad denne ošetruje. 19-ročný kôň môže byť v top kondícii- špickové parkúrové a drezúrne kone konclia kariéru v 16-17, ale môže to byť aj životom zbedačený kôň chvíľu pred smrťou. To z vášho popisu bez fotky nikto neodhadne.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2019 09:24

balisek napsal(a):
Mám 21leté "čétéčko". Ještě loni skákal hobíky s juniorkou na zádech. 19letý kůň samozřejmě už nebude do vysokého sportu, ale pokud mu zdraví slouží, nižší parkury či drezury bez problémů zvládne.

Já osobně zastávám názor, že kůň by měl mít zaměstnání (schválně něříkám "práci") tak dlouho, jak jen to jde. Dle mé zkušenosti mnohem rychleji chátrají koně, které majitelé v dobré víře odstavili někam na pastevko než tací, co i ve vysokém věku stále něco dělají.

Přesně tak. Stejně jako u lidí. Když začnou staříci a stařenky (nebo i mladší ročníky) jenom poléhavat v posteli, aniž by tam byly zdravotní důvody, vesměs to vede k rychlejšímu konci.

29.5.2019 06:58

Záleží na tom, jaký má kůň režim. Pokud je zvyklý na přiměřenou práci a sem tam na lehčí závody, adekvátní jeho přípravě a kondici, proč ne. Devatenáctiletý kůň nemusí být stařec. Ale jak bylo psané výš, majitel musí být soudný a musí objektivně umět posoudit celkový stav koně.

Jen malé obecné OT k tomu odstavení koně od práce. Není dogma, že kůň, který nic nedělá, nutně musí začít chátrat. Záleží pouze na tom, jaké mu vytvoříte náhradní stimuly blízké jeho přirozenosti a jak postupně ho zvykáte na jiný režim a jak změnám přizpůsobujete krmnou dávku. Pokud zvíře zvyklé na box a pravidelnou práci a denní kontakt s člověkem kopnete z fleku na pastevko a poraď si sám, pravděpodobně to těžko ponese. Pokud kůň zvyklý na pastevko postupně přestane pracovat a přijdete ho podrbat a vyčistit, dohlédnete na jeho fyzické pohodlí a pozici ve stádě, bude mít v rámci pastevka dostatek pohybu, strádat by neměl. Totéž u boxovaného pracujícího koně. Pokud přestává pracovat, tak postupně. A i když už není produktivní, je potřeba věnovat koni stále svůj čas i když už třeba jen na procházky v kroku a pak na ruce, najít mu ustájení, kde není režim dvě hodiny denně ve výběhu, zbytek v boxu,kde může být víc venku a s koňmi, kde může mít dostatek přirozeného pohybu a hlavně mít ho stále pod dohledem a přizpůsobovat režim podle jeho potřeby. Každý kůň je jiný a je na majiteli, najít mu odpovídající náhradní vyžití, podle jeho povahy a kondice, když zestárne. Základem je, nebrat mu jeho režim náhle a úplně, aby neměl pocit, že je odstrčený a zapomenutý, nebo se nemusel najednou srovnávat s novými skutečnostmi, které jsou nad jeho síly a zároveň mu najít dostatek pro něho příjemných podnětů, aby měl stále chuť do života.

Přidejte reakci

Přidat smajlík