Dobrý den. Jdu si pro radu ohledně hříběte, kterému je jeden měsíc. O co jde? Jde o přikrmování. Kobyla ma mléka dost! Někteří lidé říkají ať hříbě přikrmuji mačkaným ovsem a baby granulemi(aby měla z čeho růst). Někteří zase říkají, že to není potřeba,že rychle vyroste a zničí se jí tím nohy. Je to moje první hříbě, proto si jdu pro radu ke zkušenějším. Předem děkuji,budu ráda za každou odpověď.
avarilka

XXX.XXX.100.103
Určitě ničím neprikrmovat. Hřibě až bude chtít začne žuzlat seno/senáž a že zlabu bude jist máme granule, pokud krmíte granulema pro kojici kobyly. Určitě bych ničím neprikrmovala. To je naprostá hloupost zvlášť pokud je hříběti měsíc. Pokud by hříbě nebylo v pořádku sám vet by vám něco řekl, ale určitě se neřiďte tím že jeden člověk povídal.
Hříbata jako taková nepřikrmuji, pokud mají potřebu ujídají kobylám ze žlabu. Dokud bylo počasí tak akorát kobyly se celý den pásly a někdy ani nepřišly na večeři, když už přišly tak hříbata se jen ometala kolem a radši si nechala drbat kožíšky . Jak začala vedra a mušky, tráví více času v přístřechu a ve žlabu jsou zaboření dokud je co baštit. Takže cíleně nepřikrmuji, ale ani je nevyháním, také záleží na plemeni já mám A1/1.
Marky123
napsal(a):
Myslíte ze by vadilo jí dát jedou týdně třeba jako odměnu? Myslím jenom hrstičku granulek a hrstičku ovsa(na dno kýble). Je plemeno Welsh Part Bred.
Ne. Takovýmto typům poníka stačí mléko od matky a uždibování trávy, sena a později si uzme od matky ze žlabu. Sama uvidíte jak oplácané to hříbátko za chvíli bude. (mám doma, kobyla hubená a cokoliv jsme jí daly do žlabu se odrazilo na hříběti a ne na ní - vážně ho musíme brzdit ve žrádle, aby nebylo tlusté)
Zatím nezná všechny chutě. Jestli chcete při výcviku využívat pamlskování, doporučuji mrkev na tenká kolečka. Jsou to velmi učenlivý poníci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše rennie 111, hříbata se přikrmují až před odstavem aby měla návyk až se odstaví na přísun bílkovin a minerálů (standartní odstav v šesti měsících- příkrm třeba pavo podo start od konce 4 měsíce,... pavo podo grow , určitě ne hned v plné dávce- postupně rozkrmit , stále s ohledem na mléčnost klisny a stavu pastvy ) , pokud kobyla začne hubnout, bude málo pastvy, jistě se to odrazí v mléčnosti, pak bych o tom zauvažovala, co se týče vývoje kloubů (ocd, čip), je rozhodující výživa do jednoho roku, což vám kompletní příkrm je schopný zajistit. Není to o tom hříbata nepřikrmovat, ale myslet u toho.