Zeptejte se přímo odborníka. Vašeho koně tu nikdo nezná a co kůň, to jiná KD.
Zde je odkaz: http://krmeni-koni.cz
sisi58
napsal(a):
Zeptejte se přímo odborníka. Vašeho koně tu nikdo nezná a co kůň, to jiná KD.
Zde je odkaz: http://krmeni-koni.cz
To mate pravdu, je to lepsi Ale pani se ptala po necem, co neobsahuje oves, tak proto me napadlo to, co jsem napsala. Vim, ze s tim maji lide dobre zkusenosti.
Mám kobylu 650 kg, stáří 23 let. Vidíte na fotce ten kyblíček vedle láhve "Dobrá voda"? Tak tolik kobylka dostává.Kolik to váží nevím. Druhá fotka je to, co je v kyblíčku.1/3 oves, 1/3 ječmenné vločky a 1/3 mysli pro dušné koně.
Druhý kůň, kříženec fjorda, nedostává nic. Odhaduji, že má tak 450 kg.
To, co jsem vám napsala, je vám k ničemu. A stejně k ničemu vám bude i to, co vám napíší ostatní.
Každý kůň je jiný a potřebuje jinak krmit. Nebo třeba jeden kůň dostává oves a druhý mysli. S ovsem musíte opatrně,ale třeba u mysli se to tak nebere,pokud dáte trochu víc.
Takže opakuji nikdo vám to správné krmení přes internet neporadí.
Arbora
napsal(a):
Granule nie sú jediná možnosť, ako koňa nakŕmiť.
Krmivo je to kompletné, takže problém je, ak sa dáva menšia dávka, stráca to význam kompletného krmiva- keď dáte 1/3 dávky, pravdepodobne aj 1/3 vitamínov a minerálov.
No to je přesné!
Proto vyjde levněji když si to poskládáte ze statkových krmiv. A hlavně vitmin si dodáte přesně.
Do granulí se zapracovávají především zbytky po průmyslovém zpracování (pokrutiny z olejnin, mlýnské odpady, sladovnictví, ovocné výlisky...) a doplní se živiny např. běžnými šroty. Doplní se tím co trh žádá - byliny, pivovarské kvasnice, řasy atd. Výhodou je rychlost při krmení. Pokud se granule nerozpadají je tam i záruka stejnoměrnosti. Jen se musí krmit podle doporučení výrobce. (bohužel jako se vším lze i tady podvádět - na obalu je napsáno, nebo naopak chybí. A v pytli je zas něco.)
sisi58
napsal(a):
6 kg ječmene s kukuřicí? Tím krmíte co? Prase?
To je odporúčané dávkovanie výrobcu https://eshop.schaumann.cz/HORSAL-COMPLET-25-kg-d46.htm
neverend

XXX.XXX.213.247
Jen technická otázka jestli můžu.Zkoušel už někdo počítat poskládání krmné dávky ze statkových krmiv oproti již hotovým granulím? Myslím komplet vč. vitamínů a minerálů? Opravdu je tam takový rozdíl v cenách?
neverend
napsal(a):
Jen technická otázka jestli můžu.Zkoušel už někdo počítat poskládání krmné dávky ze statkových krmiv oproti již hotovým granulím? Myslím komplet vč. vitamínů a minerálů? Opravdu je tam takový rozdíl v cenách?
Ano je tam velký rozdíl v cenách.
Statková krmiva necestují tolik a neprodělala tolik úprav, nemají líbivý obal (ale opakovaně použitelný pytel). Zase si musíte zajistit skladové prostory na více pytlů a sám si odměřit a míchat (a jemně mleté má tendenci klesat ke dnu). Vždy k tomu přidáváte vitmin (ten se řeší už od dob co se začala zvířata zavírat do stáje, nic moderního). Výhodou je, že můžete přidat nebo ubrat jednotlivých komponent (např. když dávám olej klidně na 3 denní závody trochu zvednu dávku). Nevýhoda je pokud je potřeba to upravovat - mačkání, šrotování - práší se žere to čas.
No a kupované hotové granule jsou prostě pohodlné. Je trochu umění vybrat si (na základě porovnání složení a ne jedna paní na internetu...). Je toho jeden pytel a v něm je vše. Zas to ale stojí více. Za obrovskou nevýhodu považuji, že většina lidí dnes nedodržuje dávkování (jo znám spoustu lidí co mávají barevným pytlem a pláčou, že je kůň hubený a když se vyptám tak ten pytel zkrmují 6 týdnů - ale kůň by podle doporučení výrobce měl dostat skoro 2 pytle týdně). To je pak cenově jiná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

neverend
napsal(a):
Asi před třemi lety, možná se to změnilo. Cenový rozdíl byl při nákupu statkových krmiv na internetu malý. Kdo má statková krmiva možnost koupit "za rohem", bude na tom lépe. A když si vezmu tu potřebu více místa pro skladování atd.... no, byl to opruz, krmila jsem statkovými jednu zimu.
Bez započítání minerálky. Se započítáním spešl minerálky pro koně tlusté by vycházela statková krmiva mnohem dráž :-D Ale já dávám i hotovou směs ve velmi malé dávce, takže minerálku doplňuju pár měsíců v roce i tak. Hotovou směs krmím z těch dražších, 20 kg za 800 Kč.
Daja25
napsal(a):
Kdy jste u toho Horsalu..myslite, ze neni kvalitni, vhodny?
Pre vášho koňa v blahotbytnej kondícii je to nevhodné krmivo- nepotrebuje ho.
Čo sa týka porovnania cien, záleží od toho, kto si čo mieša a aké má zdroje. Pozitíva sú hlavne v tom, že sa dá naozaj upraviť množstvo- ten horsal je veľmi pekný príklad, keď uberiem dávku, musím zase pridať minerálku, takže buďto budem kŕmiť odporúčaných min. 3kg denne(a skŕmim 400kč za 8 dní), alebo pôjdem na tretinu a musím pridať minerálku. Pri vlastnom mixe si uberiem- pridám, či už tuk, alebo sacharidy, alebo bielkoviny podľa toho, ako sa mi zrovna kôň vidí.
Nevýhody hotových zmesí vidím hlavne v tom, že iné tvrdí tvrdí výrobca v letáku a iné sa potom číta v zložení. Koľkokrát je rozdiel aj v zložení na webe výrobcu a v tom, čo sa reálne píše na obale krmiva- a tým nemyslím iba "stratené v preklade". No a pri poslednom prieskume trhu mi vyšlo veľmi veľa krmív, ktoré majú v odporúčanej dennej dávke viac, ako 100% dennej potreby vápnika, s tým mám dosť veľký problém.
Je dobré se koukat ne na cenu pytle, ale cenu jedné krmné dávky podle dávkování, protože na doporučené dávkování jsou tam přidány právě vitmin. Tzn. krmivo pytel 20 kg za 800 Kč v doporučené dávce 1-2 kg denně na koně, jaké krmím já, může ve výsledku vyjít mnohem levněji než krmivo v ceně 400 Kč za 25 kg, kde je ale doporučené dávkování 4-6 kg denně. Pokud se krmí 1 kg krmiva, kde je doporučené dávkování 4 kg denně, kůň dostane jen čtvrtinu minvit látek, které by měl, i když je dobře krmitelný a třeba mu to stačí k udržení se v dobré kondici, může to být nedostatečné na budování dodatečných svalů a další tělní pochody. To je jako u lidí, i obézní mohou být vlastně podvyziveni, protože kalorií mají dost, ale vitamínů, minerálů a třeba bílkovin ne.
Slon Indický
napsal(a):
Je dobré se koukat ne na cenu pytle, ale cenu jedné krmné dávky podle dávkování, protože na doporučené dávkování jsou tam přidány právě vitmin. Tzn. krmivo pytel 20 kg za 800 Kč v doporučené dávce 1-2 kg denně na koně, jaké krmím já, může ve výsledku vyjít mnohem levněji než krmivo v ceně 400 Kč za 25 kg, kde je ale doporučené dávkování 4-6 kg denně. Pokud se krmí 1 kg krmiva, kde je doporučené dávkování 4 kg denně, kůň dostane jen čtvrtinu minvit látek, které by měl, i když je dobře krmitelný a třeba mu to stačí k udržení se v dobré kondici, může to být nedostatečné na budování dodatečných svalů a další tělní pochody. To je jako u lidí, i obézní mohou být vlastně podvyziveni, protože kalorií mají dost, ale vitamínů, minerálů a třeba bílkovin ne.
Přesně tak.
Je to jako u psích granulí. Kvalitních může být méně(protože kvalitní složení) a bobek je malý. Marketovek dáte mísu ne misku, hovna jsou jak od koně a pes hladový.
neverend

XXX.XXX.213.247
Tak děkuji všem co mi odpověděli.🙂

neverend
napsal(a):
není, vyjde to cca stejně(sestavení takových jednoduchých müsli ne granulí), protože komponenty nekupujete od prvovýrobce- já tedy tu možnost nemám, musím vzít to, co je na trhu a koukám aby to bylo za dobře......a mít 5 pytlů rozvrtaných(v krmírně zas tolik místa není, je nás tam víc majitelů) nebo jeden je také bonus... a to mám dva pytle doma(řepu a vojtěšku) , ve stáji pytel müsli přesypávám do barelu+tam mám pytel lněných výlisků.....
napsal(a):
není, vyjde to cca stejně(sestavení takových jednoduchých müsli ne granulí), protože komponenty nekupujete od prvovýrobce- já tedy tu možnost nemám, musím vzít to, co je na trhu a koukám aby to bylo za dobře......a mít 5 pytlů rozvrtaných(v krmírně zas tolik místa není, je nás tam víc majitelů) nebo jeden je také bonus... a to mám dva pytle doma(řepu a vojtěšku) , ve stáji pytel müsli přesypávám do barelu+tam mám pytel lněných výlisků.....
No to je o těch prioritách. Místo, pohodlí, cena...
Na Hané máme tu pivovar, za rohem cukrovar a mlýn je tedy až ob pár vesnic. To je ten nákup často za hubičku, když ještě znáte lidi co prodají svůj deputát...

Pipilota
napsal(a):
No to je o těch prioritách. Místo, pohodlí, cena...
Na Hané máme tu pivovar, za rohem cukrovar a mlýn je tedy až ob pár vesnic. To je ten nákup často za hubičku, když ještě znáte lidi co prodají svůj deputát...
Tak se pochlubte , co si mícháte, kolik máte doma pytlů- hlavně ten prostor na to a ceny prvovýrobců. Já bych priority měla, ale u nás to nelze.
neverend

XXX.XXX.213.247
Já koby krmím toto:
https://www.konskakrmiva.cz/krmivo-pro-kone-musli-basic/
Mimo mrkev,sušené banány,jablíčka a třeba i mandarinku samozřejmě.☺️ Jestli je to pro ní zdravé nevím,ale hrozně jí to chutná.😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Zkoušela jsem to kdysi započítat, ale to už je tak 8 let, takže si to nepamatuju, ale vycházelo mi to plus mínus stejně, míchání trochu míň, obilí mám sice vlastní, ale zbytek se musel shanet po okolí.
Já používám www.premin.cz, granule No grain v minimu (obyč čajový hrníček), do toho kombinaci jejich minerálek a přípravků (hoofcare), a jen říjen až brezen.
napsal(a):
Tak se pochlubte , co si mícháte, kolik máte doma pytlů- hlavně ten prostor na to a ceny prvovýrobců. Já bych priority měla, ale u nás to nelze.
V "krmivárce" jsou 3 plechové sudy na zrniny a bedna na menší speciality (len, slunečnice, kýbl s naklíčeným ječmenem, vitmin. atd.) Je to pod přístřeškum vedle sena a zabere to 4 až 6 paletových míst (musela bych se podívat). Ostatní je na půdě (pokud je vlhké počasí tak v garáži, nebo předsíni). Základem jsou u nás řízky, klíčený ječmen, vitmin., mletý len. V zimě se přidává něco víc dušné. Stará mívala sladový květ, otruby, ječný šrot.
Ceny neřeknu z hlavy přesně (kupovalo se hlavně staré a ta už 1/4 roku není). Ale např. ječmen od kombajnu 200,- /50 kg, pivovarské kvasnice 50,- 1kg, Vlečka plev za odvoz a všimné chlapovi.
Počítala jsem to dřív. U poníků už moc neprokrmím.
neverend
napsal(a):
Já koby krmím toto:
https://www.konskakrmiva.cz/krmivo-pro-kone-musli-basic/
Mimo mrkev,sušené banány,jablíčka a třeba i mandarinku samozřejmě.☺️ Jestli je to pro ní zdravé nevím,ale hrozně jí to chutná.😂
To je presne o čom hovorím, krásny popis, a potom sa človek pozrie na zloženie a musí sa zasmiať.
“Bezovsové müsli vhodné jako kompletní krmivo pro koně nebo poníky v nízké zátěži, rekreační koně, pro koně v jezdeckých školách a koně v rekonvalescenci. Krmivo obsahuje vysoké procento špaldy, která dodává koni postupně uvolňující se energii, ale také tolik potřebnou vlákninu.”
Zloženie( nie celé):
Ječný šrot, pšeničné otruby, ječné vločky, ovesná vláknina, vojtěška, špalda...
Ale hej, znie to lepšie, ako napísať, že je tam šrot a pšenica, asi 12% vlákniny, za to 31% cukrov a škrobov, to už neznie tak romanticky.
neverend

XXX.XXX.213.247
Arbora
napsal(a):
To je presne o čom hovorím, krásny popis, a potom sa človek pozrie na zloženie a musí sa zasmiať.
“Bezovsové müsli vhodné jako kompletní krmivo pro koně nebo poníky v nízké zátěži, rekreační koně, pro koně v jezdeckých školách a koně v rekonvalescenci. Krmivo obsahuje vysoké procento špaldy, která dodává koni postupně uvolňující se energii, ale také tolik potřebnou vlákninu.”
Zloženie( nie celé):
Ječný šrot, pšeničné otruby, ječné vločky, ovesná vláknina, vojtěška, špalda...
Ale hej, znie to lepšie, ako napísať, že je tam šrot a pšenica, asi 12% vlákniny, za to 31% cukrov a škrobov, to už neznie tak romanticky.
No jo,ale co tedy doporučíte? Finančně mi to je jedno,ale abych nedával za pytel 1500 a ve výsledku nekrmil něco podobného jako tady za pětikilo.🙂 Míchat něco ze statkových krmiv by s mými znalostmi byl celkem problém.Koby je jedenáct a hodně by hrozilo,že dvanáct jí už nebude.😂

neverend
napsal(a):
No jo,ale co tedy doporučíte? Finančně mi to je jedno,ale abych nedával za pytel 1500 a ve výsledku nekrmil něco podobného jako tady za pětikilo.🙂 Míchat něco ze statkových krmiv by s mými znalostmi byl celkem problém.Koby je jedenáct a hodně by hrozilo,že dvanáct jí už nebude.😂
Tak zrovna vaše neexistujici kobyla s nulovou zátěži nepotřebuje nejspíš nic pokud má adlibitne pastvu nebo seno. Minerálku můžete zamíchat do hrstky ovsa jednou denně a nemusíte řešit složitý příkrm.
Ale kľudne tým kŕmte, sú síce aj lepšie krmivá, v podobnej cene, ale keď to sedí, prečo nie. Len ma to hnevá, že výrobca takto manipuluje. Laik ďalej nečíta, uspokojí sa s “bez ovsa”, lebo to je predsa hlavný démon a zdroj všetkého zlého a je spokojný.
Za mňa z komerčných vedie hoeveler rad pur itan. Fajn je aj česká nova equi, ale tam sa mi zdá, že bol vyššÍ obsah vápnika, treba si to pozrieť, aby ho napríklad s mineralkou nebolo zbytočne veľa. Ale ja som lajka, akurát čítam zloženie a tie kecy okolo. A na počítanie koľko, s čim a čoho, máme výživára...
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Tak zrovna vaše neexistujici kobyla s nulovou zátěži nepotřebuje nejspíš nic pokud má adlibitne pastvu nebo seno. Minerálku můžete zamíchat do hrstky ovsa jednou denně a nemusíte řešit složitý příkrm.
Pasu v matrixu.😂 Né,koby je skutečná a existující.🙂
neverend

XXX.XXX.213.247
Arbora
napsal(a):
Ale kľudne tým kŕmte, sú síce aj lepšie krmivá, v podobnej cene, ale keď to sedí, prečo nie. Len ma to hnevá, že výrobca takto manipuluje. Laik ďalej nečíta, uspokojí sa s “bez ovsa”, lebo to je predsa hlavný démon a zdroj všetkého zlého a je spokojný.
Za mňa z komerčných vedie hoeveler rad pur itan. Fajn je aj česká nova equi, ale tam sa mi zdá, že bol vyššÍ obsah vápnika, treba si to pozrieť, aby ho napríklad s mineralkou nebolo zbytočne veľa. Ale ja som lajka, akurát čítam zloženie a tie kecy okolo. A na počítanie koľko, s čim a čoho, máme výživára...
Tak děkuji za konzultaci.🙂

Pipilota: mě zaujal ten ječmen od kombajnu- to skladujete, bez větrání v těch barelech, usušení? neplesniví to? (posklizňové dozrávání a přirozené projevy jako "dýchání,vlhnutí, zahřívání, plesnivění, klíčení" )
napsal(a):
Pipilota: mě zaujal ten ječmen od kombajnu- to skladujete, bez větrání v těch barelech, usušení? neplesniví to? (posklizňové dozrávání a přirozené projevy jako "dýchání,vlhnutí, zahřívání, plesnivění, klíčení" )
Jejda mane budeme se tady školit?
Jasně že se zrno vysype na beton na slunko a párkrát se v nízké vrstvě prohrábne a tím se dosuší. Nevýhodou je, že není vyfoukaný je v tom tedy dost "bordelu".
Klíčíme až v kyblíku a dává se do té dřevěné bedny (ale když mrzne tak do domu)
Je to prostě práce (ale nepočítám si ji, stejně bych kynula u doma). Ale je prostor, tak proč takhle neušetřit. Však se nehádám, že kupovaný pytel granulí je pohodlný. Takže kdybych pracovala v Praze, tak neváhám a koupím si pytel dobrých granulí. Ale žiji v horní dolní, není peněz zas je prostor. Všecko má svoje a korunka ke korunce. (taky jdu se srpem na kopřivy)

Pipilota
napsal(a):
Jejda mane budeme se tady školit?
Jasně že se zrno vysype na beton na slunko a párkrát se v nízké vrstvě prohrábne a tím se dosuší. Nevýhodou je, že není vyfoukaný je v tom tedy dost "bordelu".
Klíčíme až v kyblíku a dává se do té dřevěné bedny (ale když mrzne tak do domu)
Je to prostě práce (ale nepočítám si ji, stejně bych kynula u doma). Ale je prostor, tak proč takhle neušetřit. Však se nehádám, že kupovaný pytel granulí je pohodlný. Takže kdybych pracovala v Praze, tak neváhám a koupím si pytel dobrých granulí. Ale žiji v horní dolní, není peněz zas je prostor. Všecko má svoje a korunka ke korunce. (taky jdu se srpem na kopřivy)
Mě to zajímalo z důvodu né školení, ale kupuju ječmen pro ryby(cca 3tuny) už namačkaný od zemědělce a vyjde mě 450kč za metrák, tak v tom vašem od kombajnu hledám tu výhodu .......
neverend

XXX.XXX.213.247
Já chodím "obtěžovat" ještě na americká fóra a tam se zase nedá dopustit na kukuřici.🙂 Je to vlastně hlavní "proud" se zdá.To jsem tady ještě nějak nezaznamenal ve větší míře.

Například proto, že USA patří mezi největší producenty kukuřice? U nás se pěstuje ve větším jen ve vybraných oblastech nebo si jí družstva dělají jen pro svou potřebu-pro chov skotu.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Například proto, že USA patří mezi největší producenty kukuřice? U nás se pěstuje ve větším jen ve vybraných oblastech nebo si jí družstva dělají jen pro svou potřebu-pro chov skotu.
Copak to vím,ale já jen jestli v tom není nějaký jiný důvod třeba vhodnosti nebo něco jiného.Vlastně v tom müsli je taky kukuřice,tak asi ne.🙂
neverend
napsal(a):
Copak to vím,ale já jen jestli v tom není nějaký jiný důvod třeba vhodnosti nebo něco jiného.Vlastně v tom müsli je taky kukuřice,tak asi ne.🙂
No to je o těch znalostech - kukuřice zrno je vysoce energetické krmivo. Obecně pro koně nevhodné. Je to dobré na výkrm, ale u koně jsou žádoucí svaly a ne tuk (kvalita ne kvantita). Navíc je zrno tvrdé a je tedy potřeby ho upravit. Koně v rekonvalescenci, nebo tvrdě pracující to mohou ocenit. Jinak je to levná energie.
Zase má výnos na ha. Nové odrůdy dovolují pěstovat i v oblastech kde se o tom dříve nedalo uvažovat. I výnos zelené hmoty je velmi dobrý.
Siláž pro koně je zas jiné téma.
(verun ten ječmen mi vrtá hlavou... to je cena... ale potřebuji celý na klíčení)
neverend
napsal(a):
Mno, bežné granule strednej triedy mávajú zloženie jačmeň, ovos, kukurica. Takže sa kŕmi aj u nás, len teda nie asi v takých kvantách. A lavne, výrobcovi vedia, že ju treba koňom upraviť, ideálne tepelne, takže aj v tom musli je napríklad kukurica pufrovaná, ktorá je ľahko stráviteľná.
Ale ako píše Piplota, je to veľmi energetické krmivo, sú to sacharidy, takže rýchla a intenzívna energia. Podľa mňa lezie koňom do hlavy viac, než ovos, ale to mám overené iba na jednom kúsku, takže asi by som negeneralizovala.

Pipilota: Dyť se podívejte třeba na Bazoš, za kolik kdo ve vaší oblasti prodává ječmen ze sýpky (určitě bude už přečištěný) a nebudete s tím mít takovou práci- dosušovat aby se dal uskladnit. Já letos utřela nudli, blízký dodavatel loňský už nemá(doposud měl vždy), tak buď musím vzít pšenici nebo se cestou ke koním stavím u jiného zemědělce- družstva, co má sklady. Kupuju to čerstvě šrotované, po 6 pytlích- se mi vejde do kufru. a neskladuju, krmím rybám jen přes léto.