Vero82

XXX.XXX.22.58
Zdravim! Muze nekdo poradit ohledne sena? Muzeme mit z luk obsahujici prevazne kostravu rakosovitou (druh traviny odhaduji a pridavam radeji foto). Prijimaji kone seno s touto travinou? Je hodne tuha a rezava. Dekuji za reakci!
Žerou vám to koně neusušené? Nejde o to,že by v sušeném stavu nepokousali, žerou i větvě a třeba dřevěné hrazení. Spíš, jestli to suché není ostré a kůň si nepořeže hubu.
Jedovatá není viz: http://www.equichannel.cz/zelen-pro-kone-a-jejich-lidi-jedovate-rostliny
Tohle mi přijde hodně odborné téma. A zajímavé, protože tahle tráva má tendenci zaplevelovat porost. Zeptala bych se na univerzitě (např. Mendelova Brno, agronomická fakulta, ústav pícninářství a trávnikářství). V seně bude určitě záležet i na stupni její zralosti (třeba se to dá, než začne metat, nevím)
Zkušenost mám takovou, že se jí koně vyhýbají. Neplivou ji, ale co nejrychleji hledají jiný porost. Hodně jí u nás vyseli myslivci na svoje remízky, jakože seno na stojato (zvěř to využívá spíše jako úkryt než potravu, taky dává přednost jiným druhům). V seně už jsem ji až tak neregistrovala (prohlížím klacky co nechávají - vratič, třezalka, rákos,přezrálé mrkvovité...). Ale máme vždy nějakou luční směs a je to prostě podle toho jaká je část louky.
Jinak naši koně žerou na zeleno i mladý rákos a klidně i kvetoucí kopřivy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kostřava je super tráva. Odolná suchu, pozdní, takže porost pomalu stárne, zároveň roste už od jara a je zelená dlouho, když sekám morčatům trávu, některé roky a části roku je to celkem to jediné, co se dá nasekat
Jediná nevýhoda je ta hrubost, i když nové odrůdy jsou jemnolisté
Jde o to, že v pastevním porostu mají zvířata tendenci se jí vybývat, ale když je tam hlavně kostřava, tak si nemůžou vymýšlet, že
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Kostřava je super tráva. Odolná suchu, pozdní, takže porost pomalu stárne, zároveň roste už od jara a je zelená dlouho, když sekám morčatům trávu, některé roky a části roku je to celkem to jediné, co se dá nasekat
Jediná nevýhoda je ta hrubost, i když nové odrůdy jsou jemnolisté
Jde o to, že v pastevním porostu mají zvířata tendenci se jí vybývat, ale když je tam hlavně kostřava, tak si nemůžou vymýšlet, že
Když máte to štěstí a nemáte ve stádě 1 koně který když se rozhodne, tak jde ;-)
No jestli jsem správně pochopila zadání - jde o to co udělá čistě seno z kostřavy rákosovité s minimem jiných trav (a nevím, jestli by to nemohlo nějak zraňovat, přicpávat)
Předloni jsme jsme koupili pastevní směs pro koně na osetí nové louky. Kostřava v ní měla být zastoupena 28%. Bohužel nám zamořila celou louku. Letos už je to lepší. Jinak kostřava je opravdu drsná a tvrdá píce a občas má vyšší výskyt nežádoucích toxických alkaloidů. Raději nedávat březím klisnám.Musí se sklízet brzo, aby nebyla tak tvrdá. Je hůře stravitelná a má málo živin. Koním moc nechutná, jak píše Pippilota.
Koně seno moc žrát nechtěli a zelený porost už vůbec ne. Seno jsme museli nakonec míchat s kvalitním senem 1:2, abychom to vůbec zkrmili. Nechtěli to ovce ani králíci.