Sneženka26

XXX.XXX.126.4
Ahojky,
Chtěla bych se s vámi poradit ohledně sedla. Měla jsem na svou 4 letou kobylku sedlo daslo s vymenitelnou komorou. Obsedala se s nim a docela sedelo (byla v nem modra komora), tak jsem s nim potom dal jezdila. Ted na jare jsme zacli uz vice jezdit a kobylka se asi presvalila zacli se ji u ze stran pod kohoutkem delat nedopocene skvrny a mela tam i sem tam bílý chlup. Rozhodla jsem se, ze ho uz nosit nebude, nejdrive jsem chtela jen vymenit komoru, ale bylo mi doporuceno se ho zbavit. Rikala jsem si, že bych to mohla vyresit na nejakou chvili nejakym bazarovym barefootem, ze by se pod nim kobylka dodelala a ja si zatim trochu usetrila na nejake lepsi sedlo. Kamaradka mi ho pujcila na vyzkouseni. Je to Cheyenne mame cervenou a sedou komoru. Seda se zdala ze pasuje cervena vypadala ze je velka. Byli jsme s tim dnes jezdit a byli jsme obe alespon na prvni pohled spokojene, ale opoceni nebylo opet idealni primo v miste kde je komora byl opet maly nedopoceny flicek. Vypada to tedy ze seda ji je uzka a cervena uz zas velka. Meli jsem tedy pod tim podsedlovku a gelovku tak nevim jestli to na to nemelo vliv. Ma tu s tim nekdo zkusenosti? Stala bych o ten barefoot, ale nevim jestli to pujde jeste nejak dopasovat. Jake sedlo tedy sehnat? Jsem z toho dost zoufala. Posledni 2 fotky opoceni s daslem naposled kdy jsem ho pouzila. Mockrat děkuji za jakoukoli radu:)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Komory na holém koni ani nezkouším. Pod komorou v sedle je totiž ještě dost materiálu - silná kůže a beránek sedla. Tak může být šedá komora úzká (i když na holém hřbetě vypadá dobře) a červená akorát. Nebo může být červená akorát, ale se silnější podsedlovkou. Případně může padnout šedá, ale prostor u kohoutku je už natolik poškozený, že se nebude dopocovat pod žádným sedlem. Prostě možností je spousta.
Vozila jsem červenou komoru, na holém koni se zdála široká. V sedle byla akorát (se silnější podsedlovkou cca 1,5 cm tlustou). Jak se sedlo rozsedělo a přizpůsobilo hřbetu, sedlo se sklonilo dopředu a měla jsem pocit jízdy z kopce. Moje kobylka je totiž hodně přestavěná. Musela jsem vycpat podsedlovku vpředu, aby sedlo bylo v rovině. A stejně jsem komoru brzy vyndala. Prostor v sedle pro komoru jsem vycpala nafest kousky filcu. Tím, že je podsedlovka vpředu vypodložená, je i tak komora lehce nad kohoutkem. A sedlo nadále v rovině. Tak můžete zkusit i tuto variantu, Váš koník se mi taky zdá přestavený.
Foto sedla bez pevné komory, je tam vidět volný prostor vpředu, i když má kůň krk výše (s krkem níže je prostor větší).
V barefootech se nevyznám, s tímto neporadím, ale na tom malém nedopocenem místě bývá obecne větší tlak, proto nedopocuje.
Jinak co se týče Dasla, Nortonu a podobných "značek", ta sedla prostě nesedí a žádnému koni.
Nevybirejte sedlo podle komory. To je tresinka na dortu a vybírat sedlo podle komory je jako stavět dům od střechy - nesmysl. Vede to akorát k tomu, že posíláte sedla sem a tam, která nesedí. Ano, hodně lidí bere sedla jako velikost 1-4 a hotovo. Nesmysl. Je třeba podívat se na tvar a šířku celého hřbetu. Musí sedět tvar polštářů, a to hlavně. Tady to z fotky vypadá na to, že by měly sedět francouzské polštáře - kobyla je krátká, mírně přestavěná, polštáře klidně nižší, vzhledem k nižšímu kohoutku. Vyberte si sedlo i tak, aby mohlo sedět vám, tj typ sedla, ale i zda chcete spíše kontaktní, nebo pohodlné křeslo, které podrží.
Až budete mít promyšleno, vyberte si sedlo podle kritérií. Pokud možno nekupujte nic starší než +-10 let - hodně stará sedla jsou už vysezena a natvarovana podle předchozích koní, a pasují se na jiného koně hůř, a někdy už nesednou při nejlepší snaze žádnému koni. Vybírejte sedla s pěkným širokým páteřním kanálem a hlavně ne se zkrivenou kostrou.
Za mě kašlete na bezkostrové, a kupte kvalitní sedlo s pevnou kostrou. Není to taková věda, jak se z toho dělá, sedlo se mírně přizpůsobí svému nositeli. Pokud nutně potřebujete i velikost komory, hledejte nějakou mírně širší, než je střední velikost, každý výrobce to značí velikostně jinak. Kobyla není žádný atyp, co by se kostrove sedlo nedalo sehnat, a nějakych pár centimetrů úbytku nebo pribrani padnoucí sedlo snese, je třeba si uvědomit, že komora je jen pár cm šířky v jednom místě , ale hlavně musí sedět sedlo jako celek - tj polštáře, páteřní kanál...
Jo, a pod padnoucí sedlo necpat žádné podložky, berany atd, akorát si zadelavate na problém.
Sneženka26

XXX.XXX.126.4
Slon Indický
napsal(a):
V barefootech se nevyznám, s tímto neporadím, ale na tom malém nedopocenem místě bývá obecne větší tlak, proto nedopocuje.
Jinak co se týče Dasla, Nortonu a podobných "značek", ta sedla prostě nesedí a žádnému koni.
Nevybirejte sedlo podle komory. To je tresinka na dortu a vybírat sedlo podle komory je jako stavět dům od střechy - nesmysl. Vede to akorát k tomu, že posíláte sedla sem a tam, která nesedí. Ano, hodně lidí bere sedla jako velikost 1-4 a hotovo. Nesmysl. Je třeba podívat se na tvar a šířku celého hřbetu. Musí sedět tvar polštářů, a to hlavně. Tady to z fotky vypadá na to, že by měly sedět francouzské polštáře - kobyla je krátká, mírně přestavěná, polštáře klidně nižší, vzhledem k nižšímu kohoutku. Vyberte si sedlo i tak, aby mohlo sedět vám, tj typ sedla, ale i zda chcete spíše kontaktní, nebo pohodlné křeslo, které podrží.
Až budete mít promyšleno, vyberte si sedlo podle kritérií. Pokud možno nekupujte nic starší než +-10 let - hodně stará sedla jsou už vysezena a natvarovana podle předchozích koní, a pasují se na jiného koně hůř, a někdy už nesednou při nejlepší snaze žádnému koni. Vybírejte sedla s pěkným širokým páteřním kanálem a hlavně ne se zkrivenou kostrou.
Za mě kašlete na bezkostrové, a kupte kvalitní sedlo s pevnou kostrou. Není to taková věda, jak se z toho dělá, sedlo se mírně přizpůsobí svému nositeli. Pokud nutně potřebujete i velikost komory, hledejte nějakou mírně širší, než je střední velikost, každý výrobce to značí velikostně jinak. Kobyla není žádný atyp, co by se kostrove sedlo nedalo sehnat, a nějakych pár centimetrů úbytku nebo pribrani padnoucí sedlo snese, je třeba si uvědomit, že komora je jen pár cm šířky v jednom místě , ale hlavně musí sedět sedlo jako celek - tj polštáře, páteřní kanál...
Jo, a pod padnoucí sedlo necpat žádné podložky, berany atd, akorát si zadelavate na problém.
Ámen
Sneženka26
napsal(a):
S barefootem
z tejto fotky ani netreba vidieť opotenie.
1. máte nasedlané príliš vpredu
2. sedlo nepasuje, predná a zadná rázcocha sú takmer v rovine, správne by predná rázcocha mala viesť približne do 2/3 zadnej rázcochy. Z toho vychádza, že sedlo vpredu úzke.
(celkovo mi ale príde, že sedí vysoko "nad koňom")
Uživatel s deaktivovaným účtem

Arbora
napsal(a):
z tejto fotky ani netreba vidieť opotenie.
1. máte nasedlané príliš vpredu
2. sedlo nepasuje, predná a zadná rázcocha sú takmer v rovine, správne by predná rázcocha mala viesť približne do 2/3 zadnej rázcochy. Z toho vychádza, že sedlo vpredu úzke.
(celkovo mi ale príde, že sedí vysoko "nad koňom")
Naopak u Barefootu má být přední a zadní rozsocha (aspoň zhruba) ve stejné úrovni. Po dosednutí jezdce si sedlo sedne. Řídit se při nasedlání Barefootu podle kostrového sedla, bude ježdění nepříjemné, pocitově z kopce. I může být více vpředu - i na stránkách výrobce to zmiňují.
Sneženka26

XXX.XXX.126.4
Tak se to nakonec vyresilo. Sedlo jsem nasedlala vic dozadu a nedala pod to gelovku a sedelo akorat mam pocit ze jak je kratka tak to ma skoro az na bedrech.