Sissi12

XXX.XXX.120.2
Ahojte ☺️ Ako to mate s mineralnou solou? Niektory ju nechavaju konikom stale iny zasa beru a davaju v intervaloch. Moje konose maju stale himalajsku sol, mineralnu dostavaju raz za tyzden pretoze do mna hucali ludia ze im odidu oblicky pokial budu mat stale.
Tak ako to mate vy? Rada by som sa dozvedela ako to vlastne ma byt. Dakujem 🤔
Uživatel s deaktivovaným účtem

:-) himalájskou.....to je jen OT.
Můj koník má držák na sůl v boxe vedle žlabu, někdo dává kusovou sůl rovnou do žlabu a koník veškeré krmení žere přes tu sůl- to se mi nelíbí...
Další sůl má ve výběhu a když mu po ježdění dávám řepné řízky, má je přisolené tou himalájskou solí(solím s ní i bílou solí doma, řízky připravuju doma.odměrka má 14g, řízků je trochu přes půl litru suchých)
Minerální sůl je k ničemu, stejně jako himalájská a nevím jaká jiná. Koně si rozhodně nenalížou vše potřebné a v množství, jaké potřebují, takhle koňské tělo nefunguje, a ani to lidské. Vy snad poznáte složení potravin včetně obsažených prvků a instinktivně poznáte, jakého prvku máte nedostatek a sami si zvolíte vhodnou potravinu? Ne? Proč by tak měli fungovat koně?
Pokud chci dávat solný liz tak ten obyčejný, a minerální látky a vitaminy (které v těchto lizech nejsou vůbec) jim člověk dotuje podle jejich potřeby v krmné dávce doplňkovými krmivy. To samé je možné konec konců dělat i s tou solí.
Pokud kůň nestojí v boxu 20 hodin denně a nekouše sůl z nudy a pořád, nebála bych se. Někdy když koně delší dobu sůl nemají k dispozici, tak to přeženou a zprůjmují se. Když to zná, nebála bych se.
Jinak viz: https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3581000/solny-liz-a-med?from-list=1#a3581270