Zdravím všechny a jdu si pro radu - kobyle se začala projevovat zřejmě mírná forma muchařiny a jelikož deky proti hmyzu jsem nikdy neřešila a nemám přehled, tak se ptám - máte nějakou osvědčenou, která může být na koni i ve vedru a kůň se pod ní příliš nepotí? Mám hrůzu z přehřátí a i když téměř každý výrobce tvrdí, že jeho materiál chladí, moc se mi tomu nechce věřit.
Podelíte se o své zkušenosti?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vlastní zkušenost s vyloženě ekzematickou dekou nemám (já používám na vyjížďky "klasické" protimuší deky, ani pod nima se mi koně nepotili), ale ve stáji jsme měli muchařku frízku, která byla dekovaná fakt od jara do podzimu a nikdy se pod tím nepotila. Na druhou stranu je fakt, že naši boxoví koně chodí přes léto ven na noc, přes den jsou v chladné stáji.
Můj nebožtík byl muchař a teď ve stáji máme opravdu těžkého muchaře. Oba celé léto pod dekou, nebožtík v režimu přes den výběh, na noc box, nynější muchař v pastevním ustájení.
Takže - potit pod dekou se kůň bude, zvlášť ve velkém vedru. Ale nikdy, nikdy jsme neměli problém s tím, že by se přehřál. Pokud má možnost se schovat někam do stínu (přístřešek, strom...) a má neustále k dispozici vodu, myslím, že to fakt nehrozí.
Co se dek týče, já měla nejraději Bucas Buzz-Off (s krkem) - prodává se pořád. Je volnější, podle mě dobře větrá, a když se poškodí, snadno ji zašijete či dáte záplatu. Ovšem u vážnějších případů tahle deka nestačí a chce to fakt muchařskou - typu např. HKM Security - ta je těsnější a citlivější koně může odírat, ale těžký muchař se bez ní neobejde.
Po zkušenostech bych nekupovala:
1) deky bez krku (muchař se nejčastěji drbe tam, takže to je zbytečné),
2) síťovky Eskadron (jinak mám deky Eskadron ráda, ale ty síťové Eskadron mají nějaké divné stříhy a koni nikdy nepasovaly)
3) deky s integrovaným laclem pod břichem (např. HKM Lyon nebo Euroriding Comfort) - tam se ten lacl pod břichem neustále posunoval a tahal deku dozadu.
4) Nekupovala bych ani dražší Horseware Rambo Flybuster - když ji kůň poškodí, je neopravitelná (materiál nelze zašít) a můžete ji vyhodit, což je za tu cenu dost velká ztráta...
A pak je nutné dobře zvolit velikost - nejlépe vyzkoušet, nebo aspoň přeměřit. Zvlášť některé ty ekzematické deky mají dost zvláštní číslování...
Děkuji za zkušenosti, koukám taky na zahraniční fóra a rozhoduji se, respektive zatím jsem objednala deku Weatherbeeta Comfitec Essential Mesh a uvidím, jak se osvědčí/nesvědčí, v zahraničí na ni byly dost pozitivní recenze z hlediska toho, že se v ní nepřehřívají. Nevyzkoušel jste ji někdo náhodou také?
Bucas buzz off byla moje první intuitivní volba, výběhové deky mám Bucas všechny a jsem spokojená, jen jsem v zahraničí četla dost negativní recenze, že je síťovina neprodyšná a že se snad kůň i zapařil, tak mě to úplně odradilo od koupě, zase na spokojeném koni ji doporučují a vy tedy, deauville, také máte dobrou zkušenost. Asi o nich také znova uvažovat budu, minimálně musím mít nějakou deku v záloze.
Nezkoušel jste někdo deky Cashel? Masky od nich jsou výborné, ale deky v zahraničí moc dobře hodnocené nejsou, tak by mě zajímalo, jestli někdo náhodou taky nemáte vlastní zkušenost.
Mám kobylu muchařku a zároveň dušnou. Příšerná kombinace. Dekuji 8 let, začínala jsem s obyč Waldhausenkami (mimochodem, mám je dodnes) pak Bucaska , ta nepasuje, mám kobylu v mezi velikosti; posléze Loesdau Brasilia, ty mám dvě a nemůžu na dopustit a nakonec Ekzémová deka Strong, tak na té je nejlepší materiál, ovšem zpracování je katastrofa.
V žádné dece se mi kobyla nikdy ani nezpotila natož zapařila. A to je v režimu 24/7.
Jo, Waldhausen bych málem zapomněla, měla jsem ji na nebožtíka a taky patřila k mým oblíbeným - ale mám dojem, že už se nevyrábí, resp. mají trochu jiný střih, který nám nevyhovoval. Ale aktuálně netuším.
Jak píše sisi, nějakého zapaření nebo zpocení bych se nebála. Nám se kůň pod dekou (jakoukoliv u výše uvedených) občas zpotí, ale nikdy to není nic, co by ho ohrožovalo na zdraví.
S Cashel maskami mám já naopak blbou zkušenost:-), i můj nekonfliktní nebožtík ji zničil během týdne, takže znovu jsem do ní už nešla. Co se týče dek, zkušenost nemám, ale pokud vím, Cashel v ČR nekoupíte, což znamená, že si na ni nesáhnete a nezjistíte snadno, z jakého materiálu je vyrobená. Já po zkušenostech kupuju jen deky, které se dají zašívat, což bohužel není každá... Takže materiál považuju za důležitý, ale z popisu to nepoznáte, to chce na to sahnout.
Tu Weatherbeetu jsem taky jednu měla, ale tam mi kůň poměrně rychle, během měsíce, vytrhl na krku to zapínání na suchý zip (obě) a hodně těžko se to opravovalo. Těžko říct, jestli to bylo materiálem (ne moc pevný), nebo snahou koně...
No a ještě, když už teda jsem se rozepsala, nedoporučuji ani Amigo Mio Fly Rug. Mají super věc, odepínací krk (snáze se pere), ale na krku mají takové podlouhlé pruhy (viz obrázek) z nějaké pevnější látky a to se hrozně rádo trhá ve švech. Deka je pak prakticky nepoužitelná, protože tu látku v těch pruzích neprošijete jen tak snadno.
Obecně ale hrozně záleží na tom, jak se kobyla k dece chová, jak je akční, co ve stádě (pokud je), jestli tam není nějaký ničitel, jestli na pastvině nejsou nějaké stromy či keře, o které by se mohla síťovina potrhat atd.
No, ještě taková drobná rada - na webu www.spokojenykun.cz si můžete přečíst i jakési recenze prodávaných dek. Paní má obchod zaměřený na muchaře, sama má muchařku a deky, co prodává, na ní zkouší, takže popisy dek obsahují nejen popis od výrobce, ale i recenzi uživatelky:-) Ano, paní deky prodává, takže nutno brát trochu s rezervou, ale jako základní přehled super...