Dobrý den, má dva dotazy
1. Mám kobylku, od jara/léta si nejspíše nalezli Muchy do uši a naklidli ji tam vajčka.., vůbec nevím co stím. Skoro vůbec si na to nechce sáhnout, uhýbá, vypadá to, že ji to bolí. Nemáte někdo nějaké typy jak se toho zbavit?
2. S kobčou se věnuji hobby parkuru. A máme takový problém. Každý týdem máme skokový trénink, jeden týden skáče metrový překážky (sice to není moc, ale já jsem rada za tohle a jak moc), nikde nevyhne, nic neschodí. Pak jen třeba půlka treniku super a ke konci už proste pouze vyhýbá a po tréninku je h*vno. A pak už nechce skákat nic vyššího jen malinký křížky, a další trénink už neskočí vůbec nic. Nevíte čím by to mohli byt? Co ji vadí? Popř. Jak se tomu vyhnout? (Prosím nepište mi, že si mám sehnat trenéra, par jsem jich tady měla a buď proste řekli ze to je moc nadlouho, nebo to nebyl dobrej trenér s kterým bych si sedla, a v naši prd*li toho tady moc není..)
Dekuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

lenacia
napsal(a):
Na mouchy v uchu zavolat a poradit s vetem a nejspíš dostanete nějaké ušní kapky.
Radu o tréninku přenechám zkušeným
1) Dobrý koňský veterinář.
2) Nechceš číst, ale bez trenéra (opět dobrého a ano, může to být nadlouho) to nepůjde. Koby je možná přetížená, bolavá, zpruzená...Nepíšeš, jak je stará, co všechno umí ona a ty, jak trénujete - ale stejně tohle od počítače těžko někdo vyřeší.
napsal(a):
1) Dobrý koňský veterinář.
2) Nechceš číst, ale bez trenéra (opět dobrého a ano, může to být nadlouho) to nepůjde. Koby je možná přetížená, bolavá, zpruzená...Nepíšeš, jak je stará, co všechno umí ona a ty, jak trénujete - ale stejně tohle od počítače těžko někdo vyřeší.
Ano, asi vím ze bez trenéra to nepůjde.
Ale i tak jsem se chtěla zeptat
No jeji 7 let, behala roviny dřív
Hodně pracujeme na uvolnění, tyhle základy neměla vůbec, jizdarnu stridam s vyjizdkama ať není jen zavřena na jízdárně. Nemuzu říct je nemám zkušenosti, ale nejsem samozdřejmě úplně dokonalá ze jo, snažím se pracovat tak, aby to bylo pro obě nejlepší, z různých videí rad apodobně.., ale dost už mě stim začíná líst na nervy, z toho skáče úžasně a pak zas nic. Ten to týden máme závody hobby (50, 70 cm), tak uvidíme co předvede, opravdu nevím jaká bude, třeba se sekne a nic, a třeba muže skákat krasně
Pokud to je bývalý dostihový kůň a předvádí toto, viděla bych to na nějaký zdravotní problém, který se jí po skokovém tréninku zhorší a bolí - osobně tipuji zranění pánve nebo kissing spines, či nějaký jiný problém ve hřbetu nebo kříži/kyčli, to bývá u dostiháků běžná diagnóza. Nechala bych jí důkladně vyšetřit, ideálně ten hřbet i zrentgenovat. Bez toho bych na ní určitě neskákala.
Nespěcháte na ni? Zvládá skokovou gymnastiku? Nepraští se třeba během tréninku a pak už skákat nechce? Nebo můžete skákat až moc a kobyla je unavená.... To by chtělo, když ne člověka přímo v místě, tak aspoň podrobný popis, jak trénink probíhá. Třeba by někdo zkušenější poradil nebo našel chybu.
Slon Indický
napsal(a):
Pokud to je bývalý dostihový kůň a předvádí toto, viděla bych to na nějaký zdravotní problém, který se jí po skokovém tréninku zhorší a bolí - osobně tipuji zranění pánve nebo kissing spines, či nějaký jiný problém ve hřbetu nebo kříži/kyčli, to bývá u dostiháků běžná diagnóza. Nechala bych jí důkladně vyšetřit, ideálně ten hřbet i zrentgenovat. Bez toho bych na ní určitě neskákala.
Souhlasím s výše uvedeným - pokud má kůň takovéto výkyvy, "volá" o pomoc. Je ale dobře, že po tom pátráte. Nicméně kvalitních trenérů je jako šafránu, ale stojí za to hledat.
Takže pokud by důkladné vyšetření koníka nic neprokázalo, šla bych metodou pozorovací, vlastně bych koníka opravdu pečlivě sledovala už nyní a hledala spojitost s jeho projevy diskomfortu (počasí, denní doba tréninku, slunce proti skokům, padnoucí výstroj, stav výstroje po tréninku, management krmení celkově a nakonec jezdec samotný....je toho ale daleko více samozřejmě).
Plnokrevníci jsou opravdu inteligentní koně a o to více je rozhodí i pro nás zanedbatelná maličkost, teda za předpokladu, že je koník jinak zcela zdráv
Držím pěsti
kapička
napsal(a):
Nespěcháte na ni? Zvládá skokovou gymnastiku? Nepraští se třeba během tréninku a pak už skákat nechce? Nebo můžete skákat až moc a kobyla je unavená.... To by chtělo, když ne člověka přímo v místě, tak aspoň podrobný popis, jak trénink probíhá. Třeba by někdo zkušenější poradil nebo našel chybu.
Zkusím vám trosku popsat trénink. Tak nejprve vykrokujem, mezi tím děláme různé vlnovky, malé kolečko, velké kolečko, vlnovky..
Pak naklušeme opět děláme malé kolečka,.. měníme směry. Až je příjemná na ruku, lehce nacválame, na obě ruce, par krat velké kolečko. Pak jdeme na skoky. A tedka je to buď skáče luxusně, nic nevyhne a je to vklidu když vím ze konto jde a je vedro neskaču dlouho. No a nebo nechce skočit nic..
Opravdu nevím co to znamena, nebi co tím dává na jevo, ale je mi dost divné, že ještě v neděli skáče v tréninku 100 a v úterý už nic neskočila
Žofi
napsal(a):
Souhlasím s výše uvedeným - pokud má kůň takovéto výkyvy, "volá" o pomoc. Je ale dobře, že po tom pátráte. Nicméně kvalitních trenérů je jako šafránu, ale stojí za to hledat.
Takže pokud by důkladné vyšetření koníka nic neprokázalo, šla bych metodou pozorovací, vlastně bych koníka opravdu pečlivě sledovala už nyní a hledala spojitost s jeho projevy diskomfortu (počasí, denní doba tréninku, slunce proti skokům, padnoucí výstroj, stav výstroje po tréninku, management krmení celkově a nakonec jezdec samotný....je toho ale daleko více samozřejmě).
Plnokrevníci jsou opravdu inteligentní koně a o to více je rozhodí i pro nás zanedbatelná maličkost, teda za předpokladu, že je koník jinak zcela zdráv
Držím pěsti
Pokusím se hledat, ale není mi ještě 18 tím pádem nevím z čeho mám platit trenéra, mám ještě další dva koně, a vše okolo koni si dělám sama, to je jediný problém, nerikam ze by sw mi nějaká pomoc nehodila, určitě ano, vím ze dělám chyby, ale učený z nebo nespadl
A dekuju
ellak
napsal(a):
Zkusím vám trosku popsat trénink. Tak nejprve vykrokujem, mezi tím děláme různé vlnovky, malé kolečko, velké kolečko, vlnovky..
Pak naklušeme opět děláme malé kolečka,.. měníme směry. Až je příjemná na ruku, lehce nacválame, na obě ruce, par krat velké kolečko. Pak jdeme na skoky. A tedka je to buď skáče luxusně, nic nevyhne a je to vklidu když vím ze konto jde a je vedro neskaču dlouho. No a nebo nechce skočit nic..
Opravdu nevím co to znamena, nebi co tím dává na jevo, ale je mi dost divné, že ještě v neděli skáče v tréninku 100 a v úterý už nic neskočila
Ono by to spíš chtělo popsat to samotné skákání, než opracování...
Pak jdeme na skoky může znamenat to, že eSTéčkový parkurák se jde rozehřát na metrových "kavaletkách" a pak jde na metry pade, nebo školní kůň jde klusové kavalety, cvalové zvýšené kavalety a vrchol skokové hodiny je parkurek 60-80 cm a nebo samostatné skoky a řady do metru, když se mu zrovna daří.
Ale já vážně nepatřím k fundovaným rádcům. co mi cvičitel řekne, to udělám.

ellak
napsal(a):
A jak často skáčete? Tady píšete o neděli, pak hned v úterý. Ob den je moc i na zdravého a dospělého koně. V minulosti jsem se motala v parkurové stáji velmi slušné úrovně (koně i vítězové KMK a mistráku). A většina tréninkových dnů na jízdárně se netýkala skákání, ale přiježďování a gymnastice. A když se skákalo, i ti závodně úspěšní koně cvičili hlavně na nízkých překážkách.
Navíc plnokrevník z dostihů pravděpodobně zdravý nebude a sedmiletý kůň je čerstvý dospělák, asi jako dvacetiletý člověk- rychlý, při pravidelném a správném tréninku silný, ale zatím ne tak vytrvalý. A stejně jako ten dvacetiletý človk nemusí být ještě fyzicky dozrálý (hlavně páteř). Nemluvě o tom, že přiježďování formou kruhů apod. je málo, fakt to chce trenéra.