V danou chvíli začíná být nebezpečná. Prosím radu!!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.6.2019 10:19

Zdravím,
potřebovala bych radu, konzultaci. Kobylka (ČT, 6 let) byla poslední měsíc strašně hodná, ochotná, klidná. Asi je to tím teplým počasím, na jízdu byla fakt skvělá. Jenže minulý týden nám nastal problém.

Minulý čtvrtek jsem za ní přišla, nechala se bez problému chytit, práce ze země (chození na vodíku, zastavování, couvání, obraty okolo předku... bohužel tam to končí, fantazie mě opouští, kdybyste poradili, co ze země dělat, byla bych vděčná) taky pohodička, vyjížďka (krok, klus, cval) bez problému. Byla docela zpocená, tak jsem ji chtěla ještě po odsedlání ve výběhu vykrokovat na vodítku. A najednou to začalo.

Kousek se nechala odvést, pak sklopila uši a jakoby mi zatarasila cestu a kroutila hlavou. Tak jsem ji "okřikla", zacouvala, vrátila na původní místo a pokračovala v chůzi. No a ona to takhle zopakovala asi třikrát a stále stupňovala agresi. Po čtvrté jsem ji už dala bičíkem přes plece a reakce byla taková, že šla na zadní a vykopla předníma. Trefila mě do zápěstí. Tak si ji vzal taťka, když to udělala, jednu jí tím bičíkem dal a byl klid. Dosáhli jsme svého, došli jsme tak, kam jsme chtěli. Chválila jsem, nechala jsem ji popást, pak ji pustila.

Další den ale nastalo to samé. Jízda užasná, práce ze země také, závěrečné krokování problém. Následně sobota, neděle i úterý se to opakovalo úplně stejně.
Chápu, že se jí pak už třeba nechce. Na druhou stranu nechápu, proč tak najednou s tím začala. Nikdy jsem ji hned po odsedlání nepouštěla, vždy jsem po ní ještě něco chtěla (vyčistit kopyta na volnosti, nastříkat repelentem, vykrokovat...), až pak jsem ji pustila, uklidila si věci a až úplně na závěr pochvala pamlsky. Nikdy po odsedlání neměla problém něco ještě dělat. Tak prostě nechápu, co ji to najednou napadlo.
Jedna paní mi poradila, že ji to mám jednou vysvětlit pořádně (doslova řekla seřezat bičíkem). To se mi moc jako řešení nezdá.
Prosím poraďte. Vidím to na nedostatek respektu (pouze v danou chvíli, jinak šlape jako hodinky).
Začíná mě to štvát, a vlastně i mrzet.

19.6.2019 12:14
polárka.15

XXX.XXX.162.54

Seřezat ji nechcete, ale zmrzačit sebe ano... prostě zkouší, a jinak, než že jí to důrazně vysvětlíte, nebude. K čemu teda berete ten bičík...

19.6.2019 13:11
lina225

XXX.XXX.44.80

Já koníky taky nebiju, ale paní vám radila správně :)
Možná děláte spoustu drobných chyb, které podkopávají vaši autoritu, aniž byste si toho sama všimla. Můj kůň mě třeba na začátku byl schopen převálcovat, když spěchal po ježdění ke kýblu. A já sice chápu, že má hlad a těší se, ale nenechám se přece pošlapat. Takže dostal bičem a dostal jich tolik, kolik mu stačilo na pochopení, že půjde v klidu za mnou a přes to nejede vlak. Vaše kobyla měla dostat už v momentě, kdy vám poprvé zablokovala cestu - nedostala, tak zkoušela dál, až se to vyhrotilo. V momentě, kdy si stoupla na zadní, už bych opravdu neváhala natáhnout jí vší silou klidně i přes čumák. Ano, bude jí to chudáčka bolet, ale určitě ji neohrozíte na životě. Ona vás ano.

19.6.2019 13:48
akscha

XXX.XXX.209.187

Ja bych byla se serezanim opatrna, protoze i to se musi umet. Pokud nejste dostatečně silna osobnost a nevystihnete dobry moment, kun na agresi odpovi větší agresi a muze to byt hodne nebezpecne. A pokud nevyhrajete, mate zadelano na velky vycvikovy problem. Z tohoto duvodu ja se vyhrocenym konfliktum vyhybam.

V tomto pripade bych sledovala kone. Jak pisete, utoku neco predchazi. Reste uz to. Mozna je prace moc dlouha nebo moc nudna, mozna je moc teplo. Prijde mi, ze po kobyle chcete najednou docela dost prace, takze bych mozna praci ze zeme a pod sedlem rozdelila. Treba i jen docasne.

Nerikam tim, ze mate slevit z pozadavku a nechat kobylu delat si, co chce. Spis jen reagujte na mensi signaly a reste je driv, nez vam zacnou litat kopyta kolem hlavy.

neverend

19.6.2019 16:16
neverend

XXX.XXX.213.247

akscha napsal(a):
Ja bych byla se serezanim opatrna, protoze i to se musi umet. Pokud nejste dostatečně silna osobnost a nevystihnete dobry moment, kun na agresi odpovi větší agresi a muze to byt hodne nebezpecne. A pokud nevyhrajete, mate zadelano na velky vycvikovy problem. Z tohoto duvodu ja se vyhrocenym konfliktum vyhybam.

V tomto pripade bych sledovala kone. Jak pisete, utoku neco predchazi. Reste uz to. Mozna je prace moc dlouha nebo moc nudna, mozna je moc teplo. Prijde mi, ze po kobyle chcete najednou docela dost prace, takze bych mozna praci ze zeme a pod sedlem rozdelila. Treba i jen docasne.

Nerikam tim, ze mate slevit z pozadavku a nechat kobylu delat si, co chce. Spis jen reagujte na mensi signaly a reste je driv, nez vam zacnou litat kopyta kolem hlavy.

Taky bych se s tímto ztotožnil.Ono záleží kdo ten bičík má v ruce.Stejně je to i u lidí.Jinak se zachovám když mě bude "drezůrovat" frajer který je jistý a má podloženo převahou ať fyzickou nebo psychickou a nebo chudáček co bude nejistý a lekne se každého prdu.🙂 Tomu zahrozím a v případě že bude dál otravovat dostane ostřejší upozornění.Ono lidi a koně mají mnoho společného a základní principy fungují stejně.Proto bych se do přímého konfliktu s takto reagujícím koněm taky nepouštěl.Tatínek má vyšší stupneň respektu a tak bych to nechal na něm.Víc bych se ani nepokoušel radit.Je to jako u psů.Jeden člověk si psa nemůže vynachválit a druhého ten samý pes pokousal.🙂 Respekt je do značné míry věc přirozená jak u lidí,tak u zvířat a záleží jaká osobnost ten dotyčný je.

19.6.2019 21:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vy po ní pořád něco chcete. Ona vám vyhověla a vy chcete víc a víc. Chodila za vámi jak ocásek, dělala,co vám na očích viděla, podle toho co píšete a vy jí ještě přidáte práci nebo něco dalšího k udělání.
Znáte přísloví "stokrát nic umořilo osla?" tak to děláte vy.
Proč prostě nemůžete občas kobylku po ježdění jen odsedlat a pustit? Nebo si odpustit to rotování pěšky po areálu/jízdárně/dvoře nebo kde tu "práci ze země" nacvičujete. Jen kobču vzít, očistit nasedlat a jet.
I koně mají své dny, kdy prostě nemají náladu, pochopení, ochotu něco dělat. Jsou živí, ne na klíček.
A když vám konečně dá vědět, že už je toho příliš, tak ji vy a váš pan otec našupete bičikem. Jak píše "akscha", na trestání bičem (bičík je ovšem na zesílenou pobídku, nikoli na mlácení koní) musíte mít koule. Když už se do toho pustíte, musíte to dotáhnout do konce, jinak si zaděláváte na velký, ale opravdu velký problém.
Co vím a mám zkušenost, jen zlomek koní je opravdu bezdůvodně agresivní (já znala dva), ostatní se většinou je důrazně ohradí, když nevidíte normální upozornění ze strany koně, že děláte něco špatně.
Takže začněte u sebe a až pak dávejte vinu koníkovi.

20.6.2019 06:51

sisi58 napsal(a):
Vy po ní pořád něco chcete. Ona vám vyhověla a vy chcete víc a víc. Chodila za vámi jak ocásek, dělala,co vám na očích viděla, podle toho co píšete a vy jí ještě přidáte práci nebo něco dalšího k udělání.
Znáte přísloví "stokrát nic umořilo osla?" tak to děláte vy.
Proč prostě nemůžete občas kobylku po ježdění jen odsedlat a pustit? Nebo si odpustit to rotování pěšky po areálu/jízdárně/dvoře nebo kde tu "práci ze země" nacvičujete. Jen kobču vzít, očistit nasedlat a jet.
I koně mají své dny, kdy prostě nemají náladu, pochopení, ochotu něco dělat. Jsou živí, ne na klíček.
A když vám konečně dá vědět, že už je toho příliš, tak ji vy a váš pan otec našupete bičikem. Jak píše "akscha", na trestání bičem (bičík je ovšem na zesílenou pobídku, nikoli na mlácení koní) musíte mít koule. Když už se do toho pustíte, musíte to dotáhnout do konce, jinak si zaděláváte na velký, ale opravdu velký problém.
Co vím a mám zkušenost, jen zlomek koní je opravdu bezdůvodně agresivní (já znala dva), ostatní se většinou je důrazně ohradí, když nevidíte normální upozornění ze strany koně, že děláte něco špatně.
Takže začněte u sebe a až pak dávejte vinu koníkovi.

Dokonale shrnuto!

20.6.2019 16:55
Arbora

XXX.XXX.192.218

Hľadat na internete rady na to, ako zbiť koňa súú také, no...
Nevieme, ako sa kobyla chová, vy píšetete, že je milá zlatá a dobrá. Nezávislý pozorovateľ by možno videl x náznakov toho, že máte požiadavky, ktorým nevie vyhovieť, nechce vyhovieť, atď.
Prečo chodíte do výbehu s bičom, keď je taká bezproblémová a úžasná? Ako dlho kobylu máte?
Jediná rozumná rada je, zavolať niekoho, kto nerieši neposlušnosť koní krikom a bitkou, aby triezvo zhodnotil jej správanie a poradil vám, kde je problém. nič iné nepomôže, ani 20 rád na internete.

21.6.2019 10:34
sovicka

XXX.XXX.33.228

Je pravda, že kůň by neměl jít agresivně proti člověku. Tam to vypadá na přehlédnutí náznaků, co jste neřešila, kobyla určitě nebyla před vámi najednou, ale něco tomu předcházelo, náznaky které nerozpoznáte. Na radikální řešení evidentně nemáte zkušenosti a kobylu jste v chování akorát nesmyslně podpořila opakováním situace, díky čemuž jste si možná zaděla na solidní problém a navíc zbytečným tlakem na ni...
Proč koně po ježdění ještě otravujete krokováním po výběhu, vykrokovat se kůň má cestou domů z vycházky, odsedlat, případně osprchovat, nasadit masku vypustit. Zbytečně kombinujete x úkolů, práci ze země, ježdění pak jí taky nedáte pokoj. Vykašlete se na x aktivit během jednoho dne. Jdětě jen jezdit a pak kobylu dejte normálně do výběhu. V místě kde má mít klid a relax (ve výběhu) jí ho dopřejte. Pokud se situace neuklidní ani změnou vašeho přístupu k ní vyhledejte odborníka či zkušeného člověka co takové situace umí řešit a vyřešil (zkušený člověk není kamarádka co si hraje se svým jedním koněm kruhovce a náhodou ji poslouchá).

21.6.2019 12:41
Jananov

XXX.XXX.49.131

Začala bych především kontrolou výstroje (Sedlo padne? Uzdečka neskřípe? Kamaše netlačí? Dečka je čistá? ....), pak návštěvu fyzioterapeuta a zubaře, pak teprve řešit , že to dělá "naschvál".
Může vytrpět vyjížďku a pak už jí prostě dojde trpělivost a jestli jsi třeba přehlédla nějaké náznaky diskomfortu, tak si řešením "seřežu jí, ať ví, co proto, zaděláváš na slušný průšvih. Ona až si kobylka uvědomí, že má zuby a kopyta, zatímco ty jenom bičík, už bude pozdě.
Takže, krokuje se pod sedlem, jinak to nemá význam, po odsedlání ano, odvést do výběhu, pochválit a dát jí pokoj, na práci ze země si jí můžeš vzít za chvíli.
Jaké má stádo? V jaké je pozici? Nešikanují ji ostatní koně? Nebo se chce rychle vrátit do stáda aby si kontrolovala pozici?

21.6.2019 19:21

polárka.15 napsal(a):
Seřezat ji nechcete, ale zmrzačit sebe ano... prostě zkouší, a jinak, než že jí to důrazně vysvětlíte, nebude. K čemu teda berete ten bičík...

Ano, i hodný kůň to jednou zkusí a čeká co vy na to, je potřeba se tomu nevyhýbat a rychle jednat - neodkládat řešení problému. Vy jste slabý článek váš otec na srovnání koně má.Se stupňující "agresí" (opravdová to není )budu říkat odporem (kůň to dříve bez problému dělal) máte stupňovat trest, ale nejsem si jistá, zda zvládnete podat trest včas a s opravdovým úmyslem si stát za svým. Někteří koně okolo 5-6 let mají takové zkouškové období. Nicméně není někdy na škodu koně jen vyčistit, dát něco do žlabu a zase pustit, bez toho, že po něm něco chci, tak říkajíc jen spolu pobejt. Zdravotní problém se nevylučuje, změna stáje a stáda by na to také mohla mít vliv.

23.6.2019 20:17
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Popřípadě může být v okolí nějaký ,,strašák". Jezdíme pravidelně na vyjížďky stejnými místy a jednou kobyla začala vyvadet. Poskakovala uhybala. Řešilo se to tak že jí tam donutili jít. Dělá to pokaždé. Až před dvěma týdny jsme si všimli že tam je nainstalovana fotopast. Potichu cvaka. Kůň se toho bojí. Takže u vás tam taky může něco být

Přidejte reakci

Přidat smajlík