TeaLover
napsal(a):
Dobrý den, jsem začátečnice a už podruhé jsem objevila rozedranou kůži na obou prsteníčcích, na stejném místě. Asi je to od otěží. Víte o tom něco, dá se tomu nějak předcházet?
A nebojte se v nich jezdit i v létě. Nebudou vám klouzat otěže a nebudete mít rozedřenou kůži.
Uživatel s deaktivovaným účtem

polárka.15
napsal(a):
Nebála bych se říct, jezdit s nimi obzvlášť v létě :) na koně bez rukavic nevylezu, byť mám koně, který netahá.
Tak tak, nosím rukavice v zimě v létě.
JaL
napsal(a):
Jen bych podotkla, že je dobré si uvědomit že ty otěže o které si rozedřu ruce zpravidla vedou koni k udidlu, které má v poměrně citlivé hubě.
Přijde mi ujeté používat otěže tak, že mi rozedřou ruce. Jsou to otěže - komunikační prostředek - ne přetahovací lana.
Tak ne všechny otěže jsou jemné a ne všichni koně se třeba snaží nežrat. Koně,kteří vytrhávají otěže a nebo si do nich lehají, taky existují. A takové copánkové otěže bez rukavic, kdy kůň třeba jen zakopne, takty jsou vyloženě "super".Stačí zpocená ruka a odřená jste hned.
Předpokládám, že zakladatelka jezdí v jezdecké škole, takže byť ideály jsou krásné, kůň, na kterém se střídá třeba 10 jezdců různých schopností, nefunguje tak, jako kůň jednoho jezdce. A taky kůže člověka, který s ježděním začíná, není na otěže zvyklá. To, co dlouholetý jezdec zvládne bez následků, začátečník nebo nepravidelný jezdec odnese pochýřema.

JaL
napsal(a):
Jen bych podotkla, že je dobré si uvědomit že ty otěže o které si rozedřu ruce zpravidla vedou koni k udidlu, které má v poměrně citlivé hubě.
Přijde mi ujeté používat otěže tak, že mi rozedřou ruce. Jsou to otěže - komunikační prostředek - ne přetahovací lana.
Tento názor se mi líbí.
Na druhou stranu, znám z mého pohledu dobré a jemné jezdce, kteří také rukavice nosí - kdybych je neznala, tak si budu myslet "chudák kůň". Když má jezdec odřené ruce, co teprve huba koně. Zas ale - důvod nošení rukavic u těchto jemných jezdců může být jiný, třeba se jim potí ruce a otěže kloužou (tím také mohou odírat, nemusí to bý špatnou rukou jezdce), asi se budu muset některých zeptat.
Ale musím přiznat, že jsem kdysi dávno mívala také občas odřené ruce - u mě se jednalo o malíčky od koňského krku, když jsem se učila mít za všech okolností "klidnou ruku u kohoutku". Dnes mám názor, že je to vůči koni také necitlivé. Ale každý se musí nějak naučit neškubat otěžemi při každém vysednutí a podobně, jen škoda, když u toho má kůň udidlo v hubě.
No, je to těké. Pro zadavatelku - rukavice jsou jedna věc, druhá by mohla být nosit si na lekce vlastní otěže? Třeba bavlněné bez zarážek? Šlo by to u vás ve stáji?
Nemam pocit, ze bych kdy mela ruce odrene primarne z pretahovani se s konem, ale spis z prokluzovani otezi se zarazkami, kdyz jsem ty oteze nedrzela poradne (snaha o jakousi jemnost v pesti, coz nefunguje). Od doby, co oteze drzim pevneji a neprokluzuji, odrena nebyvam, ale pritom muzu pusobit mnohem vetsi silou. Jakoze mezi odrenim a necitlivosti ke konske hube neni uplne prima umera.
Jinak rukavice se u koni snazim pouzivat celorocne, jako prevenci odrenych prstu, kloubku od sedla a v neposledni rade polamanych a spinavych nehtu :)
Když sem začala jezdit, tak sem netušila k čemu je dobré mít jezdecké rukavice. V zimě sem to chápala tak aby mi nemrzly ruce, ale na co si kupovat rukavice, které nové stojí v největším výběru cca mezi 300-400 korunami, samozřejmě může to být i o něco míň a může to být i o sakra víc.
Moje první zimní rukavice byly ty úplně nejlevnější s gumovými pecičkami co se odlepily po pár použitích. Nošení rukavic mi navíc od mala bylo nepříjmené obvzláště pokud jsem měla něco dělat a něco držet apod.
Až časem, co sem začala aktivněji jezdit a zjistila sem, že si Sára lehá do otěží, občas se přetahuje, a já začala trpět na kožní problém, kdy se mi strašně vysušují prsty, praská mi kůže a krvácím, tak najednou dávalo smysl proč nosit rukavice a zvyknout si na to je nosit a držet v nich otěže. Zjistila jsem že jsou letní rukavice a že je i dobré zainvestovat tu vyšší částku do rukavic z například tenčího a příjemnějšího materiálu.
Já tu přidám jeden tip na low-cost rukavice: https://www.obchodnisa.cz/rukavice-bavlnene-bile-mawa . Mrknout se v místních obchodech s pracovními oděvy, občas je mívají i ve "starých" drogeriích, či v obchodech barvy-laky. Pamatuji si, jak jsem si koupila dva páry. Z jedněch jsem odpárala kus látky v meziprstí mezi prsteníčkem a malíčkem, ten kus obkreslila na druhý pár v místě s nopky, vystřihla a nový, nopkový kus přišila zpět. Potom jsem ještě přišila nopkové kolečko na bříško palců. Tak jsem měla luxusní letní jezdecké rukavice za cca 30 Kč a stačila mi jehla s nití a jeden večer volného času ;-). Heh, dřív jsme vážně naháněly každou korunu. To by mohl být zajímavý námět na diskuzi, co si kdo vyráběl / vyrábí sám, či jak nahrazuje/nahrazoval jezdecké vybavení. Napadly mě ještě "chapsy" z vysokých podkolenek, do kterých jsme všívaly vyztužení na vnitřní stranu lýtek.

Nikdy jsem neměla rozedřené prsty od otěží, zato od lonže několikrát, na ježdění rukavice nenosím, na lonžování už taky ne ale začátky lonžování kobyly byly v rukavicích.(lonžovaní za vazačku) do udidla dávám až letos a jen někdy) Prsty a dlaně ne rozedřené, ale "spálené",když vám projede lonž skrz dlaň přes prsty. No prakticky je to rozedřené- puchýř nebo rovnou kus kůže pryč.

Já mám spíš namáhánou kůži rukou z vidlí, lopaty, kosy, sekačky, hrabiček, držet otěže je jako držet poloprázdnou nákupní tašku, kabeku na plese a z toho opravdu ruce poškozené nemám, ale je to opravdu o zvyku, mě připadá, že nemám v rukavicích takový kontakt, nepřesvědčí mě ani zimní období. Jo párkrát jsem to zkoušela, rukavice mám, ale nic mi to neříká.
napsal(a):
Já mám spíš namáhánou kůži rukou z vidlí, lopaty, kosy, sekačky, hrabiček, držet otěže je jako držet poloprázdnou nákupní tašku, kabeku na plese a z toho opravdu ruce poškozené nemám, ale je to opravdu o zvyku, mě připadá, že nemám v rukavicích takový kontakt, nepřesvědčí mě ani zimní období. Jo párkrát jsem to zkoušela, rukavice mám, ale nic mi to neříká.
Ako preboha dokážete v zime nezmrznúť 😳

Ono než si připravím koně, tak se zahřeju i se postupně odsleču z přebytečných vrstev, a pak v hale nefouká....jinak normálně rukavice v zimě nosím, studený vidle jsou hnus.
Od otěží odřené ruce jsem měla možná možná kdysi v začátcích - nepamatuji si, ale jako člověk s ekzemem na rukou nosím u koní rukavice i na čištění i na ježdění, u mě jde primárně o ochranu kůže, která je na citlivá i na koňský pot. Proto třeba já bez rukavic ani ránu. Mám několikery na léto, na přechodná období i na zimu a vlastně je nandám příchodem ke koni a sundavám na odchodu.
Takže i proto může být potřeba rukavic
neverend

XXX.XXX.213.247
Rukavice nosím jen na zvlášť "odírací" práce.A hele kůže ztvrdne při pravidelné práci.🙂 Ale chlapi to mají asi trochu jinak.

neverend
napsal(a):
Rukavice nosím jen na zvlášť "odírací" práce.A hele kůže ztvrdne při pravidelné práci.🙂 Ale chlapi to mají asi trochu jinak.
Jste asi ještě neviděl mozolnatou ruku pracujícího chlapa/ženy? Nic to nemění na tom, že rukavice při ježdění jsou velký pomocník, kdy otěže klouzou, protože se potí ruka. To vy nemůžete samozřejmě vědět, takže opět diskuze bezpredmetna. Je rozdíl, házet lopatou a je rozdíl držet otěže v ruce ✌🏼
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Jste asi ještě neviděl mozolnatou ruku pracujícího chlapa/ženy? Nic to nemění na tom, že rukavice při ježdění jsou velký pomocník, kdy otěže klouzou, protože se potí ruka. To vy nemůžete samozřejmě vědět, takže opět diskuze bezpredmetna. Je rozdíl, házet lopatou a je rozdíl držet otěže v ruce ✌🏼
Hahaha.Ukažte packy Vy.😂😂
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
neverend
napsal(a):
Hahaha.Ukažte packy Vy.😂😂
Madre Dios. Proč by to měla dělat? Tady se radí, proč si vzít rukavice na ježdění, takže slecna je daleko více kompetentní "něco napsat", než Vy, na koni jezdí, může napsat vlastní zkušenost. To, že někdo nemá ruce jak horník neznamená, že nemá těžkou práci.

napsal(a):
Jo jo. Když jsem před léty a před vysokou školou brigádničila u krav (všechno ručně, žádné kydání UNCečkem a dojení do potrubí), vypadaly moje ruce opravdu inak než na fotografii neverenda. A víc přispívat nebudu, slibuju.
napsal(a):
Jo jo. Když jsem před léty a před vysokou školou brigádničila u krav (všechno ručně, žádné kydání UNCečkem a dojení do potrubí), vypadaly moje ruce opravdu inak než na fotografii neverenda. A víc přispívat nebudu, slibuju.
Jste mi připomněla, jak já se stydím podávat v práci svým klientům ruce, abych je nepoškrábala mozolama Občas někdo vykulí oči, když jim osoba v šatečkách, lodičkách podá ruku, která rozhodně není tak jemná jako ta ručka na fotce výše
Ale já na mozoly a puchýře trpím extrémně, stačí, když dělám celý měsíc s lopatou a pak vezmu do ruky hrábě a je to.
K jezdeckým rukavicím. Blbý je, když se vám začne dělat z rukavic ekzém, jako mně letos. Dokud se nezpotím, tak dobrý, jenže to buď můžu jezdit leda krokem v teplotách do 15 stupňů a nebo musí být aspoň -5°C, a nebo si koupit dražší rukavice, ale mě je jich líto, tak jezdím po 6 letech bez rukavic, ještě k tomu ne školní koně a jde to. Jak se mi udělá puchýř po hodině hrabání jízdárny, tak můžu odjezdit dva tankoidní koně se snahou lehat si do otěží a nic. Ale mají klasické bavlněné otěže se zarážkama a ve stáji se preferuje klidná jemná ruka. Před těmi 6 lety jsem měla servanou kůži skoro až do masa z otěží, které do sebe měly zatkané gumové nitky, bylo horko, kůň zpocený, ruce zpocené a nic prasáckého jsem neprováděla, jezdila jsem tehdy asi rok a půl a byla ráda, že na koni držím, prostě začátečník. To bylo hnusné zranění, hojilo se mi to jak dlouho, objevila jsem krásu mokrého hojení, jinak by mi to asi nikdy nesrostlo.
akscha
napsal(a):
Cyklisticke bych nezkousela. Myslim, ze konci a tedy maji šev a presne v miste, kde se jeste drzi oteze. Navzajem by se to asi nicilo, zasekavalo a odiralo.
Aktuálně používám právě cyklistické rukavice, ale s prsty. Vůbec s nimi není problém, jsou naprosto pohodlné, nikde nic nedere ani se nezasekává.
neverend

XXX.XXX.213.247
Já si myslím,že kdo pravidelněji maká ať už s různými nástroji,tak jeho kůže bude dostatečně odolná i na ty otěže.🙂 V neděli jsem měl celkem asi dvouhodinové "rande" s lopatou a ruce docela dobrý,ne? Ale práci mám manuální a pravidelnou.Teď například "solárko" při kompletaci schodiště.😂
neverend
napsal(a):
Já si myslím,že kdo pravidelněji maká ať už s různými nástroji,tak jeho kůže bude dostatečně odolná i na ty otěže.🙂 V neděli jsem měl celkem asi dvouhodinové "rande" s lopatou a ruce docela dobrý,ne? Ale práci mám manuální a pravidelnou.Teď například "solárko" při kompletaci schodiště.😂
neverend

XXX.XXX.213.247
Arbora
napsal(a):
https://tenor.com/view/no-one-cares-gif-6161325
Ovšem že někdo potřebuje rukavice a druhý ne to se tu bude řešit dva světelné roky.😂 Uděláte z vlákna "nudli" ve které se dozvíme že tenhle rukavice nosí a druhý ne.Je to přeci tak jednoduché..

neverend
napsal(a):
Ovšem že někdo potřebuje rukavice a druhý ne to se tu bude řešit dva světelné roky.😂 Uděláte z vlákna "nudli" ve které se dozvíme že tenhle rukavice nosí a druhý ne.Je to přeci tak jednoduché..
Všichni řeší rukavice na ježdění a vy tu cpete že děláte rukama. No a co my s tím. Nejezdite, nemáte tedy do diskuze čím přispět...
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Všichni řeší rukavice na ježdění a vy tu cpete že děláte rukama. No a co my s tím. Nejezdite, nemáte tedy do diskuze čím přispět...
Ale vždyť tu i ostatní už řeší jestli si berou rukavice v zimě k vidlím a jestli jím není náhodou zima bez nich.😂😂 Jenom Meifi zase nesmí napsat nic,že? 😎

neverend
napsal(a):
Ale vždyť tu i ostatní už řeší jestli si berou rukavice v zimě k vidlím a jestli jím není náhodou zima bez nich.😂😂 Jenom Meifi zase nesmí napsat nic,že? 😎
Až to bude k tématu, pro mě za mě. Každý se drží toho, že jezdí, pak popřípadě pracuje u koni a k tomu má takove a makove rukavice. Přijdete vy a začněte kydat jake máte solarko se schodama... Vy jen prostě nedokážete uznat, že nemáte k tématu co říct😉
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
napsal(a):
Až to bude k tématu, pro mě za mě. Každý se drží toho, že jezdí, pak popřípadě pracuje u koni a k tomu má takove a makove rukavice. Přijdete vy a začněte kydat jake máte solarko se schodama... Vy jen prostě nedokážete uznat, že nemáte k tématu co říct😉
Jak se říká, chytrému napovez, hloupého trkni. Tady i když řádně kopneš, je to beze smyslu.
Abych tedy nebyla mimo téma, na ježdění rukavice nepoužívám, nikdy jsem nepoužívala, rozedrané prsty si nepamatuji, že bych kdy měla, v zimě minimálně, většinou mne hřeje kůň. Co se jiné práce týče, přece to tu nebudu rozebírat, nikoho to nezajímá.
neverend

XXX.XXX.213.247
napsal(a):
Vidíte a kydání ke koním patří bezvýhradně.Tak a k tomu potřebuji vidle a? No a? No a někdo si na to bere rukavice.😂 A pak že se nedržím tématu.🙂

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak se říká, chytrému napovez, hloupého trkni. Tady i když řádně kopneš, je to beze smyslu.
Abych tedy nebyla mimo téma, na ježdění rukavice nepoužívám, nikdy jsem nepoužívala, rozedrané prsty si nepamatuji, že bych kdy měla, v zimě minimálně, většinou mne hřeje kůň. Co se jiné práce týče, přece to tu nebudu rozebírat, nikoho to nezajímá.
Jak říkáš, mám pocit, že tady nepomůže ani shozeni ze skály.. ✌🏼
neverend

XXX.XXX.213.247
Jsou ve Vrbicích aspoň skály? Já abysme nebyli moc OT až tu budeme probírat jak vysokou skálu asi tak máte na mysli?😂

balisek
napsal(a):
Aktuálně používám právě cyklistické rukavice, ale s prsty. Vůbec s nimi není problém, jsou naprosto pohodlné, nikde nic nedere ani se nezasekává.
Mám jednu golfovou rukavici(škoda že jednu) použila jsem na lonžování. ...mě totiž cokoliv mi obepíná zápěstí neskutečně točí, takové ty letní látkové jezdecké rukavice s tou gumkou - i hodinky.......